Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 08-01-2007, 00:13   #1
Mjetas
Użytkownik Forum

Mjetas's Avatar

Data dołączenia: 07 01 2007
Lokacja: Piasek

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Sorcerer
Gildia: Hola Candia
Świat: Candia
Poziom: 35
Poziom mag.: 36
Mjetas ma numer GG 6058857
Domyślny Zagłada magów...

Zacznę od tego, że to co napisze nie będzie jakimś wielkim odkryciem, ale podsumowaniem tego co się dzieje...

Candia - server n-pvp, przeludniony, świeży... Sytuacja ma się tak, że w godzinach szczytu pod dp w Kazo stoi jakieś 30 osób, ja Sorcerer mam ochotę sprzedać uzbierany plecak boltów. I co? Jajco! 25 osób z tych 30 to albo sorc, albo druid, 4 knighty, jeden palek... Dziwne co nie? Przypomnijmy sobie stare dobre czasy - Tibia 7.6,7.5 i wcześniejsze... Podział mniej więcej po 25% i praktycznie nie dało się powiedzieć który voc. jest najlepszy (mówiony, że najsłabszy był druid, ale to nie tak ewidentnie). A teraz? Cipy wprowadziły wandy... Ja nie narzekam bo będąc czynnym sorcem idzie mi to bardzo na korzyść, ale na dodatek ulepszając bardzo pozycję magów zrobili w barana palków. Cipy połamali im speary... Niby dobrze, bo przecież to przeciwko "boterom"... Tylko dlaczego są nieuczciwi? Skoro mają tyle pomysłów, to dlaczego widzimy pełno knightów z dwarfami przy klacie "jadących na bocie"? Dlaczego posiadacze magów siedzą całą noc przed komputerem łowiąc ryby i co jakiś czas naciskając "F6" - czyli dajmy na to adori gran (oczywiście ironia w tym zdaniu)? Pozostaje czekać na Summer Update i liczyć na to, że Cipy znów sprawią, że siły się wyrównają... ALE! No właśnie ale... Połowa graczów po tym updacie uważa, że oni psują gre wprowadzając coraz to nowe opcje (bo miejsca, itemy, potwory to tylko rozszerzanie gry). No i poniekąd mają rację, ALE dochodzę do wniosku, że Cipy (jak ja lubię to określenie) każdym następnym updatem próbują naprawić to co zepsuli poprzednim, przez co zmieniają grę jeszcze na gorsze... Dlaczego? Bo boją się usunąć tego co zmienili... Dlaczego? Tego akurat nie wiem... Może boją się przyznać do winy, że z roku na rok pieprzą Tibie niestety coraz bardziej... Nie mówię wcale, żę updatów nie powinno być, bo nowe miejsca, itemy, potwory są bardzo dobre, ale na cholerę zmieniać zasady? To tak jakby każdy nowy szef fify dodawał po 10 ZNACZĄCYCH przepisów. No cóż, nam szarym tibijczykom zostaje liczyć na to, że nasza ukochana gra pozostanie nadal tą jedyną i niepowtarzalną, tyle ode mnie nie chcę Was więcej zanudzać... Dziękuje za uwagę i pozdrawiam!

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 08-01-2007, 00:33   #2
Silkov
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 14 11 2005
Lokacja: Suwałki

Stan: Na Emeryturze
Imię: Silkov
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Luminera
Poziom: 80
Skille: dobre
Poziom mag.: 65
Domyślny

... bo to non pvp, kto coś zrobi dla tego sorka.. jakby GM pobiegał na Candii na respach rotów na daramie to byłoby 20~ banów.. narazie z qmplami zabiliśmy trikiem z FE 3 boterów (vampirka z 19 najta ) 5 boterów w ankrahmun trikiem z cave ratami (jeden koło miał cruza i 7.5 k w bp, inny pirate seta i WOCE ) i jeszcze zlurowałem scaraby na innego cudaka (p arm )
heh już wiem dlaczego hlevle się ze mnie śmieją gdy proponuje bp uh za 3k..

Botujcie dzieci dalej.. może GM ruszy dupe..

Ostatnio edytowany przez Silkov - 08-01-2007 o 00:35.
Silkov jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-01-2007, 00:42   #3
Lovah
Użytkownik Forum

Lovah's Avatar

Data dołączenia: 10 03 2006
Lokacja: Nie wiem

Profesja: Rookstayer
Świat: Premia
Poziom: 33
Domyślny

@Silkov
co to za trik z FE?
stary 08-01-2007, 02:43   #4
Sozemego
Użytkownik Forum

Sozemego's Avatar

Data dołączenia: 20 10 2004

Sozemego ma numer GG 3321585
Domyślny

Summonujesz fe, pozwalasz potworom go zabic na rope spocie, zostaje wtedy normalny firefield, kiedy botter podchodzi, chodzi gora dol gora dol i tak sie powoli zabija ;p

Wystaw notkę
Przed wystawieniem notki zapoznaj się z papieżem lub farmaceutą.
Sozemego jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-01-2007, 09:43   #5
Gholit
Użytkownik Forum

Gholit's Avatar

Data dołączenia: 20 10 2006

Domyślny

Gdzieś w dziale filmy to było, chyba na Tibię przed tym update (tibicam), po prostu gość wchodzi do dziury a my go ropamy i cały czas będzie wchodził i podpalał się.
Gholit jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-01-2007, 10:56   #6
Lolus'Pall
Guest

Domyślny

Tak popieram autora tekstu w 100%, mimo iż grałem całom kariere sorckiem uważam, że przydało by się ulepszenia knighta/palka, albo pogorszenia sorca/druta... knight w pvp jest NIKIM, palladyn kimś jest ale to na wysokim lvl, z 15 mlvl, kiedy może używać Sd ;] ... a druid/sorc zawsze som mocni ;]...ale cóż, topiców takich było miliony, ale warto czasem o tym napisać, może CIPKI coś z tym zrobiom....hę ? pozostaje nam tylko czekać
  Odpowiedz z Cytatem
stary 08-01-2007, 12:08   #7
pyzio2
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 10 05 2004

Imię: :)
Profesja: Elite Knight
Świat: Morgana
Poziom: xxx
Skille: xx
Poziom mag.: x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez czuk85 Pokaż post
Jest jak jest i jest dobrze, to że Knight expi wolniej od takiego Druida/Sorcerera tego nie zmienisz.. taka jest natura Knighta wolniej expi/pomaga innym profesją, nie pisz że Palek lepszy bloker, póki nie ma exeta res nigdy nie będzie lepszy jak dla mnie.

Na pewno nigdy nie nastąpi pogorszenie lub zabranie czegoś danej Profesji (to, że itemy dla Palków się niszczą nie jest zrobione aby uprzykrzyć im życie ale przeciwko masie Paladynów, którzy używali macro do treningu, teraz dostali większy drop tych itemów z mobów wzamian).

Jedyne co CipSoft może zrobić dla tych płaczących i marudzących Knightów to zwiększenie częstotliwości wpadania średnich hitów z broni (80-90). Przypomnij sobie czasy kiedy to Druid/Sorcere musiał spędzać dni na robieniu run, żeby potem w chwile zużyć je na hunt i powrócić do monotoni robienia run, co najwyżej biegania z bronią na Rotwormy. Wtedy Knight i Paladyn byli lepsi, teraz się zmieniło na kożyść Druida/Sorcerera.

DDoS

moze i spedzali czas na robieniu run aczkolwiek sila sorca jest bardzo duza w porownaniu do knighta dlatego moim zdaniem powinno expic sie nim trudniej a teraz po nowych updatach wcale tak nie jest

sorc najlepsza postac na dodatek najszybciej expiaca
pyzio2 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-01-2007, 12:29   #8
dzbanoln
Użytkownik Forum

dzbanoln's Avatar

Data dołączenia: 11 09 2006
Lokacja: Polska

Profesja: Knight
Domyślny

Wiecie co jest najgorsze w rozdzkach??
To,ze teraz 8-9 levele moga bezkarnie zabic ci potworka, na ktorym trenujesz strzelajac do niego ze swojej marnej rozdzki stojac dwie kratki za twoimi plecami.
bo rozdzka we wlasciwych rekach jest dobrym rozwiazaniem problemow normalnego gracza(sorca lub druida).Ale kiedy trenuje i widze zblizajacy sie 8-9 level o w.w profesji to wiem ze moj trening bedzie przerwany.
22:06 Anras Lavon [15]: WAZNE !!!@KUPIE BLUE ROBE @#NA RATY# &&& PIERWSZA RATA ##3,6 K i 100 spearów + 13 manasów##MSG ME!!!
dzbanoln jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-01-2007, 17:50   #9
Mjetas
Użytkownik Forum

Mjetas's Avatar

Domyślny

Dobrze wiem o tym, że zrobiono to po to, aby nie używano macro do skillowania palkami... Ale można go dalej używać skillując knightem, albo robiąc runy sorcem - o to mi chodzi...

Cytuj:
Zapomniałem o najważniejszym, dla większości gra polega na szybkim wbijaniu expa. Pomyślcie czasem o przyjemności ze wspólnego huntu, wypadu w ciekawe miejsca, wspólnie robionych questach (nawet tych banalnie prostych). Tu nie chodzi tylko o to żeby mieć wysoki level, ale żeby czerpać jakąś przyjemność z gry i z kimś się nią dzielić.
No i czuk tu Ci przyznaje racje, bo to w końcu jest tylko gra więc i przyjemności powinno być w niej sporo
stary 08-01-2007, 18:19   #10
murhaja
Użytkownik forum

Data dołączenia: 12 01 2006

Profesja: Knight
Świat: Obsidia
Poziom: 66
Skille: 81/81
Poziom mag.: 6
Domyślny

@czuk85
"- Małe koszty zdobywania doświadczenia (Żółwie 1 Ultimate Healing Rune na ok 5-10k wartości loot, zależy od rodzaju posiadanej broni*)"
koszty może i małe ale expienie na żółwiach jest bardzo nudne, monotnonne ( tak jak na wszystkich opłacalnych potworach dla knighta ) a i expa nie ma za dużo

"- Spory dochód za blokowanie potworów innym profesjom"
dochód nie jest bardzo duży... a monotonia bardzo duża cała gra polega na naciskaniu jednego przycisku/stawaniu na ukos potwora, do tego nie zdobywa sie expa

"- Prosty liniowy rozwój postaci" -po osiągnieciu wysokich skilli prawie zerowy rozwuj postaci

"Edit: Zapomniałem o najważniejszym, dla większości gra polega na szybkim wbijaniu expa. Pomyślcie czasem o przyjemności ze wspólnego huntu, wypadu w ciekawe miejsca, wspólnie robionych questach (nawet tych banalnie prostych). Tu nie chodzi tylko o to żeby mieć wysoki level, ale żeby czerpać jakąś przyjemność z gry i z kimś się nią dzielić." przyjemność grania knightem jest bardzo nikła - ciężko sie przebić przez armor silnych potworów, przez to prawie nic im sie nie robi ( a niektórzy mówią że knight jest taki dobry w atakach meele) oczywiscie wysoki shielding i arm nie przeszkadza silnym potworom bez problemu przebijac sie przez armor knighta.
murhaja jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-01-2007, 18:24   #11
Piterownik
Guest

Problem

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mjetas Pokaż post
Dobrze wiem o tym, że zrobiono to po to, aby nie używano macro do skillowania palkami... Ale można go dalej używać skillując knightem, albo robiąc runy sorcem - o to mi chodzi...
O Boże! Skilluje palkiem już 2 dzień, nabiłem 32 dista i mam dość! 1 spear nie wystarcza nawet na 1 trolla . Nie to że nie mam kasy żeby kupić speary, bo mam. Problem jest w tym że mogę unieść max 4. Jak sam powiedziałeś mamy czerpać przyjemność z gry. Ja nie botuje, jestem uczciwy więc za co mam się wściekać na te speary?
Przez to całe skillowanie straciłem ochotę na granie
  Odpowiedz z Cytatem
stary 08-01-2007, 18:47   #12
Mjetas
Użytkownik Forum

Mjetas's Avatar

Domyślny

Ta i w temacie też o to mi chodziło, że przez to że połamali wam speary nie tylko powstrzymali "boterów", ale też zkaczyli wam gre.

Ps. Żeby cieszyć się Tibią wcale nie trzeba mieć great skilli i hlvl
stary 08-01-2007, 21:40   #13
Lovah
Użytkownik Forum

Lovah's Avatar

Domyślny

Z tymi spearami znowu nie jest aż tak źle, bo wystarczy się pomęczyć do 40, a potem juz można z powodzeniem po tombie biegac i wbijac dist, expiąc ;p
stary 08-01-2007, 23:16   #14
Mjetas
Użytkownik Forum

Mjetas's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Paladyn najpierw dostal bonus do zdobywania skilli zeby powstrzymac ludzi od trenowania troche, zamiast ich powstrzymac pojawily sie ekipy trenujace 24/7 na boocie 1 wlocznia.
Rycerzy ograniczyli stamina, a magow SP... naprawde ciezko siedziec cala noc na pojedynczym ladunku SP.
Czy ja wiem czy tak stamina tak ograniczała rycerzy... Co do SP to masz racje bez dwóch zdań...

Podsumuje to tak. Na palku nie jak teraz oszukiwać za bardzo więc to dobrze... Jeśli coś jeszcze wymyślą do reszty to chyba wszyscy będziemy zadowoleni? ( przeca się nie musicie ze mną zgadzać xP)
stary 08-01-2007, 23:31   #15
Lovah
Użytkownik Forum

Lovah's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Rycerzy ograniczyli stamina,
Staminą ograniczyli każdego przecież, nie tylko rycerzy... (?)

Cytuj:
a magow SP...
10-letnich noobków co robią runy zamiast expić, ewentualnie boterów.

Cytuj:
Skad masz takie dane statystyczne?
Poniewaz sonda na Tibia.com mowi cos innego (cos w stylu 90% ludzi update sie podoba).
Zależy który update, ale w czasach 7.3 -> 7.6 między tibijczykami panowała panika i chaos przed update. Nie wróżył on nic dobrego.

Cytuj:
na chwile obecna jedynym rozwiazaniem bylo by ze strony CIP ustawienie gdzie siedziby supportu gdzies w Indiach i zatrudnienie tam 200+ ludzi zajmujacych sie tym profesjonalnie.
Jest taki manager w piłkę - ManagerZone. Wszyscy grali razem, a rok temu wprowadzono osobną wersję gry dla Chińczyków. Po 6 miechach wprowadzono ich do całego świata MZ i od razu zaczęły się problemy, bo w te 6 miechów chińczycy pozmieniali tak zasady, że dla Europy było to nie do pomyślenia np. za pieniądze w RL można było sobie kupić zawodnika, co było nie dorzeczne. Podobnie mogłoby się stać z Tibią.

Cytuj:
Podsumuje to tak. Na palku nie jak teraz oszukiwać za bardzo więc to dobrze...
Każdy może oszukiwać, tak było, jest i będzie. Na pallu, knajcie, druidzie i sorcu.
stary 08-01-2007, 23:48   #16
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gremlin Pokaż post
Skad masz takie dane statystyczne?
Poniewaz sonda na Tibia.com mowi cos innego (cos w stylu 90% ludzi update sie podoba).
Właśnie zacząłem się zastanawiać nad czymś: czy gdyby z tej sondy wynikło, że 90% społeczeństwa tibijskiego nie polubiła ostatniego update, to czy Cipy podałyby to do wiadomości?... czy też nie?... to ciekawe, bo czemu by mieli nie podać? A z drugiej strony, przy obecnej komercji nie trudno sobie wyobrazić CipSoft fałszujący wyniki...

@Topic
Stamina - IMO mało kogo to ogranicza, więc choć jeden trafiony pomysł CSu, ponieważ jego skutki odczuwa się prawie wyłącznie przy dzieleniu konta i ostrum PG.

Soule - To też skutecznie ograniczyło nielegalne procedery, niestety w sporym stopniu wpłynęło też na uczciwych graczy (patrz sonda na tibianews).

Speary - Łamiące się speary bardzo skutecznie wyeliminowały oszustwa, lecz odcisnęły też spore piętno na Paladynach.

Profesje: IMO Rycerze i Paladyni potrzebują gruntownej renowacji, w postaci zmiany sposobu naliczania siły ciosów. Spójrzmy prawdzie w oczy, Mag/Druid na 50 lvlu a na 200 lvlu to jednak duża różnica w mocy (przede wszystkim czarów i run, z których korzystają, a których moc rośnie i z lvlem i mlvlem). Podczas gdy Rycerz/Paladyn na 50 a 200 lvlu nie mają aż takich różnic w sile, dlaczego? Ponieważ o ich mocy świadczą skille. Gdy dojdą one do ok 100 już praktycznie nie rosną... a jak rosną to zmiany są prawie niezauważalne. Natomiast rosnący lvl u Rycerza/Paladyna poza zwiększaniem capa/hp/siły czarów/many nie zmienia nic więcej, ale te profesje mają znacznie utrudnione korzystanie z magii, której siła u nich rośnie tak samo jak u postaci magicznych (tj. tym samym wzorem). Prawda jest taka, że te profesje nigdy nie zostały tak naprawdę przygotowane do rozwoju tibii, one się nadają do tibii w której 60 lvl to najwyższy, a z DLi leci golden helmet.
stary 09-01-2007, 09:04   #17
ripper
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 08 2004

Stan: Na emeryturze
ripper ma numer GG 3603576
Domyślny

Cytuj:
Łamiące się speary bardzo skutecznie wyeliminowały oszustwa, lecz odcisnęły też spore piętno na Paladynach
Pieprzenie. Ja jechałem na afku jak chciałem. Kwestia tego, żeby mieć kasę na speary.
ripper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-01-2007, 09:12   #18
goburu
Zbanowany

Data dołączenia: 14 12 2006
Lokacja: Liberty Bay

Profesja: Master Sorcerer
Świat: PvP
Poziom: 90
Skille: po co??
Poziom mag.: 56
Domyślny

Nie rozumiem dlaczego knight ma expić wolniej od sorca. Na wielu innych płaszczyznach profesje powinny się różnić ale akurat szybkosc expienia powinna byc taka sama bo jesli nie jest to tibia traci sens. Knight posiada mase innych wad jak chocby kalecko w pokonywania mocniejszych stworow co bardzo przeszkadza w grze na wysokim poziomie - postac ktora ma 100 lvl i nie potrafi pokonac demona solo to śmietnik a knight niestety potrzebuje 15-20 minut żeby zgarnąć tylko 6k expa za demona i naraże się na potężne ryzyko smierci bo przez 15 minut demon przynajmniej raz walnie combo 1k+.

Ostatnio edytowany przez goburu - 09-01-2007 o 09:15.
goburu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-01-2007, 11:38   #19
pyzio2
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 10 05 2004

Imię: :)
Profesja: Elite Knight
Świat: Morgana
Poziom: xxx
Skille: xx
Poziom mag.: x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Quezacoatl Pokaż post
Prawda jest taka, że te profesje nigdy nie zostały tak naprawdę przygotowane do rozwoju tibii, one się nadają do tibii w której 60 lvl to najwyższy, a z DLi leci golden helmet.
nic dodac nic ujac
pyzio2 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-01-2007, 17:35   #20
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo

Stan: Niegrający
Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
Piotrek Marycha ma numer GG 7952466
Domyślny

Srutututu, w którym niby updatcie tak wam tibie zepsuli? Jak Soule wprowadzili? no tak, mozna sie poplakac jak nie mozna sobie zrobic 10 bp uh w jedna nocke, Lamiace speary? chwala im za to, ze paradoksalnie kosztem utrudnionego treningu nie trzeba wogle trenowac, klimat wam zepsuli? jezeli kiedykolwiek on byl w tibii to zalezyl tylko od ludzi ktorzy w nia graja
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania