Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 10-10-2008, 12:00   #1
Wux
Użytkownik Forum

Wux's Avatar

Data dołączenia: 20 12 2006

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Druid
Świat: Galana
Poziom: 63
Poziom mag.: 55
Domyślny Wasze zdanie?

Cześć, korzystając z tego iż mam trochę wolnego czasu chciałem się dowiedzieć czy podzielacie moje zdanie że Tibia ma już swoje najlepsze lata za sobą i po prostu umiera śmiercią naturalną. Wydaje mi się że coraz mniej ludzi gra w tą grę, a częściej słyszy się o takich tytułach jak WoW, Warhammer online, Lineage 2, Guild Wars itd. Gry te już dawano zawitały na rynku światowym ale w Polsce nie mówiło się o nich aż tyle do tej pory z wiadomych powodów a mianowicie z powodu braku funduszy . Dobra ale przechodzę do tematu chciałem się was zapytać czemu Tibia odchodzi po woli na emeryturę(jeśli Worgule tak myślicie), ja ze swej strony zastawiałem się nad tym trochę i dochodzę do pewnych wniosków mianowicie: Tibia nie może sprostać dzisiejszym wymagania gracza, nie chodzi mi tu tylko o grafikę ale przede wszystkim o pomysły i urozmaicenie, które panuje obecnie w uniwersum Tibi. Na początku swej argumentacji poruszę sprawę czarów zarówno w Tibi oraz w WoWie. W Tibi każda z profesji zawiera własne czary, niektóre z nich mają ich dość sporo (np. mag) ale gdy przyjrzymy się bliżej owym zaklęciom to dochodzimy do wniosku że pozostaje nam garstka przydatnych zaklęć, jako przykład tych nie przydatnych można tu podać choćby takie czary jak: Enchant Staff, Animate Dead, Great Light czy Poison Wall, natomiast w WoWie mag ma wiele czarów, oczywiście jednanych używa się częściej a drugich rzadziej ale każde jest przydatne. Sytuacja ma się jeszcze gorzej z rycerzami w Tibi, knight bijąc potwory rzadko kiedy używa innego czaru niż exura czy exori, ponieważ na resztę szkoda mu many bo będzie miał „waste” w WoWie ponieważ mana(w przypadku wara rage) działa na trochę innych zasadach więc gra jest bardziej urozmaicona i każdy z graczy używa swym zdolności inaczej. Bardzo fajna rzeczą natomiast którą można spotkać w Tibi jest system run, który osobiście uważam za jedną z lepszych rzeczy w Tibi. Drugą sprawą którą chciał bym poruszyć to urozmaicenie w grze. W Tibi istnieją 4 profesję oraz jedna rasa, przez co kombinacji jest dość mało natomiast w przypadku WoWa sprawa ma się zupełnie inaczej, istnieje tam 10 ras oraz (po wprowadzeniu dodatku za miesiąc) 10 klas(czyli jak Tibijskie profesje), ale najgorsze jest to że w Tibi druid i mag to prawie ta sama profesja, po za kilkoma szczegółami jak np.: inna animacja czarów, czy umiejętność robienia trochę innych run te profesje nie różnią się od siebie, natomiast w przypadku WoWa, pomimo tego iż istnieje tam 10 klas(profesji) to każda klasa różni się od siebie dość sporymi różnicami, dla przykładu można tu porównać maga, warlocka i priesta niby wszyscy posługują się magia a jednak są bardzo zróżnicowane np.: warlock posiada umiejętność przyzywania swojego demona, używa wysysania życia oraz many, umie wprowadzić w taki stan przeciwnika by ten stracił na chwile nad sobą kontrolę, mag natomiast zadaję okropnie wielkie obrażenia, umie tworzyć sobie własne portale, tworzyć sobie sam jedzenie oraz picie. Priest natomiast jaka jedyna z tych klas posiada czary leczące umie także kontrolować przez pewien czas humanoidy, oraz umie zdejmować buffy z przeciwnika. Oraz wiele, wiele innych rzeczy których tu nie podam ponieważ nie grałem tymi klasami więc nie znam ich umiejętności aż tak dobrze. Kolejną sprawą związaną niejako z profesjami jest to iż w WoWie istnieją drzewka talentowe, które umożliwiają naszej postaci wybranie jednej z trzech specjalizacji np. jako szaman mogę zostać postacią dobrze radzącą sobie z walką w zwarciu, szamanem którego głównym atutem jest walka na dystans, oraz szamanem któremu najlepiej wychodzi leczenie siebie i innych. W Tibi nie ma W ogóle takiej możliwości więc np. nasz druid rozwija się tak samo jak inni druidzi. Kolejną rzeczą której nie zobaczymy w Tibi są profesje Warcraftowe czyli nasze specjalizacje które pomagają nam w czasie rozwijania naszej postaci lub dają nam możliwość sprzedawania naszych wyrobów innym. Do profesji Warcraftowych należą miedzy innymi: Alchemia (dzięki której tworzymy mikstury leczenia, szybkości, zwiększające nasz intelekt oraz wiele innych), Górnictwo (dzięki czemu możemy wydobywać różnorakie rodzaje metali z których potem można wykonać jakiś pancerz), czy inżynieria (dzięki której możemy konstruować własne machiny czy tworzyć bomby), oraz wiele innych profesji których nie będę opisywał. Kolejną sprawą którą chciał bym poruszyć jest zapewne wszystkim dobrze znane PVP. W Tibi wygląda to dość fajnie, lecz nie stanowi jakiegoś częstego zjawiska ponieważ każdy boi się śmierci, która ciągnie za sobą nie małe konsekwencję. Ma to też swoje dobre strony bo jako zabójcy graczy budzi się zasłużony respekt, ale z drugiej strony ktoś bez powodu może nam powiedzieć „Pay, or hunter” co nie jest w cale bardzo przyjemną rzeczą . w WoWie sprawy mają się zupełnie inaczej tam gdy umrzemy trafiamy po prostu na cmentarz i biegniemy do swojego ciała nie tracąc przy tym ani punktów doświadczenia ani ekwipunku. Może to się wydawać dość głupie ale gdy zastanowimy się nad tym bliżej to dochodzi się do wniosków iż przecież gra ma nam dostarczać rozrywki a nie nas przygnębiać, więc w takim systemie PVP można dać z sobie wszystko i liczyć że to ja wyjdę z walki jako zwycięzca. Bardzo fajną rzeczą w WoWie są także strefy zwane battlegroundami, polega to na tym iż 2 grupy graczy(Horda vs Alliance) rywalizują ze sobą w specjalnych sektorach o to kto np. jako pierwszy przejmie flagę przeciwnika itp. Ostatnią rzeczą jaką chciał bym tu poruszyć jest sprawa PVE, mianowicie w Tibi wygląda to tak że zabijamy potwory aby poexpić , lub wydropic z nich jakiś przedmiot, zazwyczaj albo polujemy samotnie albo w małych grupach do 5 osób(nie licząc rzadko zdarzających się najazdów najsilniejszych bossów), natomiast w WoWie levelowanie kończy się po osiągnięciu maksymalnego 70 poziomu( w przypadku nowego dodatku 80), więc co nam zostaje gdy nasza postać osiągnie już najwyższy poziom? Rajdowanie, jest to pokonywanie bossów w danych instancjach/dungeonach, polega to iż w grupie 5-40 osobowej(zależnie od typu rajdu) walczymy z naprawdę silnymi przeciwnikami, takie wypady powiedzmy 25 osobowej grupy na jakiegoś bossa dostarczają wiele fajnych chwil w grze Reasumując Według mnie Tibia praktycznie stoi w miejscu, nie daje już tego co kiedyś, coraz mocnej jest wypychana przez inne powiedzmy sobie szczerze lepsze gry MMO. Uważam iż Cipsoft powinien szukać takich wyjść by Tibia stawała się coraz bardziej urozmaicona ale dawała graczom jakąś odmianę od innych MMO(czyli coś innego niż to co napisałem wyżej ale sprawiających taką samą frajdę ), a nie coraz bardziej stawała się podobna do nich, bo kto będzie chciał grać w grę o słabej oprawie graficznej, która jest niedoskonałym klonem innych.

Tak na marginesie grałem w Tibię przez 2 lata miałem kilka postaci 50-70lvlowych a w WoWa 1,5 roku przy czym miałem 70lvl szamanem oraz kilka postaci na niższych lvlach, więc znam się trochę na rzeczy Obecnie nie gram w żadną grę więc moja opinia jest bezstronna.
Zachęcam do dyskusji na ten temat i czekam na wasze opinie
Pozdrawiam Wux

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 10-10-2008, 12:52   #2
Me$z
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 09 2006
Lokacja: W domu.

Profesja: Knight
Domyślny

Tibia już dawno staneła w miejscu, kiedyś była o wiele ciekawszę grą MMO. Ale nie warto porownywać Tibii do WoWa, bo w Tibie każdy lubiał grać za to że jest jaka jest. Jak dla mnie od wersji 7.6 dalsze aktualizacje po prostu odstraszają graczy. Nie wspominająć o ostatnim update.. Ten idiotyczny samouczek na rooku. Kiedyś, gdy trzeba było czytać o Tibii, albo uczyli nas inni gracze.. Po prostu było lepiej. Dla mnie osobiście najlepsza była wersja 7.6. Nie wiem po co znów wróciłem do Tibii, bo to już nie ta sama gra co kiedyś. A już najśmieszniejsze są proby CipSoft'u na zbalansowanie profesji druida i sorca. W jednym update coś dają dla druida, w innym odbierają, lub zmiejszają moc.. No ale wiadomo, dla CipSoftu chodzi tylko, żeby dzieci namawiały rodziców na PACC i żeby oni trzepali na tym kase. Ale chyba już aż tyle zarabiać nie będą, bo gracze uciekają do innych, prawdopodobnie lepszych gier MMO.
stary 10-10-2008, 13:27   #3
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo

Stan: Niegrający
Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
Piotrek Marycha ma numer GG 7952466
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Me$z Pokaż post
No ale wiadomo, dla CipSoftu chodzi tylko, żeby dzieci namawiały rodziców na PACC i żeby oni trzepali na tym kase.
A Blizzard to pewnie WoWa zrobił w czynie społecznym?

@topic: WoW lepszy od Tibii? no stary, gdybyś tego nie napisał to nikt by pewnie na to nie wpadł...
stary 10-10-2008, 13:41   #4
Me$z
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 09 2006
Lokacja: W domu.

Profesja: Knight
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha Pokaż post
A Blizzard to pewnie WoWa zrobił w czynie społecznym?
Tutaj akurat mówiłem o CipSofcie, a nie Blizzardzie..

Edit: Zresztą Blizzard daje chyba troche więcej ciekawej rozrywki w WoWie za wydane pieniądze niż CipSoft

Ostatnio edytowany przez Me$z - 10-10-2008 o 13:46.
Me$z jest offline  
stary 10-10-2008, 14:54   #5
Rybzor
CS Tibia.pl Team

Rybzor's Avatar

Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1

Stan: Początkujący
Adres Jabbera do Rybzor
Domyślny

Jak tak patrze ten tekst, to się zastanawiam czy masz na klawiaturze enter. Strasznie nieprzyjemnie się czyta taki wielki kloc słówek, nie podzielony na żadne akapity, z masą błędów itp.

Wszystko to sprawia, że nie wiem od której strony miałbym zacząć odpowiadać na pytania zawarte w temacie (bo bym musiał łapać w [quote] chyba 50 ciągów złożonych z paru wyrazów), na część sam sobie w sumie odpowiedziałeś.

