|
Notki |
Magia Magiczne zaklęcia, runy, potężni magowie. Tutaj wszystko o magii w Tibii |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 10 07 2005
|
![]() Ostatnio miałem troche czasu
![]() wszystkie obliczenia opierają sie na zasadzie ze jeden punkt many odnawia sie co 6s. czyli dla facc sorków i drutów. na początek przykład na UH zrobienie jednego UH to 10 minut zrobienie całego BP to 200 minut czyli 3g20m 1 runka - BP runek - (orientacyjna cena na celescie) UH 10 minut - 200minut (3g20m) - 2k-2,2k GFB 12 minut - 240min. (4g) - 2k-2,2k HMM 7min. - 140min. (2g20m) - 1k-1,2k EXPLO 18min. - 360min. (6g) - 3k SD 22min. - 440min. (7g20m) - 4k w przeliczeniu ile kasy na minute zarabiamy robiąc runki wychodzi że : przy UH - 10 gp/min. GFB - 8,4 gp/min. HMM - 7,2 gp/min. EXPLO - 8,4 gp/min. SD - 9,1 gp/min. odliczając od tego koszty plecaka i runek wychodzi że: UH - 8,95/min. GFB - 7,46/min. HMM - 5,6/min. EXPLO - 7,75/min. SD - 8,61/min. przelicznik więc wychodzi z tego taki: (im mniejsza wartość tym bardziej sie opłaca robić dane runki) UH - 0,1 GFB - 0,12 HMM - 0,14 EXPLO - 0,12 SD - 0,11 Oczywiście duże znaczenie ma to na jakie runki znajdziemy szybko kupca (ewentualnie na jakie mamy zlecenie ![]() wg mnie zapotrzebowanie na CELESCIE wygląda następująco 1- HMM 2- SD 3- GFB 4- UH 5- EXPLO najłatwiej sprzedać HMM Jeśli znajdziecie tu jakieś błądy to wierze że napewno mnie poprawicie ![]() może te obliczenia zmienią u niektórych poglądy co do tego co sie bardziej opłaca robić ![]() ![]() Ostatnio edytowany przez Glonthir - 10-07-2005 o 12:52. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() tylko zwróć uwagę, że do tego można dojść samemu, gdy się robi 1564'ty bp UH
![]()
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
|
![]() Może sie czepiam ale wydaje mi sie ze skrótem od godziny jest "h" a nie "g". Może sie myle ale zawsze używałem i widziałem tylko ten skrót
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 10 07 2005
|
![]() Cytuj:
Tak , masz racje ale to też nie jest dla tych którzy zrobili 1566 bp's ... chyba sa też tacy którzy własnie zaczynają |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 12 2004
Lokacja: Skąd
Wpisy bloga: 1
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Feniks Rook Guard
Profesja: Rookstayer
Gildia: Guardians of Rookgaard
Świat: Celesta
Poziom: 12
Skille: 17/20
![]() |
![]() Ja bp uhów nie robie w 3godziny. W mniej. Weźcie se jakies kalkuratory... tam wyjdzie że bp UH robi sie w iles tam minut.
Cytuj:
![]()
Obrazek w podpisie przekraczał 20KB. Ostatnio edytowany przez Boximus - 10-07-2005 o 17:50. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 01 2005
Lokacja: Kraków
|
![]() Fajne obliczenia, może mi to nawet pomoże. Tylko nie wiem dlaczego wielu 15lvl+ robi dalej hmmy a nie GBF albo SD .Niby to tak łatwo sprzedać ale to chyba nie jest taki wielki problem. Przecież SD nie trzeba sprzedawać jak tylko się zrobi ,tylko np. zrobić kilka a potem poświęcić jakeś 0,5h ze swojego cennego czasu na sprzedanie tego w thais.Poza tym łatwiej o protektora jak się robi sd niż hmm.
![]() |
#7 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 06 2005
Lokacja: Bełchatów
Profesja: Royal Paladin
Świat: Berylia
![]() |
![]() Cytuj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 03 2004
Lokacja: Tychy
![]() |
![]() jakpewnie nie wszyscy wiedza celesta to świat non-pvp po drugie ludzie na 15 levelu robia hmm poniewaz jest bardzo duży popyt na hmm ludzie skupują hmm w masowych ilościach a ze sprzedarzą sd jest mały problem wielu ludzi nie ma 15 m.levelu a druidzi i sorcowie to uh makerzy i hmm makerzy którzy mają 10-20 poziomu i stoją w jakimś miejscu i afkują robiąc przytym runy. Następni są paladyni którzy trenują skile i magic level niestety nie wszyscy mają 15 m.level wienc nie wszyscy kupią sd ale dużo ludzi kupi hmm. jest to także wykorzystywane przez sprzedających jest duży popyt na hmm wienc i ceny rosną tak wienc za hmm dają 1,3k nawet sie zdarza że 1,4k. Sd kupuje elita ktora jednorazowo kupuje ze 50 bp i trzyma je przez tydzień wienc nigdy nie wiadomo czy sprzedamy sd czy nie. Tak było kiedyś teraz nie ma z tym wienkszego problemu ale czasami się on zdarza.To była sytuacja na Celeście.
Na celeście żadko spotykamy kogoś kto sprzedaje gfb ponieważ nie są one opłacalne w stosunku do uh czy hmm. Sd także tracą na wartości z tego względu że za sd ludzie płacą dalej 4k a za hmm 1,3k. gdyby cena bp hmm kostowala 1,3k a sd 4k wyjdzie na to że w czasie w jakim zrobimy bp of sd zrobimy 3,27 (w zaokrągleniu) bp of hmm co oznacza że dzięki temu za hmm bendziemy dostawiali o ok.200gp wiencej wienc teraz bardziej opłaca się robić hmm.co do uh ja sie nie wypowaidam ponieważ gram sorcem. Ale z mojich obliczeń wynika że nawet jeżeli hmm bendzie kosztowalo 1,3k a uh 2k bardziej bendzie opłacało się robić bp of uh. Ostatnio edytowany przez gryzzly - 11-07-2005 o 19:54. |
![]() |
![]() |