|
Notki |
RPG Wszystko o grach RPG i cRPG, czy może MMORPG. |
Pokaż wyniki sondy: Co według was jest najważniejsze w grach cRPG ? | |||
Grywalność |
![]() ![]() ![]() ![]() |
49 | 75.38% |
Grafika |
1 | 1.54% |
Dźwięk |
0 | 0% |
Małe wymagania |
1 | 1.54% |
Trudność gry |
0 | 0% |
Długość gry |
3 | 4.62% |
Chwalenie gry przez kolegów |
0 | 0% |
inna rzecz (napisz jaka) |
11 | 16.92% |
Głosujących: 65. Nie możesz głosować w tej ankiecie |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 07 2005
Lokacja: Białystok
![]() |
![]() Co według was jest najważniejsze w grach cRPG? Na co najczęściej zwracacie uwagę np. czytając zapowiedź gry? Co najczęściej zachęca was do kupna danej gry cRPG? I dlaczego akurat to?
Życzę miłej rozmowy.
|
![]() |
#2 |
Guest
|
![]() Zagłosowałem na grywalność. Z resztą, tą cechę najbardziej cenie we wszystkich grach, jeśli gra ma ładną grafike, ale jest monotonna to nie gram, jeśli jest długa, ale nieskomplikowana (Gothic ish blee!) to też nie. Ogólnie najbardziej cenie stare gry DoSowe lub klasyke (Diablo II). Chociaż nie opre się grą o wspaniałej grafice i zarazem prostocie (NFSU).
|
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 06 2005
Lokacja: Poznań - Rataje
![]() |
![]() Przede wszsytkim grywalność, potem długość gry itp. Grafika i muzyka sa na koncu. Teraz gram w staruńką gre Yendorian Tales 3, gdzie grafika jest marna, a dzwieku niemam wcale ;] Za to gra sie w nią zaje****ie. Jak ktoś chce to moge ja wzucic na rapida
![]() Btw. Dobre gry tego rodzaju to Fallout, Might & Magic od 3 do 6 cześci, Yendorian Tales, Eye of the Beholder, cała seria The Elder Scrolls i maaaasaa innych starych i troche nowszych gierek ![]()
<Take a look inside my head, do you see how I feel, 'cos I'm a freak dirty rocker with sex appeal, 'cos I will take your drugs, and I'll get you high, 'cos I'm a freak dirty rocker, and i'll make you fly>
-- Mitsubishi Eclipse Klub Polska -- www.eclipse.net.pl Ostatnio edytowany przez Grue - 28-02-2006 o 14:25. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 07 10 2005
Lokacja: Szczecin
Stan: Niegrający
Imię: Youkari
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Night Ravens
Świat: Refugia
![]() |
![]() Ja nim zagram w jakiegos cRPG to sie pytam kolegów jaki jest max poziom doświadczenia... jesli jest max 20lvl (NWN, Kotor II itd.) to nie zabardzo chce grac w takie gry
![]() ![]() Ps. Jeszcze nie lubie gier gdzie kamera jest jak w Morrowindzie albo w Gothicu ze sie patrzy oczami postaci -.-'' |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź
![]() |
![]() Fabuła + Grywalność. Dla mnie grafika się nie liczy, ale za to lubię jak w tle leci klimatyczna muza i moje postacie mają ciekawy głos, a nie popiskują jak kastrowane barany.
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 28 04 2005
Lokacja: Ełk
|
![]() Dungeon Siege 2 wymiata i tyle
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 03 2005
Lokacja: Szczecin
![]() |
![]() Ja zagłosowałem na inne i uważam że najważniejszy w crpgach jest klimat! bez klimatu gra nie ma szans na sukces. W postać którą się gra trzeba się wczuć, wtedy jest najlepszy efekt a nie zrobi się tego bez klimatu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 02 2006
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
|
![]() Definitywnie grywalność i fabuła. Osobiście grałem w dość mało tego typu gier, jednak klasyka (Fallout 1, Fallout 2, Morrowind, Diablo II LoD), która boskiej grafiki nie ma (chociaż Morrowind ma muzyke z kolei roxorową
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 01 2005
|
![]() Dla mnie w kolejnosci najwazniejsze sa:
1. Klimat. 2. Grywalnosc. 3. Orginalnosc. Wszystko to odczucia subiektywne, chociaz opinie 'autorytetow' w tej dziedzinie moga byc pomocne.
