Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > tibia.pl - opinie, sugestie, błędy, itp.

Notki

tibia.pl - opinie, sugestie, błędy, itp. Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat strony, wskazać błąd i zasugerować czego brakuje.

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 16-05-2008, 19:37   #1
KlonAdam
Guest

Domyślny Prawa autorskie.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ryba Pokaż post
Chyba źle rozumiesz pojęcie 'prawa autorskie', w większości postów nie ma ono nic wspólnego z nimi. Posty łamiące regulamin się kasuje i to chyba całkiem normalne, chociaż nie wiem jak to tam u ciebie bywa.
;] milutko

Zapraszam do lektury: http://ks.sejm.gov.pl:8009/proc2/ustawy/86_u.htm
(nie chce Ci się czytać?):

Cytuj:
Dz.U. z 1994 r. Nr 24, poz. 83

USTAWA
z dnia 4 lutego 1994 r.

o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Rozdział 1
Przedmiot prawa autorskiego

Art. 1.
1. Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o
indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od
wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór).
2. W szczególności przedmiotem prawa autorskiego są utwory:
1) wyrażone słowem, symbolami matematycznymi, znakami graficznymi (literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne oraz programy komputerowe),
[...]
Deklaracja:
Cytowanie moich myśli (wyjątkiem jest cytowanie będące odwołaniem do tematu i będące częścią dyskusji tego samego tematu), umieszczania, zmieniania lub kopiowania w całości lub części moich tekstów bez mojej zgody jest zabronione.

Klon.

A chciałem pomóc. ;]

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 16-05-2008, 19:40   #2
Wylansowany
Użytkownik Forum

Wylansowany's Avatar

Data dołączenia: 27 05 2007
Lokacja: Gorzów Wlkp.

Domyślny

Czyli wg. ustawy opcja cytuj powinna zniknąć z forum?
Wylansowany jest offline  
stary 16-05-2008, 20:42   #3
Rothes
Książe Cieni

Rothes's Avatar

Data dołączenia: 03 06 2004
Lokacja: Suwałki / Wrocław

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Guardia
Poziom: 130
Skille: 22/29
Poziom mag.: 73
Rothes ma numer GG 8040057 Adres Jabbera do Rothes
Domyślny

Z tego co zrozumiałem z tematu, którego wiadomość zacytowałeś, ktoś usunął Twojego posta. W deklaracji mowa o cytowaniu i kopiowaniu, więc być może cały ten spór dotyczy czegoś innego. Proszę wtedy albo zignorować tę wiadomość albo przybliżyć dokładniej sprawę.

Rejestrując się na forum, jednocześnie zaakceptowałeś regulamin forum (czyli wyraziłeś zgodę), w którym jasno stoi, że moderatorzy mogą usunąć każdy Twój post jeśli tylko uznają go za nieodpowiedni. Nie akceptując regulaminu, nie wolno Ci korzystać z konta. Nie masz zatem prawa rościć żadnych pretensji w związku z zaistniałą sytuacją.

Nie wspominając o tym, że nijak mi zacytowana definicja utworu objętego prawem autorskim pasuje do posta.

Proszę do mnie nie pisać w sprawach związanych z moderacją forum. Zrezygnowałem z pełnienia tej funkcji.
Rothes jest offline  
stary 16-05-2008, 23:37   #4
Erhion
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 04 03 2006

Domyślny

Forum.tibia.pl to nie Polska.

Forum.tibia.pl to nie demokracja.

Forum.tibia.pl to forum.tibia.pl ze swoim własnym regulaminem. Jak pisał Rothes akceptujesz regulamin i zobowiązujesz się tym samym do jego przestrzegania.
Erhion jest offline  
stary 17-05-2008, 00:13   #5
Rybzor
CS Tibia.pl Team

Rybzor's Avatar

Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1

Stan: Początkujący
Adres Jabbera do Rybzor
Domyślny

No właśnie, you fail.

Napisałem
Cytuj:
Chyba źle rozumiesz pojęcie 'prawa autorskie', w większości postów nie ma ono nic wspólnego z nimi.
Bo nikt mnie nie poda do sądu, bo cytowałem czyiś spam, czy coś w tym stylu.

Wyjątkiem mogą być Twoje artykuły lub wywiady np, które tu umieścisz, możesz zastrzec sobie prawo do umieszczania tego gdzieś przez osoby trzecie, ale jeśli moderator będzie uważał, że łamie regulamin to może sobie skasować, nie prosząc sądu o zgodę! (ya, rly)

Ogólnie coś mi się wydaje, że nie potrafisz interpretować polskiego prawa ;<.

Ostatnio edytowany przez Rybzor - 17-05-2008 o 00:25.
Rybzor jest offline  
stary 17-05-2008, 00:38   #6
KlonAdam
Guest

Domyślny

Nie chodzi mi o usuwanie postów. Chodzi mi o wykorzystanie mojego tłumaczenia, które umieściłem na hunted.pl potem znikło i raptem pojawiło się na Tibia.pl autorstwa Wolf.

Cytuj:
Zasady forum

Rejestracja na tym forum jest darmowa. W zamian jednak chcemy, byś przestrzegał poniższych zasad. Jeśli się z nimi nie zgadadz, nie rejestruj się.
Regulamin forum znajduje się tutaj*
Rejestrując sie potwierdzasz, że zapoznałeś się i zgadzasz się na przestrzeganie tego regulaminu.
Jeśli chcesz anulować rejestrację, kliknij tutaj aby powrócić do strony głównej forum..

Administrator i Moderatorzy Forum Tibia.pl dbają o porządek na forum oraz o przestrzeganie tego regulaminu. Nie jest jednak możliwa pełna kontrola wypowiedzi użytkowników, toteż nie mogą w żaden sposób odpowiadać za te wypowiedzi. Wszystkie wypowiedzi wyrażają punkt widzenia ich autora, i nie zawsze się z nimi zgadzamy.
*Temat nie został określony. Jeśli kliknąłeś na poprawny link do forum, skontaktuj się z webmasterem
Here nie znalazłem nic o usuwaniu posta bez mojej zgody, jedynie w punkcje Kary 8.2 lecz to się liczy pkt. karnych.

A tak w ogóle ja nikogo nie straszę sądem, jedynie pokazuje ze nie jest tu tak pięknie i ze prace innych są wykorzystywane.

stary 17-05-2008, 00:45   #7
Rybzor
CS Tibia.pl Team

Rybzor's Avatar

Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1

Adres Jabbera do Rybzor
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez KlonAdam Pokaż post
Nie chodzi mi o usuwanie postów. Chodzi mi o wykorzystanie mojego tłumaczenia, które umieściłem na hunted.pl potem znikło i raptem pojawiło się na Tibia.pl autorstwa Wolf.
Ok, udowodnij mi w jakiś sposób, że zostało ono przekopiowane i Wolf podał się za autora tego tekstu, jakiś screen z hunted czy coś?

Tłumaczenia mają to do siebie, że są podobne (zwłaszcza tak krótkiego tekstu). Mogło ci się wydawać, że to było akurat twoje.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Slythia Pokaż post
Coz, trzeba bylo na poczatku to zaznaczyc. Jesli Wolf wykorzystal twe tlumaczenie to radzilabym sie na poczatku z nim skontaktowac, a dopiero pozniej zakladac tematy na forum.
Lub nawet ze mną, nie wiem po co ta szopka z odnoszeniem się do prawa.

Ostatnio edytowany przez Rybzor - 17-05-2008 o 00:50.
Rybzor jest offline  
stary 17-05-2008, 00:47   #8
Slythia
Blondynka

Slythia's Avatar

Data dołączenia: 02 05 2007
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Cytuj:
*Temat nie został określony. Jeśli kliknąłeś na poprawny link do forum, skontaktuj się z webmasterem
Here nie znalazłem nic o usuwaniu posta bez mojej zgody, jedynie w punkcje Kary 8.2 lecz to się liczy pkt. karnych.
Prosze:
Cytuj:
Decyzja Moderatora jest ostateczna i może być podjęta bez informowania użytkownika.
Cytuj:
Coz, trzeba bylo na poczatku to zaznaczyc. Jesli Wolf wykorzystal twe tlumaczenie to radzilabym sie na poczatku z nim skontaktowac, a dopiero pozniej zakladac tematy na forum.

Ostatnio edytowany przez Slythia - 17-05-2008 o 00:49.
Slythia jest offline  
stary 17-05-2008, 01:53   #9
Scobel
Redaktor

Scobel's Avatar

Data dołączenia: 07 01 2007
Lokacja: IR/PL

Imię: Nenagh
Profesja: Rookstayer
Gildia: AoR
Świat: Nerana
Poziom: 57~
Skille: XX/YY
Poziom mag.: 0o
Domyślny

Cytuj:

A tak w ogóle ja nikogo nie straszę sądem, jedynie pokazuje ze nie jest tu tak pięknie i ze prace innych są wykorzystywane.
Hahahaha popłakałem się )chodzi o to co pogrubiłem( podaj mi w PW nick z Hunted.pl ... bo twe tłumaczenie było jak by ci to powiedzieć (jeśli to ten nick) ... bardzo ZŁE ... Skopiowałeś i dałeś do "tranlajtorka" ... ale przez pomyłkę je i tak zatwierdziłem ... co potem spowodowało dodatkowy uśmiech jak to ponownie czytałem i zastanawiałem się kto to dodał ...

Więc wybacz ale "O CO KAMAN??" ...

Co więcej txt może być przetłumaczony dokładnie tak jak twój - bo inaczej się nie da ...a może to ty go skopiowałeś skądś ??

Nie ma się nad czym roztrząsać ... bo jest to tłumaczenie i już a dowodów na swą tezę nie masz ...
Scobel jest offline  
stary 17-05-2008, 07:14   #10
KlonAdam
Guest

Domyślny

Ja się kłócić nie chce Jesteście tacy i pozostaniecie, Wyjebane mam na was ;]

stary 17-05-2008, 07:35   #11
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Jak cos, kontaktuj sie z administratorem serwisu, ktorym jest Bosal. Pozdrawiam.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania