Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 05-06-2004, 11:02   #1
2lin
Użytkownik forum

Data dołączenia: 05 06 2004

Domyślny Wieszanie się kompa przez Tibie.

Mam problem takiej natury. Od niedawna zacząłem grać w Tibie i wszystko byłoby by super gdyby nie to, że komp wiesza się średnio co 20 minut jeśli mam włączonego klienta Tibi. Nie używam żadnych programów typu Tibia GG a na czas gry wyłaczam wszystko, nawet z Traya. Ktoś ma jakieś sugestie jak mi pomóc?
2lin jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 05-06-2004, 11:30   #2
Dj Nekro
Użytkownik Forum

Dj Nekro's Avatar

Data dołączenia: 29 02 2004
Lokacja: Kraków

Stan: Niegrający
Dj Nekro ma numer GG 3023961
Domyślny

Mój qumpel miał to samo... i powiedziałem mu że ma słaby procersorek )
Wymienił go na nowy i lepshy i mu Tibia chodzi cudnie, więc wymień procesor na lepszy (powinno zadziałać)

do you think it was you who decided to come here ?
do you think it is you who makes the choises in your life ?
do you really think it matters what you think ?
it was destiny's path which brought you here...
without knowing it you have been chosen to witness this gathering of 25 thousands infected souls...
tonight you will learn about the ways of destiny's path...
after this your life will never be the same...

WWW.OVERBIZZ.INFO
Dj Nekro jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-06-2004, 12:06   #3
By$iu
Michail Fradkow

By$iu's Avatar

Lokacja: Kawal drogi, nikomu nie radze isć piechotą.

Stan: Na Emeryturze
Imię: Bysiu
Profesja: Elite Knight
Domyślny Hmm...

A mi sie wydaje ze to nie przez Tbie ci sie tak dzieje,ale tez przyczyny czemu moglo by Ci sie to dziac przez twok komp nie widze.
stary 05-06-2004, 12:15   #4
Gogiel
Użytkownik forum

Data dołączenia: 26 09 2003

Domyślny

Nie ma sie co dziwic. Jak mialem m$ tez sie wieszalo, teraz mam ok. pol roku linuksa i ani jednej zwiechy
Gogiel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-06-2004, 15:03   #5
2lin
Użytkownik forum

Domyślny

Ale wiesza się tylko Tibia tak komp chodzi cudnie. Procesor mam Athlona 1333 i chyba wystarczy do Tibi...
stary 05-06-2004, 19:02   #6
Ulrek
Użytkownik Forum

Ulrek's Avatar

Data dołączenia: 22 09 2003

Ulrek ma numer GG 2872951
Domyślny

W opcjach grafiki klienta tibii masz taki suwak "Maximum FPS limit" czy coś w tym rodzaju. Obciągasz to w lewo tak długo, aż się przestanie zawieszać (obciąganie poniżej 30 fpsów nie ma sensu, gra działa za wolno). Optymalną wartośc osiąga się tak:
odpalasz tibię i musisz się zalogować (bo w głównym menu FPSów jest zawsze więcej), wciskasz ALT+F8, w lewym górnym rogu wyskakuje ci czarne okienko, tam masz różne bzdety. Patrzysz na ilość FPSów, powiedzmy że masz 77, tak więc obciągasz Maximum FPS limit do 50 i powinno chodzić gładko.

Ja miałem podobny problem na Windows XP, po wejściu do gry zawieszał mi się internet explorer... pomogli mi tutorzy na help-channelu, trzeba było obniżyć maksymalny limit fpsów.

Po za tym upewnij sie czy nie instalowałeś ostatnio jakiegoś ad-ware (KaZaA, Direct Connect, iMesh), śmieci instalowane z oprogramowaniem ad-ware potrafią poważnie spowolnić działanie komputera. Tych programów nie da się łatwo wywalić. Przytwierdzają się one niemal na stałe. Odinstalowanie oprogramowania ściągającego śmieci nic nie daje. Pomaga tylko usunięcie wszystkich wpisów w rejestrze dotyczących danego śmiecia (np. GATORa, który ładuje się także jako GMT) - tylko pamiętaj by wcześniej wyexporotwać rejestr... w razie czego odpalasz windozę w trybie awaryjnym i importujesz to na nowo. Po załatwieniu rejestru musisz CTRL+ALT+DELetnąć wszystkie śmieci a następnie wpisuejsz w wyszukiwarce plików "gator" oraz "gmt" bez cudzysłowów i wywalasz wszystko (tylko uważaj żebyś nie wywalił plików takich jak np. aligator.txt).
stary 06-06-2004, 08:59   #7
2lin
Użytkownik forum

Domyślny

Cytuj:
Ulrek
Wielkie dzięki. Po twojej pomocy wszystko działa miodzio
stary 06-06-2004, 09:45   #8
Elf Tom
Użytkownik Forum

Elf Tom's Avatar

Data dołączenia: 28 02 2004

Elf Tom ma numer GG 7140403
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie dodany przez Bysiek
A mi sie wydaje ze to nie przez Tbie ci sie tak dzieje,ale tez przyczyny czemu moglo by Ci sie to dziac przez twok komp nie widze.
Nieraz mi się tak stało, że mi się zawieśił system ale mimo wszystko w Tibie nadal mogłem grać, nibu system nie odpowiadała a na Tibi wszystko chodziło normalnie.

A do gry w tibie starczają procesory ~400 MHz(gracze tak mówią)[mi na starym kompie 900 MHz tibia chodziła nieźle].

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania