Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 10-07-2007, 00:18   #1
Krystek
Użytkownik Forum

Krystek's Avatar

Data dołączenia: 17 08 2005

Imię: Krrystek
Profesja: Druid
Świat: Candia
Poziom: 53
Poziom mag.: 46
Domyślny Książki Fantasy

Witam , mam taki problem poniewaz lubie czytac ksiazki fantasy lecz nie wiem jakie sa jescze fajne. Jutro wybieram sie do bilbioteki lecz nie za bardzo mam pomysl co wyporzyczyc. Mial bym do was prosbe czy mogl by mi ktos polecic jakas fajne ksiazke. Czytalem do tej pory
-hp ( harry potter dla niekumatych )
-wladce pierscieni ( trylogia + hobbit )
-ergorna ( tzn all dostepne czesci )
-sage wiedzmina ( Sapkowski )
-Narrentrium i kolejne czesci ( <-- to tez xD -| |- )
-Achaja ( 3 tomy )

Interesują mnie ksiazki fantasy .... magia , miecz itp

Bardzo byl bym wdzieczny gdybys ktos mogl mi zaproponowac jakąs ciekawą lekture z cyklu fantasy

Tnx

P.S Slyszalem o ksiązkach salvatore oraz eriksona i paru innych typu krag magii ale niezabardzo sie orientuje o co w nich chodzi
-= Mine Shadow is your Destiny =-
Krystek jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 10-07-2007, 00:40   #2
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Terry Pratchett - Seria pt "Świat Dysku", polecam 'Straż! Straż!' ale każda inna część jest niezła
Philip Pullman - Trylogia Mroczne Materie (Zorza północy, Magiczny Nóż, bursztynowa luneta)
Albo hardcore J.R.R.Tolkien - Sirmarillion ;]

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-07-2007, 01:00   #3
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Brrrr, Silmarilliona nie polecam. Mam niemiłe wspomnienia ; d
stary 10-07-2007, 01:53   #4
ripper
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 08 2004

Stan: Na emeryturze
ripper ma numer GG 3603576
Domyślny

Książki z serii Dragon Lance, jeśli interesuje cię odprężająca, niezbyt wymagająca intelektualnie lektura. Armaged-dom i Czas wiedźm Diaczenków są nieco ambitniejsze, ale dalej przyjemne. Książki z Forgotten Realms są podobne do DL, jednak preferuję te pierwsze.
ripper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-07-2007, 12:26   #5
Rethfing on Aldora
Użytkownik Forum

Rethfing on Aldora's Avatar

Data dołączenia: 29 05 2005
Lokacja: Knurów

Rethfing on Aldora ma numer GG 2007389 Send a message via Skype™ to Rethfing on Aldora
Domyślny

Świat Dysku oczywiście. Poszukaj gdzieś książki Stephen'a King'a - Bastion. Sci-fi, ale 1000 stron gwarantuje rozrywkę na wiele dni
Rethfing on Aldora jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-07-2007, 12:38   #6
Kajusz931
Użytkownik Forum

Kajusz931's Avatar

Data dołączenia: 01 09 2005
Lokacja: UK

Stan: Niegrający
Domyślny

"Eragon" i "Najstarszy" są bardzo wciągające, nie mogę się doczekać następnej części
Kajusz931 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-07-2007, 13:46   #7
Glamri
Krzyżak

Glamri's Avatar

Data dołączenia: 15 07 2004
Lokacja: Zewsząd!!! /m/ Liczba postów: Nie powiem Głupie pomysły: Za dużo Imię: Krzysio

Stan: Na Emeryturze
Imię: Glamri
Profesja: Knight
Gildia: -
Świat: Hiberna
Poziom: 23
Skille: 75/75
Poziom mag.: 4
Glamri ma numer GG 2728942 Glamri ma login Tlenu glamri@tlen.pl Send a message via Skype™ to Glamri
Domyślny

Cała saga Dragon Lance jest po prostu zajebista. Polecam.
stary 10-07-2007, 17:26   #8
Eluthiel_Tinuviel
Użytkownik Forum

Eluthiel_Tinuviel's Avatar

Data dołączenia: 11 05 2007
Wpisy bloga: 1

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Sorcerer
Świat: Arcania
Poziom: 54
Domyślny

Polecam cały cykl Andre Norton "Świat czarownic"
Najlepszą z Twoich chwil..."