Ostatnio edytowany przez Rybzor - 10-10-2008 o 15:11.
Rybzor jest offline  
stary 10-10-2008, 15:01   #6
Alanus Lutinum
Użytkownik Forum

Alanus Lutinum's Avatar

Data dołączenia: 28 07 2005

Stan: Niegrający
Profesja: Elite Knight
Świat: Obsidia
Alanus Lutinum ma numer GG 6972780
Domyślny

Aha czyli to jest że jak, źle rozdam punkty, wybiorę złe skille i nienajlepszą postać spośród 100 i będę dużo czasu poświęcać grze to moja postać będzie bezpowrotnie słaba? :/
Alanus Lutinum jest offline  
stary 10-10-2008, 15:23   #7
Wux
Użytkownik Forum

Wux's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha Pokaż post
@topic: WoW lepszy od Tibii? no stary, gdybyś tego nie napisał to nikt by pewnie na to nie wpadł...
WoW wiadomo że jest lepszy od tibi(przynajmniej dla dużej części graczy) mi chodzi tu bardzie o to iż pomimo tego że WoW i tak już nam daje dużo to rozwija się ciągle prężnie, a Tibia stoi w miejscu.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ryba Pokaż post
Jak tak patrze ten tekst, to się zastanawiam czy masz na klawiaturze enter. Strasznie nieprzyjemnie się czyta taki wielki kloc słówek, nie podzielony na żadne marginesy, z masą błędów itp.

Wszystko to sprawia, że nie wiem od której strony miałbym zacząć odpowiadać na pytania zawarte w temacie (bo bym musiał łapać w [.quote] chyba 50 ciągów złożonych z paru wyrazów), na część sam sobie w sumie odpowiedziałeś.
Wiesz, masz rację że źle czytać taki zbiór słówek, ale mi się po prostu wydaje że nie masz nic mądrego do powiedzenia, bo jakoś Me$z dał sobie z tym rade i się wypowiedział.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Alanus Lutinum Pokaż post
Aha czyli to jest że jak, źle rozdam punkty, wybiorę złe skille i nienajlepszą postać spośród 100 i będę dużo czasu poświęcać grze to moja postać będzie bezpowrotnie słaba? :/
Nie, punkty talentów można resetować u trenera swojej klasy, z tym że to kosztuje(im częściej to robisz tym staje się to droższe) , co do wyboru klasy i rasy, to nie masz się czym martwić istnieje między nimi dość dobre z balansowanie (lepsze niż w tibi).

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet Pokaż post
Nie porównuj Tibii do WoWa bo są to dwie zupełnie odmienne gry...
Przecież ja nie porównuje Simsów z Quakem. Porównuje 2 gry z tego samego gatunku, które mają ze sobą dużo wspólnego...

Ostatnio edytowany przez Wux - 10-10-2008 o 15:32.
Wux jest offline  
stary 10-10-2008, 15:25   #8
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 02 2008
Lokacja: Szczecin

Domyślny

Nie porównuj Tibii do WoWa bo są to dwie zupełnie odmienne gry...
CytrynowySorbet jest offline  
stary 10-10-2008, 15:41   #9
kombossik123
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 04 10 2008

Domyślny

Ja tam wolę Tibię dlatego że jest to ,,inna'' gra a nie dwu setna odmiana lineage czy silkroad... - wszystkie są takie same... W Lineage grałem z pół roku i powiem że fajna gra, ale się szybko nudzi... nie chcę już mówic o Metinie gdzie 1 wygląd potwora to 20 potworków (przykład : głodny wilk , niebieski wilk , głodny niebieski wilk , głodny niebieski czerwono oki wilk... po prostu zal...) Tibia jest po prostu czymś innym i to mi się w niej podoba ;] Do tego rzeczy czy konta w tibi mają bardzo dużą wartośc w RL (tak tak wiem że Cipsoft mówi że konta nie mają wartości ale wystarczy spojżec na allegro i zobaczyc ze nikt się tym nie przejmuje a kupowanie kont stoi na porządku dziennym) Nie mówię że inne konta np do WoWa nie mają wartości ale mówię że konta w tibi są lepiej wyceniane (są droższe) do tego np taki 200 ek dziennie potrafi zarobic więcej niż 50 zł (gdyby tylko chciał - mówię o np. demon huncie z teamem)

To że tibia się nie rozwija ,,wali'' mnie ;] nie chcę aby tibia była kolejnym Lineagem
kombossik123 jest offline  
stary 10-10-2008, 16:03   #10
Rybzor
CS Tibia.pl Team

Rybzor's Avatar

Adres Jabbera do Rybzor
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wux Pokaż post
Wiesz, masz rację że źle czytać taki zbiór słówek, ale mi się po prostu wydaje że nie masz nic mądrego do powiedzenia, bo jakoś Me$z dał sobie z tym rade i się wypowiedział.
Masz racje, wydaje ci się, skoro nalegasz;

Cytuj:
Wydaje mi się że coraz mniej ludzi gra w tą grę, a częściej słyszy się o takich tytułach jak WoW, Warhammer online, Lineage 2, Guild Wars itd
Pewnie znowu ci się wydaje. Skąd takie wnioski, skoro nie grałeś w tibie od dłuższego czasu? Być może Tibia nie jest tak popularna jak kiedyś, ale graczy odchodzących na emeryturke uzupełnia fala kolejnych newbie. O grach wymienionych wyżej słyszę od paru lat z takim samym natężeniem.

Cytuj:
Dobra ale przechodzę do tematu chciałem się was zapytać czemu Tibia odchodzi po woli na emeryturę(jeśli Worgule tak myślicie), ja ze swej strony zastawiałem się nad tym trochę i dochodzę do pewnych wniosków mianowicie: Tibia nie może sprostać dzisiejszym wymagania gracza, nie chodzi mi tu tylko o grafikę ale przede wszystkim o pomysły i urozmaicenie, które panuje obecnie w uniwersum Tibi. Na początku swej argumentacji poruszę sprawę czarów zarówno w Tibi oraz w WoWie.
W ogóle to porównanie Tibii do WoWa jest głupotą ze względu na zróżnicowaną strukturę, to są dwie całkiem nie podobne do siebie gry. Ja mogę sobie wymienić 120 superlatyw Tibii, przy których WoW wymięka, a ty na odwrót.

Cytuj:
W Tibi każda z profesji zawiera własne czary, niektóre z nich mają ich dość sporo (np. mag) ale gdy przyjrzymy się bliżej owym zaklęciom to dochodzimy do wniosku że pozostaje nam garstka przydatnych zaklęć, jako przykład tych nie przydatnych można tu podać choćby takie czary jak: Enchant Staff, Animate Dead, Great Light czy Poison Wall, natomiast w WoWie mag ma wiele czarów, oczywiście jednanych używa się częściej a drugich rzadziej ale każde jest przydatne. Sytuacja ma się jeszcze gorzej z rycerzami w Tibi, knight bijąc potwory rzadko kiedy używa innego czaru niż exura czy exori, ponieważ na resztę szkoda mu many bo będzie miał „waste”
j/w
Cytuj:
Drugą sprawą którą chciał bym poruszyć to urozmaicenie w grze. W Tibi istnieją 4 profesję oraz jedna rasa, przez co kombinacji jest dość mało natomiast w przypadku WoWa sprawa ma się zupełnie inaczej, istnieje tam 10 ras oraz (po wprowadzeniu dodatku za miesiąc) 10 klas(czyli jak Tibijskie profesje), ale najgorsze jest to że w Tibi druid i mag to prawie ta sama profesja, po za kilkoma szczegółami jak np.: inna animacja czarów, czy umiejętność robienia trochę innych run te profesje nie różnią się od siebie, natomiast w przypadku WoWa [...]
j/w
Cytuj:
Kolejną sprawą związaną niejako z profesjami jest to iż w WoWie [...]
j/w

Cytuj:
Kolejną rzeczą której nie zobaczymy w Tibi są profesje Warcraftowe czyli nasze specjalizacje które pomagają nam w czasie rozwijania naszej postaci lub dają nam możliwość sprzedawania naszych wyrobów innym. Do profesji Warcraftowych należą miedzy innymi: Alchemia (dzięki której tworzymy mikstury leczenia, szybkości, zwiększające nasz intelekt oraz wiele innych), Górnictwo [...]
j/w
Cytuj:
Kolejną sprawą którą chciał bym poruszyć jest zapewne wszystkim dobrze znane PVP. W Tibi wygląda to dość fajnie, lecz nie stanowi jakiegoś częstego zjawiska ponieważ każdy boi się śmierci, która ciągnie za sobą nie małe konsekwencję. Ma to też swoje dobre strony bo jako zabójcy graczy budzi się zasłużony respekt, ale z drugiej strony ktoś bez powodu może nam powiedzieć „Pay, or hunter” co nie jest w cale bardzo przyjemną rzeczą . w WoWie [...]
j/w
Cytuj:
Ostatnią rzeczą jaką chciał bym tu poruszyć jest sprawa PVE, mianowicie w Tibi wygląda to tak że zabijamy potwory aby poexpić , lub wydropic z nich jakiś przedmiot, zazwyczaj albo polujemy samotnie albo w małych grupach do 5 osób(nie licząc rzadko zdarzających się najazdów najsilniejszych bossów), natomiast w WoWie [...]
j/w

Po tym wszystkim, patrząc na problem, do którego wprowadzasz na początku tematu
Cytuj:
Cześć, korzystając z tego iż mam trochę wolnego czasu chciałem się dowiedzieć czy podzielacie moje zdanie że Tibia ma już swoje najlepsze lata za sobą i po prostu umiera śmiercią naturalną.
Wydaje mi się, że to totalny bullszit, a cały temat opiera się na porównaniu Tibii do WoWa, jak napisałem wyżej, jest to totalny debilizm.

Ostatnio edytowany przez Rybzor - 10-10-2008 o 16:05.
Rybzor jest offline  
stary 10-10-2008, 22:48   #11
Wux
Użytkownik Forum

Wux's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Masz racje, wydaje ci się, skoro nalegasz;

Pewnie znowu ci się wydaje. Skąd takie wnioski, skoro nie grałeś w tibie od dłuższego czasu? Być może Tibia nie jest tak popularna jak kiedyś, ale graczy odchodzących na emeryturke uzupełnia fala kolejnych newbie. O grach wymienionych wyżej słyszę od paru lat z takim samym natężeniem.
może dla tego że śledzę forum i wydarzenia zarówno tibijske jak i te związane z WoWem. Po za tym wystarczy po obserwować licznik graczy umieszczony na tibia.com by zobaczyć że liczba graczy maleje.

Cytuj:
W ogóle to porównanie Tibii do WoWa jest głupotą ze względu na zróżnicowaną strukturę, to są dwie całkiem nie podobne do siebie gry. Ja mogę sobie wymienić 120 superlatyw Tibii, przy których WoW wymięka, a ty na odwrót.
prawda jest taka że to są podobne do siebie gry(choćby ten sam gatunek, miej więcej te same realia fantastyki tzn rycerze, smoki itd) gdybyśmy wychodzili z takiego założenia to nie porównywali byśmy za sobą żadnych gier, porównanie tibi z WoWem jest zbliżone do porównania FIFY z PESem.

Cytuj:
Wydaje mi się, że to totalny bullszit, a cały temat opiera się na porównaniu Tibii do WoWa, jak napisałem wyżej, jest to totalny debilizm.
tak, masz rację temat jest porównaniem tibi do WoWa i dzięki temu widać to iż tibia umiera, ponieważ zostaje wypierana przez inne MMO.
stary 10-10-2008, 23:03   #12
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 02 2008

Domyślny

Cytuj:
prawda jest taka że to są podobne do siebie gry(choćby ten sam gatunek, miej więcej te same realia fantastyki tzn rycerze, smoki itd) gdybyśmy wychodzili z takiego założenia to nie porównywali byśmy za sobą żadnych gier, porównanie tibi z WoWem jest zbliżone do porównania FIFY z PESem.
Właśnie, że nie! Obie te gry opierają się na innej mechanice, mają inny cel, dają inny rodzaj rozgrywki. Znajdź mi trzy rzeczy, które łączą WoWa i Tibię...

Poza tym, ty tutaj nie porównałeś tych obu gier, a po prostu rozpisałeś się o WoWie, jakby to była jakaś nędzna premiera...

Co do porównania FIFY i PESa... To chodziło ci o najnowszego PESa (WoW) i FIFA98 (Tibia) ? :f
CytrynowySorbet jest offline  
stary 10-10-2008, 23:09   #13
Rybzor
CS Tibia.pl Team

Rybzor's Avatar

Adres Jabbera do Rybzor
Domyślny

Cytuj:
Jak kolega napisał, "właśnie nie". O ile FIFA i PES to podobne gry, o tyle Tibia i WoW to całkiem odległe od siebie, które dzieli 100x więcej niż łączy, tak więc nie ma co ich porównywać

Cytuj:
tak, masz rację temat jest porównaniem tibi do WoWa i dzięki temu widać to iż tibia umiera, ponieważ zostaje wypierana przez inne MMO.
Gówno prawda, dzięki temu widać, że temat jest nic nie warty.

Ostatnio edytowany przez Rybzor - 10-10-2008 o 23:12.
Rybzor jest offline  
stary 10-10-2008, 23:21   #14
Wux
Użytkownik Forum

Wux's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Właśnie, że nie! Obie te gry opierają się na innej mechanice, mają inny cel, dają inny rodzaj rozgrywki. Znajdź mi trzy rzeczy, które łączą WoWa i Tibię...
proszę bardzo dwie rzeczy podałem już wcześniej tzn realia gry oparte na świecie fantastyki, oraz ten sam gatunek czyli MMO(gra z innymi ludźmi), do tego można dodać jeszcze zdobywanie poziomów polegające na tym iż zabijamy potwory, lub wykonujemy zadania przez co zdobywamy doświadczenie, czy jak podawałem wcześniej możliwość wyboru profesji(klasy). Zagraj w Tibie i w Wowa to zobaczysz iż podobieństw jest na prawdę wiele.

Cytuj:
Poza tym, ty tutaj nie porównałeś tych obu gier, a po prostu rozpisałeś się o WoWie, jakby to była jakaś nędzna premiera...
rozpisałem się o WoWie z podanych wyżej przyczyn, czyli wszystko to w czym WoW bije na głowe Tibie.

Cytuj:
Co do porównania FIFY i PESa... To chodziło ci o najnowszego PESa (WoW) i FIFA98 (Tibia) ? :f
dokładnie, między tymi grami jest podobna przepaść, a teraz odpowiedz sobie na pytanie w co byś wolał zagrać w nowiutkiego PESa, który daje nam wiele ciekawych opcji, o grafice już nie wspominając, czy FIFE która jest już
przeżytkiem.

Cytuj:
Jak kolega napisał, "właśnie nie". O ile FIFA i PES to podobne gry, o tyle Tibia i WoW to całkiem odległe od siebie, które dzieli 100x więcej niż łączy, tak więc nie ma co ich porównywać
Tak naprawdę? niby co takiego je tak bardzo dzieli może jakoś to tu uargumentujesz?

Cytuj:
Gówno prawda, dzięki temu widać, że temat jest nic nie warty
podobne jak wyżej proszę o argumentacje, bo widzisz jak dla mnie te gry są podobne do siebie, z tym że jedna z nich ma o wiele więcej funkcji.

Ostatnio edytowany przez Wux - 10-10-2008 o 23:28.
Wux jest offline  
stary 11-10-2008, 00:00   #15
Rybzor
CS Tibia.pl Team

Rybzor's Avatar

Adres Jabbera do Rybzor
Domyślny

Cytuj:
Tak naprawdę? niby co takiego je tak bardzo dzieli może jakoś to tu uargumentujesz?
GRAFIKA 2D
INNY SYSTEM PVP
INNY SYSTEM PVE
INNY SYSTEM TRADE
INNY SYSTEM LECZENIA
INNY SYSTEM CZARÓW
INNY SYSTEM EXPIENIA
INNY GŁÓWNY CEL W GRZE
RUNY
INNE ZASADY

I reszta?

Cytuj:
podobne jak wyżej proszę o argumentacje, bo widzisz jak dla mnie te gry są podobne do siebie, z tym że jedna z nich ma o wiele więcej funkcji.
Już pisałem - porównywanie Tibii z WoWem to debilizm, argumenty? Są up, więcej mi się nie chcę.
Rybzor jest offline  
stary 11-10-2008, 00:49   #16
Serious Sam
Użytkownik Forum

Serious Sam's Avatar

Data dołączenia: 27 04 2006
Wpisy bloga: 16

Serious Sam ma numer GG 1542247
Domyślny

"Tibia ma już swoje najlepsze dni za sobą" - to prawda.Zdarzało mi się grywać kiedyś w tą grę, ale nic mnie już tam już nie trzyma, nie tylko z powodu nowych updatów, ale mnóstwa idiotów, którzy tam grają.Myślę, że Cipsoft zbyt uprościł system pvp, teraz wystarczy trzymać tylko 2 palce lewej ręki na "F1" i "F2", a prawą rękę na "strzałkach".Dzieci, nooby, złodzieje i boterzy - warto wspomnieć, że rzadko spotkać teraz, jakiegoś fajnego gracza, który Cię nie skroi, nie botuje itp.

Amor patriae nostra lex!

Miłość ojczyzny naszym prawem!
Serious Sam jest offline  
stary 11-10-2008, 01:16   #17
Mietek919
Użytkownik Forum

Mietek919's Avatar

Data dołączenia: 11 07 2007
Lokacja: Zgorzelec

Imię: -------
Profesja: Elite Knight
Świat: Nebula
Domyślny

@Wux
Cytuj:
Widać ze chcesz na siłę zobaczyć te różnice...
Dla mnie nie można porównać tych dwóch gier.

Cytuj:
Niby umiera ale rekord osób online nie był na tibii 7.6 tylko 8.1~

@Ryba
Cytuj:
Już pisałem - porównywanie Tibii z WoWem to debilizm
Trafione w dziesiątkę

Ostatnio edytowany przez Mietek919 - 11-10-2008 o 01:17.
Mietek919 jest offline  
stary 11-10-2008, 01:20   #18
ZapodajMuze
Użytkownik Forum

ZapodajMuze's Avatar

Data dołączenia: 10 08 2008

Domyślny

Cytuj:
GRAFIKA 2D
INNY SYSTEM PVP
INNY SYSTEM PVE
INNY SYSTEM TRADE
INNY SYSTEM LECZENIA
INNY SYSTEM CZARÓW
INNY SYSTEM EXPIENIA
INNY GŁÓWNY CEL W GRZE
RUNY
INNE ZASADY

.
I przedewszystkim brak ograniczenia lvlowego .
ZapodajMuze jest offline  
stary 11-10-2008, 09:18   #19
Wux
Użytkownik Forum

Wux's Avatar

Domyślny

Cytuj:
GRAFIKA 2D
INNY SYSTEM PVP
INNY SYSTEM PVE
INNY SYSTEM TRADE
INNY SYSTEM LECZENIA
INNY SYSTEM CZARÓW
INNY SYSTEM EXPIENIA
INNY GŁÓWNY CEL W GRZE
RUNY
INNE ZASADY

I reszta?
Ta? a grałeś ty w ogóle w inne gry tego samego gatunku? wspomniany wcześniej wątek PESa i FIFY, wiadomo przecież że te gry opierają się na tym samym, ale posiadają inne tryby, wiesz co to plagiat? wiadomo że nie wszystko może być takie same, ale w tej grze jest na tyle mocny punkt zaczepienia że można je porównać, gdyby w tych grach było wszystko takie same to nie mieli byśmy co porównywać. Weźmy pod uwagę np PVP tibijskie, a PVP WoWa, ma ze sobą wiele podobieństw: musisz zabić gracza zanim on zabije ciebie, używając do tego czarówn, run, mieczy itd, ale ma również różnice, które właśnie porównujemy.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Valest Pokaż post
Cytuj:
musisz zabić gracza zanim on zabije ciebie,
To dla mnie wygrało ;DD
Proszę bardzo napisz czym dla ciebie jest w takim razie PVP? Bo jak dla mnie to nic innego jak walka pomiędzy graczami której celem jest pokonanie przeciwnika.

Ostatnio edytowany przez Wux - 11-10-2008 o 12:45.
Wux jest offline  
stary 11-10-2008, 10:54   #20
Valest
Użytkownik Forum

Valest's Avatar

Data dołączenia: 12 08 2005

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elder Druid
Świat: Aldora
Poziom: 110
Skille: xD
Domyślny

Cytuj:
musisz zabić gracza zanim on zabije ciebie,
To dla mnie wygrało ;DD
Valest jest offline  
Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania