|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 10 2005
Lokacja: W twojej kieszeni. Z Desertem Eagle :-). Postów:100
Stan: Aktywny gracz
|
![]() Są to silikonowe opaski na rękę. Jest to tak modne, że sam nie wiedziałem o tym
![]() Między dobroczynnością a modą Część służy zbieraniu funduszy, niektóre – manifestowaniu przekonań, jeszcze inne to gadżety bez przesłania. Kto by pomyślał, że tylu ludzi zechce nosić na nadgarstku silikonową opaskę? Zaczęło się od Lance’a Armstronga. Fundacja założona przez amerykańskiego kolarza – wielokrotnego zwycięzcę Tour de France, który wygrał także walkę z nowotworem – zbierała fundusze, sprzedając silikonowe bransoletki na nadgarstek. Żółte, jak żółta koszulka lidera, z napisem “Livestrong”. Dochód ze sprzedaży (każda kosztowała dolara) przeznaczano na wsparcie walczących z rakiem. Szybko stały się niemal symbolem fundacji, zwłaszcza gdy zaczęli je nosić znani sportowcy. Sprzedano ich ponad 50 milionów, a pomysł przejęli organizatorzy akcji “Stand Up, Speak Up” – dwie splecione opaski, białą i czarną, założyli słynni piłkarze, jak Ronaldinho i Thierry Henry, by zaprotestować przeciw rasizmowi na stadionach. Wkrótce pojawiły się opaski z napisami “One” i “Make Poverty History”, na rzecz walki z ubóstwem. I tu wsparcie gwiazd (takich jak Bono, Cameron Diaz czy Brad Pitt) zapewniło kampanii popularność, a organizatorom – fundusze. Transmisję z wielkiego charytatywnego koncertu “Life 8” przerywały reklamy społeczne z udziałem tych postaci. Wszyscy mieli na nadgarstkach białe bransoletki. Nawet na Światowych Dniach Młodzieży w Kolonii sprzedawano splecione opaski białą i czerwoną z napisami “In memoriam Johannes Paul II – Requiescat in pace” – jako cegiełkę na papieskie dzieło misyjne. Gadżet stał się znany na świecie. I niezwykle modny. Dobroczynność, jak widać Czy jest to moda na dobroczynność, czy na opaski? Psycholog społeczny dr Joanna Heidtman przekonuje, że pomysł jest dobry, bo opaski działają jak serduszka Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy: – Powstaje wręcz społeczna presja, by je kupić. Człowiek jest zwierzęciem stadnym. To dobrze, że wykorzystuje się tę cechę dla celów charytatywnych. Nad Wisłę pomysł trafił za pośrednictwem Polskiej Akcji Humanitarnej. Niebieskie opaski z napisem “Zbieram wodę” kosztują 5 zł, a pieniądze z ich sprzedaży zasilają program pomocy regionom, w których brakuje wody pitnej. Można je kupić w Empikach: to ważne, bo opaski zachodnich akcji były dla Polaków dostępne jedynie za pośrednictwem internetu, a do tego potrzebna była karta kredytowa. Dlatego też oryginalny “Livestrong” na nadgarstku był gadżetem nieco ekskluzywnym i nie każdy miał z nim kontakt. Ale również dzięki temu budził zainteresowanie. – Wielu ludzi pyta mnie, co to jest – mówi Michał, student V roku medycyny, który swojego “Livestronga” kupił przez internet. Nasz rozmówca nie ma wątpliwości, że gdy chodzi o walkę z rakiem, każdy sposób jest dobry. – Nawet gadżeciarstwo – podkreśla. Broniąca właśnie pracy magisterskiej z komunikacji społecznej Małgorzata, oprócz słynnej żółtej opaski ma jeszcze tę błękitną, PAH-u. – Idea takiego gadżetu jako cegiełki była marketingowym strzałem w dziesiątkę, opaski stały się naprawdę trendy – mówi. A teraz gdzie można kupić i za ile: Nike biało czarne (wypas) za 20 zł - 15. (Allegro) Livestrong: 10, 5.90 (Allegro) Love 10.50 Niebieska opaska z napisem: "Noszę wodę" (Cropp Town). A teraz do oblookania: http://www.allegro.pl/search.php?string=Opaski Ja przyznam szczerze, że ja lubię takie opaski mam tak: Biało - czarną opaskę "Stand Up Speak Up). Za 20 dychy. Naprawde fajna opaska. Pasuje do wszystkiego i zrobiłem dobry uczynek =]. A co wy myślicie?
|
![]() |
#2 |
Zbanowany
Data dołączenia: 01 10 2005
Lokacja: Tam gdzie nie mam kontroli...
Stan: Na emeryturze
![]() |
![]() CO?! Nie czaje kompletnie... a nie podpaski XD
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
|
![]() Nie, OPASKI. Są to takie silikonowe no opaski na nadgarstek. Ładnie wygląda i ładnie pasuje. Teraz zamówiłem za 10 zł podpaskę fioletowo - różową. Myślę, że będzie mi pasować do białego ubrania
![]()
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 08 2005
|
![]() "Noszę wode" ... chyba "Zbieram Wode" mam taka w domu bodajże 5 zl mnie kosztowala w cropp town
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 01 2005
Stan: Niegrający
|
![]() Hmm, troche takie to tracone... Gdyby nie opaska wiekszosc mlodych ludzi by nawet nie pomyslala o pomocy charytatywnej. Za duzo to przypomina "patrz ale za***ista opaska,a ty jaka masz?", zamiast zastanowienia sie nad losem ludzi, ktorym sie 'pomaga' i pomyslenia o nich. Wyobrazam sobie gowniarzy, ktorzy ciesza sie, ze "Zbieraja Wode",a potem wyzywaja mniej zamoznego kolege od biedakow -.-. Uwazam, ze u niektorych to wspolczucie jest sztuczne jak silikon. Ale jezeli ktos naprawde chce pomoc w ten sposob lub pokazac, ze nie jest obojetny(i do tego mu to pasuje), to dlaczego nie. Kazdy sposob, aby zebrac pieniadze na szczytny cel jest dobry
![]() Moze bym kupil opaske z akcji, ktora by zbierala na rozwijanie przedsiebiorczosci w krajach 3-ego swiata albo na pieniadze dla biednych ludzi w Polsce, jezeli takie sa. Ale jakos nie mam potrzeby zakladania jej, zeby inni widzieli ![]()
"Realistyczna grafika dzięki zmodyfikowanemu silnikowi Unreal." Ostatnio edytowany przez Galarion - 04-10-2005 o 22:48. Powód: styl |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 31 08 2005
Lokacja: Poza światem
|
![]() Kolejna durna moda, a jak przeminie to opaska do kosza na śmieci.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Guest
|
![]() A czaje baze chodzi o takie cos gumowe czy nie z napisem "ONe" etc?
Mi to szczerze sie nei podoba -.- pfff nuda Poprostu to jest nie potrzebne choc pieniadze ida na szczytny cel tak? Wole juz wyslac tego sms o tresci bla bla pod nr xxxxx koszt 1.22pln Ostatnio edytowany przez OnlyM(PL) - 04-10-2005 o 23:13. |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zbanowany
Data dołączenia: 01 10 2005
Lokacja: Tam gdzie nie mam kontroli...
![]() |
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zbanowany
Data dołączenia: 23 09 2005
![]() |
![]() U mnie w malym miescie to jest jeden sklep gdzie mozna kupic taka opaske i kasa idzie na jakies cele charytatywne... i kosztuje 20 zl-.-
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 08 2004
![]() |
![]() lol jakby mial dwie dychy bulić za silikonowa opaske to dziekuje
![]() PS: wole pieszczochy, moze brak zadnego charytatywnego celu, ale dużo lepiej wygląda ^^ |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
(przepraszam ze taki troszke nieskladny ten post...:/)
www.pajacyk.pl Ostatnio edytowany przez Thomas - 05-10-2005 o 14:18. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 12 09 2004
Lokacja: Układ słoneczny-Ziemia-Europa- Polska-Dom-Krzesło przed komputerem
![]() |
![]() Orginal opaski są tylko żółte z napisem - "LiveSTRONG". Są to opaski z fundacji Lance'a Armstronga (chyba tak się pisze), reszta to poprostu bo jest modne i tyle dlatego firmy to robią, ale te oginalne są żółte
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Użytkownik Forum
|
![]() Oryginalne są też Nike, Stand Up, Speak Up i Love
![]()
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 12 09 2004
Lokacja: Układ słoneczny-Ziemia-Europa- Polska-Dom-Krzesło przed komputerem
![]() |
![]() Ale są one już w jakimś stopni "spapugowane" (przedszkole plx
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City
![]() |
![]() @up
A nie a przed Lajfstrongiem, byli przecież żydzi!Tzn. Adolf H.!Wszyscy sciągają od Hitlera, tylko jego byhły orginalne!!11111 -.- @topic Nie podoba mi się.
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 01 2005
Lokacja: III RP
|
![]() Ide sobie do szkoły... No dobra, jestem w szkole... Ide sobie, ide pod sale... Po drodze spotkałem KUUUPE ludzi... praktycznie każdy, taką opaskę miał...
Myślę sobie: "No dobra... Jakaś nowa durna moda... Zaptyam sie kumpla co to znaczy bo on też takie coś ma" Spytałem sie, a on coś o rasizmie, o armstrongu itd...To sobie myśle - WTF? Aż tu przychodze do domu, odpalam linuxa, wlaczam forum.tibia.pl i juz wiem ;PPPPPPP edit aaa, zapomnialem mojej opinii... BADZIEWIE...
24 15 43 44 15 32 33 11 24 31 15 35 43 55 54 ![]() ![]() ![]() Ostatnio edytowany przez Badzo - 05-10-2005 o 16:29. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
Moja opinia: no dobre to, jezeli ktos chce lepiej wygladac. Ale po co komu wydawac na to cos kasiorke jak moge sobie dolozyc do fajnej bluzy?
![]() |
![]() |
#19 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Super. Ale nie zamierzam w tym chodzic. Jest to po prostu brzydkie.. kawalek silikonu. Ja rozumiem, ze to niby jest tak, ze "ladne, modne, a przy okazji czesc kasy idzie na costam", ale jakos to do mnie nie dociera. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 08 2005
Lokacja: Fiorina 361
Świat: Azura
|
![]() Kajulec, nie zapomnij ze ja mam Twoja opaske ^.^ . Fajnie sie je gryzie