... po drugiej stronie tęczy ...

Ukryty tekst:
16.03.2008, 16:45:55: Congratulations! You have passed the tutor exam and proven your knowledge about the game.

Ukryty tekst:
24.06.2008, 05:09: Dear tutor, congratulations to your promotion to a senior tutor in Tibia.
Eluthiel_Tinuviel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-07-2007, 11:28   #9
Thero
Użytkownik Forum

Thero's Avatar

Data dołączenia: 30 12 2004

Domyślny

Osobiście gorąco namawiam żebyś nie tracił czasu na książki pokroju "Eragona", tylko zajął się czymś ambitniejszym.
Thero jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-07-2007, 11:40   #10
Apticer's
Użytkownik Forum

Apticer's's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Wolbrom

Apticer's ma numer GG 8043273
Domyślny

A ja przeczytałem Sirmarillion 2 razy i mi się tam podobało Chociaż fakt, dla fanów twórczości J. R. R. Tolkien'a... A polecam też Trylogie Husycka Sapkowiskiego, ale to też trzeba lubić

Wystaw mi notke
Apticer's jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-07-2007, 11:54   #11
Glacial
Użytkownik Forum

Glacial's Avatar

Data dołączenia: 25 11 2004

Domyślny

ja polecam serię przygód Inkwizytora Świętego Oficjum Mordimera Madderdina Jacka Piekary czyli: "Młot na czarownice", "Miecz Aniołów", "Łowcy Dusz" i "Sługa Boży".
Glacial jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-07-2007, 17:55   #12
Arias
Użytkownik forum

Arias's Avatar

Data dołączenia: 11 07 2007
Lokacja: Wrocław

Imię: Szarqa
Świat: Guardia
Poziom: 42+
Skille: 78/77
Poziom mag.: 6
Domyślny

zgadzam się z przedmówcą "wasz uniżony sługa" poprostu wymiata

od siebie dodam ksiązki andrzeja pilipiuka o jakubie wędrowyczu niby nie jest to do końca fantastyka ale naprawdę zabija stylem i humorem
Arias jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-07-2007, 19:42   #13
Gangrel
Fallen Angel

Gangrel's Avatar

Data dołączenia: 26 01 2004
Lokacja: At the end of Rainbow.

Imię: Va'esse
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Poziom: 48
Gangrel ma numer GG 1366254 Gangrel ma login Tlenu gangrel_6@tlen.pl
Domyślny

Trylogia Ziemiomorza: Czarownik z archipelagu, Grobowce Atuanu i Najdalszy brzeg (Ursula k. LeGuin)

Można ostatecznie porzyczyć 4-tą część, Tehanu, ale imho jest kiepska i bez polotu.

Gangrel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-07-2007, 20:27   #14
.Matrik.
Użytkownik Forum

.Matrik.'s Avatar

Data dołączenia: 24 01 2007

Domyślny

Świat Dysku i wypaśne książki o Wędrowyczu Pilipiuka.

A w ogóle, nie wiedzieć czemu, odczuwam dziwną przyjemność z czytania tych "chałowych" książek fantasy, opowiadających o światach z gier... Taki "Warcraft: Dzień Smoka", albo inne czytadła o Młotku czyta mi się bardzo odprężająco.
.Matrik. jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-07-2007, 21:42   #15
Terrin
Użytkownik Forum

Terrin's Avatar

Data dołączenia: 18 12 2004

Domyślny

Gorąco polecam serie o Inkwizytorze Mordimerze Madderdinie autorstwa Jacka Piekary
Terrin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-07-2007, 02:29   #16
Mythic Sniper
Użytkownik Forum

Mythic Sniper's Avatar

Data dołączenia: 24 03 2006
Lokacja: Gdańsk

Profesja: Royal Paladin
Świat: Furora
Poziom: 105
Skille: 93/67
Poziom mag.: 20
Domyślny

ja ci zaproponuje super cykl , nie ma w nim miecza itp (troszke magii jest )
a mianowicie cykl "Mroczna Wieża" Stephena Kinga, opowiesc jest na prawde super kazdy szczegol jest wazny, opowiada o Rolandzie ostatnim Rewolwerowcu Swiata Posredniego ktory szuka Mrocznej Wiezy podazaja droga promienia na drodza staja mu roznorakie potworki poczawszy od powolnych mutantow, wampirkach trzech kategorii a konczac na robotach w cyklu jest mnostwo akcji ktora dzieje sie w roznych, rownoleglych czasach i swiatach
cykl składa sie z 7 tomow, obecnie jestem w polowie przedostatniego i jak sie dopande do czytania to nie moge sie oderwac hyh
takze bardzo goroaco polecam Stephena Kinga (kazda jego ksiazka jest super )

przeczytaj ,nie pozalujesz ;]
Mythic Sniper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-07-2007, 09:24   #17
Slay
Użytkownik Forum

Slay's Avatar

Data dołączenia: 27 03 2005

Slay ma numer GG 1676568
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mythic Sniper Pokaż post
Nie wiesz co mowisz. A ontopicznie - Ognie na skalach Ziemkiewicza.
Slay jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-07-2007, 15:37   #18
Kulikos
Użytkownik Forum

Kulikos's Avatar

Data dołączenia: 15 08 2004
Lokacja: Gdansk

Świat: TVP 1
Domyślny

.Matrik. "Dzień Smoka" naprawde wymiata ^^
Ze świata gier polecam "Czarna Droga". Ogólnie wszystkie tomy Diablo mi się podobały ;p
21:00 Auro Dano [13]: buy wand of dwarfenbreath
Oddech krasnoluda r0x

-Hi
-Notka
-No?
-So Stfu&Bye Nob!1
Kulikos jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-07-2007, 16:16   #19
KiriJolith
Użytkownik Forum

KiriJolith's Avatar

Data dołączenia: 11 07 2007

Domyślny

Nie ma lepszych niż Dragonlance. Ten klimat, bohaterowie (Raistlin Majere rulez).
KiriJolith jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-07-2007, 00:37   #20
Ragap Wir
Użytkownik forum

Data dołączenia: 01 09 2005
Lokacja: Uhowo

Świat: Candia
Poziom: 51
Skille: 81/81
Poziom mag.: 6
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Krystek Pokaż post
Witam , mam taki problem poniewaz lubie czytac ksiazki fantasy lecz nie wiem jakie sa jescze fajne. Jutro wybieram sie do bilbioteki lecz nie za bardzo mam pomysl co wyporzyczyc. Mial bym do was prosbe czy mogl by mi ktos polecic jakas fajne ksiazke. Czytalem do tej pory
-Achaja ( 3 tomy )

Interesują mnie ksiazki fantasy .... magia , miecz itp

Bardzo byl bym wdzieczny gdybys ktos mogl mi zaproponowac jakąs ciekawą lekture z cyklu fantasy
Oj zaproponować mogę ci naprawdę dóżo ale i tak przez najbliszy rok byś tego nie przeczytał dla tego będe miły i skomentuję książki które polecają ci inni to będzie najlepsze rozwiązanie.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Krystek Pokaż post
P.S Slyszalem o ksiązkach salvatore oraz eriksona i paru innych typu krag magii ale niezabardzo sie orientuje o co w nich chodzi
Eriksona nie miałem w ręku dla tego się nie wiepowiem ale jeżeli jego nie miałem w ręku ani nawet o nim nie słyszałem to nie jest to książka warta świeczki. Salvatore początek muj z fantastyką przeczytałem 13 książek jego i z perspektywy czasu żałuję mogłem przeczytać coś lepszego a tą 13 zamienic na 3.

