Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 07-10-2006, 20:14   #1
Marixon
Użytkownik Forum

Marixon's Avatar

Data dołączenia: 11 06 2005
Lokacja: Bełchatów

Profesja: Royal Paladin
Świat: Berylia
Marixon ma numer GG 7189912
Domyślny Tron a równouprawnienie

Witam! Macie tutaj link do tego artykułu.

Jestem ciekaw, co o tym sądzicie i czekam na Wasze wypowiedzi w tym temacie.

Pozdrawiam,
Marixon
Marixon jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 07-10-2006, 20:33   #2
Dark Sven
Użytkownik Forum

Dark Sven's Avatar

Data dołączenia: 20 08 2005
Lokacja: Śrem

Domyślny

Sam nie wiem co o tym myśleć.

Niby to całe równouprawnienie się rozrasta jak chwasty w ogródku, a wątpie, że Hiszpania chce zostać w tyle. Z drugiej strony czemu zmieniac cos co jest dobra i jest od kilku set (?) lat. Wydaje mi się, że mężczyźni przedłużą ród, ponieważ kobiety przyjmują nazwisko męza.Z trzeciej strony gdyby stosować zasade z drugiej strony to kto wie co by się działo...

Jestem za równo uprawnieniem, ale wkurzają mnie rzeczy typu
- Sytuacja w szkole- my za*******amy z ławkami, a płeć piękna plaszczy dupska (chociaż tak właściwie to ja robie to samo xD)
- ustępowanie miejsca w autobusie (nie mówie o beretach bo to dziadki etc.)
- czapki w szkołach, kościołach (nieogrzewane kościoły zimą )
-Służba w wojsku
Ale przeciez to można wybaczyć

Cytuj:
, a czapki... w sumie ja w kościele i tak bywam raz na ruski rok xD
o ty szatanisto jeden! Łapać go i do beczki^^

Ja chodze dwa razy- na wigilie, i na wielkanoc- MI ROKSOR!

Edit: Ale się temat rozwija! Choć co prawda to prawda, że można podyskutować na onecie
- Nie wszyscy mogą być mądrzy, panie oberlejtnant – rzekł Szwejk tonem głębokiego przekonania. – Głupi muszą stanowić wyjątek, bo gdyby wszyscy ludzie byli mądrzy, to na świecie byłoby tyle rozumu, że co drugi człowiek zgłupiałby z tego.

Ostatnio edytowany przez Dark Sven - 07-10-2006 o 21:04.
Dark Sven jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-10-2006, 20:46   #3
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Dark - ja też nie rozumiem, czemu kobiety mają mieć lepiej - co innego bycie dżentelmenem (to jest ok), a co innego krótsza praca do emerytury (zwłaszcza, że statystycznie kobiety żyją bodaj 7 lat dłużej niż mężczyźni - więc mają o wiele dłuższą spokojną starość...). Choć do wojska bym ich nie gonił, to w kościele zimno, a czapki... w sumie ja w kościele i tak bywam raz na ruski rok xD

Ostatnio edytowany przez Lasooch - 07-10-2006 o 20:48.
Lasooch jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-10-2006, 21:06   #4
Donas
Użytkownik Forum

Donas's Avatar

Data dołączenia: 09 08 2004
Lokacja: Gdańsk

Stan: Na emeryturze
Domyślny

Jestem za w pełniu równouprawnieniem kobiet. Wg mnie powinni przeforsować ten punkt w konstytucji. To jakiś absurd - w większości przypadków, jakie zauważyłem, kobiety są trochę bardziej rozwinięte intelektualnie niż faceci. Dlaczego więc mają służyć jako ostatnia deska ratunku dla rodziny królewskiej?
Donas jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-10-2006, 21:11   #5
Marixon
Użytkownik Forum

Marixon's Avatar

Domyślny

Moje zdanie na temat równouprawnienia jest takie, że mężczyźni mają w jednych dziedzinach życia lepiej, a kobiety w drugich. Co prawda artykuł na Onecie jest o polityce, ale my możemy naszą dyskusję rozwinąć bardziej. Według mnie kobiety w naszym kraju ogólnie wcale nie mają gorzej od mężczyzn. Nie chodzi mi tylko o oficjalne, ale także o dodatkowe, nieformalne przywileje czyli m. in. dżentelmeńskie zachowanie wobec kobiet, niewykonywanie ciężkich prac fizycznych, czy dostawanie więszkej liczby prezentów przez nie. Moim zdaniem, zarówno w Polsce, jak i w Hiszpanii wszystko w tej kwestii teraz jest w miarę w porządku. Co innego z krajami muzułmańskimi. Tam kobiety przeżywają codziennie prawdziwy horror . Zagorzałe feministki, które podobno walczą o wspólny interes płci pięknej (lub jak kto woli: słabej, słabszej) niemal zawsze o nich zapominają. A muzułmanki przecież też są kobietami.
stary 07-10-2006, 21:15   #6
Dark Sven
Użytkownik Forum

Dark Sven's Avatar

Data dołączenia: 20 08 2005
Lokacja: Śrem

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Marixon Pokaż post
Według mnie kobiety w naszym kraju ogólnie wcale nie mają gorzej od mężczyzn. Nie chodzi mi tylko o oficjalne, ale także o dodatkowe, nieformalne przywileje czyli m. in. dżentelmeńskie zachowanie wobec kobiet, niewykonywanie ciężkich prac fizycznych, i.
Bullshit.