![]() |
#10 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 02 2005
Lokacja: Old Trafford
![]() |
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 03 2006
|
![]() Grywalnosc, fabula i klimat.
1.Wesmy takiego FF VIII grafika sux ale za to jak sama gra wciaga. 2.Albo taka tibia za***isty klimat, gra wciaga(hmm chyba uzaleznia) a grafika to to nie ma xD
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 02 2005
Lokacja: Łuków/Jungle
Imię: Elveth
Profesja: Elite Knight
Świat: Askara
Poziom: 108
Skille: 86/83
Poziom mag.: 7
|
![]() Dla mnie w grach cRPG najważniejsza jest fabuła. Dopiero do niej dokłada się resztę (rozwój postaci, grafikę itp.). Dobrze jeśli przy okazji jest dobra muzyka (Morrowind rox!) i dobry dubbing (Gothic 1,2; Icewind Dale 2, Baldury itd
![]()
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 12 2004
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Moim zdaniem sond jest bez sensu. Grywalność jest zawsze najważniejsza - nie ważne jak ciekawa jet grafika, fabuła, muzyka... To wszystko tylko polepsza grywalność (zwłąszcza klimat).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 07 2005
Lokacja: Szczecin ;D
Stan: Aktywny gracz
Imię: Yukasto
Profesja: Sorcerer
Gildia: narazie brak ;)
Świat: Furora
Poziom: 31
Skille: 19/21
Poziom mag.: xx
![]() |
![]() w cRPG liczy sie tylko i wylacznie grywalnosc i... fabula, muzyka tez moze byc ale nie ma wiekszego znaczenia, grafika jest wg mnie na ostatnim miejscu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
|
![]() Racja... ta sonda jest bez sensu.
Grywalność przecież zależy od fabuły, grafiki, dźwięku, oddziaływania między graczami (gry MMO i Multiplayer), stopnia rywalizacji (gry MMO i Multiplayer) i wielu innych współczynników. Nie ma dobrej gry o niskiej grywalności, ani słabej gry o wysokiej grywalności. Najbardziej cenie sobie ilość cech, umiejętności, czarów, przeciwników i przedmiotów w grze.
![]() |
#16 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 23 01 2004
Lokacja: Tam, gdzie... Cholera. Tam, gdzie... -Dobranoc.-Powiedzial diabel.
![]() ![]() |
![]() Dla mnie grywalnosc jest pojeciem zbyt waskim, wiec zaglosowalem na inne.
Dla mnie w cRPGu liczy sie - naturalnie - grywalnosc, ale poza tym KLIMAT, przez duze K, a wiec inteligentna fabula(a nie wielkie i wspaniale paladyny atakuja zlego i straszliwego smoka...*), dobre udzwiekowienie, brak kretynskich zartow i robienia sobie jaj z uzytkownika, siebie i wszystkiego naokolo(chyba ze to Discworld ;P)... Na grafike leje - skoro na 8bitowce mogly wychodzic dobre gry, to dowodzi, ze grafika to komercyjne i niepotrzebne gowno. Poza tym jednak dla mnie jest rowniez wazna swoboda gry, czyli to, ile razy mozna ja przechodzic ![]() ![]() * - zla odmiana 'paladyna' specjalnie ![]() PS. Cytuj:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
|
![]() To az razi w oczy. Mianowicie Fabuła jest najwazniejsza w grach cRpg przez co np PT stal sie i jest nadal bardzo popularny wsrod starych wyjadaczy. Grafika nie jest az tak wazna, ale zeby to nie bylo ala Pokemony.