Cytuj:
Terry Pratchett - Seria pt "Świat Dysku", polecam 'Straż! Straż!' ale każda inna część jest niezła
Philip Pullman - Trylogia Mroczne Materie (Zorza północy, Magiczny Nóż, bursztynowa luneta)
Albo hardcore J.R.R.Tolkien - Sirmarillion ;]
Pratchett angielski humor w połączeniu ze światem fantasy mieszanka wybuchowa ale nie można przesadzać z ilością jedna książka jego na dwa tygodnie bo inaczej może ci się za szybko znudzić. A tak na serio fajne ale nie można zapominać o innych światach fantasy a nie tylko cztać świat dysku
Philip Pullman nie znam musze się przyznać.
J.R.R.Tolkien - Sirmarillion nie polecam dla osub które nie pasjonuja się działami tolkiena albo dla osub które nie przeczytały zbyt wielu książek fantasy bo może się wydawać im ta książka nudna.
Cytuj:
Książki z serii Dragon Lance, jeśli interesuje cię odprężająca, niezbyt wymagająca intelektualnie lektura. Armaged-dom i Czas wiedźm Diaczenków są nieco ambitniejsze, ale dalej przyjemne. Książki z Forgotten Realms są podobne do DL, jednak preferuję te pierwsze.
Dragon Lance jeżeli ktoś ubustwia smoki jak nazwa wskazuje ale mogę się mylić bo nie durzo tego czytałem lub miałem w rękach ale łatwqa lektura a to co łatwe nie musi być najciekawsze.Forgeten reolmi toć to p[rzecież głuwnie salwatore, ale szczeże muwiąc światy z gier to nie są naqjlesze materiały na książki.
Diaczenków może i troche ambitniejsze ale też nie są niepowtarzalne.

Cytuj:
Poszukaj gdzieś książki Stephen'a King'a - Bastion.
Dobra książka wręcz popisowa kinga ale to pewnie nie to czego szukasz.
Cytuj:
Polecam cały cykl Andre Norton "Świat czarownic"
Cykl tAKi sobie, wyrużniający się troche z tłumu jednak według mnie ma słabe tłumaczenie przez co sporo traci. Pierwsza książka z tego cyklu jaką czytałem bardzo się mi podobała ponieważ pięknie połączono fantasy z SF i ile inne części to już gorzej bo wchodzimy w monotonie i książki z serii są już znacznie nudniejsze.
Cytuj:
A ja przeczytałem Sirmarillion 2 razy i mi się tam podobało Chociaż fakt, dla fanów twórczości J. R. R. Tolkien'a... A polecam też Trylogie Husycka Sapkowiskiego, ale to też trzeba lubić
Jeżeli ktoś lubi książki psełdo historyczne to trylogia husycka może się spodobać ale miejsce poświęcone histori i wydarzeniami zmiejszają szanse powstania niepowtarzalnie ciekawej fabuły. Dla tego w książce będzie mało magii i szybkiej akcji kosztem dat i nazwisk.
[quote]ja polecam serię przygód Inkwizytora Świętego Oficjum Mordimera Madderdina Jacka Piekary czyli: "Młot na czarownice", "Miecz Aniołów", "Łowcy Dusz" i "Sługa Boży".[quote]
Piekara seria całkeim fajna ciekawie przedstawiony śwat wiele zwrotów, książka się nie dłurzy a ma też pewne wartości. Jednak nie dla osub głęboko wierzących i troche język kuleje jednak dla osub które nie przeczytało w rzyciu zadurzo jest to nie zauważalne. A i te teksty Mordimera ehm wyśmienite były.
Cytuj:
zgadzam się z przedmówcą "wasz uniżony sługa" poprostu wymiata

