Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)
Pokaż wyniki sondy: Komu dalibyście 1 miejsce jako człowiekowi, który najbardziej przyczynił sie do WP
Napoleon Bonaparte 10 13.89%
Józef Piłsudski 35 48.61%
Ignacy Mościcki 2 2.78%
Edward Gierek 5 6.94%
Józef Poniatowski 0 0%
Lech Wałęsa 18 25.00%
Jerzy Buzek 1 1.39%
Aleksander Kwaśniewski 1 1.39%
Głosujących: 72. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 16-03-2005, 17:43   #1
Werd
Użytkownik forum

Werd's Avatar

Data dołączenia: 07 03 2005
Lokacja: Underworld

Żarówka historia- komu dalibyście 1 miejsce jako człowieka patrioty...

Komu dalibyście 1 miejsce jako czałowieka patriote który najbardziej przyczynił się do rozwoju Polski ??
Ja osobiście głosuje na Napoleona on przyczynił się do późniejszego wyzwolenia Polski z rąk prusaków, ausriaków, rosjan
Edit: w sondzie WP=Wolna Polska

Ostatnio edytowany przez Werd - 16-03-2005 o 17:53.
Werd jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 16-03-2005, 17:52   #2
Meroslaw
Użytkownik Forum

Meroslaw's Avatar

Data dołączenia: 25 08 2004
Lokacja: Białystok

Domyślny

Bohatera mojego avatara wraz z jego gestem! (Kozakiewicza dla niezorientowanych). A tak nieco bardziej serio - W dzisiejszych czasach - z całą stanowczością - NIKOMU! Wszyscy tylko chcą pieniądzami kieszenie napchać... Największymi patriotami są zwykli, prości podatnicy, odrabiający uczciwie pańszczyznę na rzecz państwa (pracujący, tylko ładniej powiedziane). Gdyby każdy prosty człowiek był uczciwy, nie starał się (w przypadku bogaczy na przykład) omijać podatków, myśleć o dobrze ogółu - dobro jednostki i rozwój kraju przyszłyby same. Niestety to pozostaje tylko w sferze marzeń...

Edit - co do tej sondy, zaznaczyłem Gierka. W końcu odbudował Polskę... A że nazaciągał długów to trudno. To by się dało z uczciwymi politykami naprawić, niestety że takowych u nas nie ma - tylko się pogłębia.

Ostatnio edytowany przez Meroslaw - 16-03-2005 o 17:54.
Meroslaw jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-03-2005, 17:55   #3
Werd
Użytkownik forum

Werd's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Meroslaw
Bohatera mojego avatara wraz z jego gestem! (Kozakiewicza dla niezorientowanych). A tak nieco bardziej serio - W dzisiejszych czasach - z całą stanowczością - NIKOMU! Wszyscy tylko chcą pieniądzami kieszenie napchać... Największymi patriotami są zwykli, prości podatnicy, odrabiający uczciwie pańszczyznę na rzecz państwa (pracujący, tylko ładniej powiedziane). Gdyby każdy prosty człowiek był uczciwy, nie starał się (w przypadku bogaczy na przykład) omijać podatków, myśleć o dobrze ogółu - dobro jednostki i rozwój kraju przyszłyby same. Niestety to pozostaje tylko w sferze marzeń...

Edit - co do tej sondy, zaznaczyłem Gierka. W końcu odbudował Polskę... A że nazaciągał długów to trudno. To by się dało z uczciwymi politykami naprawić, niestety że takowych u nas nie ma - tylko się pogłębia.
heh, no Gierek był the best
a jeszcze Piłsudski <hołd> hołd dla niego wielki człowiek chyba ostatnia ostoja Polski powojennej (Po I-wojnie)

Ostatnio edytowany przez Werd - 16-03-2005 o 18:00.
stary 16-03-2005, 18:04   #4
Meroslaw
Użytkownik Forum

Meroslaw's Avatar

Domyślny

Uczyłeś się historii? Jak nie - wyjaśnię. Piłsudzki zrobił wiele, ale zakończył karierę haniebnie. Siłą przejął władzę w państwie (mordując setki Warszawiaków, pomijając że cały czas gadał o demokracji), żerując na naiwności ludu (obiecywał krocie, nic nie spełnił). Stworzył w państwie system autorytarny, potem BBWR i Obóz Belwederski. Przejął funkcję Naczelnego Wodza, na prezydenta obsadził swojego człowieka. Wszędzie miał swoich ludzi, każdy go szanował, co za tym idzie - każdy się z nim zgadzał, co by gość nie mówił. Miał pełnię władzy. Dopiero potem się ludzie zorientowali, jaki błąd zrobili popierając go. Po śmierci system autorytarny padł i wszystko wróciło do normalnego ładu. Morał? Zdecydowanie więcej namieszał niż dobrego zdziałał. Dlatego nie uważam go za patriotę.
stary 16-03-2005, 18:06   #5
Acid
Użytkownik Forum

Acid's Avatar

Data dołączenia: 02 12 2004
Lokacja: Heh a co was to?

Acid ma numer GG w.t.f.?.?
Domyślny

Był taki gospodarz Michał Drzymała opowiem wam o nim małą historię:

W zaborze pruskim starano się pozbwić Polaków nie tylko języka, ale również ziemi. Władze pruskie chciały zmusić polskich właścicieli do sprzedaży gospodarstw i opuszczenia kraju, a na ich miejsce sprowadzić niemieckich osadników. W tym celu Prusacy wprowadzili wiele przepisów utrudniających Polakom życie, np. nie wydawali zgody na budowę domów i budynków godpodarczych.

Zgody takiej nie otrzymał m. in. Michał Drzymała, gospodarz ze wsi Podgradowice. Zamieszkał starym i przeciekającym wozie cyrkowym. Społeczeństwo polskie ufundowało mu ze składek nowy wóz. Wówczas władze pruskie wynajdywały preseteksty, aby nakładać mandaty, np. za nieprawdiłowo powieszoną lampę czy za hodowanie kozy <lol>. Po kilku latach zmuszono Drzymałę do opuszczenia wozu.

Dlatego Drzymała jest dla mnie patriotą.

Ostatnio edytowany przez Acid - 16-03-2005 o 18:07.
Acid jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-03-2005, 18:12   #6
Werd
Użytkownik forum

Werd's Avatar

Problem

Cytuj:
Uczyłeś się historii? Jak nie - wyjaśnię. Piłsudzki zrobił wiele, ale zakończył karierę haniebnie. Siłą przejął władzę w państwie (mordując setki Warszawiaków, pomijając że cały czas gadał o demokracji), żerując na naiwności ludu (obiecywał krocie, nic nie spełnił). Stworzył w państwie system autorytarny, potem BBWR i Obóz Belwederski. Przejął funkcję Naczelnego Wodza, na prezydenta obsadził swojego człowieka. Wszędzie miał swoich ludzi, każdy go szanował, co za tym idzie - każdy się z nim zgadzał, co by gość nie mówił. Miał pełnię władzy. Dopiero potem się ludzie zorientowali, jaki błąd zrobili popierając go. Po śmierci system autorytarny padł i wszystko wróciło do normalnego ładu. Morał? Zdecydowanie więcej namieszał niż dobrego zdziałał. Dlatego nie uważam go za patriotę.
hehe, ja studjuje historie, ty raczej mało wiesz -.-
A co miał innego zrobić???? w innym razie Polska by stoczyła sie poraz kolejny w otchłanie historii!!!!!A zresztą nie Piłsudzki tylko Piłsudski omg ! A i niewiesz nawet jaka była wtedy sytuacja idt. i niewiesz co wogóle zrobił ten wielki Polski patriota !
PIŁSUDSKI JEST DLA MNIE WIELKIM CZŁOWIEKIEM I NIKT NIE MA PRAWO MÓWIC O NIM ZE ZACHOWAL SIE HANIEBNIE, BO JEST TO POPROSTU WBREW HISTORII

Ostatnio edytowany przez Werd - 16-03-2005 o 18:23.
stary 16-03-2005, 18:19   #7
Shanhaevel
Użytkownik Forum

Shanhaevel's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las

Shanhaevel ma numer GG dam na pw.
Domyślny

@up
A czemu "nikt nie ma prawa"? Każdy ma prawo wyrażać swoje zdanie...
Shanhaevel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-03-2005, 18:22   #8
Werd
Użytkownik forum

Werd's Avatar

Domyślny

@up
heh poniosły mnie emocje ,poprostu kto tak mówi ,mówi wbrew historii
stary 16-03-2005, 18:41   #9
powrót vavca
Użytkownik Forum

powrót vavca's Avatar

Data dołączenia: 26 01 2005
Lokacja: gdynia

Adres Jabbera do powrót vavca
Domyślny

Autor tematu@
Dlaczego Napoleon nie powinien być patriotą.Miałem na ostatniej histori temat zaborów i facet gadał o Napoleonie.Napiszę to co zapamiętałem.

Jak wiecie Legiony Polskie powstały we Włoszech a zgode na ich powstanie wyraził właśnie napoleon bonaparte....ale to tylko ze względu na własne korzyści.Armia napoleońska najechała na Austrie.W ich szeregach oprócz Francuzów najwięcej było Polaków.Gdy zobaczył że z Austrią nie miał szans zawarł z nią pokój.Zbędnych Polaków wysłał na prawie pewną śmierć na wyspy niedaleko Ameryki Płd , gdzie większość zmarła przez chorobe...Polacy znów byli mu potrzebni .Tak do końca wierni Napoleonowi Polacy , podbili z nim prawie całą Europe.W "nagrode"utworzył dla Polaków Księstwo Warszawskie , ale to tylko z 2 powodów:
1.Chciał mieć nadal przy boku wiernych i patriotycznych Polaków.
2. Zrobił sobie tam "przystanek" by zaatakować Rosje....Dalej chyba nie musze mówić co się stało.Przegrał z Rosją,Księstwo Warszawskie znów zostało utracone,przegrał bitwe pod Waterloo i został wysłany na wyspe Świętej Heleny...ufff koniec

To był taki mały offtopic
Moim zdaniem patriotami są ci którzy walczyli za wolność.Są to miliony zmarłych żołnierzy walczących o wolność kraju.
NIEMOŻLIWE TO TYLKO WIELKIE SŁOWO RZUCONE NA WIATR PRZEZ MALUCZKICH,KTÓRZY GODZĄ SIĘ Z NATURALNĄ KOLEJĄ RZECZY,ZAMIAST WYKRZESIĆ SIŁY,BY JĄ ZMIENIĆ.NIEMOŻLIWE TO NIE FAKT.TO TYLKO OPINIA.NIEMOŻLIWE TO NIE DEKLARACJA.TO WYZWANIE.NIEMOŻLIWE TO POTENCJAŁ MOŻLIWOŚCI.NIEMOŻLIWE JEST CHWILOWE.

IMPOSSIBLE IS NOTHING
NIEMOŻLIWE NIE ISTNIEJE
powrót vavca jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-03-2005, 18:52   #10
Meroslaw
Użytkownik Forum

Meroslaw's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Werd
No to w tym momencie ze swoim "wykładem" się wygłupiłem Oczywiście jeżeli rzeczywiście studiujesz historię. Sory za nazwisko - rzeczywiście niedopatrzenie, zwracam honor (Tobie i Piłsudskiemu). Był postacią kontrowersyjną, co widać Mamy inne zdanie, i tyle. Z historii orłem nie jestem, ale ze stwierdzeniem, że nie mógł się inaczej zachować, się nie zgodzę! Mógłby chociaż NIC nie robić - byłoby lepiej. Oszczędziłby tym życia wielu. Wydarzenie, które opisałem, było chyba najczarniejszą kartą w jego życiu. Ale nie twierdzę, że nie zrobił nic dobrego.

Swoją drogą ciekawy temat.
stary 16-03-2005, 18:57   #11
Werd
Użytkownik forum

Werd's Avatar

Domyślny

Cytuj:
No to w tym momencie ze swoim "wykładem" się wygłupiłem Oczywiście jeżeli rzeczywiście studiujesz historię. Sory za nazwisko - rzeczywiście niedopatrzenie, zwracam honor (Tobie i Piłsudskiemu). Był postacią kontrowersyjną, co widać Mamy inne zdanie, i tyle. Z historii orłem nie jestem, ale ze stwierdzeniem, że nie mógł się inaczej zachować, się nie zgodzę! Mógłby chociaż NIC nie robić - byłoby lepiej. Oszczędziłby tym życia wielu. Wydarzenie, które opisałem, było chyba najczarniejszą kartą w jego życiu. Ale nie twierdzę, że nie zrobił nic dobrego.

Swoją drogą ciekawy temat.
dzieki
taka wypowiedź bardzo mi sie podoba ^^ tak mamy inne zdania ale historię można odbierać w wielu rożnych faktach być może masz kłębek racji

Ostatnio edytowany przez Werd - 16-03-2005 o 18:59.
stary 16-03-2005, 20:05   #12
joey
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 06 2004

Stan: Niegrający
Domyślny

E. Gierek
......................
......................
Ponoć nie zostawił po sobie ani grosza długu
joey jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-03-2005, 20:19   #13
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City

Tasior ma numer GG 4749077
Domyślny

Eeee panowie co tam robi Bonapate?? On utworzył państwo i tyle dobrego, przez niego był kryzys gospodarczy w Polsce (wprowadził 100tysięczną armie ;/), Polakom dawał najtrudniejsze zadania, (Berezyna [czyjakoś tak] na przykład). Wybieram Lecha ;]
stary 16-03-2005, 20:28   #14
Bzik
Użytkownik Forum

Bzik's Avatar

Data dołączenia: 26 12 2004
Lokacja: ZaWsZe TaM gDzIe JaGa GrA

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Knight
Świat: Rzubrownia
Poziom: 666
Skille: 10000/1
Poziom mag.: 4
Bzik ma numer GG 4342438 Bzik ma login Tlenu bzik00@tlen.pl
Domyślny

napewno napoleon bonapartE
stary 16-03-2005, 20:42   #15
Meroslaw
Użytkownik Forum

Meroslaw's Avatar

Domyślny

Cytuj:
dzieki
taka wypowiedź bardzo mi sie podoba ^^ tak mamy inne zdania ale historię można odbierać w wielu rożnych faktach być może masz kłębek racji
Widzisz, takie odmienne opinie, a do jako takiego porozumienia udało się dojść. Widać można z Tobą dyskutować Nie ma to jak kompromis!

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez joey
E. Gierek
......................
......................
Ponoć nie zostawił po sobie ani grosza długu
Eee... To co ja całe życie w błędzie żyłem?
stary 16-03-2005, 21:05   #16
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Gdzie ty ''studjujesz'', ze cie z taka ortografia przepuszczaja? W wieku ~20+ lat robic TAKIE bledy? To juz moja siostra (10lat) takich nie robi...
Boze, polskie szkolnictwo stacza sie...
I "wbrew historii" wcale nie jest uwazanie czyjegos konca za haniebne itp. Wbrew historii jest podawanie NIEPRAWDZIWYCH faktow, GLUPOT. A nie swoich wlasnych mysli i ocen sytuacji.

Tak w ogole, ta lista to jakas uboga jest. Gdzie jest, miedzy innymi, papiez?
Ashlon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-03-2005, 21:13   #17
Gangrel
Fallen Angel

Gangrel's Avatar

Data dołączenia: 26 01 2004
Lokacja: At the end of Rainbow.

Stan: Na Emeryturze
Imię: Va'esse
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Poziom: 48
Gangrel ma numer GG 1366254 Gangrel ma login Tlenu gangrel_6@tlen.pl
Domyślny

Michail Gorbaczow(nie wiem jak sie pisze )

Gangrel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-03-2005, 21:21   #18
Linier
Użytkownik forum

Data dołączenia: 01 03 2005
Lokacja: Warszawa

Linier ma numer GG 6312444
Domyślny

Józef Piłsudski the best!!
Linier jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-03-2005, 09:12   #19
she_devil
Użytkownik Forum

she_devil's Avatar

Data dołączenia: 13 03 2004
Lokacja: Tam gdzie rosną bubki.

Domyślny

A ja jestem za Janem Rodowiczem (Anoda) to on uratował Alka Dawidowskiego zabijając niemca, który go postrzelił w brzuch w akcji pod Arsenałem mającej na celu uratowanie Jana Bytnara (Rudego).
Był najstraszy z nich, czuł się za nich odpowiedzialny, dlatego skoczył z budynku okna Departamentu Bezpieczenstwa na daszek gdzie mocno zwichnal sobie nogę ale probował się ratowac, miał nadzięję, ze ucieknie. Skoczyl z daszku złapali go i zabili. Ogolem po wojnie mial 81% kalectwa. Dla mnie był prawdziwym patriotą i jest moim ideałem do naśladowania.

@Nekruś
Co papież zrobił dla Polski? (Nie świata) Pozatym wszyscy mówią, że go kochają interesują sie ple plepleplee a jak przychodzi co do czego to phosze bahdzo Dla mnie i tak wiekszym pathiotą jest Anoda

Ostatnio edytowany przez she_devil - 17-03-2005 o 09:14.
she_devil jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-03-2005, 09:37   #20
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

hmm...

Wedlug mnie najwiekszym patriota jest Lesiu Walesa. Malo wiem o czasam komuny, ale z opowiesci rodzicow (zwlaszcza ojca) wiem, ze zbytnio kolorowo nie bylo. A on znalazl sie we wlasciwym miejscu i wlasciwym czasie i dokonal niemozliwego. Nie tylko wyzwolil Polse z socjalistycznego ustroju (chociaz nie do konca) ale takze zapoczatkowal przemiany w europie.

Cokolwiek sie by o nim nie mowilo dla mnie zawsze bedzie jednym z najlepszych Polakow na siwecie.

Chociaz podczas pisania tego testu stwierdzilem, ze nie jestem patriota. W wielu przypadkach patriotyzm jest przyczyna niepotrzebnego cierpienia (wojny, rozlewu krwi). Wole jednak zeby patriotami byli inni. ja bede jednak czlowiekiem

edit: patriotym jest postawa uszanowania i oddania wzgledem WLASNEJ ojczyzny. Wjec Bonaparte jest tutaj chyba pomylka Nie glosujcie na wielkieg - malego czlowieka

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger

Ostatnio edytowany przez Matek - 17-03-2005 o 09:42.
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Opcje tematu

Zasady postowania