Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 05-12-2008, 01:11   #1
Aphino
Użytkownik Forum

Aphino's Avatar

Data dołączenia: 14 07 2008
Lokacja: Chociwel, Zachodniopomorskie

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Knight
Świat: Harmonia
Skille: 79/74
Poziom mag.: 4
Aphino ma numer GG 13694547
Domyślny Linux Mandriva

Witam!

Mam mały dylemat, mianowicie chcę zamienić system Windows na Linux Mandriva.
Tak więc czy to mi się będzie opłacać itp, jak gra się w gry: Tibia,Enemy Territory, Silkroad.
Co można robić na Mandrivi?itp
Czy można ściągnąć Linux'a Mandrive za Free?Kiedyś miałem taką stronę lecz wykasowałem, jeśli ktoś ma taką stronę czy mógłby napisać mi ją na PW?
I inne ważne informacje dotyczące Mandrivy

Z góry dziękuje

PS.Wszystko co sprawdzam na necie o Mandrivi to oferty kupna i sprzedaży :\

#Edit
Aha prosiłbym żeby wypowiedzieli się użytkownicy Linux'a Mandrivi

Lotnictwo<3

Bóg, Honor, Ojczyzna

Ostatnio edytowany przez Aphino - 05-12-2008 o 02:14.
Aphino jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 05-12-2008, 07:35   #2
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Tibia na pewniaka jest pod LInuxa, ET kiedyś było, czy aktualna wersja jest również pod linuxa to nie wiem. Co to za trzecia gra to nie mam bladego pojęcia ale od czego jest strona producenta (gdzie na 101% będziesz miał podane na jakie platwormy gra idzie, a jak nie tam to na... wikipedii o.O)
Co można robić na Mandzie? No to co na każdym innym OSie, korzystać... to tak jak byś spytał co mozna robić na windowsie :x przeglądać pliki?
Czy będzie Ci się opłacać? To zależy od podejścia itd, jak chcesz się bawić w przyszłości w tych klimatach to możesz się już poprzyzwyczajać do linuxa, ale jak masz zamiar instalować tylko po to, by "być cool bo ja mam linuxa" to lepiej imo sobie darować.

Vanhelsen jest offline  
stary 05-12-2008, 13:29   #3
KrEmAs KAc
Użytkownik Forum

KrEmAs KAc's Avatar

Data dołączenia: 29 05 2005
Lokacja: Nowe Miasto Lubawskie 53° 25' N 19° 35' E

Stan: Niegrający
Świat: ¶♪&#
Poziom: 666
Skille: ↕
Poziom mag.: §§
KrEmAs KAc ma numer GG 8372892
Domyślny

Jeśli chcesz mieć pierwszy raz linuxa to polecam Ubuntu. Dużo łatwiejszy w obsłudze od Mandrivy.
Mandrive miałem tylko raz i były masakryczne kłopoty podczas instalacji bo nie było sterów do GF6600 podczas instalacji i kompletnie nie czaiłem oco b jak wyskakiwała mi tęcza podczas auto startu
KrEmAs KAc jest offline  
stary 05-12-2008, 13:34   #4
Nari
Użytkownik Forum

Nari's Avatar

Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

@up
Ja do mojego Radeona na szczęście miałem również sterowniki do środowiska Linuxa ; P.

Z własnego doświadczenia powiem Ci, że praktycznie wszystko się zmienia. Przykładowo nie ma wbudowanego czytnika plików .e(ks)e, trzeba je otwierać przez odpowiednie programy, jeżeli jesteś użytkownikiem GG będziesz musiał używać specjalnych klientów takich jak Kadu. Możesz mieć problemy ze sterownikami. Ogólnie rzecz biorąc Linux w pierwszych tygodniach użytkowania może przerażać, ale później poziom się wyrównuje. Obecnie jestem z niego zadowolony, choć i tak używam windy i Linuxa.

Link z którego możesz ściągnąć Mandriva Linux One 2009 (na własną odpowiedzialność).
Ukryty tekst:
http://www.mandriva.com/en/download

Ostatnio edytowany przez Nari - 05-12-2008 o 13:35.
Nari jest offline  
stary 05-12-2008, 13:50   #5
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Nie zamieniaj systemu, wydziel czesc miejsca na dysku i zainstaluj Mandrive jako drugi system. Automatycznie dostaniesz bootloadera i przy starcie kompa bedziesz mogl wybierac z ktorego chcesz korzystac, lepsze to niz od podstaw uczyc sie obslugi nowego systemu na ktorym, zareczam ci, przez pierwsze pare tygodni bedziesz miec problemy z instalowaniem podstawowych programow.

Mandriva jak i wiekszosc dystrybucji linuxowych jest dostepna w formie darmowej do sciagniecia z netu calkowicie legalnie oraz w formie komercyjnej za ktora trzeba placic. Komercyjna jest fajniejsza w obsludze i podejrzewam ze ma jeszcze jakies bonusy ktorych nie odkrylem, ale niestety kosztuje troche wiecej niz 0 zlotych.

Odpalanie gier pod linuxem wymaga specjalnych wersji albo uzycia emulatora windowsa - co ciagnie troche zasobow i na poczatek przygody z linuxem moze wygladac na skomplikowane przy instalacji i konfiguracji.

A tak wogole to na start przygody z linuxem polecam stare dobre Kubuntu, najlepiej w wersji LiveCD.
stary 05-12-2008, 15:26   #6
Gogar
Użytkownik Forum

Gogar's Avatar

Data dołączenia: 10 07 2007
Lokacja: padł mi mózg

Imię: Tolek
Gildia: #;d
Świat: POLNet
Poziom: +o
Skille: Mrok
Gogar ma numer GG 6484638
Domyślny

Ja teraz na PS3 zainstalowałem sobie Yellow Doga i jestem zadowolony. Miałem trochę problemów na początku, ale dzięki życzliwości tarniaka z gameonly udało mi się o rozwiązać ;]
Ale jeśli nie znasz się na XPku, to za linuxa tym bardziej się nie zabieraj - nie połapiesz się.
Gogar jest offline  
stary 05-12-2008, 15:37   #7
Gangrel
Fallen Angel

Gangrel's Avatar

Data dołączenia: 26 01 2004
Lokacja: At the end of Rainbow.

Stan: Na Emeryturze
Imię: Va'esse
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Poziom: 48
Gangrel ma numer GG 1366254 Gangrel ma login Tlenu gangrel_6@tlen.pl
Domyślny

http://www.linuxprogramy.pl/linux/ - jest tu lista dystrybucji z ich krótkim opisem, między innymi jest jedna, oparta chyba na ubuntu, ktora ma zaimplementowane sporo gier. Co do pozostalych pytan musisz sobie sam poszukac odpowiedzi.

Gangrel jest offline  
Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania