Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > RPG

Notki

RPG Wszystko o grach RPG i cRPG, czy może MMORPG.

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 04-09-2007, 14:33   #1
acheo
Użytkownik forum

Data dołączenia: 04 09 2007

Domyślny Szukam pomysłu na grę MMORPG

Witam

Programuje amatorsko w C++ z użyciem OpenGL i planuje jako kolejny swój projekt napisanie gry MMORPG. Jako że sam mało gram chciałbym się was spytać w jaką grę chcielibyście zagrać dlatego mam kilka pytań.

1. Czy jest jeszcze sens robienie gry 2D w świecie gier 3D ? jeśli tak czy lepszy jest widok z góry czy izometryczny ?
2. Jaki według was jest najlepszy system rozwijania postaci i zdobywania doświadczenia ?
3. Czy dobrym pomysłem jest robienie zamiast wielu map jednej ogramnej ?
4. Czy rozmowy głosowe nadają się do gier typu MMORPG ?

Może macie swoje pomysły jak powinna wyglądać według was "idealna" gra MMORPG to proszę w tym wątku napisać.

Bardzo proszę o potraktowanie tego tematu POWAŻNIE !!!
acheo jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 04-09-2007, 15:58   #2
OjciecChrzestny
Guest

Domyślny

ja tu nie bede tak punktowal jak ty tylko napisze jak wedlug mnie to powinno wygladac.
gra powinna miec swoj wlasny unikalny niezwykly klimat czyliotwory wystepujace w grze niech nosza nazwe unikalne, niespotykane, niech ich wyglad bedzie niepospolity . Kazda profesja powinna posiadac wlasny orginalny i rowniez niespotykany wyglad. no i najwazniejsze aby twoja gra odniosla sukces powinna byc mroczna. spytasz dlaczego? to juz ci piszę, ludzie grajacy w gry mmorpg najczesciej szukaja czekosc magicznego, fantazyjnego, niespotykanego w realnym swiecie, czegosc w czym mogli by pokazac ze sa źli (np harry potter ZUO).

duzo mroku .... dla zlansowanych mózgów !!!

stary 04-09-2007, 16:11   #3
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
1. Czy jest jeszcze sens robienie gry 2D w świecie gier 3D ? jeśli tak czy lepszy jest widok z góry czy izometryczny ?
Masz dobrego grafika albo sam nim jesteś ? Jeśli tak - 3D. Jeśli nie wychodzi ci to zbytnio - 2D.
Cytuj:
2. Jaki według was jest najlepszy system rozwijania postaci i zdobywania doświadczenia ?
Chyba oczywiste - poprzez zyskiwanie doświadczenia. Jeśli będziesz tworzył własne MMO to nie spieprz go to jak Bethesda Obliviona, w którym nie ma w ogóle doświadczenia. Pomysł głupi, bo jaka jest przyjemność w rozwiązywaniu questów (nudnych zresztą) jeśli jedyną nagrodą jest słowo "dziękuje" i jakiś durny pierścioneczek który do niczego się nie przyda ?
Cytuj:
Zrób tak jak jest to w Gothicu. Ogromny świat, zero ładowania pomiędzy lokacjami (wyjątkiem są oczywiście niektóre miejsca których odwiedzenie jest niezbędne do ukończenia gry).
Cytuj:
Tak, ale jeśli chcesz je wprowadzić - to zrób to porządnie i tak jak to jest w Baldursie - tylko ważniejsze dialogi są czytane przez lektorów. Zresztą, jeśli jest to amatorski projekt to daruj sobie rozmowy głosowe.
stary 04-09-2007, 16:15   #4
Alanus Lutinum
Użytkownik Forum

Alanus Lutinum's Avatar

Data dołączenia: 28 07 2005
Wpisy bloga: 1

Profesja: Elite Knight
Świat: Obsidia
Alanus Lutinum ma numer GG 6972780
Domyślny

Powiem ci, że grafika jest ważnym punktem gry. W tibię grałoby ok. 50% ludzi więcej gdyby miała lepszą grafiką (3d, albo "niepiskelowatą). Klimat też jest ważny. Zrób kilka profesji (max 6) może jakieś rasy. Dużo broni, oraz klimatowe questy(nie typu przynieś mi 150 rogów byka, bo muszę zrobić magiczny proszek do eliksiru, dostaniesz za to 200 złota i 300 expa). Zrób ulepszanie itemu. Gra musi być barwna i mieć dużo możliwośći. Nie tylko exp exp i skillowanie jak w tibii, tylko np. jakaś praca (jak w silkroad) tak, żeby gra się nie znudziła. Gra musi mieć klimat, mieć sens, pochodzenie, cel oraz miejsce zdarzeń. Dodaj jakieś zagadki nad którymi gracze będą dumać. Daj dużo lokacji, ras, tak żeby było co odkrywać. Nie rób zbyt wolnego expienia, ponieważ czasami 10 godzinne siedzenie na jednym potworkach doprowadza człowieka do szału i znudzenia. Ogólnie gra musi być barwna i miła dla oczu.

Ważna jest balansacja profesji. Ekonomiczna oraz siłowa i defensywna. W tibi tego niestety nie ma.
Alanus Lutinum jest offline  
stary 04-09-2007, 16:48   #5
_WrD_
Użytkownik Forum

_WrD_'s Avatar

Data dołączenia: 01 05 2007

_WrD_ ma numer GG 5762125
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez acheo Pokaż post
[...]1. Czy jest jeszcze sens robienie gry 2D w świecie gier 3D ? jeśli tak czy lepszy jest widok z góry czy izometryczny ?
4. Czy rozmowy głosowe nadają się do gier typu MMORPG ?[...]
Witam =)
No więc:
1. Nie ma sensu, zaraz zaczną cię wyzywać od twórcy kolejnego klonu Tibii 3D zrób ^^
2. Proste - co level postać dostaje parę punktów, które rozdziela na różne atrybuty(np. siła, celność, umiejętności magiczne itp.)
3. Tak, dobrym. Imo to charakteryzuje MMORPG - otwarty, wielki świat
4. Niee ;/ Lepiej zrobić zwykły chat. Po to są ts i vent

Ale sam raczej nie zrobisz wszystkiego, jak chcesz zrobić DOBRĄ grę, musisz mieć ekipę - dużo doświadczonych grafików i programistów(ty sam nie wyrobisz).

Btw. powodzenia

Ostatnio edytowany przez _WrD_ - 04-09-2007 o 16:51.
_WrD_ jest offline  
stary 04-09-2007, 16:58   #6
X-Zero
Użytkownik Forum

X-Zero's Avatar

Data dołączenia: 26 01 2006
Wpisy bloga: 12

Imię: b.d.
Domyślny

Nie, broń Boże nie rób kolejnego projektu gry podobnej do tibia, która nigdy nie powstanie (pgpdTknnp)...Zrób 3D
Echm...postać zaczyna jako nikt (tzn. nie ma profesji) następnie, po kilku questach dostaje się do jakiejś szkoły (jaką wybierze), gdzie dostaje kolejne questy i w końcu zdobywa profesję ^.^ ... Jeśli chodzi o umiejętności (skille) dostaje się je przez questy lub przez naukę (z książek, scrolli) mam jeszcze jeden pomysł ale go nie opiszę (powiem tylko tyle: nauka od innego gracza) ... Co do doświadczenia, to oczywiście exp za potworki i za questy (więcej expa, ale są one trudne ) ...
Lepiej duży, bo denerwuje jak się co chwila ładuje... mogą też być mapki na questy (aby nikt inny Cię nie widział/przeszkadzał - ułatwi to wykonywanie questów wielu osobą na raz ... oczywiście możliwość drużynowa powinna być ;d)

Hmm... jakby dać coś takiego że wybiera się głos postaci (ale do tego trzeba nagrać wiele słów, liter ... ogółem to dużo roboty) i potem gdy napiszesz to postać coś mówi to było by ciekawie... ale chodziło Ci raczej o coś w stylu teamspeak'a (zrozumiałem?) więc powiem tyle: jak ktoś zacznie np. skrzeczeć, krzyczeć to już inna sprawa ;D

No ale jeszcze coś do potworów i ras:
Wykorzystaj podstawy (potwory: smok, jakiś ork, rasy: elf, człowiek) + dodaj coś od siebie
----------------
Mam jeszcze kilka pomysłów, ale wole je na razie zachować dla siebie ^.^
stary 04-09-2007, 17:19   #7
.Matrik.
Użytkownik Forum

.Matrik.'s Avatar

Data dołączenia: 24 01 2007

Domyślny

Cytuj:
duzo mroku .... dla zlansowanych mózgów !!!
Mój mhrooczny, zlansowany umysł, twierdzi, że nie wiesz, co napisałeś!

Cytuj:
Tak, ale jeśli chcesz je wprowadzić - to zrób to porządnie i tak jak to jest w Baldursie - tylko ważniejsze dialogi są czytane przez lektorów. Zresztą, jeśli jest to amatorski projekt to daruj sobie rozmowy głosowe.
IMO mu chodzi o coś ljak teamspeak.

@Ontopicznie

Jak to już długo chciałem stworzyć własnego MMO/CRPG więc pomysłów mam niemało... Myślę, że najfajniejszy jest mój system gildii i questy

Ostatnio edytowany przez .Matrik. - 04-09-2007 o 17:22.
.Matrik. jest offline  
stary 04-09-2007, 18:13   #8
acheo
Użytkownik forum

Data dołączenia: 04 09 2007

Domyślny

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.Gra prawdopodobnie będzie 2D z 3 powodów: prostsze w wykonaniu co wiąże się z większymi szansami na ukończenie projektu, trudno znaleźć dobrych grafików 3D, mam już sporo kodu napisane pod grafikę 2D.

Co do zarzutu że będą mnie posądzać że robie kolejną kopie Tibi to mam to gdzieś, prawdo mówiąc to nigdy nawet w Tibie nie grałem. A główny powód dla którego zajmuję się tym projektem jest chęć nauczenia się czegoś i nawet jeśli nie uda mi się ukończyć tej gry to na pewno zdobędę nowe doświadczenie.
acheo jest offline  
stary 04-09-2007, 20:17   #9
Diablczek
Użytkownik Forum

Diablczek's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2007
Lokacja: Twój ojciec zabawiał MEGO PANA
Wpisy bloga: 6

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Dużo mroku, zapierających dech w piersi ciekawych questów, bossów, może być jedna wielka mapa razem z kilkoma małymi jak w Gothicu II z Dworem Irdorath, dużo podziemi i tajemniczych magicznych miejsc,upgradowanie itamów no i oczywiście parę profesji sobie równych a nie tak że mag jest 10000000000000x lepszy od wojownika.Mam jeszcze parę pomysłów których tu nie powiem ale możesz wysłać PW.Sam próbowałem kiedyś robić gre w 2D ale mi się znudziło samemu i porzuciłem to.Jestem też dobry w 2D.

Ostatnio edytowany przez Diablczek - 04-09-2007 o 20:24.
Diablczek jest offline  
stary 04-09-2007, 20:21   #10
.Matrik.
Użytkownik Forum

.Matrik.'s Avatar

Data dołączenia: 24 01 2007

Domyślny

...po co pytasz o rady, a potem i tak 2D to nie wiem...

...twoje argumenty mnie nie przekonują...
.Matrik. jest offline  
stary 04-09-2007, 22:04   #11
X-Zero
Użytkownik Forum

X-Zero's Avatar

Data dołączenia: 26 01 2006
Wpisy bloga: 12

Imię: b.d.
Domyślny

Ech, podałbym Ci kilka moich pomysłów, ale po co je marnować na jakieś 2D <i tak większość wymaga 3D>

Hmm... to chyba już 7 projekt na tym forum ... Zaraz, zaraz: RP online ,GO, DS:E, Sanguine, Blood man, było jeszcze coś tworzone przez dwóch <słabych> grafików...a teraz dołączyło jeszcze Legendary Eiranu i jeszcze Ty... to razem 8, ale zdaje mi się że jeszcze coś było ;o

Ludzie, po co robicie tyle klonów Tibii - pomyślcie, i tak nikt nie będzie w to grał i już widzę jak początkujący MMORPG'owicz wchodzi na jakąś stronkę z spisem gier MMO i widzi kategorie : Darmowe , Płatne, Klony Tibii ...

@edit:
Ach... możesz dawać kolejne pytania ^.^

Ostatnio edytowany przez X-Zero - 04-09-2007 o 23:32.
X-Zero jest offline  
stary 04-09-2007, 23:24   #12
Dziub$$
Użytkownik Forum

Dziub$$'s Avatar

Data dołączenia: 20 03 2007
Lokacja: ...?

Profesja: Elite Knight
Gildia: 666
Świat: 666
Poziom: 666
Skille: 6666666
Poziom mag.: 99
Dziub$$ ma numer GG 5817135
Domyślny

@Yoh Asakura
Dobrze Powiedziane
@Topic
jak dla mnie Użytkownik "Yoh Asakura"
ładnie wszystko opisał
Dziub$$ jest offline  
stary 05-09-2007, 18:17   #13
Diablczek
Użytkownik Forum

Diablczek's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2007
Lokacja: Twój ojciec zabawiał MEGO PANA
Wpisy bloga: 6

Domyślny

Zrob jakieś raidy
Diablczek jest offline  
stary 05-09-2007, 18:44   #14
OnlyShadow
Zbanowany

Data dołączenia: 17 03 2007

Domyślny

Coś pomysłowego przede wszsytkim. Zadałeś pytania o systemy, jakby MMOrpg robiło się według jakiegoś schematu. Tak jakbyś najpierw wybral rodzaj grafiki, systemy, itp, a potem by to programowal. Przede wszystkim liczy sie pomysl, oryginalnosc. Czemu niby wiekszosc MMORPG odgrywa sie w jakimstam sredniowiecznym swiecie, gdzie zyja smoki. Zrob MMO o przyszlosci albo cos... Liczy sie pomysl.
Grafika NIE 3d. 2d, ale pomyslowa, tak jak jedyna swojego rodzaju jest w tibii, i jak jedyna jest w MapleStory (juz nie, bo tym akurat udalo sie zrobic klona ). Dzieki temu te gry odniosły sukces.
OnlyShadow jest offline  
stary 30-11-2007, 02:04   #15
Soldier_PL
Użytkownik forum

Soldier_PL's Avatar

Data dołączenia: 24 11 2007

Domyślny

A dla mnie by sie nadawala gra typu mmorpg w ktorej wszyscy ludzie musza wspolpracowac zeby np: najazd orkow opanowac, ^^ zeby smoki zabijac niech nie bedzie tak ze kazdy sobie chodzi i sieka wszystko dookola a potem podexpia swoich kolegow xD.I jeszcze cos prosze ale to prosze zeby ta gra nie byla na podobnym silniku jak na przegladarce internetowej nie cierpie takich bo zawsze ktos ma wolny net i musi czekac... az mu sie zaladuje albo bedzie zbyt powolne ladowanie i du*a.
Soldier_PL jest offline  
stary 02-12-2007, 21:16   #16
Kozak1993
Guest

Domyślny

Ja mam kilka pomysłów, jezeli chcesz się skonsujtować to pisz gg 9491427. Wtedy wytłumaczę ci jak powinna wyglądać gra MMO.

stary 04-12-2007, 02:24   #17
aripck
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 19 01 2007
Lokacja: poznań

aripck ma numer GG 1262704
Domyślny

najlepiej gdyby gra cerpała coś z istniejących gier a zarazem wprowadzała coś nowego.
ciekawym pomysłem była by hybryda final fantasy, diablo , gothic'a .
najlepiej w 3D a jak 2D to only izometryczne .

Ippe Shindemiru?
aripck jest offline  
Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania