Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > RPG

Notki

RPG Wszystko o grach RPG i cRPG, czy może MMORPG.

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 03-03-2004, 20:57   #1
soofka_15
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 24 02 2004
Lokacja: Elbląg

soofka_15 ma numer GG 1570002 soofka_15 ma login Tlenu kasa22222
Domyślny Potrzebuję rady plz

Dużo słyszałem o sesjach RPG ale nigdy w takiej nie uczestniczyłem. Co muszę kupić żeby nauczyć się grać w takie gry z kumplami? Ewentualnie prosiłbym jakieś adresy stronek na ten temat.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 03-03-2004, 21:36   #2
U$3r
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 13 09 2003

U$3r ma numer GG 2450961
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie dodany przez soofka_15
Dużo słyszałem o sesjach RPG ale nigdy w takiej nie uczestniczyłem. Co muszę kupić żeby nauczyć się grać w takie gry z kumplami? Ewentualnie prosiłbym jakieś adresy stronek na ten temat.
Zalezy w co bys mial ochote grac...tj jaki klimat, bo Wszelkie Vampiry i Wilkolaki oraz pochodne to Swiat Mroku, jakies cybernetyczne wizje o eksplozji atomowki to cyberpunk...Itp..co cie interesi...A co do sesji, sa to spotkania graczy na ktorych graja w swoje uubione rpg, gre prowadzi mistrz Gry , on jest enginem Wysztsko przede wszystkim zalezy od niego, ale tez od wyobrazni jesli zbynio nie masz jej rozwinietej zwroc swojego RPG do sklepu

U$3r
U$3r jest offline  
stary 03-03-2004, 21:45   #3
MatKus
http://tibiaspy.com

MatKus's Avatar

Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy

Stan: Na Emeryturze
Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Świat: Secura
Adres Jabbera do MatKus
Domyślny

RPGów jest naprawdę masa i w bardzo różnych klimatach. Ogólnie, to najpierw musisz sobie odpowiedzieć na dwa pytania : W jakim klimacie to ma się dziać i z jakim nastawieniem do postaci.
Klimat to np. fantasy, s-f itp, tu chyba wiadomo
jeśli chodzi o nastawienie do postaci, to chodzi mi tu o tzw. heroic i non-heroic. Heroic to rodzaj gier, gdzie postać praktycznie od początku jest kimś więcej, niż zwykłym zjadaczem chleba. Od początku jest swego rodzaju herosem, jest silniejsza, mądrzejsza, zręczniejsza... po za tym w heroicach postacie są dość niewrażliwe na ataki, bo są w stanie przezyć często kilka ciosów mieczem itp. . Non Heroic to gry, gdzie gra jest bardziej realistyczna, gdzie musisz zachowywać się bardziej, jak w prawdziwym rzyciu (celny silny cios mieczem = poważna rana i/lub śmierć) ).

W polsce (i wogole chyba na świecie) popularniejsze są heroic, większość ludzi chce się wcielać własnie w jakiegoś "supermana".

Najpopularniejsze chyba w polsce systemy RPG to : fantasy

Dungeons and Dragons (najstarszy wogole system RPG, obecnie dostępny po polsku w 3 edycji, chyba najpopularniejszy na świecie)
Warhammer
Earthdawn
Vampir

S-F
Cyberpunk
Neuroshima (polski system)

Oczywiście systemów RPG jest mnóstwo, setki książkowych, i tysiące autorskich dostępnych do ściągnięcia z netu za free.

Moim zdaniem najlepszym systemem jest D&D, ale wiem, że zapewne wiele osób się ze mną nie zgodzi. Tak na prawdę jednak 80% udanej zabawy to dobry mistrz gry i fajni gracze, a wybrany system to tylko 20%

A co potrzebujesz : Przede wszystkim chęci Przy odrobinie chęci i pomysłowości da się zagrać bez żadnych książe, w wymyślanym na bierząco świecie itd. Jednak chyba o wiele łatwiej i wygodniej skorzystać z gotowych zasad. Książki najlepiej kupuj gdzieś w sklepie, np. w Empikach prawie zawsze coś znajdziesz, a jak nie, to jest w necie trochę sklepów internetowych, wystarczy poszukać. akurat książki do D&D można kupić na stronie wydawcy : www.isa.pl , do innych systemów musisz poszukać se sam (choć pewnie zaraz ktoś tu poda linki )

a tak wogole, to polecam ten link : www.tibia.pl/ag.htm
stary 04-03-2004, 10:25   #4
soofka_15
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 24 02 2004
Lokacja: Elbląg

soofka_15 ma numer GG 1570002 soofka_15 ma login Tlenu kasa22222
Domyślny

Thx za wyczerpujace odpowiedzi. Mnie interesuje klimacik a la Tibia i chyba bardziej non-hero z tego co tu przeczytalem. Gdzie mogę zdobyć zasady takich gier i karty gracza?
stary 04-03-2004, 16:28   #5
U$3r
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 13 09 2003

U$3r ma numer GG 2450961
Domyślny Zeby zdobyc zasady i karte gracza musisz...

Zeby zdobyc zasady i karte gracza musisz kupic podrecznik gracz albo cos takiego... klimat a la Tibia to moze D&D, mozes nabyc o w kazdym wiekszym miescie. W Bydgoszczy taki "specjany" sklep nazywa sie feniks, w Poznaniu jest chyba Bard, w toruniu feniks..a gdzie ty mieszkasz?

U$3r
U$3r jest offline  
stary 04-03-2004, 16:58   #6
eerion
CS Tibia.pl Team

eerion's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2003
Lokacja: Utopia
Wpisy bloga: 2

Stan: Niegrający
eerion ma numer GG 4323111
Domyślny

Wystarczy skserować karte, a xięgi sa w empikach
no wiesz ciężko będize znaleźć grę a la Tibia.
Osobiście polecam D&D w której jestem MG
Wpuścić takiego maniaka do tematu o anime

eerion.blogspot.com - Jak to gaijin Japonię ogarniał, czyli relacja z kraju kwitnącej wiśni.
eerion jest offline  
stary 07-03-2004, 17:27   #7
Wiewiur
Użytkownik Forum

Wiewiur's Avatar

Data dołączenia: 06 03 2004
Lokacja: Wrocław

Wiewiur ma numer GG 4348101
Domyślny

wszystko to mozna unlegal znależc w necie
osobiscie polecam jak mój poprzednik D&D lub Warhamer

sam nie mam doswiadczenia i jestem zielony ale te 2 najbardziej mi sie podobają (narazie)
stary 07-03-2004, 18:44   #8
Dark Trigger
Użytkownik Forum

Dark Trigger's Avatar

Data dołączenia: 04 02 2004
Lokacja: Przed kompem w pokoju

Domyślny

ja osobiscie rowniez polecam warhammer
to bardzo wciogająca gra
Dark Trigger jest offline  
stary 07-03-2004, 19:22   #9
Dj Nekro
Użytkownik Forum

Dj Nekro's Avatar

Data dołączenia: 29 02 2004
Lokacja: Kraków

Stan: Niegrający
Dj Nekro ma numer GG 3023961
Domyślny

Napisz to po ludzku , to ci pomoge

do you think it was you who decided to come here ?
do you think it is you who makes the choises in your life ?
do you really think it matters what you think ?
it was destiny's path which brought you here...
without knowing it you have been chosen to witness this gathering of 25 thousands infected souls...
tonight you will learn about the ways of destiny's path...
after this your life will never be the same...

WWW.OVERBIZZ.INFO
Dj Nekro jest offline  
stary 07-03-2004, 19:52   #10
Zureq (RUBERA)
Użytkownik Forum

Zureq (RUBERA)'s Avatar

Data dołączenia: 26 10 2003
Lokacja: Olsztyn

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie dodany przez Wiewiur
wszystko to mozna unlegal znależc w necie
W necie? Co? GDZIE? Warhammer? A podasz adres stronki, bo ja szukam i szukam i same dodatki Z qmplami gra(łe)m, a nie mam podręcznika gracza, a kserować mi się nie za bardzo chce, bo kserówka kserówki kserówki... nie wyglądałaby już najlepiej Osobiście polecam ten system. Najlepszy dla newbies, a do tego da się go dowolnie zmieniać według swoich upodobań

EDIT: Wiewiur, a ty przypadkiem nie jesteś tym wiewiorem z tawerny RPG?
Zureq (RUBERA) jest offline  
stary 08-03-2004, 08:21   #11
zadki
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 04 10 2003

zadki ma numer GG 2154385 zadki ma login Tlenu zadki1
Domyślny

Jeśli zaaczynasz dopiero RPG zaacznij od warhammera, ale nie będziesz zazdowolony z niego po 1 roku grania gdyż jego zasady są tak podstawowe jak tylko się da i podczas grania odkryjesz wiele niedokładnności. A polecam (jeśli jusz troche pograsz w RPG)shadowrun dosyć skąplikowane zazsady ale jest bardzo ciekawy to połączenie fantasy i cyberpunka. Oczewiście magia smoki elfy trole(i wiele więcej) oraz nowoczesna technologia karabini samoloty wektorowce itp.
zadki jest offline  
stary 08-03-2004, 11:52   #12
MatKus
http://tibiaspy.com

MatKus's Avatar

Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy

Stan: Na Emeryturze
Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Świat: Secura
Adres Jabbera do MatKus
Domyślny

Cytuj:
W necie? Co? GDZIE? Warhammer? A podasz adres stronki, bo ja szukam i szukam i same dodatki
To słabo szukałeś
tu masz adres ciekawego FTPa. do downloadu wystarczy logowanie anonymous 150.254.71.12

Mi akurat shadowrun się nie podoba, ale to kwestia gustu.
Polecić mogę przede wszystkim D&D - na początku wydaje się być prosty i żeby zacząć grać wystarczy pobierznie przejzec książki, a z czasem zauważycie, że zasad jest sporo i autorzy bardzo dopracowali system ( w końcu to już 3 edycja, a tak na prawdę to nie wiem, która (D&D, AD&D, AD&D2 D&D3 i masa pośrednich zmian w różnych książkach ). Ale tobie wystarczy Podręcznik Gracza, ewentualnie Podręcznik Mistrza Podziemi i Księga Potworów do 3 edycji (można kupić PL albo poszukać na necie i ściągnąć angielskie)
Polecam też EarthDawna - o ile mechanika walki jest może ciut bardziej skomplikowana, to z kolei magia jest lepiej rozwiązana moim zdaniem, niż w D&D, choć czasem odnoszę wrażenie, że jest zbyt potężna i niewyważona między poszczególnymi klasami.
stary 03-01-2005, 18:41   #13
Myshacheq
Użytkownik Forum

Myshacheq's Avatar

Data dołączenia: 16 09 2004
Lokacja: Erran Ithu'il (Jarosław)

Myshacheq ma numer GG Nie,trojany rozsyłaj
Domyślny

Hmmmm podoba mi się to nawet bardzo i może zaczne grać w RPG
Czy może zna ktoś jakąś strone, forum lub co bądź gdzie mógłbym zagrać w np. D&D, bo czuje, że moi znajomi są na to za głupi

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania