Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Pokaż wyniki sondy: Dlaczego grasz w Tibię? Co Cię do niej przyciąga?
Możliwość oderwania się od rzeczywistości. Wejście w inny świat, w którym czekają nowe wyzwania. 45 60.81%
Inna przyczyna (jaka? tu proszę o ewentualne wypowiedzenie się w poście do tematu). 33 44.59%
Sonda z możliwością wyboru wielokrotnego Głosujących: 74. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 02-05-2005, 23:01   #1
_Adamo_
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 10 04 2005
Lokacja: W-wa

_Adamo_ ma numer GG 1301511 _Adamo_ ma login Tlenu deasel@tlen.pl
Domyślny BS: 10. Dlaczego grasz w Tibię? Co Cię do niej przyciąga?

Witam

Zacząłem już pisać pracę. Pojawiło się nowe pytanie. Zaciekawiło mnie mianowicie, dlaczego Tibia cieszy się dużym zainteresowaniem graczy, co przyciąga Was do tej gry. Postawiłem pewną hipotezę, ale wolałbym jeszcze ją sprawdzić, zanim zostanie ona na pewniaka zamieszczona w pracy.
Tutaj nie ma pytań tekstowych, ewentualnie proszę o posty stanowiące dalszą część odpowiedzi w sondzie.
_Adamo_ jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 02-05-2005, 23:04   #2
Sozemego
Użytkownik Forum

Sozemego's Avatar

Data dołączenia: 20 10 2004

Stan: Na Emeryturze
Sozemego ma numer GG 3321585
Domyślny

Tibia moze i ma slabą grafe, brak dzwięku, pekerow, zlodzieji, n00bow, PA i wiele wad, ale mimo to w nią gram. Przyciaga mnie w niej to magiczne cos, czego nie da sie okreslic. Eehhh...

Wystaw notkę
Przed wystawieniem notki zapoznaj się z papieżem lub farmaceutą.
Sozemego jest offline  
stary 03-05-2005, 09:29   #3
Mestre
Użytkownik Forum

Mestre's Avatar

Data dołączenia: 05 05 2004
Lokacja: Zabrze

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Royal Paladin
Świat: Antica
Poziom: 101
Skille: 93/80
Poziom mag.: 22
Mestre ma numer GG 6402987
Domyślny

Moim największym marzeniem jest stać się wielkim wojownikiem,kimś kto walczy o obronie słabszych i o sprawiedliwość.Stawia czoło złoczyńcom i potworom.Stanie się wielkim bohaterem, legendą (o której wielu słyszało, ale nikt do końca niewiem czy ktoś taki naprawdę istnieje).

W rzeczywistości to marzenie jest rzaczej niedospełnienia,ale w Tibi...

Co prawda jest jeszcze masa innych gier z lepszą grafiką (i muzyką), ale Tibia ma coś co mnie trzyma przy niej.
stary 03-05-2005, 12:32   #4
MatKus
http://tibiaspy.com

MatKus's Avatar

Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy

Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Świat: Secura
Adres Jabbera do MatKus
Domyślny

Sam bym chciał wiedzieć, co mnie do tej gry przyciąga.
Na początku była to po prostu kolejna, nowa gra. Od dawna zresztą lubiłem grać w RPGi różne.
Potem jakos troche udzielalem sie na tym forum i tak wyszlo, że sie zadminiłem. Gdyby nie to, pewnie bym już sobie Tibie odpuścił z poltora roku temu. Zresztą, miałem kilku miesięczną przerwę. Wróciłem, bo CIPowie mnie poprosili o podanie im imienia mojej postaci, więc coś trza było wymyślić
Prawdę mówiąc w Tibii jest znacznie więcej rzeczy, które odstraszają, niż które zachęcają w nią grać. Wcielanie się w inną postać tutaj raczej nie istnieje, w tym MMORPG element RPG jest ograniczony do minimum. Coś jednak jest takiego, że chce się grać w Tibię i wraca się do niej nawet po długiej przerwie.
stary 03-05-2005, 12:37   #5
Sokochłap
Użytkownik Forum

Sokochłap's Avatar

Data dołączenia: 10 08 2004
Lokacja: Częstochowa

Stan: Na emeryturze
Profesja: Sorcerer
Sokochłap ma numer GG 3342901
Domyślny

Bo Tibia ma to coś.....
No i mam tam gildie o jakiej mazylem
HAIL ALLIANCED OF THE BLUE REALM

Sokochłap jest offline  
stary 03-05-2005, 14:09   #6
$corcerer
Nieobecny.

$corcerer's Avatar

Data dołączenia: 22 09 2003
Lokacja: Gdzieś w Necie. Liczba postów: koło 1337. http://rtfm.killfile.pl

Imię: Scorcerer
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Poziom: 23
Skille: 23/22
Poziom mag.: 42
Wyślij wiadomość przez ICQ do $corcerer $corcerer ma numer GG Użyj Jabbera. $corcerer ma login Tlenu scorcerer@tlen.pl Adres Jabbera do $corcerer
Domyślny

To była kolejna gierka za free w Necie.. Potem jakoś tak pograłem troche, zrobiłem kanał, poudzielałem się na forum i jestem... Ale już nie gram - znudziło mnie :>

Dżizas!

Ostatnio edytowany przez $corcerer - 03-05-2005 o 14:12.
$corcerer jest offline  
stary 03-05-2005, 16:10   #7
kani_mani
Użytkownik Forum

kani_mani's Avatar

Data dołączenia: 02 02 2005
Lokacja: Łuków/Jungle

Imię: Elveth
Profesja: Elite Knight
Świat: Askara
Poziom: 108
Skille: 86/83
Poziom mag.: 7
Strzałka

Hmm... Grałem w wiele mmorpg. Ultima OnLine z początku bardzo podobała mi się za niesamowite rozbudowanie, ilość profesji w jakie można się wcielić, w miarę łądną grafikę. Potem zostałem beta testerem World od Warcraft. Ładna grafika, duuużo questów, spoko gracze (niestety praktycznie każdy jakiego spotkałem to albo Niemiec, albo Francuz ;/), super muzyka. Ale co z tego skoro w tydzień można zrobić 30lvl, przy śmierci nic się nie traci i nikt się w ogóle nią nie przejumuje. To właśnie dlatego gram w Tibię. Żadna inna gra nie podnosi tak poziomu adrenaliny, ponieważ gdy toczymy walke np. z pk, możemy stracić to na co pracowaliśmy tydzień, miesiąc lub może rok. Moim zdaniem to właśnie ten dreszczyk emocji oraz prostota rozgrywki decydują o popularności Tibii i dlatego własnie nie gram na non-PvP...
I'm useless but
Not for long
The future is coming on"

www.mangacity.go.pl
kani_mani jest offline  
stary 03-05-2005, 16:48   #8
Knight Simon Dark lord
Użytkownik Forum

Knight Simon Dark lord's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Carlin

Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Evil Shadows
Świat: Harmonia
Poziom: 36
Skille: 20/24
Poziom mag.: 45
Knight Simon Dark lord ma numer GG 2398454
Domyślny

nie wiem ale ćóś sprawia że chcę w nią grać nawet jak myśle że nie ma w cos grać i tibia mi troche nudzi to i tak za godzine do niej wracam pozatym w tibi można spotkać wielu fajnych ludzi ( oczywiście nie mam tu na myśli noobów,pa i tym podobnych) tylko fajnych ludzi z którymi można pgoadać pośmiać się pochodzić na hunty

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Paciorro Pokaż post
czyli skoro dali darmowy onwtibia to wszystko jest ok????

Knight Simon Dark lord jest offline  
stary 03-05-2005, 17:02   #9
Progmast
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 14 11 2004

Stan: Niegrający
Domyślny

W Tibi przyciaga mnie to,ze mozna spotkac wielu ciekawych ludzi,podnosi sie poziom adrenaliny jak ktos wczesniej wspomnial,i to takie magczne cos co dziala jak magnes.
Progmast jest offline  
stary 03-05-2005, 17:08   #10
Gunir
Redaktor

Gunir's Avatar

Data dołączenia: 16 04 2005
Lokacja: Knurów

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dadej12
W Tibi przyciaga mnie to,ze mozna spotkac wielu ciekawych ludzi,podnosi sie poziom adrenaliny jak ktos wczesniej wspomnial,i to takie magczne cos co dziala jak magnes.
I nie da sie z tym skonczyc?

@topic

To Tibii przyciagneli mnie koledzy i przyjemnosc grania, ktora wkoncu mi sie znudzila.

Ostatnio edytowany przez Kamos - 03-05-2005 o 17:09.
Gunir jest offline  
stary 03-05-2005, 17:17   #11
Walu 2
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 07 01 2005

Domyślny a Ja gram dlatego...

że jest to najbardziej grywalna gra jaką spotkałęm. Po za tym rozgrywka z rl graczami zawsze jest ciekawa
stary 03-05-2005, 17:30   #12
S.P.M
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 10 06 2004

S.P.M ma numer GG pisz to ci dam
Domyślny

Możliwość rozwoju postaci, dużo terenów, dużo możliwości zarabiania pieniędzy - można się z ekonomii podszkolić. Można poduczyć się angielskiego, sprawdzić swój refleks i opracowywać nowe taktyki. Można wcielić się w fantastyczną postać i wpaść w wir walki z różnymi potworami. Nie jest za dużo pokazane, więc każdy może walke wyobrażać sobie na swój własny sposób. Dużo by jeszcze wymieniać, ale to dla mnie najważniejsze chyba. No i to, że każde miejsce ma swój unikalny limat - np. Hellgate naprawdę są bramami piekieł, brrrr.... No tak, to wszystko chyba te najważniejsze.
S.P.M jest offline  
stary 03-05-2005, 17:49   #13
Adraka tius
Użytkownik Forum

Adraka tius's Avatar

Data dołączenia: 22 12 2004
Lokacja: Skierniewice

Adraka tius ma numer GG 1693598
Domyślny

Moim zdaniem Tibia to może nie najlepsza gra względem grafiki lub muzyki której nie ma.Moi koledzy grają w Mu (szybko sie expi i jak umnerz to sie tym nie przejmujesz oraz dobra grafika i muzyki troche jest)Ale w nie ma czegoś takiego jak w tibi a mianowicie o skoku adrelaniny (niech kazdy sobie przypomni swój pierwszy raz gdy szliście na draga,demona,dl,gs)nowe przezycie i wogole poznanie nowych ludzi.Tibia jest jedyna w swoim rodzaju.Ma wady i zalety
wody: złodziejstwo itp, Lagi ,kicki nOOBy i oczywiscie hackery pozatym pochłania dużo czasu Ale ma tez zalety: pozwala odreagowac po pracu (dzieci czytaja po szkole) oderwac sie od zeczywistosci czasem rozweselić sie itp.Narazie gram w tibie od prawie roku i czasem mailem przerwy dluzsze czasem nie ale dotąd gram
Na zakończenie powiem nidy sie tak nie napisałem

PS sry za błedy ort
Adraka tius jest offline  
stary 03-05-2005, 19:07   #14
Picek91
Użytkownik Forum

Picek91's Avatar

Data dołączenia: 22 11 2004

Cool Mmmmm

Na początku tibia mnie nie interesowała. Prawie całe miasto w to grało ale ja se mówiłem ze to głupia gra i wogule... Pózniej jednak Zainstalowałem ją i zacząłem grac Poznałem wielu wspaniałych ludzi z którymi wspaniale się bawię. Wiele rzeczy Odstrasza od tibi... Ale Ona mo w sobie to cos co tak jakby uzaleznia
Picek91 jest offline  
stary 03-05-2005, 21:42   #15
Quodion
Użytkownik Forum

Quodion's Avatar

Data dołączenia: 01 03 2005

Stan: Niegrający
Profesja: Royal Paladin
Domyślny

Sam chciałbym wiedzieć co mnie przyciąga w Tibii, bo inaczej już dawno bym się od niej oderwał bo bym wiedział jak. A tak to nie mogę.
Ale jedno wiem:
Tibia jest grą na swój sposób "magiczną" albo bardziej stanowczo, "uzależniającą". Ta gra mimo słabej, a nawet fatalnej grafy nie odpycha. Brak muzyki nikomu nie przeszkadza. Zachowania n00bów każdy potrafi przeżyć bo inczej byłoby tu nudno. Każda jej wada potrafi wyjść jej na dobre, ale pozytywne cechy mogą wyjść na złe. Tylko że tych "gorszych" cech jest więcej niż tych "dobrych". Co ciekawe te gorsze są dobre. Paradoks/absurd niesamowity, ale może na tym polega to magiczne "coś". Wątpie by ktokolwiek potrafił odpowiedzieć na to pytania szczegółowo, bo na to można poswięcić zupełnie inna pracę naukową.
Mimo to wymienie parę "+", które mnie przciągają do Tibii:
+ Możliwość poznania ciekawych osób,
+ Możliwość wpływania na cały Tibijski świat,
+ Możliwość spełnienia swoich marzeń w zakresie magii i miecza,
+ Możliwość zapomnienia o swoich realnych kłopotach,
+ Można stworzyć swoje drugie życie przy użycia PACC'a, a dokładniej domków itp.,
i dużo, dużo innych.

To nałóg z którego ciężko się wyzwolić i mimo że zdaje sobie każdy z tego sprawę...
stary 04-05-2005, 07:34   #16
gorgi
Użytkownik Forum

gorgi's Avatar

Data dołączenia: 16 05 2004
Lokacja: ubikacja!

gorgi ma numer GG 3064753
Domyślny

w tibii przyciąga mnie kilka rzeczy:
Cały świat na zwiedzenie - nie ma to jak w innych rpg, że czasem nie możesz wszędzie se pójść.
Ludzie - nie ma nic leprzego niz gra z innymi ludźmi z całego świata!.
Itemki,czary - w tibii jest mnóstwo itemków i czarów, w żadnym innym rpg'u tego nie widziałem

PS. wiem, że tibia to mmorpg ale mówiłem w przenośni.
gorgi jest offline  
stary 04-05-2005, 13:13   #17
PalAnonim
Użytkownik Forum

PalAnonim's Avatar

Data dołączenia: 27 12 2004
Lokacja: Kraków

Świat: Harmonia
Poziom: 60
Poziom mag.: 6
Domyślny

Mnie do tibii wciagnal kumpel i to przez niego marnuje sobie zycie ale z 2 strony jestem mu za to wdzieczny. Poznalem mase super kumpli, nieraz potrzebne jest oderwanie sie od zycia codziennego i tibia moze byc tym czyms, a i zdobywanie doswiadczenia jest czyms dobrym. Mozna rowniez troche "podreperwowac" swoj angielski, ktory jak wiadomo jest podstawa tej gry, a nieraz widze, ze juz mi troche zardzewial (czasami motywuje to do dalszej i ciezszej pracy nad jezykiem) No i jak juz wiekszosc wspomniala tibia ma w sobie to cos...czego nie mozna nazwac
OWN3D
PalAnonim jest offline  
stary 04-05-2005, 13:59   #18
Preatorians Knight
Użytkownik forum

Data dołączenia: 20 04 2005
Lokacja: Wrocław

Preatorians Knight ma numer GG 3304475 Preatorians Knight ma login Tlenu xtrememan
Domyślny Mnie w Tibii pociąga...

Mnie w Tibii pociąga to że jest to bardzo duży Multiplayer. Ja ogólnie lubię wszystkie internetowe gierki ale wyróżniam Tibię. Może i nie ma dźwięku i ma słabą grafikę ale moim zdaniem grywalność jest porażająca. Czemu? Nie wiem, jakoś tak przyciąga ludzi. Mnie do tego wciągnęli kumple mojego brata. Zaczałem grać i ciągle mówiłem że to gówno. Ale jak nikogo nie było to często sobie pykałem w Tibii, i tak się zaczęła moja historia z Tibią. Szybko wszedłem na main moją pierwszą postacią i nabiłem aż 31 level. Jednak shakowali mi je i gram od nowa postacią inną. Mam nadzieję że więcej polaków wciągnie się w tą grę. Szczerze mówiąc według mnie Mu Online jest do DUPY!
Preatorians Knight jest offline  
stary 04-05-2005, 23:13   #19
Vermyn
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 03 2004
Lokacja: Kathmandu, Nepal

Imię: Vermyn
Gildia: Core
Świat: Lunara
Poziom: 85
Domyślny

Only for friends.
Vermyn jest offline  
stary 05-05-2005, 08:26   #20
Mistrz Harnas
Użytkownik Forum

Mistrz Harnas's Avatar

Data dołączenia: 13 01 2005
Lokacja: Nowy Dwór Mazowiecki

Profesja: Knight
Świat: Xantera
Poziom: 61
Skille: 85/84
Poziom mag.: 6
Mistrz Harnas ma numer GG 2505981
Domyślny

Hmmmm..Też się nad tym zastanawiałem. Zacząłem grać gdy tibia stała się "modna" w mojej klasie i tak sie zaczęło. Jest wiele gier z lepszą grafiką, dzwiękiem ale tibia ma to coś w sobie co przyciąga. Może chęć rywalizacji z innymi i zdobycie wszystkiego co rzadkie i być podziwianym przez graczy? Sam nawet nie wiem ale wiem jedno: Gdy raz zagrasz w tibie szybko nie skończysz

Ostatnio edytowany przez Mistrz Harnas - 05-05-2005 o 08:27.
Mistrz Harnas jest offline  
Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania