|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 17 07 2005
Lokacja: Toruń
Stan: Aktywny gracz
Imię: Lorte Zirano
Profesja: Knight
Świat: Valoria
Poziom: 30
Poziom mag.: 4
|
![]() Wiec jak w temacie chcialem zapytac o wzór na ilość expa na dany lvl a raczej jego przekształcenie, sam wzór mam ale cholernie ciezko jest go przeksztalcic wiec jesli ktos ma to prosze o wzor na level na dana ilosc expa ( na odwrot) proba przeksztalcenia :
|
![]() |
|
![]() |
#2 |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() wyjasnij 'x' i 'k' we wzorze to moze cos z tego sie uda ukrecic.
#3 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 06 2005
Stan: Tutor
Imię: Dagothar
Profesja: Paladin
Gildia: Nie twój zasmarkany interes
Poziom: 7
|
![]() To, co napisał to tylko jego próba przekształcenia wzoru na ilość expa na dany level, tak żeby móc policzyć level na podstawie ilości expa.
Wzór na exp(W(x)) od lvla(x) to (znaleziony gdzieś na forum, ręki sobie nie dam uciąć) : W(x) = 50/3*x^3 - 100*x^2 + 850/3*x - 200 Z tego trzeba teraz wyznaczyć x. |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 17 07 2005
Lokacja: Toruń
Stan: Aktywny gracz
Imię: Lorte Zirano
Świat: Valoria
Poziom: 30
Poziom mag.: 4
|
![]() tak zgadza sie x to level a k to 1/50 exp bo to po wstepnym przeksztalceniu
|
![]() |
![]() |
#5 |
eX Moderator
![]() |
![]() edit:
zaluje ze nie mam matlaba i nie moge sprawdzic czy ta funkcja jest wogole odwracalna ...
![]() Ostatnio edytowany przez Vil - 22-07-2006 o 21:17. |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 06 2006
|
![]() Witam.
Wzory na exp w zależności od levela są pokazane na TibiaWiki: ![]() oraz: ![]() gdzie x, to level postaci. Czy są one odwaracalne? Pytanie wcale nie jest takie bez sensu, jako, że właśnie niedawno napisałem kalkulatorek, który potrafi przeliczać między innymi exp/lvl w obie strony (link w sygnaturce). Po pierwsze: nie chciało mi się sprawdzać ani liczyć :-P. Po drugie: prościej mi było zrobić iterację, w której dla kolejnego levela (licząc od 1) sprawdzałem czy exp dla niego jest większy lub równy niż podany - w ten sposób, po spełnieniu tego warunku wiedziałem na którym levelu ma się zadaną ilość expa. Iterowanie przez kilkadziesiąt (a nawet kilkaset) przebiegów pętli wcale zmierzalnie nie obniża wydajności programu, co można zresztą zaobserwować uruchamiając go. Bezpośrednio po wpisaniu expa w polu levela pojawia się obliczona wartość. Pozdrowienia.
Co mógłbym rzec o tym forum? Choć strona, na której ono jest "mieni się" tytułem supported fansite, dzięki pracy moderatorów jest to najgorsze forum, jakie w życiu widziałem. Mają oni bowiem w nosie użytkowników, ich prawa, a nawet sam regulamin. Uważają się za bogów, za nieomylnych. :-P Nie będę się już udzielał tutaj i napisałem do Administratora priva z prośbą o usunięcie mojego profilu z bazy danych forum. Nie bedę tu siedział ani dłużej. NA TYM FORUM PANUJE BEZPRAWIE! Ostatnio edytowany przez Jarassimus - 22-07-2006 o 21:44. |
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 06 2005
Stan: Tutor
Imię: Dagothar
Profesja: Paladin
Gildia: Nie twój zasmarkany interes
Poziom: 7
|
![]() Ta funkcja jest na pewno odwracalna, w danym zakresie (0exp+) jest różnowartościowa itd. Sęk w tym, żeby to policzyć...
|
![]() |
![]() |
#8 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 04 2006
Lokacja: Żory => Osiny ;D
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Tukan pogromca sebka
Gildia: Theos
Świat: Samera
Poziom: 74
Skille: 86/84
Poziom mag.: 7
|
![]()
|
![]() |
![]() |
#9 |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 10 2003
Lokacja: Tychy
Stan: Niegrający
|
![]() Po prostu: mamy wielomian trzeciego stopnia, funkcja oczywiście różnowartościowa w R+ (ściśle rosnąca), bo gdyby było inaczej, to nie miałoby to sensu. Szukamy rozwiązania tego równania w R+. Nie jest to takie hop-siup, ale jeśli ktoś to naprawdę potrzebuje, to proponuję przyjrzeć się schematowi rozwiązywania równań trzeciego stopnia. Szczerze, nie chce mi się sprawdzać, na ile wzór podany przez autora tematu jest poprawny, ale wystarczy przyjąć oznaczenia w Wiki, podstawić co trzeba i sprawdzić.
Ech... Oczywiście, jest to wzór na wyliczenie lev za pomocą podanej ilości expa, więc cosik Lorte Zirano pomieszałeś w treści posta, ale zgaduję, że właśnie o to Ci chodzi...
Emerytura... Dzięki za wszystko. Ostatnio edytowany przez Raynold - 23-07-2006 o 08:48. |
![]() |
![]() |
#10 | |
eX Moderator
![]() |
![]() Cytuj:
![]() |
Krzychos_CALMERA |
Ta wiadomość została usunięta przez Raynold.
Powód: Archeolog
|