|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 04 2005
|
![]() Hi Elfes!
Nasza „baza” znajduje się na drzewku (dla ciekawskich dąb). I będziemy mieli wojnę (kto czytał „Chłopcy z placu broni-ten wie) oczywiście nie jesteśmy 10 latkami mamy po 12-15 lat i musimy bronić naszego terytorium jutro będziemy mieli najazd bandy „PsYcHo” którzy są uzbrojeni w łuk który ma w środku „ostrza strzały” swędzący piasek:/ powiedzcie mi jak zrobić zwykły łuk z drzewa lub z gałęzi co do tego potrzeba i z góry dziękuję za odpowiedzi. |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Fallen Angel
|
![]() Zasadniczo to sie bierze kawalek kija i miedzy koncami wiaze sznurek.
#3 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las
![]() |
![]() Doobrze... Najpierw zetnij cis (chroniony, rzadki). Potem weź końskie włosie z ogona... Nie masz? To wybacz, ze zwykłego kija i domowych akcesoriów dobrego łuku raczej nie zrobisz. Sprawdzałem.
@down A cis to się nie wykrzywia? Najgiętsze drewno bodaj. Strzały... Psie odchody na strzałach- gleba. Po co wam strzały jak nie macie łuku? Ostatnio edytowany przez Shanhaevel - 25-04-2005 o 22:15. |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
|
![]() Hi Elfes!
No tak, ale mi chodzi o taki zakrzywiony łuk pyzatym jak zrobić strzałę, aby ta miałą wyskok równy prawdziwej strzale (chcemy włożyć na ostrze strzały farby niezmywalne lub też psie kupy ale to w ostateczności powiedzcie, bo my tam mamy niezły skarbiec ponad 200 zł + 25 paczek chipsów batonów… |
![]() |
![]() |
#5 |
Fallen Angel
|
![]() Jesion tez jest niezly i duzo czestszy.
#6 |
Użytkownik Forum
|
![]() Hi Elfes!
Własciwie "cis" jest chroniony i ma truciznę toksyczną...a z czego zrobić cięciwę? |
![]() |
![]() |
#7 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 06 2004
Lokacja: dom (Łódź)
Stan: Niegrający
Profesja: Sorcerer
Świat: Calmera
Poziom: 30
Poziom mag.: 44
![]() |
![]() Zaciekawiło mnie to, wiec poszukałem na googlach. Znalazlem ciekawy tekst który tutaj umieszczę
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
|
![]() No tak ale co z CIĘCIWĄ?
|
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 08 2004
Lokacja: L-Przestrzeń
Stan: Niegrający
|
![]() najlepszy do łuków jest drzewo Leszczyna (sam robiłem!)
1.Znajdujesz leszczyne ![]() 2. Bierzesz ucinasz najmłodszą gałąź(młodą poznasz po tym że w miare jest prosta!) 3. Idziesz gdzies i scinasz całą skurke ze świeżo uciętej gałęzi( zostawiasz sobie troche skurki na ręke<luksus>) Na końcach kija wycinasz zagłębienia mniej wiecej tak ![]() 4. Musisz najmocniej jak mozesz nagiać patyk w łuk i drugi kumpel bedzie zawijał sznurek ( polecam żyłke!) w te zagłębienia. Potem ju tylko kończysz robote STRZAŁY Hmm strzały muszą być z lekkiego wyschnietego drewna ale takiego niepodatnego na wiatr. To joż sami zrobicie ale groty to polecam zrobic z gwoździ ![]() ![]() Powodzenia na "wojnie"
#10 |
Master Alucard
|
![]() Łęczysko mogło być wykonane z drewna (łuki proste były najczęściej w średniowieczu wytwarzane z cisu, jesionu lub wiązu), rogu. Już w starożytności znane były jednak łuki kompozytowe, składające się z kilku warst drewna i rogu sprasowywanych i łączonych ścięgnami i żyłami zwierzęcymi. Tak wykonany był np. asyryjski łuk angularny, który miał kształt trójkąta równoramiennego, o bardzo ostrych kątach podstawy ( w miejscach gdzie na łęczysko nakładano cięciwę). Tak również wykonaywane były łuki refleksyjne. Rysunek poniżej pokazuje łuk prosty (1) i dwa typy azjatyckich łuków kompozytowych - refleksyjny (2) i retrorefleksyjny (3). Różnią się one kształtem i budową łęczyska.
Łuki refleksyjne, używane przez mongolskich jeźdźców w średniowieczu (słowo łuk pochodzi od mongolskiego uk) były zaskoczeniem dla wszystkich przeciwników, którzy się z nimi zetknęli. Miały większy zasięg niż używane w owym czasie łuki proste, a dzięki specyficznemu sposobowi strzelania Mongołowie potrafili szyć z nich o wiele szybciej niż wrodzy łucznicy. Źródło: http://www.man.poznan.pl/~ritter/Html/bow.html Więc do roboty, bo mało czasu macie! ;-]
![]() |
#11 |
http://tibiaspy.com
Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy
Stan: Na Emeryturze
Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Gildia: Death Assassins
Świat: Secura
|
![]() Jeśli chodzi o to, jakie drewno zastosować, to w średniowiecz stosowano najczęściej cis, jesion lub wiąż, żadko orzech.
Nie wiem, czy w domu tak łatwo zrobisz łuk refleksyjny, ale ok, powiem ci, jak się gnie drewno. A już na pewno nie zrobisz łuku kompozytowego. Wszadzasz przygotowanego wcześniej prostego kija do wody o temperaturze około 80'C (mniej - drewno nie będzie się chciało utrwalić. Więcej - może się rozwłuknić) i tak sobie je moczysz na tyle długo, żeby ca całym przekroju się rozluźniło nieco, więc z godzinkę (trzeba utrzymywać temperaturę wody). Po tym czasie wyjmujesz drewno i wkładasz do jakiejś formy, żeby nadać mu kształt. Forma musi mieć oczywiście nieco mocniej zagięty kształt, ale tylko odrobinę. Czekasz, asz wystygnie na całym przekroju i wyjmujesz. Pozostaje naciągnąć nań sznuerek i po problemie. Grubością kija regulujesz, jaki naciąg ma mieć łuk. Celtowie stosowali łuki o naciągu nawet do 120 kg, ale ich łucznicy szkolili się od około 2 roku życia. Takim łukiem mogli przebijać rycerza w zbroi wraz z koniem i ranić jeszcze tego, kto jechał za nim ![]() A tak po za tym, to www.google.pl, tam byś to wszystko o wiele szybciej znalazł zapewne.
Najlepsza strona o Tibii - http://tibiaspy.com - jeśli nie znasz, to nie wiesz, co tracisz! Zarejestruj się na http://forum.tibiaspy.com - prowadź i oglądaj galerie, szukaj i udzielaj pomocy, rozmawiaj o Tibii i na każdy inny temat! |
![]() |
![]() |
#12 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 06 2004
Lokacja: 19°58'E 50°05'N
Stan: Na Emeryturze
Imię: Komandor Tarkin
Świat: Secura
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 02 2004
Lokacja: a gdzie mieszkaja krasnoludki?.. hopsa-sasa ! hop-sasa!
Stan: Na emeryturze
![]() |
![]() MatKus ma bardzo dobry sposób, wręcz najlepszy. Sam taki robiłem i se z qmplami na bażanty chodziliśmy, jednak zręczność mamy za małą i cel tesh robi swoje. A forme łatwo zrobić z deski i paru gwożdzi. Poprostu narysuj na desce "wymarzony" kształt wbij odpowiednio gwoździe i masz ;]
|
![]() |
![]() |
#14 |
Użytkownik Forum
|
![]() A oto mój łuk sam robiłem
![]() ![]() ![]() (edited by Ray) @ Ray Masz racje troche przesadziłem ;/
Amor vincit omnia ....... contra spem spero ...... Ostatnio edytowany przez Drackmir - 27-04-2005 o 08:38. |
![]() |
![]() |
#15 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 01 2005
Lokacja: III RP
|
![]() Cytuj:
hahahaha ![]() ![]()
![]() |
#16 |
Użytkownik Forum
|
![]() Może to nie scyzoryk i wykonany ręcznie ale też skuteczny
![]() ![]() (edit by Ray) P.S Na posty zaadresowane do mnie ( o ile takie będą) odpowiem około godziny 17-18 (teraz ide do szkoły )
Amor vincit omnia ....... contra spem spero ...... Ostatnio edytowany przez Drackmir - 27-04-2005 o 08:41. |
![]() |
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: Z nienacka:P
![]() |
![]() Więc, ja robiłem mój łuk tak(jest do proces długa trwający)
Pierw ściągnęłem gałąź machoniową, jest ona bardzo wytrzymała i po odpowiednim wysuszeniu giętka. Jako cięciwe rozważałem dużo rzeczy, w końcu jako najbardziej dostępny w razie wymiany wybrałem sznurek od bielizny xD (czerwony ![]() Grot biorąc dwa duże krzemienie i waląc nimi o siebie tak długo i tyle razy, aż otrzymałem odpowiedni odłamek, natomiast "długą częśc" z cisu. Grot osadziłem w wycięciu, przewiązałem rzemykiem skurzanym. Lotki z gęsich piór, które uprzednio wykrochmaliłem. Strzała mam około 60 centymetrów długości, grot to 8 centymetrów. Aby otrzymać płonącą strzałę, najlepiej wlać do wiadra naftę i wsadzić tam strzałę(lol). A normalnym sposobem jest obwiązać wokół grota szmatę nasączoną czymś. Mój łuk tworzyłem 2 dni, po czym schnął przez około 5 miesięcy(żeby się dobrze wyginał i nie łamał). Strzały godzine każdą, po czym suszyłem 5 miesięcy ![]()
#18 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 07 2004
Lokacja: Że co?!
Profesja: Elite Knight
|
![]() łuk jak łuk ale żeby kogos strzałą trafic bedziecie musiali miec na nich lotki
(? :> ) zeby strzałą w miare prosto leciala, jak nie mieliscie nigdy luku etc w ręku to nie traficie w nikogo bez lotek(?:>) na strzałach hrhrh ;<
#19 |
Zbanowany
Data dołączenia: 20 02 2005
|
![]() Do autora:
Hmm, nie przesadzasz? ![]() ![]() P.S. Ja mam sportowy łuk, więc ci nie pomogę. P.P.S. Z tych opisów spróbuję zrobić właśny łuk (taki like troy ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Użytkownik Forum
|
![]() Hi Elves!
@UP: Tak tylko, że to nie będzie wojna "wal babcie aż się zgarbi" tylko to będzie wojna na patyki i z całej siły będziemy walczyć. Piasek swędzący już jest 2 h temu dostałem telefon od szefa gangu "PsYChO" powiedział, że wojna rozpoczyna się o 17:30 wiec dużo czasu nie mamy. ![]() O to taktyka: Nasza baza jest oddzielona wodą, która ma niecałe 1m głębokości. Na dodatek ich baza prowadzi przez mały las. Nasi (różowe kropki) ukryją się w wodzie (są już przygotowane specjalne ubrania). Następni pójdą na wieżyczkę i będą ostrzeliwać z łuku zaś ja z moją armią będziemy uzbrojeni w średnio na ostrzone patyki i natrzemy na nich wtedy, kiedy oni miną las. Ci mają po 13-16 lat, więc są od nas starsi i silniejsi nawalamy tylko "giermków”, ale najbardziej będziemy ostrzeliwać z łuku bosa na pewno się trochę krwi przeleje, ale to nic tam taka mała krewka. P.S Oni są na narkotykach >.< Więc będą groźni. |
![]() |