|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
UnlimitedWarnWorks
Data dołączenia: 14 01 2004
Lokacja: Warszawa
Stan: Na Emeryturze
![]() |
![]() Jestem kompletnym jeleniem co do programowania. Nic o tym nie wiem itp.
Duzo osob mowi ze jak zaczynac nauke to od C++ ![]() Jak zaczac? Co moge dzieki niemu stworzyC? ![]() Nie smiac sie ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Jaroslaw
Stan: Na emeryturze
![]() |
![]() Cytuj:
![]() @topic: to nie moja dzialka ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
|
![]() Po pierwsze (imo najważniejsze) - musisz mieć dużo cierpliwości i nie poddawać się, jeśli coś nie działa jak trzeba po raz 100-tny z rzędu.
Do nauki C++ poleciłbym zdecydowanie książkę (zamiast tutoriali), z tych najpopularniejszych: - Symfonia C++, J. Grębosz - Thinking in C++ (autora nie pamiętam) Sam nauczyłem się z tej pierwszej pozycji, ale po obejrzeniu tej drugiej - myślę, że jest dobra. Dalej, polecam zaprzyjaźnić się z wyszukiwarką google. Bez tego można sobie odpuścić zabawę z programowaniem. Szczególnie przydatna jest wyszukiwarka grup dyskusyjnych: http://groups.google.pl/ Korzystam z niej nadal bardzo często. Wpisuję treść błędu z którym nie mogę sobie poradzić usuwając z niego szkodliwe (dla wyszukiwania) treści typu nazwa zmiennej, nazwa pliku, etc, a google przychodzi z pomocą. To chyba tyle na wstęp, dalej pozostaje tylko pisać, debuggować, pisać, debuggować, debuggować, debuggować, ... ![]() A, jeszcze warto pytać różnych ludzi o rzeczy niezrozumiałe. Jakby co, wpadnij na #tibia.pl na Quakenecie i pytaj. edit: jak potrzebujesz jakiegoś środowiska graficznego, to Pod tym linkiem masz ich spis ![]() Ostatnio edytowany przez shae - 08-01-2006 o 23:41. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 08 2005
Lokacja: BUCKETHEADLand
Stan: Na emeryturze
|
![]() Cytuj:
a jeszcze lepiej to by bylo jakbys sie najpierw zastanowil co chcesz pisac, bo jesli cie interesuje HTML to lepiej narazie C++ odlozyc na bok. Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Tom II - autorzy: Bruce Eckel, Chuck Allison ![]() wiecej informacji znajdziesz TU i TU btw: bardzo fajna ksiazka, polecam jezeli narazie nie chcesz kupowac ksiazki to podobno TA strona jest dobra. mowie ta, bo jeszcze jej zabardzo nie przegladalem tylko qmpel mi o niej opowiadal ![]() pozdr0
Ja tylko na chwilę... [mam nadzieję] Ostatnio edytowany przez ogorek - 08-01-2006 o 23:54. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 08 2004
Lokacja: Neverwinter
![]() ![]() |
![]() Hmmm... Ja bym proponował zacząć od www.google.pl, z hasłem Poradnik C++, Początki C++ albo coś takiego
![]() ![]()
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 07 2005
Lokacja: z nienacka
![]() ![]() |
![]() symfonia cpp (ktoś tam wyżej podał autora) + kompilator Dev-Cpp (google.pl) + dużo cierpliwości i można się uczyć od zera
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 01 2005
Lokacja: III RP
|
![]() Huh, też chce zacząć sie 'uczyć'.
Brat mi załatwi Symfonie C++, a narazie czytam Kod:
http://www.it.aplus.pl/it/ ![]()
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 03 2005
Lokacja: Szczecin
Stan: Niegrający
![]() |
![]() a co proponujecie dla basica?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk
![]() |
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#10 |
Nieobecny.
|
![]() Symfonie odtradzam, u mnie od razu facet powiedzial ze mija się ze standardem.
Dlatego też polecam "podstawy języka C++" Stanleya B. Lippman'a i Josee Lajoie oraz pakiet GC (GNU Compilers) i powiedzmy kDevelop ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 01 2005
Lokacja: III RP
|
![]() Cytuj:
Taaa, za***iście. Cena promocyjna (-20%): 114.80 PLN ![]() Poszukam na emulu, poza tym Kod:
# dyrektywy preprocesora Kod:
#include <iostream>
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
|
![]() Nie jestem pewien, czy zaczynanie nauki programowania od C++ jest dobrym pomysłem. Może na dobry początek Turbo Pascal ? xD!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
|
![]() C++? Hmmm ja bym Ci polecił Delphi (Object Pascal)!
Jezeli sie upierasz przy C++ to nie moge ci pomóc, ale zaczęcam do programowania w Delphi. W razie czego mozesz skorzystac z lektury Adam Boduch - Delphi 8 Kompedium programisty Pozdro
![]() |
#14 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Kod:
#ifndef DUPA_H #define DUPA_H //... #endif ![]() Scor, a możesz mi napisać gdzie Symfonia odlatuje od standardów? :> Odpowiedzi, że gość nie używa "using namespace std" lub "std::cout" nie przyjmuję :> |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Nieobecny.
|
![]() Vall, uzywa namespace std, ale konkretow nie podawal
![]() |
![]() |
![]() |