Idź do pracy, przygotuj obiad,posprzątaj w domu, pomóż dzieciom,i inne obowiązki... Jak będziesz to robił przez 5 lat to zmienisz zdanie. Oczywiscie nie zawsze tak jest no ale...
@down
Ano się zmienia, zmienia
- Nie wszyscy mogą być mądrzy, panie oberlejtnant – rzekł Szwejk tonem głębokiego przekonania. – Głupi muszą stanowić wyjątek, bo gdyby wszyscy ludzie byli mądrzy, to na świecie byłoby tyle rozumu, że co drugi człowiek zgłupiałby z tego.

Ostatnio edytowany przez Dark Sven - 07-10-2006 o 21:29.
Dark Sven jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-10-2006, 21:23   #7
Marixon
Użytkownik Forum

Marixon's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez __DARK_SVEN__ Pokaż post
Idź do pracy, przygotuj obiad,posprzątaj w domu, pomóż dzieciom,i inne obowiązki... Jak będziesz to robił przez 5 lat to zmienisz zdanie. Oczywiscie nie zawsze tak jest no ale...
Wydaje mi się, że to się zmienia i że w większości niedawnopowstałych rodzinach już tak nie jest, jak napisałeś. W starszych rodzinach - owszem, myślę, że niestety w większości .

Ostatnio edytowany przez Marixon - 07-10-2006 o 21:24.
stary 07-10-2006, 21:53   #8
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok

Stan: Niegrający
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Marixon Pokaż post
Co innego z krajami muzułmańskimi. Tam kobiety przeżywają codziennie prawdziwy horror . Zagorzałe feministki, które podobno walczą o wspólny interes płci pięknej (lub jak kto woli: słabej, słabszej) niemal zawsze o nich zapominają. A muzułmanki przecież też są kobietami.
Czesciowo sie zgadzam, bo kultura arabska nie daje takich swobod kobietom jak zachodnia. Ale maja tez korzysci jakich nie maja inne kobiety np. w Egipcie maz ma obowiazek ze swoich pieniedzy utrzymywac caly dom. Zona idzie do pracy tylko kiedy ma na to ochote, a maz nie ma prawa ingerowac w to na co wydaje wlasne pieniadze. Zreszta tam jak i wszedzie wszysko zalezy od rodziny i srodowiska - w Polsce tez w wielu miejscach uwaza sie, ze jesli maz bije zone to sa ich sprawy i nie nalezy sie wtracac - z tym nalezy walczyc.
stary 07-10-2006, 22:07   #9
PiXik
Zbanowany

PiXik's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2004
Lokacja: Rybnik

Imię: Sir Pix
Domyślny

jeśli córeczki będą tak przychylne Madrytowi jak i Król to czemu nieale jednak facet kibic to rzecz pewniejsza
co do równouprawnienia,zgoda ale wszyscy wtedy mają te same prawa i obowiązki
PiXik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-10-2006, 22:14   #10
Marixon
Użytkownik Forum

Marixon's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez spider-bialystok Pokaż post
Czesciowo sie zgadzam, bo kultura arabska nie daje takich swobod kobietom jak zachodnia. Ale maja tez korzysci jakich nie maja inne kobiety np. w Egipcie maz ma obowiazek ze swoich pieniedzy utrzymywac caly dom. Zona idzie do pracy tylko kiedy ma na to ochote, a maz nie ma prawa ingerowac w to na co wydaje wlasne pieniadze. (...)
Szczerze mówiąc, nie wiedziałem, że tak jest w Egipcie. Z tego co piszesz wynika, że chyba kobiety mają tam całkiem nieźle (w porównaniu z resztą krajów arabskich). Ale w wielu innych krajach arabskich żyje im się dużo gorzej. Są właściwie uznawane za własność swojego męża, a do czasu zamążpójścia, za własność ojca. To on wybiera im męża (nie wiem, czy w Egipcie też tak jest).

Cytuj:
(...) Zreszta tam jak i wszedzie wszysko zalezy od rodziny i srodowiska - w Polsce tez w wielu miejscach uwaza sie, ze jesli maz bije zone to sa ich sprawy i nie nalezy sie wtracac - z tym nalezy walczyc.
Też uważam, że z tym należy walczyć.
stary 07-10-2006, 22:15   #11
Descartes
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 06 2004

Domyślny

Babsko wyjeżdżające mi z "kobiety mają pierwszeństwo", kiedy wchodzimy do klasy denerwuje.
Descartes jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-10-2006, 22:22   #12
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok

Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kuraj Pokaż post
Babsko wyjeżdżające mi z "kobiety mają pierwszeństwo", kiedy wchodzimy do klasy denerwuje.
A co w tym denerwujacego? Przeciez to jedna z podstawowych zasad kultury.
stary 07-10-2006, 22:31   #13
Raul
eX Moderator

Raul's Avatar

Data dołączenia: 14 03 2004
Lokacja: Estadio Santiago Bernabéu

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez PiXik Pokaż post
jeśli córeczki będą tak przychylne Madrytowi jak i Król to czemu nieale jednak facet kibic to rzecz pewniejsza
Pewnie dalej tak będzie, ponieważ jak wiadomo region autonomiczny o nazwie Katalonia bardzo chce się oddzielić od Hiszpanii co za tym idzie i od stolicy - Madrytu. Katalonia nienawidzi Kastylii i vice versa. Król wraz z rodziną zazwyczaj rezyduje w stolicy kraju lub jej okolicach. Tak więc bądź co bądź nie przepada za Katalończykami a jeśli jest również kibicem piłki nożnej to nie przepada i za klubem ze stolicy tego regionu - FC Barcelona. Więc co może zrobić? Ano być kibicem największego przeciwnika tejże drużyny, którym jest... Real Madryt CF. Będąc kibicem tej drużyny może ją wspierać itd. Tak więc jeśli nie córka królowa to przynajmniej jej mąż w jakiś sposób będzie powiązany z piłką nożną.

A żeby nie było, że wielki offtopic robię to uważam, że jeśli kobiety tak bardzo chcą równouprawnień to powinny one obejmować wszystkie dziedziny naszego życia. Nie tylko te wygodniejsze.

De las glorias deportivas que campean por Espa
ñ
a,
Va el Madrid con su bandera, limpia y blanca que no empa
ñ
a.
Club castizo y generoso, todo nervio y corazón,
Veteranos y noveles, veteranos y noveles,
Miran siempre sus laureles con respeto y emoción.
¡
Hala Madrid! ¡Hala Madrid!

Ostatnio edytowany przez Raul - 07-10-2006 o 22:39.
Raul jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-10-2006, 22:33   #14
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Domyślny

Cytuj:
A to, że bycie dżentelmenem (bo imho to już nie jest kultura tylko coś więcej...) nie powinno być wymuszane, jeno dobrowolne. Ja osobiście jeśli bym gdziekolwiek z dziewczyną szedł, to ją puszczę przodem - jednak przy wchodzeniu do klasy mam to po prostu gdzieś. A jakby mi któraś zwróciła uwagę, to jeszcze bym specjalnie przed nią wchodził.

Walczyły o uprawnienie, a teraz mają (w teorii) lepiej. Równouprawnienie+takie bajery jak puszczanie przodem. No i - jak już pisałem - dłuższą emeryturę.

Ostatnio edytowany przez Lasooch - 07-10-2006 o 22:36.
Lasooch jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-10-2006, 22:37   #15
Marixon
Użytkownik Forum

Marixon's Avatar

Domyślny

@spider-bialystok:

Cytuj:
No właśnie, ale dlaczego ma ona przemawiać na korzyść kobiet? Dlaczego istnieje takie pojęcie jak dżentelmeństwo (jak to się pisze ?!)?

Osobiście uważam, że na takie sprawy można nie zwracać uwagi. To są błachostki. Lepiej zająć się poważniejszymi sprawami, dotyczącymi omawianego tematu.

EDIT:

@Raul:

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Raul Pokaż post
(...) uważam, że jeśli kobiety tak bardzo chcą równouprawnień to powinny one obejmować wszystkie dziedziny naszego życia. Nie tylko te wygodniejsze.
Zgadzam się z tobą na całej linii.

@Lasooch:

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
(...) bycie dżentelmenem (...) nie powinno być wymuszane (...)
W sumie masz rację. Nie macie kilku latek, aby Was tego uczono w szkole. Jesteście już na tyle dorośli, że sami powinniście zdecydować, czy będziecie się do tych zasad stosować, czy też nie.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
(...) bo imho to już nie jest kultura tylko coś więcej... (...)
Tu możnabyłoby dyskutować. Tylko po co?

Ostatnio edytowany przez Marixon - 07-10-2006 o 22:54. Powód: Raul i Lasooch mnie wyprzedzili
stary 07-10-2006, 23:00   #16
Ghost Nieudany
Użytkownik Forum

Ghost Nieudany's Avatar

Data dołączenia: 15 07 2004
Lokacja: TO MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ!

Ghost Nieudany ma numer GG 2875067 Adres Jabbera do Ghost Nieudany
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Marixon
No właśnie, ale dlaczego ma ona przemawiać na korzyść kobiet?
Było nie wyłazić parę tysięcy lat temu z jaskini i zostawić polowanie babom.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch
A to, że bycie dżentelmenem (bo imho to już nie jest kultura tylko coś więcej...) nie powinno być wymuszane, jeno dobrowolne.
Uważam, że używanie noża i widelca powinno być dobrowolne. Jeśli jem w pałacu królewskim, to ewentualnie mogę jeszcze jeść sztućcami, ale w domu mam to w dupie i wpierdzielam paluchami!

@topic
Prawdę mówiąc, jeśli mam kiedyś dożyć wymuszonej służby wojskowej u kobiet albo kleru w wersji żeńskiej, to wolę sobie palnąć w łeb.
stary 07-10-2006, 23:06   #17
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ghost Nieudany Pokaż post
Uważam, że używanie noża i widelca powinno być dobrowolne. Jeśli jem w pałacu królewskim, to ewentualnie mogę jeszcze jeść sztućcami, ale w domu mam to w dupie i wpierdzielam paluchami!
Zły argument. Bo mogę w domu wpierdzielać paluchami, tymbardziej, że moje meni składa się głównie z kanapek =)

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ghost Nieudany Pokaż post
Prawdę mówiąc, jeśli mam kiedyś dożyć wymuszonej służby wojskowej u kobiet albo kleru w wersji żeńskiej, to wolę sobie palnąć w łeb.
Nienienienienie. Ja ich nie gonię do wojska. Ale jak najbardziej jestem za wprowadzeniem służby zawodowej. Dla kobiet też by mogła być, może niektóre chcą na wojnę.

Za to - powtarzam się, wiem ^^ - chciałbym, żeby im mężczyznom skrócono czas pracy potrzebny do emerytury do tego, który mają kobiety. Bo krótsze życie i dłuższa praca - tu już coś jest nie tak.
stary 07-10-2006, 23:12   #18
Ghost Nieudany
Użytkownik Forum

Ghost Nieudany's Avatar

Data dołączenia: 15 07 2004
Lokacja: TO MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ!

Ghost Nieudany ma numer GG 2875067 Adres Jabbera do Ghost Nieudany
Domyślny

@up
Przepuszczanie kobiet w przejściu to zwykły przejaw kultury, bardzo łatwo poznać, kto jest prostakiem, jeśli ryje się do przodu.

Podobnie jedzenie sztućcami - chyba widzisz, kto jest chamem, skoro wpierdziela pieczeń palcami?
stary 07-10-2006, 23:29   #19
Dr.Unknown
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 06 2004
Lokacja: 19°58'E 50°05'N

Stan: Na Emeryturze
Świat: Secura
Dr.Unknown ma numer GG 3815114 Send a message via Skype™ to Dr.Unknown
Domyślny

Cytuj:
@topic
Trzymam za słowo.
Dr.Unknown jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-10-2006, 01:25   #20
janek@
Użytkownik Forum

janek@'s Avatar

Data dołączenia: 22 03 2005

Domyślny

Mysle, ze nie powinno sie zmieniac sytuacji w anarchi.... lol. Juz kobieta na tronie to historycy by powariowali, a przede wszystkim ja ^^. Z jednego, ale i tez krotkiego powodu.. nazwisko to rzecz wielka dla monarchi. Tak akurat niech jedyna zywa rzecz jaka pozostala w kulturze kraju przepadnie i bedzie polityczno podobna. lol.....

@of top
Kobiety maja lepiej to juz wiem. Ale na jakiego glenia meszczyzni nie maja skroconej pracy??? No, alez oczywiscie z jakiego jasnego powodu "niewszyscy umieraja w okresie okreslonym" no, ale w genetyce jest cos tam zapisane .
Jezeli kobiety maja brac prawa to i musza obowiazki... i dziwia mie slowa "idz walcz, a ja tu bede jadla ogorki..".
Hmm trudna sprawa, ale powiem krotko:
Nie lubie kobiet, ktore naduzywaja kultury dzentelmena i sa hamskie.. Nie lubie tez kiedy jest na odwrot ^^.

A na marginesie to jestem najstarszy z klasy i mie guzik obchodzi kto wchodzi pierwszy do klasy XD. (no co? starszym sie ustepuje tak jak i kobietom)
janek@ jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania