Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)
Odpowiedz

Opcje tematu
stary 26-06-2006, 14:44   #61
DDoS
Born in Hell

DDoS's Avatar

Data dołączenia: 09 03 2004

DDoS ma numer GG 2529081
Domyślny

Zgadzam się z tą petycją, sport nie odnosi się tylko do wysiłku fizycznego, lecz również do umysłowego.
Na świecie są organizowane turnieje w przeróżne gry, a zawodnicy biorący w nich udział są traktowani jak sportowcy, a nie jak to niektórzy tu nazwali grubasami w okularach.
W Polsce też są organizowane turnieje gier naprzykład na E3 (gala gier).
Do grania w niektóre gry zawodowo potrzebny jest trening fizyczny poza umysłowym.

To, że czyjś światopogląd w tym kierunku zatrzymał się na nałogowym dziecku grającym w gry, jest śmieszne.

Matek jak można nie uznawać Sumo jako sportu . To, że oni muszą jeść aby utrzymać wagę mało znaczy. Są osoby np. w Polsce które ważą lekko powyżej 100 kilo, nie są grubi, a walczą w Sumo.
Na Discovery Channel prawdopodobnie był wywiad kiedyś z Yokozuna Musashimaru i był przedstawiony typowy trening zawodnika Sumo.

DDoS jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 26-06-2006, 14:55   #62
hoomik
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 29 11 2003

Domyślny

chyba po raz pierwszy zgadzam sie z Dobem...
Nazywanie sportowcem zarowno takiego np. Michaela Jordana, jak i - powiedzmy - Heatona czy Spawna to gruuba przesada. Jeszcze 15 lat temu nikomu by cos takiego do glowy nie przyszlo, a teraz... ludziom sie we lbach popierdolilo, ot co

Ostatnio edytowany przez Dr. Omader - 26-06-2006 o 18:36.
hoomik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-06-2006, 15:10   #63
DDoS
Born in Hell

DDoS's Avatar

DDoS ma numer GG 2529081
Domyślny

Nie to raczej polskie społeczeństwo odstaje od innych państw, zaraz poruszę tu władzę Kościoła pewnie i jego nietykalność.
Jeżeli ktoś jest zamknięty na świat nie zrozumie sensu tej petycji. Jeżeli twierdzicie, że sport to tylko wysiłek fizyczny, to śmiechu warte.
Czyli np. Kasparov to nie sportowiec, a może ktoś się zgodzi że jednak jest, no to się spytam dalej czy jak grał z komputerem to już nie był sportowcem, a jakby to nie były szachy tylko inna gra??
Bilard brak wysiłku fizycznego, potrzebna jest tylko taktyka i umiejętności.

Wydaje się jakby niektórzy żyli w swoim małym zamkniętym środowisku, nie wychodzili poza nie, a jak ktoś im coś mówi co według ich nie jest prawdziwe to odrazu na stryczek go.

Teraz możecie mnie zlinczować za moje zdanie, a ja nastawię drugi policzek.

Najniebezpieczniejszy światopogląd mają ludzie, którzy nigdy nie przyglądali się światu.

stary 26-06-2006, 15:23   #64
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

He he, wiecie co...
To mi przypomina czasy lądowania na księżycu. Młodzi ludzie się cieszyli i gratulowali, a starsi tylko kręcili głowami i mówili że to niemożliwe, ze to tylko podpucha. Tak samo IMHO jest teraz
Poza tym, wydarzenia sportowe są wspierane przez państwo. To właśnie temu ma służyć ta petycja, nie nazywaniu każdego maniaka gier sportowcem. Tu chodzi jedynie by państwo zaczęło wspierać takie eventy... (no ale po co czytać tą petycje, no nie?)
stary 26-06-2006, 15:44   #65
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

@Up:
Finansowanie - proszę bardzo. Tytułowanie ich sportowcami - raczej nie.

@Czuk:
Kasparow, nie Kasparov ;p
stary 26-06-2006, 15:57   #66
emilok
pokrzywa

emilok's Avatar

Data dołączenia: 24 06 2004
Lokacja: malopolska

Stan: Niegrający
Profesja: Knight
Świat: Solera
Poziom: 111
Skille: 94/92
Poziom mag.: 7
emilok ma numer GG 8170610 emilok ma login Tlenu emilok@o2.pl
Domyślny

Przecież to jest śmieszne aby ich sportowcami nazywać......

Chcą finansowania, proszę bardzo, niech o nie zabiegają.
"- Cześć, czym się interesujesz?
- Muzyką, książkami i sportem
- O! Sportem, może coś uprawiasz?
- Ależ oczywiście, wycinam marinsów moimi liskami.
- Co?
- Gram w StarCrafta. Taką grę elektroniczną.
-........... Aha"
stary 26-06-2006, 16:05   #67
DDoS
Born in Hell

DDoS's Avatar

DDoS ma numer GG 2529081
Domyślny

Nie ucz mnie jak się pisze czyjeś nazwisko jak sam nie wiesz:
Gari Kimovič Kasparov.

Ostatnie moje słowa bo pisząc do was czuje się jakbym mówił do ściany: czyli szachy, bilard, poker, brydż też nie są dziedzinami sportu??

stary 26-06-2006, 16:24   #68
emilok
pokrzywa

emilok's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez czuk85
Ostatnie moje słowa bo pisząc do was czuje się jakbym mówił do ściany: czyli szachy, bilard, poker, brydż też nie są dziedzinami sportu??
A czy ty tez raczysz przeczytać co ktoś do Ciebie pisze?
Ponieważ jak narazie to nawet nie próbujesz podejścia do tematu w inny sposób niż odpieranie głupkowatych (tak, głupokowatych) zarzutów typu : Elo ziom, jak gram 15 godzin w tibie to jestem niby sportowiec.

Ktoś Tobie chciał wytłumaczyć dlaczego e-sport nie powinien być sportem, ale ty tylko skoncentrowałeś się na odpisywaniu na elo ziomów.
stary 26-06-2006, 16:32   #69
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

@czuk:
Pisze się Kasparow. Jedna litera nie robi tak wielkiej różnicy (imho), więc zostawmy to w spokoju ;P

Cytuj:
Szachy, bilard, poker i brydż to sport. Ale CS, W3, StarCraft to nie sport. To e-sport. Electronic Sport. Sport dziejący się w WIRTUALNYM świecie. Nie w świecie rzeczywistym, lecz w wirtualnym.
stary 26-06-2006, 17:02   #70
DDoS
Born in Hell

DDoS's Avatar

DDoS ma numer GG 2529081
Domyślny

Wiesz co ci powiem większość z tej dyskusji tutaj, już od drugiego posta, była i jest na temat czy osoba grająca zawodowo i na turniejach gier komputerowych może zostać uznana za sportowca.

W petycji chodzi zarówno o uznanie e-sportu jako sportu, co wiąże się dalej z dofinansowaniem.

Cytuj:
"Wraz ze zwiększającą się liczbą osób uprawiających ten sport, wzrasta także profesjonalizm oraz przygotowanie graczy. Powstają drużyny zawodowe, które z powodzeniem reprezentują Polskę na różnych międzynarodowych turniejach gier komputerowych."
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez emilok
Ktoś Tobie chciał wytłumaczyć dlaczego e-sport nie powinien być sportem, ale ty tylko skoncentrowałeś się na odpisywaniu na elo ziomów.
A ja staram się wytłumaczyć dlaczego powinien być sportem.

Przykładowo porównajmy Szachy do gry strategicznej np. Heroes of M&M
- oba przypadki nie mają nic wspólnego ze sportem fizycznym
- potrzebne są: umiejętność planowania ruchów, wyznaczania taktyki, wyprzedzania myśli przeciwnika
- szachownica zostaje zmieniona na wirtualną planszę
- oba więc można uznać za sport umysłowy

Cytuj:
Gry elektroniczne kształtują refleks i uczą logicznego myślenia często znacznie lepiej, niż inne, a oficjalnie uznane, dyscypliny sportu

Ciekawe jak długo będzie trwała ta dyskusja.

Ostatnio edytowany przez DDoS - 26-06-2006 o 17:03.
stary 26-06-2006, 17:05   #71
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Caerlionne
Szachy, bilard, poker i brydż to sport. Ale CS, W3, StarCraft to nie sport. To e-sport. Electronic Sport. Sport dziejący się w WIRTUALNYM świecie. Nie w świecie rzeczywistym, lecz w wirtualnym.
No tak, to teraz zacznie sie walka o slowa. Tak jakby e-sport roznil sie od sportu;] Jaka jest roznica pomiezdy wysilkiem umyslowym w szachach a w strategiach pokroju M&M jak wspomnial ktos wyzej?

Wy sie zaczynacie klocic od tak. CS nie moze byc sportem, MUSI byc e-sportem. A czemu? BO TAK! Gadacie dokladnie jak ten kon co jest ministrem edukacji.

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-06-2006, 17:21   #72
hoomik
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 29 11 2003

Domyślny

Cytuj:
CS nie moze byc sportem, MUSI byc e-sportem. A czemu?
bo nie ma nic wspolnego z przygotowaniem i wysilkiem fizycznym, na ktorym opiera sie SPORT. Jak dla mnie glupota jest nazywanie sportem rowniez szachow, pokera itp., ale trudno, stalo sie, nic na to juz nie poradze. Ale podpiecie e-sportu do sportu jako-takiego... nevah!
hoomik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-06-2006, 17:38   #73
styku
Użytkownik Forum

styku's Avatar

Data dołączenia: 14 08 2005

Domyślny

No kvrwa Hoom, gadaja o tym caly czas, a ty wypadasz z tekstem:
Cytuj:
z przygotowaniem i wysilkiem fizycznym, na ktorym opiera sie SPORT
No cholera jasna, gdzie jest napisane/powiedziane ze sport opiera sie TYLKO na wysilku fizycznym? A tenis stolowy? No niby sila fizyczna jest jako taka, bo odbijasz pileczke, ale liczy sie: technika/szybkosc/refleks (gdybys nie zauwazyl: tak jak w grach komputerowych). Twierdzisz, ze uznanie pingponga za sport bylo pomylka? Nooo, ciekawe, nie powiem. I nie wyskakujcie mi z tekstami typu: "co ty gadasz ziom, ty nawet nie wiesz jak mozna sie spocic i zmeczyc podczas takiego meczu!". No wiec ja doskonale wiem. Tak samo meczysz sie podczas kilkugodzinnej sesji w CS'a czy ET. A czesto pocisz sie nawet szybciej niz podczas innych wysilkow fizycznych. Stres, adrenalina, nerwy, rywalizacja - czy to nie sa podstawowe cechy sportu? I nie pieprz mi, ze zeby byc ProPlayerem nie trzeba przygotowania bo to glupota. Nie gadajcie tez, ze trzeba grac conajmniej 12h dziennie i czasem nocki robic - to jest popadanie ze skrajnosci w skrajnosc. Czy np. sprinter biega codziennie po 8h? Czy moze on sie wcale nie przygotowuje do zawodow i biega spontanicznie lodowka - telewizor? Tak, wiem to nie to samo, ale przedstawilem to tak zeby wszyscy zrozumieli - bo niektorzy wciaz sprawiaja wrazenie jakby do nich nic nie docieralo.

A z Dobem sie na pewno nie zgodze - to tak dla zasady ^.-

W skrocie: Tym co nie moga tego zrozumiec, krzyz na droge (w przypadku Doba odwrocony krzyz) i milej reszty zycia w zamknietym na nowe idee swiecie. Pozdro, juz sie tu nie wypowiadam, nerwy mi siadaja.

Ostatnio edytowany przez styku - 26-06-2006 o 17:46.
styku jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-06-2006, 17:45   #74
Wirgo
Użytkownik Forum

Wirgo's Avatar

Data dołączenia: 23 06 2006

Domyślny

Sport to Sport ,a E-Sport to E-Sport
w petycji chodzi o pomoc finansową , a nie o jakies głupie porównanie...
Podpisujcie petycje a nie gadajcie
Wirgo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-06-2006, 17:46   #75
emilok
pokrzywa

emilok's Avatar

Domyślny

Zaraz dojdzie do tego, że jeśli będziesz czitował w csie to pójdziesz do więzienia....
Ludzie opanujcie się.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wirgo
Sport to Sport ,a E-Sport to E-Sport
w petycji chodzi o pomoc finansową , a nie o jakies głupie porównanie...
Podpisujcie petycje a nie gadajcie
Czy ten 'sport' zlasował Ci mózg?
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez petycja
My, niżej podpisani, wnosimy oficjalną prośbę w imieniu własnym oraz wszystkich osób zawodowo i rekreacyjnie grających w gry elektroniczne, o wpisanie e-gamingu jako oficjalnej dyscypliny sportu.

Ostatnio edytowany przez emilok - 26-06-2006 o 17:48.
emilok jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-06-2006, 17:47   #76
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ekcuklopedia PWN
SPORT [ang.], świadoma i dobrowolna działalność człowieka podejmowana w celu zaspokajania potrzeb: zabawy, współzawodnictwa oraz doskonalenia własnych cech fiz. i umysłowych; wyraża się przez ćwiczenia i gry uprawiane wg określonych zasad; sprzyja zachowaniu zdrowia oraz rozwija cechy osobowości, m.in.: wytrwałość, silną wolę, zdyscyplinowanie, poczucie solidarności i koleżeństwa. W sporcie kwalifikowanym celem nadrzędnym jest osiąganie możliwie jak najlepszych wyników na zawodach różnego szczebla o zasięgu regionalnym, krajowym, świat. czy olimpijskim
Na wstepie odrazu widać wyróżnienie spójnika "i". Dlaczego wyróżniony? Bo powinien zostać zastąpiony spójnikiem "lub". Ale dlaczego? Jeśli będziemy porównywać sporty do tej definicji, to e-sport odpada za sprawą doskonalenia cech fizycznych, ale sprawdzmy z drugiej strony. Są sporty, takie jak np: sprint, maraton, pływanie, które niezbyt rozwijają cechy umysłowe. Taki sprinter nie musi opracowywać taktyki przy biegu na 400m przed siebie bo gdzie tam taktyka. Czy z tego powodu mamy nie uznawać Sprinterów za sportowców?

E-sport rozwija cechy osobowości, umysłu, daje możliwość w rywalizowaniu na rozmaitych szczeblach. Więc gdzie widzicie problem?

Co do Kasparowa - poprawne są obie formy. Kasparow jest formą polską, zaś Kasparov Rosyjską i obie są poprawne w tym tekście, o ile nie zaczniemy tu wypisywać ich w jakimś innym języku.

@up: a co do cholery ma jedno do drugiego?!

Ostatnio edytowany przez Vanhelsen - 26-06-2006 o 17:50.
Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-06-2006, 18:18   #77
Thero
Użytkownik Forum

Thero's Avatar

Data dołączenia: 30 12 2004

Domyślny

Dodam coś od siebie. Nie powinniście drodzy entuzjaści pisać "Bo szachy są sportem to bierki czy ch.j wie co jeszcze też mają być". To, że mamy Giertycha nie znaczy, że chcemy kolejne odpowiedzialne stanowisko oddać jakiemuś konserwatywnemu gnojkowi. Stało i szkoda, ale już z tym się nie da nic zrobić, więc tolerujmy to!
Btw. Jak już za sprawą takich Dr. Omaderów i reszty e-sport stanie się oficjalnym sportem (LOL) to będę mógł iść do pana od W-Fu iść podnieść ocenę przy CS'ie?
PS. Nie będę się mył, całymi nocami i dniami grał w CS (wypaczona psychika przyszłych graczy - gwarantowana), aż w końcu w mojej klawiaturze będzie więcej jedzenia niż u Ciebie w lodówce! I vua la: jestem "sportowcem". Nie widzę świata poza graniem bo to dla mnie przyjemne i jakie korzystne! Pfffffffffffff...
Thero jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-06-2006, 18:24   #78
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Thero
Dodam coś od siebie. Nie powinniście drodzy entuzjaści pisać "Bo szachy są sportem to bierki czy ch.j wie co jeszcze też mają być". To, że mamy Giertycha nie znaczy, że chcemy kolejne odpowiedzialne stanowisko oddać jakiemuś konserwatywnemu gnojkowi. Stało i szkoda, ale już z tym się nie da nic zrobić, więc tolerujmy to!
Btw. Jak już za sprawą takich Dr. Omaderów i reszty e-sport stanie się oficjalnym sportem (LOL) to będę mógł iść do pana od W-Fu iść podnieść ocenę przy CS'ie?
PS. Nie będę się mył, całymi nocami i dniami grał w CS (wypaczona psychika przyszłych graczy - gwarantowana), aż w końcu w mojej klawiaturze będzie więcej jedzenia niż u Ciebie w lodówce! I vua la: jestem "sportowcem". Nie widzę świata poza graniem bo to dla mnie przyjemne i jakie korzystne! Pfffffffffffff...
Od końca:
1) Kocham stereotypy, ile już o tym było pisane... zobacz sobie ile ci z WCG siedzą przed kompem na treningu, na pewno jest to mniejszy czas niż połowa tego forum spędza przy tibii...
2) Na "pytanie do WF" odpowiedz sam, czy uda ci się zaliczać WF z szachów.
Ludzie, WF to jest WYCHOWANIE FIZYCZNE a nie WYCHOWANIE SPORTOWE
Na WF ćwiczysz swoją kondycję, budowę ciała itd itp! Więc dla mnie argument "A za rok bede zaliczał WF z CSa" jest g wart...

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-06-2006, 18:28   #79
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Thero
No tak, bo sportowcy grajacy pilke nozna WCALE sie nie myja, nie maja zycia towarzyskiego i nie robia nic innego poza kopaniem pilki. Mozg ci sie porasowal? W jaki sposob to, ze czlowiek spedza kilka godzin dziennie wyklucza to, ze ma zycie za firewallem? CZy moze ty tak masz, ze grajac w tibie zapominasz o toalecie?

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-06-2006, 18:51   #80
Edek Rozprowacz
Użytkownik Forum

Edek Rozprowacz's Avatar

Data dołączenia: 14 09 2005

Profesja: Rookstayer
Gildia: AvE MoR
Świat: Aurea
Poziom: 44
Skille: xx/xx
Poziom mag.: xD
Send a message via Skype™ to Edek Rozprowacz
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez czuk85
Ciekawe jak długo będzie trwała ta dyskusja.
Tak dlugo az ty i wszyscy prezentuja cy twoj poglad przyznacie ze sport to sport a e-sport to e-sport ja swoja opinie wyrazilem na bodajze 2 stronie i dalej ja podtrzymuje. Najlepiej by bylo gdyby ktos zamknal temat bo to i tak niema sensu nic tylko sie kłocicie.
Nic dodać nic ująć N/C
Edek Rozprowacz jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Opcje tematu

Zasady postowania