![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 02 2004
Lokacja: Elbląg
![]() ![]() |
![]() Dużo słyszałem o sesjach RPG ale nigdy w takiej nie uczestniczyłem. Co muszę kupić żeby nauczyć się grać w takie gry z kumplami? Ewentualnie prosiłbym jakieś adresy stronek na ten temat.
![]()
![]() |
#2 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 13 09 2003
![]() |
![]() Cytuj:
![]() ![]() U$3r |
|
![]() |
![]() |
#3 |
http://tibiaspy.com
Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy
Stan: Na Emeryturze
Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Gildia: Death Assassins
Świat: Secura
|
![]() RPGów jest naprawdę masa i w bardzo różnych klimatach. Ogólnie, to najpierw musisz sobie odpowiedzieć na dwa pytania : W jakim klimacie to ma się dziać i z jakim nastawieniem do postaci.
Klimat to np. fantasy, s-f itp, tu chyba wiadomo jeśli chodzi o nastawienie do postaci, to chodzi mi tu o tzw. heroic i non-heroic. Heroic to rodzaj gier, gdzie postać praktycznie od początku jest kimś więcej, niż zwykłym zjadaczem chleba. Od początku jest swego rodzaju herosem, jest silniejsza, mądrzejsza, zręczniejsza... po za tym w heroicach postacie są dość niewrażliwe na ataki, bo są w stanie przezyć często kilka ciosów mieczem itp. . Non Heroic to gry, gdzie gra jest bardziej realistyczna, gdzie musisz zachowywać się bardziej, jak w prawdziwym rzyciu (celny silny cios mieczem = poważna rana i/lub śmierć) ). W polsce (i wogole chyba na świecie) popularniejsze są heroic, większość ludzi chce się wcielać własnie w jakiegoś "supermana". Najpopularniejsze chyba w polsce systemy RPG to : fantasy Dungeons and Dragons (najstarszy wogole system RPG, obecnie dostępny po polsku w 3 edycji, chyba najpopularniejszy na świecie) Warhammer Earthdawn Vampir S-F Cyberpunk Neuroshima (polski system) Oczywiście systemów RPG jest mnóstwo, setki książkowych, i tysiące autorskich dostępnych do ściągnięcia z netu za free. Moim zdaniem najlepszym systemem jest D&D, ale wiem, że zapewne wiele osób się ze mną nie zgodzi. Tak na prawdę jednak 80% udanej zabawy to dobry mistrz gry i fajni gracze, a wybrany system to tylko 20% A co potrzebujesz : Przede wszystkim chęci ![]() ![]() a tak wogole, to polecam ten link : www.tibia.pl/ag.htm
Najlepsza strona o Tibii - http://tibiaspy.com - jeśli nie znasz, to nie wiesz, co tracisz! Zarejestruj się na http://forum.tibiaspy.com - prowadź i oglądaj galerie, szukaj i udzielaj pomocy, rozmawiaj o Tibii i na każdy inny temat! |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 02 2004
Lokacja: Elbląg
![]() ![]() |
![]() Thx za wyczerpujace odpowiedzi. Mnie interesuje klimacik a la Tibia i chyba bardziej non-hero z tego co tu przeczytalem. Gdzie mogę zdobyć zasady takich gier i karty gracza?
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 13 09 2003
![]() |
![]() Zeby zdobyc zasady i karte gracza musisz kupic podrecznik gracz albo cos takiego... klimat a la Tibia to moze D&D, mozes nabyc o w kazdym wiekszym miescie. W Bydgoszczy taki "specjany" sklep nazywa sie feniks, w Poznaniu jest chyba Bard, w toruniu feniks..a gdzie ty mieszkasz?
U$3r |
![]() |
![]() |
#6 | |
CS Tibia.pl Team
|
![]() Wystarczy skserować karte, a xięgi sa w empikach
![]() no wiesz ciężko będize znaleźć grę a la Tibia. Osobiście polecam D&D w której jestem MG
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 03 2004
Lokacja: Wrocław
![]() |
![]() wszystko to mozna unlegal znależc w necie
![]() osobiscie polecam jak mój poprzednik D&D lub Warhamer sam nie mam doswiadczenia i jestem zielony ale te 2 najbardziej mi sie podobają (narazie)
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 02 2004
Lokacja: Przed kompem w pokoju
|
![]() ja osobiscie rowniez polecam warhammer
to bardzo wciogająca gra |
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 02 2004
Lokacja: Kraków
Stan: Niegrający
![]() |
![]() Napisz to po ludzku
![]() ![]()
do you think it was you who decided to come here ? do you think it is you who makes the choises in your life ? do you really think it matters what you think ? it was destiny's path which brought you here... without knowing it you have been chosen to witness this gathering of 25 thousands infected souls... tonight you will learn about the ways of destiny's path... after this your life will never be the same... WWW.OVERBIZZ.INFO |
![]() |
![]() |
#10 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 10 2003
Lokacja: Olsztyn
|
![]() Cytuj:
![]() ![]() ![]() ![]() EDIT: Wiewiur, a ty przypadkiem nie jesteś tym wiewiorem z tawerny RPG? ![]() |
|
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 10 2003
![]() ![]() |
![]() Jeśli zaaczynasz dopiero RPG zaacznij od warhammera, ale nie będziesz zazdowolony z niego po 1 roku grania gdyż jego zasady są tak podstawowe jak tylko się da i podczas grania odkryjesz wiele niedokładnności. A polecam (jeśli jusz troche pograsz w RPG)shadowrun dosyć skąplikowane zazsady ale jest bardzo ciekawy to połączenie fantasy i cyberpunka. Oczewiście magia smoki elfy trole(i wiele więcej) oraz nowoczesna technologia karabini samoloty wektorowce itp.
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
http://tibiaspy.com
Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy
Stan: Na Emeryturze
Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Gildia: Death Assassins
Świat: Secura
|
![]() Cytuj:
![]() tu masz adres ciekawego FTPa. do downloadu wystarczy logowanie anonymous 150.254.71.12 Mi akurat shadowrun się nie podoba, ale to kwestia gustu. Polecić mogę przede wszystkim D&D - na początku wydaje się być prosty i żeby zacząć grać wystarczy pobierznie przejzec książki, a z czasem zauważycie, że zasad jest sporo i autorzy bardzo dopracowali system ( w końcu to już 3 edycja, a tak na prawdę to nie wiem, która (D&D, AD&D, AD&D2 D&D3 i masa pośrednich zmian w różnych książkach ![]() Polecam też EarthDawna - o ile mechanika walki jest może ciut bardziej skomplikowana, to z kolei magia jest lepiej rozwiązana moim zdaniem, niż w D&D, choć czasem odnoszę wrażenie, że jest zbyt potężna i niewyważona między poszczególnymi klasami.
Najlepsza strona o Tibii - http://tibiaspy.com - jeśli nie znasz, to nie wiesz, co tracisz! Zarejestruj się na http://forum.tibiaspy.com - prowadź i oglądaj galerie, szukaj i udzielaj pomocy, rozmawiaj o Tibii i na każdy inny temat! |
|
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 09 2004
Lokacja: Erran Ithu'il (Jarosław)
![]() |
![]() Hmmmm podoba mi się to nawet bardzo i może zaczne grać w RPG
Czy może zna ktoś jakąś strone, forum lub co bądź gdzie mógłbym zagrać w np. D&D, bo czuje, że moi znajomi są na to za głupi ![]()