|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Guest
|
![]() Witam.
Mam takie pytanie. Do tej pory usuwam wirusy w taki oto sposob: robie skany skanerami online (najczesciej panda), po skonczeniu skanwonia otrzymuje liste zarazonych plikow to po prostu albo wpisuje w pasku adresu folder tego pliku i go recznie usuwam albo wyszukuje w wyszukiwaniu plikow i tez recznie usuwam. A jak sie okaze ze keylogger jest aktywny to wlaczam ctrl+alt+delete i usuwam z procesow plik keyloggera i potem usuwam. (bo od razu jak bym chcial to pisze ze "plik nie moze zostac usuniety bo jest uzywany przez inny proces" czy cos takiego"). Mam pytanie: czy ten sposob jest dobry i czy jak w ten sposob usuwam wirusy to w 100% sie ich pozbywam czy tez nie? Bo jak robie w ten sposob to przy nastepnym skanie nie odnajduje juz zadnego wirusa i pisze ze komputer jes czysty ![]() Ostatnio edytowany przez piotrek259 - 03-08-2007 o 12:55. |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 08 2004
Lokacja: Gdańsk
Stan: Na emeryturze
|
![]() Hm, trudno powiedzieć. Widzisz, teoretycznie nie ma różnicy czy robisz to ręcznie, czy programem, jednak zalecałbym zostawienie tego antywirusowi (ostatecznie robak może mieć swoje kopie). Poza tym, zapewne kasujesz w sposób "Usuń > opróżnij kosz", co w praktyce oznacza, że robala da się odzyskać.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 05 2006
Lokacja: Za górami, za lasami....
Wpisy bloga: 1
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Rookstayer
|
![]() Piszesz tak chaotycznie, że nie załapałem "o so hozi" :O
w każdym razie wiry wszelkie usuwa się: -przy odłączonym kablu od neta (niekoniecznie) -przy wyłączonym przywracaniu plików systemowych -w trybie awaryjnym -pliki usuwa się killboxem