![]() |
#1 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 04 09 2007
|
![]() Witam
Programuje amatorsko w C++ z użyciem OpenGL i planuje jako kolejny swój projekt napisanie gry MMORPG. Jako że sam mało gram chciałbym się was spytać w jaką grę chcielibyście zagrać dlatego mam kilka pytań. 1. Czy jest jeszcze sens robienie gry 2D w świecie gier 3D ? jeśli tak czy lepszy jest widok z góry czy izometryczny ? 2. Jaki według was jest najlepszy system rozwijania postaci i zdobywania doświadczenia ? 3. Czy dobrym pomysłem jest robienie zamiast wielu map jednej ogramnej ? 4. Czy rozmowy głosowe nadają się do gier typu MMORPG ? Może macie swoje pomysły jak powinna wyglądać według was "idealna" gra MMORPG to proszę w tym wątku napisać. Bardzo proszę o potraktowanie tego tematu POWAŻNIE !!! |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Guest
|
![]() ja tu nie bede tak punktowal jak ty tylko napisze jak wedlug mnie to powinno wygladac.
gra powinna miec swoj wlasny unikalny niezwykly klimat czyli ![]() ![]() duzo mroku .... dla zlansowanych mózgów !!! |
![]() |
#3 | ||||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 28 07 2005
Wpisy bloga: 1
Stan: Niegrający
Profesja: Elite Knight
Świat: Obsidia
![]() |
![]() Powiem ci, że grafika jest ważnym punktem gry. W tibię grałoby ok. 50% ludzi więcej gdyby miała lepszą grafiką (3d, albo "niepiskelowatą). Klimat też jest ważny. Zrób kilka profesji (max 6) może jakieś rasy. Dużo broni, oraz klimatowe questy(nie typu przynieś mi 150 rogów byka, bo muszę zrobić magiczny proszek do eliksiru, dostaniesz za to 200 złota i 300 expa). Zrób ulepszanie itemu. Gra musi być barwna i mieć dużo możliwośći. Nie tylko exp exp i skillowanie jak w tibii, tylko np. jakaś praca (jak w silkroad) tak, żeby gra się nie znudziła. Gra musi mieć klimat, mieć sens, pochodzenie, cel oraz miejsce zdarzeń. Dodaj jakieś zagadki nad którymi gracze będą dumać. Daj dużo lokacji, ras, tak żeby było co odkrywać. Nie rób zbyt wolnego expienia, ponieważ czasami 10 godzinne siedzenie na jednym potworkach doprowadza człowieka do szału i znudzenia. Ogólnie gra musi być barwna i miła dla oczu.
Ważna jest balansacja profesji. Ekonomiczna oraz siłowa i defensywna. W tibi tego niestety nie ma. |
![]() |
![]() |
#5 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 05 2007
![]() |
![]() Cytuj:
No więc: 1. Nie ma sensu, zaraz zaczną cię wyzywać od twórcy kolejnego klonu Tibii ![]() 2. Proste - co level postać dostaje parę punktów, które rozdziela na różne atrybuty(np. siła, celność, umiejętności magiczne itp.) 3. Tak, dobrym. Imo to charakteryzuje MMORPG - otwarty, wielki świat ![]() 4. Niee ;/ Lepiej zrobić zwykły chat. Po to są ts i vent ![]() Ale sam raczej nie zrobisz wszystkiego, jak chcesz zrobić DOBRĄ grę, musisz mieć ekipę - dużo doświadczonych grafików i programistów(ty sam nie wyrobisz). Btw. powodzenia ![]() Ostatnio edytowany przez _WrD_ - 04-09-2007 o 16:51. |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
|
![]() 1. Czy jest jeszcze sens robienie gry 2D w świecie gier 3D ? jeśli tak czy lepszy jest widok z góry czy izometryczny ?
Nie, broń Boże nie rób kolejnego projektu gry podobnej do tibia, która nigdy nie powstanie (pgpdTknnp)...Zrób 3D ![]() 2. Jaki według was jest najlepszy system rozwijania postaci i zdobywania doświadczenia ? Echm...postać zaczyna jako nikt (tzn. nie ma profesji) następnie, po kilku questach dostaje się do jakiejś szkoły (jaką wybierze), gdzie dostaje kolejne questy i w końcu zdobywa profesję ^.^ ... Jeśli chodzi o umiejętności (skille) dostaje się je przez questy lub przez naukę (z książek, scrolli) mam jeszcze jeden pomysł ale go nie opiszę (powiem tylko tyle: nauka od innego gracza) ... Co do doświadczenia, to oczywiście exp za potworki i za questy (więcej expa, ale są one trudne ![]() 3. Czy dobrym pomysłem jest robienie zamiast wielu map jednej ogramnej ? Lepiej duży, bo denerwuje jak się co chwila ładuje... mogą też być mapki na questy (aby nikt inny Cię nie widział/przeszkadzał - ułatwi to wykonywanie questów wielu osobą na raz ... oczywiście możliwość drużynowa powinna być ;d) 4. Czy rozmowy głosowe nadają się do gier typu MMORPG ? Hmm... jakby dać coś takiego że wybiera się głos postaci (ale do tego trzeba nagrać wiele słów, liter ... ogółem to dużo roboty) i potem gdy napiszesz to postać coś mówi to było by ciekawie... ale chodziło Ci raczej o coś w stylu teamspeak'a (zrozumiałem?) więc powiem tyle: jak ktoś zacznie np. skrzeczeć, krzyczeć to już inna sprawa ;D No ale jeszcze coś do potworów i ras: Wykorzystaj podstawy (potwory: smok, jakiś ork, rasy: elf, człowiek) + dodaj coś od siebie ![]() ---------------- Mam jeszcze kilka pomysłów, ale wole je na razie zachować dla siebie ^.^
![]() |
#7 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 01 2007
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
@Ontopicznie Jak to już długo chciałem stworzyć własnego MMO/CRPG więc pomysłów mam niemało... Myślę, że najfajniejszy jest mój system gildii i questy ![]()
Ostatnio edytowany przez .Matrik. - 04-09-2007 o 17:22. |
||
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 04 09 2007
|
![]() Dzięki wszystkim za odpowiedzi.Gra prawdopodobnie będzie 2D z 3 powodów: prostsze w wykonaniu co wiąże się z większymi szansami na ukończenie projektu, trudno znaleźć dobrych grafików 3D, mam już sporo kodu napisane pod grafikę 2D.
Co do zarzutu że będą mnie posądzać że robie kolejną kopie Tibi to mam to gdzieś, prawdo mówiąc to nigdy nawet w Tibie nie grałem. A główny powód dla którego zajmuję się tym projektem jest chęć nauczenia się czegoś i nawet jeśli nie uda mi się ukończyć tej gry to na pewno zdobędę nowe doświadczenie. |
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 03 2007
Lokacja: Twój ojciec zabawiał MEGO PANA
Wpisy bloga: 6
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Dużo mroku, zapierających dech w piersi ciekawych questów, bossów, może być jedna wielka mapa razem z kilkoma małymi jak w Gothicu II z Dworem Irdorath, dużo podziemi i tajemniczych magicznych miejsc,upgradowanie itamów no i oczywiście parę profesji sobie równych a nie tak że mag jest 10000000000000x lepszy od wojownika.Mam jeszcze parę pomysłów których tu nie powiem ale możesz wysłać PW.Sam próbowałem kiedyś robić gre w 2D ale mi się znudziło samemu i porzuciłem to.Jestem też dobry w 2D.
Nie wyjdziesz jeżeli klikniesz Może mała notka? ![]() Kliknij w userbar ![]() Ostatnio edytowany przez Diablczek - 04-09-2007 o 20:24. |
![]() |
![]() |
#10 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 01 2007
|
![]() ...po co pytasz o rady, a potem i tak 2D to nie wiem...
...twoje argumenty mnie nie przekonują... |
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
|
![]() Ech, podałbym Ci kilka moich pomysłów, ale po co je marnować na jakieś 2D <i tak większość wymaga 3D>
Hmm... to chyba już 7 projekt na tym forum ... Zaraz, zaraz: RP online ,GO, DS:E, Sanguine, Blood man, było jeszcze coś tworzone przez dwóch <słabych> grafików...a teraz dołączyło jeszcze Legendary Eiranu i jeszcze Ty... to razem 8, ale zdaje mi się że jeszcze coś było ;o Ludzie, po co robicie tyle klonów Tibii - pomyślcie, i tak nikt nie będzie w to grał i już widzę jak początkujący MMORPG'owicz wchodzi na jakąś stronkę z spisem gier MMO i widzi kategorie : Darmowe , Płatne, Klony Tibii ... @edit: Ach... możesz dawać kolejne pytania ^.^
Ostatnio edytowany przez X-Zero - 04-09-2007 o 23:32. |
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 20 03 2007
Lokacja: ...?
Imię: DziubsoN666
Profesja: Elite Knight
Gildia: 666
Świat: 666
Poziom: 666
Skille: 6666666
Poziom mag.: 99
![]() |
![]() @Yoh Asakura
Dobrze Powiedziane @Topic jak dla mnie Użytkownik "Yoh Asakura" ładnie wszystko opisał |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 03 2007
Lokacja: Twój ojciec zabawiał MEGO PANA
Wpisy bloga: 6
|
![]() Zrob jakieś raidy
#14 |
Zbanowany
Data dołączenia: 17 03 2007
|
![]() Coś pomysłowego przede wszsytkim. Zadałeś pytania o systemy, jakby MMOrpg robiło się według jakiegoś schematu. Tak jakbyś najpierw wybral rodzaj grafiki, systemy, itp, a potem by to programowal. Przede wszystkim liczy sie pomysl, oryginalnosc. Czemu niby wiekszosc MMORPG odgrywa sie w jakimstam sredniowiecznym swiecie, gdzie zyja smoki. Zrob MMO o przyszlosci albo cos... Liczy sie pomysl.
Grafika NIE 3d. 2d, ale pomyslowa, tak jak jedyna swojego rodzaju jest w tibii, i jak jedyna jest w MapleStory (juz nie, bo tym akurat udalo sie zrobic klona ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 24 11 2007
|
![]() A dla mnie by sie nadawala gra typu mmorpg w ktorej wszyscy ludzie musza wspolpracowac zeby np: najazd orkow opanowac, ^^ zeby smoki zabijac niech nie bedzie tak ze kazdy sobie chodzi i sieka wszystko dookola a potem podexpia swoich kolegow xD.I jeszcze cos prosze ale to prosze zeby ta gra nie byla na podobnym silniku jak na przegladarce internetowej nie cierpie takich bo zawsze ktos ma wolny net i musi czekac... az mu sie zaladuje albo bedzie zbyt powolne ladowanie i du*a.
|
![]() |
![]() |
#16 |
Guest
|
![]() Ja mam kilka pomysłów, jezeli chcesz się skonsujtować to pisz gg 9491427. Wtedy wytłumaczę ci jak powinna wyglądać gra MMO.
|
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 01 2007
Lokacja: poznań
![]() |
![]() najlepiej gdyby gra cerpała coś z istniejących gier a zarazem wprowadzała coś nowego.
ciekawym pomysłem była by hybryda final fantasy, diablo , gothic'a . najlepiej w 3D a jak 2D to only izometryczne .