Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Fora Grup Użytkowników > Tawerna RPG

Notki

Tawerna RPG Kliknij tutaj, aby zobaczyć tą grupę
Odpowiedz

Opcje tematu
stary 03-07-2008, 00:27   #1
.Matrik.
Użytkownik Forum

.Matrik.'s Avatar

Data dołączenia: 24 01 2007

Domyślny [Miasto] Opis Miasta

Pozwoliłem sobie taki tag wprowadzić, jak jest źle, to Ważka zmieni.

Szybko wykonana mapa, strasznie szpetna, ale robiłem w programie w którym nawet kolorów nie zmienię:

Wiem, że wygląda na małe, ale:

a) jest niedokładna, robiona na szybko
b) jest zarysem
c) jeśli całość wypali dobrą zrobi ktoś inny/zrobię to i zeskanuję ja

KJW - Klasztor Jedynej Wiary
RBŁ - Rycerze Bożej Łaski
KP - Kopalnia
FR - Forteca Rządcy

Acha, 9 przy głównej ulicy wygląda jak 4, miejcie to na uwadze.

1. Dzielnica Wejściowa (nazwa potoczna - Loch)

Choć w Mieście znajdują się aż trzy bramy, to tylko z tej się korzysta, aby móc kontrolować ludzi wychodzących i opuszczających molocha. W dzielnicy mieszkają tylko ci ludzie, którzy chcą czuć się bezpiecznie, bo znajduje się tu główny posterunek i zbrojownia Straży Miejskiej, ale z drugiej strony, za każdym razem gdy ktoś opuszcza Miasto (zdarza się to rzadko) ludzie muszą zamykać się w domach, a brama do reszty Miasta zostaje zamknięta. Wbrew pozorom, to do tej dzielnicy najtrudniej chyba dostać się przeciętnemu obywatelowi. Ludzie tutaj są przeciętnie majętni, a sama dzielnica jest tak duża, że nawet żyjąc tutaj kilkanaście lat, można spotkać kogoś, kogo widzi się pierwszy raz na oczy, a mieszka on zaledwie na drugim końcu tej samej ulicy.

2. Dzielnica Mieszkalna

Największa z dzielnic Miasta. Szeroko obsiana większymi i mniejszymi uliczkami, wszędzie w niej pełno świątyń i kapliczek rozmaitych bóstw, które szybko jednak zostają zburzone przez funkcjonariuszy Obrońców Jedynej Wiary. Z powodu swych rozmiarów, Mieszkalna jest siedzibą masy nielegalnych organizacji, w rodzaju gildii złodziei oraz skrytobójców. Posterunki straży rozlokowane są w regularnych odstępach, co nie znaczy wcale, że gęsto. To w tej dzielnicy znajduje się Jezioro.

3. Dzielnica Rzemieślnicza

Miejsce, w którym powstaje większość towarów, które można znaleźć w Mieście. Znajduje się tu siedziba chyba każdej z gildii, które zajmują się ogólnie rozumianym rzemieślnictwem lub usługami - Gildia Murarzy, Woźniców, Jubilerów... Te gildie jednak są mało ważne, jeśli chodzi o arenę polityczną Miasta. Jedyny przypadek, w którym któraś z nich uzyskała władzę, była Druga Rewolucja, podczas której przewodniczący Gildii Strażników, Wurn Gelou przejął urząd Rządcy (zginął jednak dwa dni później, w wyniku skrytobójczego ataku).

4. Dzielnica Górnicza

Znajdują się tu dwie kopalnie (żelaza i złota, jako że Miasto wzniesiono w większości na skale), oraz siedziby gildii górniczych. Oprócz tego mieszkają tu też ludzie pracujący w kopalniach.

5. Slumsy (poszukuję pasującej do reszty nazwy, bo Slumsy są ograne)

Plugawa dzielnica, w której można zginąć dla paczki papierosów. Pełna zwalczających się nawzajem gangów, tutaj władza nie ma w zasadzie nic do gadania. Posterunek Straży, który znajduje się w tej dzielnicy (jedyny zresztą) jest chyba najlepiej ufortyfikowanym budynkiem w Mieście. Patroli Straż nie prowadzi właściwie żadnych, a jeśli już, to w dziesięcioosobowych grupach, z których połowa żołnierzy zakłada przynajmniej kolczugi. Zesłanie na Slumsy jest ogólnie znaną karą wśród strażników.

6. Dzielnica Handlowa (nazwa potoczna - Rynek, Targowisko)

Największe targowisko w Mieście. Z każdej dzielnicy prowadzi tu przynajmniej jedna droga, znajduje się tu Rynek Główny, siedziba Gildii Kupców, a swe warsztaty mają najznamienitsi z Miejskich rzemieślników. Każdy znaczący coś w Mieście kupiec posiada tu swój (przynajmniej jeden) sklep.

7. Miasteczko Akademickie

Nazywana tak z powodu znajdującego się tu Uniwersytetu, jest to dzielnica zamieszkana głównie przez uczonych i wciąż się uczących. Mieszka tu też sporo arystokratów. Oprócz tego, jest to chyba najczystsza z dzielnic Miasta, toteż często można się tu natknąć na małe pola uprawne.

8. Skała

Są tu tylko trzy warte wzmianki budynki - Klasztor Jedynej Wiary (główna siedziba jedynej "legalnej" wiary w mieście), siedziba Rycerzy Boskiej Łaski (zbrojnego ramienia Jedynej Wiary) oraz kopalnia żelaza, najważniejsza z trzech znajdujących się w Mieście.

9. Główna (ulica. Nazwy potoczne - Szeroka, Najdłuższa)

Tutaj koncentruje się życie społeczne Miasta. Druga najdłuższe ulica tego osiedla, pełna sklepów, domów i rozmaitych urzędów. Co kilkaset metrów można spotkać jakiegoś nawiedzeńca, głoszącego swe heretyckie teorie.

10. Pałac Rządcy

Tu mieszka Rządca, "władający" Miastem. W rzeczywistości aktualny władca jest tylko marionetką w rękach przewodniczących Gildii, którzy starają się zdobyć nad nim największe panowanie. Obecnie Miasto "kontroluje" Jedyna Wiara.

Historię oraz opis gildii, takie tam, jak czas i chęci pozwolą, wrzucę jutro z rana.

Jeśli chcecie (i szczerze uważacie się za dobrych biografów/MG, którzy nie walą motywów z "orcami zabijającymi rodzicuw" to zabierajcie się za imiona mistrzów Gildii, głowy Jedynej Wiary, Rządcy, etc... Z góry zastrzegam sobie jednak prawo do zatwierdzania/odrzucania imion/postaci. Po prostu jestem typem nienawidzącym różnych Vranaxxxasów i Heliossów jako imion.

Mamy dwie opcje - strzelacie w ciemno stonowanymi imionami (takimi są dla mnie Magnar, Mohuc, Hoger, Zunke [brzmią dziwnie, ale w jakiś sposób mają klimat {chyba}]), albo szeracie po Wikipedii/etc. i używacie egzotycznych/mniej pospolitych obecnie imion z średniowiecza (bez Zygfrydów i Bożydarów mi tu proszę).

Liczę, że tyle na teraz wystarczy. Uff.
.Matrik. jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 03-07-2008, 00:51   #2
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium

Stan: Niegrający
Domyślny

Matrik, te paski się ruszają ;o
stary 03-07-2008, 01:10   #3
.Matrik.
Użytkownik Forum

.Matrik.'s Avatar

Domyślny

Nie wiem ocb. Albo ironizujesz, żebym wyszedł na idiotę, albo mam chore oczy ;f
stary 03-07-2008, 02:09   #4
Rayza
Użytkownik Forum

Rayza's Avatar

Data dołączenia: 16 10 2006

Domyślny

mi też sie ruszają :F. ....one mają własną wole!! aa!! ....

musiałem xD
Przekonajcie się sami.
Rayza jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-07-2008, 10:37   #5
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez .Matrik. Pokaż post
Nie wiem ocb. Albo ironizujesz, żebym wyszedł na idiotę, albo mam chore oczy ;f
No popatrz na te linie, które przedstawiają granice dzielnic. Poruszaj się w lewo i prawo, a zobaczysz, że one ruszają się razem z tobą.
stary 03-07-2008, 10:56   #6
.Matrik.
Użytkownik Forum

.Matrik.'s Avatar

Domyślny

Cytuj:
No popatrz na te linie, które przedstawiają granice dzielnic. Poruszaj się w lewo i prawo, a zobaczysz, że one ruszają się razem z tobą.
Jesteście chorzy.

Tak czy owak, może skończmy offtopy i napiszcie coś związanego z tematem? ; p
stary 03-07-2008, 17:07   #7
Rayza
Użytkownik Forum

Rayza's Avatar

Data dołączenia: 16 10 2006

Domyślny

"KJW - Klasztor Jedynej Wiary"-hm?,chrześcijaństwo, judaizm, hinduizm, bahaizm,
islam,buddyzm,religia Jehowych,animizm,mazdaizm,mazdakizm,huh?
"FR - Forteca Rządcy"-a nie Zarządcy?

btw:ty jesteś chory bo tego nie widzisz :F
Przekonajcie się sami.

Ostatnio edytowany przez Rayza - 03-07-2008 o 17:10.
Rayza jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-07-2008, 17:20   #8
Serious Sam
Użytkownik Forum

Serious Sam's Avatar

Data dołączenia: 27 04 2006

Serious Sam ma numer GG 1542247
Domyślny

Hah, ruszają się , zuo!
Mapa i opisy są fajnie zrobione : P Cały pomysł jest dobry.

Amor patriae nostra lex!

Miłość ojczyzny naszym prawem!
Serious Sam jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2008, 00:04   #9
Wyciszony
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 13 05 2007
Lokacja: Gdańsk

Stan: Na Emeryturze
Wyciszony ma numer GG 11583346
Domyślny

Czego się ludzie czepiacie? Nic się przecież nie porusza.
Jeżeli lubujesz się w klimatach Fantasy, chciałbyś uczestniczyć w sesjach RPG, pragniesz wcielić się w: kochającego przyrodę Elfa, mieszkającego w górach Krasnoluda, lub silnego Człowieka? Nie czekaj dłużej, dołącz do naszej "Tawerny RPG"! Stwórz swoją oryginalną postać i dołącz do świata Fantasy - podróżuj ze swoją drużyną, zabijaj orków, ratuj miasta przed smokami, lub stań po stronie zła...
Wyciszony jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2008, 12:34   #10
Xantro
Użytkownik Forum

Xantro's Avatar

Data dołączenia: 05 12 2006
Lokacja: Olsztyn

Profesja: Paladin
Świat: Aldora
Xantro ma numer GG 2640199
Domyślny

Wszystko pięknie, tylko trochę mi nie pasują kopalnie w środku miasta xD. IMHO powinny byc poza miastem.
"...zasiedli przy stole szkła pełnego pieczeni soczystej i kielichów wina pełnych, nie tykając jedzenia ni picia każdy wyciągnął małe, metalowe, błyszczące pudełeczko. Otworzyli i nabrali na palce szczyptę brązowego proszku. Przyłożyli palce do nosa i pociągnęli trochę mocniej niż zwykle."
Xantro jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2008, 13:59   #11
.Matrik.
Użytkownik Forum

.Matrik.'s Avatar

Domyślny

Cytuj:
Wszystko pięknie, tylko trochę mi nie pasują kopalnie w środku miasta xD. IMHO powinny byc poza miastem.
Przeczytaj drugi temat. Jakby cokolwiek było poza, to nie byłoby sensu zamykać ludzi wewnątrz.
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Opcje tematu

Zasady postowania