od siebie dodam ksiązki andrzeja pilipiuka o jakubie wędrowyczu niby nie jest to do końca fantastyka ale naprawdę zabija stylem i humorem
Posla seria świata dysku prattcheta z tym że w tym chodzi zułepnie o co innego i swiat inny ksiązka przez naczona głuwnie dla młodych ludzi jak to sam autor się wypowiadał cZyli proste miłe i przyjemne.
Cytuj:
Trylogia Ziemiomorza: Czarownik z archipelagu, Grobowce Atuanu i Najdalszy brzeg (Ursula k. LeGuin)
Autorka pisze SF jednak taM są jej jedyne ksiązki w scenerii fantasy. Książki świetne bardzo ambitne, świat, obyczaje, postacie. Książke wręc napisana żeby było jak najmniej przemocy. Swietna seria.
Cytuj:
ja ci zaproponuje super cykl , nie ma w nim miecza itp (troszke magii jest )
a mianowicie cykl "Mroczna Wieża" Stephena Kinga, opowiesc jest na prawde super kazdy szczegol jest wazny, opowiada o Rolandzie ostatnim Rewolwerowcu Swiata Posredniego ktory szuka Mrocznej Wiezy podazaja droga promienia na drodza staja mu roznorakie potworki poczawszy od powolnych mutantow, wampirkach trzech kategorii a konczac na robotach w cyklu jest mnostwo akcji ktora dzieje sie w roznych, rownoleglych czasach i swiatach
cykl składa sie z 7 tomow, obecnie jestem w polowie przedostatniego i jak sie dopande do czytania to nie moge sie oderwac hyh

przeczytaj ,nie pozalujesz ;]
King i mroczna wierza. Ciekawe opisane akcja przemyślana do ost. deski, świetna fabuła bardzo dobra książka o reworwelowcu. Co do innych książek kinga ma on spore skłoności do przynudzania ale mi się to nawe podoba, pisaż głuwnie horrorów które nie są straszne chodz mroczna wierza to fantasy. Fajna była też jego książka "oko smoka". Ma na swoim koncie sporo ekranizacji książek czyli filmy takie jak skazany na showsenk lub zielona mila. Mroczną wieża ciekawa i zaskakująca seria.

Cytuj:
.Matrik. "Dzień Smoka" naprawde wymiata ^^
Ze świata gier polecam "Czarna Droga". Ogólnie wszystkie tomy Diablo mi się podobały ;p
Serdecznie nie polecam ksiązek pisanych na podstawie gier ponieważ łatwo się ptym przejeść takowo i diabla nie polece.

A teraz napiszę coś o książkach kture przeczytał autor tematu.
-Achaja ( 3 tomy ).
HP i eragorn żenada istna komercha hociaż każdy zapewne to czytał na początku włącznie ze mną
WP (władca pierścieni dla niekumatych ) - klasyk od tego można powiedzieć zaczeło się fantasy na poziomie hociaż cykl o conanie howarda był wcześniej
-sage wiedzmina - świetne książki z klimatem, znacznie lepsze niż film chociaż koniec już czuć że jest pisany troc he na siłe.
-Achaja eh ziemianski pisze swietne opowiadania ahaja żeż jest całikiem dobrą serią piewrsza część była wyrąbana ciekawa jednak 2 już słabsza a 3 to już klapa na całej linii.

A terAz może czas niech ja coś polece.
Cykl amber Anthony Piers, najlepiej od piewrszej części czyli Zaklęcie dla cameleon. Świat niby powiewa trochę baśnią ponieważ na tym pułwyspie natek kwiatki są magiczne ale nie jest to baśń rozterki bohaterów są świetnem, spora liczba zwrotów akcji książka traktująca o wielu rzaczach opisana w ciekawej formie którą czyta si8ę jednym them.
Cykl Amber Rogera Zelaznego też od pierwszej części bym polecał czyli od "dziewięciu książąt amberu". Tą serię mogę polecić ze wzglęgu na niezwykle ciekawie przedstawiony świat i bohaterów, dialogi, intryki. Dla zachęty dam tylko cytat żeby nie zdradzić zbytnio fabuły. "Jeden jest Amber, a wszystko pozostałe to jego Cienie w różnej fazie rozwoju"

Uwaga: Jeżeli doczytałeś do konca tego posta to serdecznie gratuluję bo ja bym jego nie przeczytał a pisałem go ponad godzine.
PS. Może ktoś po mojej wypowiedzi zacznie czytać jakieś siekawsze serie niż zapomniane krainy czy diablo albo warkraft.
Ragap Wir jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania