|
|||||||
| Notki |
| O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
|
Opcje tematu |
|
|
#1 |
|
Zbanowany
|
Jak w temacie...
Ostatnio cosik mi bardzo zaczął hałasować zasilacz. Nie mam zamiaru samemu go czyścić - bo ew. kasy na nowy brak, pozatym - na wielu forach wyczytałem że czyszczenie daje krótkotrwałe efekty (albo nie daje nic..) Postanowiłem zassać program do mierzenia temperatury i napięć. I, napięcia mam następujące: 3.3V - 3.36V 5V - 5.28V - 5.34V 12V- 12.7V - 12.56V Temperatura mojego CPU (celeron 801mhz ) zaraz po włączeniu komputera wynosiła 20C, po ok. 6h działania - 47C.I tutaj pojawia się pytanie - czy napięcia i temperatura procka są w normie? |
|
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk
|
Ta, sa w normie.
|
|
|
#3 |
|
pokrzywa
Data dołączenia: 24 06 2004
Lokacja: malopolska
Stan: Niegrający
Imię: Lobo Destrojer
Profesja: Knight
Gildia: Messangers of Chaos
Świat: Solera
Poziom: 111
Skille: 94/92
Poziom mag.: 7
|
Tylko że napięcia mierzone tymi miernikami z płyt głównych są bardzo niedokładne.
Możliwe że łożysko się wyrobiło już, powiedz ile lat masz ten zasilacz? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zbanowany
|
@emilok: hyh, hmmm... ja wiem.. z trzy lata? Cztery?, więcej raczej nie..
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
eX Moderator
Data dołączenia: 07 08 2005
Lokacja: www.tibiaspy.com
Wpisy bloga: 2
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Almighty Friends
Świat: Secura
Poziom: 170
Skille: 96/75
Poziom mag.: 23
|
Nie masz czym się przejmować. U mnie komputer chodzi jak traktor w polu już przez okolo 1 roku
. Faktycznie czyszczenie zasilacza z reguły nic nie daje. Nowy zasilacz to koszt okolo 50 zl więc nie jest w sumie taki drogi.
|
|
|
|
#6 |
|
pokrzywa
|
Wald_Kerius proponuje odwiedzić stronę www.zenfist.pl, tam są bardzo fajne zasilacze. A za 50 zł można kupić np. Tracer, Colors, Megabajt które są hmmm BAAAARDZO kiepskiej jakości. Z tańszych zasilaczy to polecam Modecomy MC lub tańsze FEEL.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Guest
|
@up
Jak już kupujesz zasilacz, to lepiej wydaj troszke więcej na lepszy niż 50zł na ZaSiLacZ MaKe InD bIedRonka |
|
|
|
#8 |
|
eX Moderator
Data dołączenia: 07 08 2005
Lokacja: www.tibiaspy.com
Wpisy bloga: 2
Gildia: Almighty Friends
Świat: Secura
Poziom: 170
Skille: 96/75
Poziom mag.: 23
|
Koleś przecież mówił, że nie ma kasy
Chodzi przecież o to, aby nie hałasował a nie żeby był super hiper extra fajny zasilacz. Swoją drogą emilok dzięki za link, może pomyślę nad wymianą swojego "traktora". ![]()
|
|
|
|
#9 |
|
Zbanowany
|
@UP: Głównie, to chodzi o to żeby sie nic nie spaliło..
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Born to Ban
Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: inny wymiar
Wpisy bloga: 7
Imię: Dwimeron de'qel
Świat: Harmonia
Poziom: 88
Skille: 87/62
Poziom mag.: 18
|
Jeżeli bardzo hałasuje i, jak było wspomniane, łożysko się przetarło-to już krok do tego, żeby całkiem się zatarło. Na starym kompie, dopóki się pożądanie nie rozgrzał zasilacz to zawodził mi strasznie. Pomogło smarowanie. Polecam olej spożywczy
Ale to trzeba umieć zrobić.Prawdopodobnie twój zasilacz jeszcze trochę pochodzi. Rok, może półtora. A może i miesiąc. Zacznij zbierać pieniądze. Nie jest to aż tak strasznie wielki wydatek w porównaniu do innych komponentów.
|
|
|
|
#11 | |
|
pokrzywa
|
Cytuj:
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zbanowany
|
Temat do zamknięcia.. o dziwo..
Przetarłem PALCEM wentylatorek od procka... Nie dość że temperatury zaczęły nie przekraczać 43 stopni, to na dodatek wszystko przestało hałasować, kompa prawie nie słychać... Widać wentylator musiał się ocierać o obudowe. Czyli hałasującym komponentem nie był wcale zasilacz, a wiatraczek od procka.. @Dwim: Masz racje w zasadzie, trudno, najwyżej jak sie wybiore z ekipą w góry to nie będe chlać;p Ostatnio edytowany przez Gallar - 26-05-2006 o 13:16. |
|
|
|