|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
Pokaż wyniki sondy: Komu dalibyście 1 miejsce jako człowiekowi, który najbardziej przyczynił sie do WP | |||
Napoleon Bonaparte |
![]() ![]() ![]() ![]() |
10 | 13.89% |
Józef Piłsudski |
35 | 48.61% |
Ignacy Mościcki |
2 | 2.78% |
Edward Gierek |
5 | 6.94% |
Józef Poniatowski |
0 | 0% |
Lech Wałęsa |
18 | 25.00% |
Jerzy Buzek |
1 | 1.39% |
Aleksander Kwaśniewski |
1 | 1.39% |
Głosujących: 72. Nie możesz głosować w tej ankiecie |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 07 03 2005
Lokacja: Underworld
|
![]() Komu dalibyście 1 miejsce jako czałowieka patriote który najbardziej przyczynił się do rozwoju Polski ??
Ja osobiście głosuje na Napoleona on przyczynił się do późniejszego wyzwolenia Polski z rąk prusaków, ausriaków, rosjan Edit: w sondzie WP=Wolna Polska Ostatnio edytowany przez Werd - 16-03-2005 o 17:53. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 08 2004
Lokacja: Białystok
|
![]() Bohatera mojego avatara wraz z jego gestem!
![]() Edit - co do tej sondy, zaznaczyłem Gierka. W końcu odbudował Polskę... A że nazaciągał długów to trudno. To by się dało z uczciwymi politykami naprawić, niestety że takowych u nas nie ma - tylko się pogłębia.
Każdy może się pomylić - powiedział jeż schodząc ze szczotki ryżowej... Ostatnio edytowany przez Meroslaw - 16-03-2005 o 17:54. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Użytkownik forum
|
![]() Cytuj:
![]() a jeszcze Piłsudski <hołd> hołd dla niego wielki człowiek chyba ostatnia ostoja Polski powojennej (Po I-wojnie) Ostatnio edytowany przez Werd - 16-03-2005 o 18:00. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
|
![]() Uczyłeś się historii? Jak nie - wyjaśnię. Piłsudzki zrobił wiele, ale zakończył karierę haniebnie. Siłą przejął władzę w państwie (mordując setki Warszawiaków, pomijając że cały czas gadał o demokracji), żerując na naiwności ludu (obiecywał krocie, nic nie spełnił). Stworzył w państwie system autorytarny, potem BBWR i Obóz Belwederski. Przejął funkcję Naczelnego Wodza, na prezydenta obsadził swojego człowieka. Wszędzie miał swoich ludzi, każdy go szanował, co za tym idzie - każdy się z nim zgadzał, co by gość nie mówił. Miał pełnię władzy. Dopiero potem się ludzie zorientowali, jaki błąd zrobili popierając go. Po śmierci system autorytarny padł i wszystko wróciło do normalnego ładu. Morał? Zdecydowanie więcej namieszał niż dobrego zdziałał. Dlatego nie uważam go za patriotę.
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 12 2004
Lokacja: Heh a co was to?
![]() |
![]() Był taki gospodarz Michał Drzymała opowiem wam o nim małą historię:
W zaborze pruskim starano się pozbwić Polaków nie tylko języka, ale również ziemi. Władze pruskie chciały zmusić polskich właścicieli do sprzedaży gospodarstw i opuszczenia kraju, a na ich miejsce sprowadzić niemieckich osadników. W tym celu Prusacy wprowadzili wiele przepisów utrudniających Polakom życie, np. nie wydawali zgody na budowę domów i budynków godpodarczych. Zgody takiej nie otrzymał m. in. Michał Drzymała, gospodarz ze wsi Podgradowice. Zamieszkał starym i przeciekającym wozie cyrkowym. Społeczeństwo polskie ufundowało mu ze składek nowy wóz. Wówczas władze pruskie wynajdywały preseteksty, aby nakładać mandaty, np. za nieprawdiłowo powieszoną lampę czy za hodowanie kozy <lol>. Po kilku latach zmuszono Drzymałę do opuszczenia wozu. Dlatego Drzymała jest dla mnie patriotą.
![]() ![]() Ostatnio edytowany przez Acid - 16-03-2005 o 18:07. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Użytkownik forum
|
![]() Cytuj:
A co miał innego zrobić???? w innym razie Polska by stoczyła sie poraz kolejny w otchłanie historii!!!!!A zresztą nie Piłsudzki tylko Piłsudski omg ! A i niewiesz nawet jaka była wtedy sytuacja idt. i niewiesz co wogóle zrobił ten wielki Polski patriota ! PIŁSUDSKI JEST DLA MNIE WIELKIM CZŁOWIEKIEM I NIKT NIE MA PRAWO MÓWIC O NIM ZE ZACHOWAL SIE HANIEBNIE, BO JEST TO POPROSTU WBREW HISTORII Ostatnio edytowany przez Werd - 16-03-2005 o 18:23. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las
![]() |
![]() @up
A czemu "nikt nie ma prawa"? Każdy ma prawo wyrażać swoje zdanie... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik forum
|
![]() @up
heh poniosły mnie emocje ,poprostu kto tak mówi ,mówi wbrew historii |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
|
![]() Autor tematu@
Dlaczego Napoleon nie powinien być patriotą.Miałem na ostatniej histori temat zaborów i facet gadał o Napoleonie.Napiszę to co zapamiętałem. Jak wiecie Legiony Polskie powstały we Włoszech a zgode na ich powstanie wyraził właśnie napoleon bonaparte....ale to tylko ze względu na własne korzyści.Armia napoleońska najechała na Austrie.W ich szeregach oprócz Francuzów najwięcej było Polaków.Gdy zobaczył że z Austrią nie miał szans zawarł z nią pokój.Zbędnych Polaków wysłał na prawie pewną śmierć na wyspy niedaleko Ameryki Płd , gdzie większość zmarła przez chorobe...Polacy znów byli mu potrzebni .Tak do końca wierni Napoleonowi Polacy , podbili z nim prawie całą Europe.W "nagrode"utworzył dla Polaków Księstwo Warszawskie , ale to tylko z 2 powodów: 1.Chciał mieć nadal przy boku wiernych i patriotycznych Polaków. 2. Zrobił sobie tam "przystanek" by zaatakować Rosje....Dalej chyba nie musze mówić co się stało.Przegrał z Rosją,Księstwo Warszawskie znów zostało utracone,przegrał bitwe pod Waterloo i został wysłany na wyspe Świętej Heleny...ufff koniec To był taki mały offtopic ![]() Moim zdaniem patriotami są ci którzy walczyli za wolność.Są to miliony zmarłych żołnierzy walczących o wolność kraju.
NIEMOŻLIWE TO TYLKO WIELKIE SŁOWO RZUCONE NA WIATR PRZEZ MALUCZKICH,KTÓRZY GODZĄ SIĘ Z NATURALNĄ KOLEJĄ RZECZY,ZAMIAST WYKRZESIĆ SIŁY,BY JĄ ZMIENIĆ.NIEMOŻLIWE TO NIE FAKT.TO TYLKO OPINIA.NIEMOŻLIWE TO NIE DEKLARACJA.TO WYZWANIE.NIEMOŻLIWE TO POTENCJAŁ MOŻLIWOŚCI.NIEMOŻLIWE JEST CHWILOWE. IMPOSSIBLE IS NOTHING NIEMOŻLIWE NIE ISTNIEJE |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() ![]() Swoją drogą ciekawy temat.
![]() |
![]() |
#11 | |
Użytkownik forum
|
![]() Cytuj:
![]() taka wypowiedź bardzo mi sie podoba ^^ ![]() ![]() ![]() Ostatnio edytowany przez Werd - 16-03-2005 o 18:59. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 06 2004
Stan: Niegrający
|
![]() E. Gierek
...................... ...................... Ponoć nie zostawił po sobie ani grosza długu |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City
![]() |
![]() Eeee panowie co tam robi Bonapate?? On utworzył państwo i tyle dobrego, przez niego był kryzys gospodarczy w Polsce (wprowadził 100tysięczną armie ;/), Polakom dawał najtrudniejsze zadania, (Berezyna [czyjakoś tak] na przykład). Wybieram Lecha ;]
![]() |
#14 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 12 2004
Lokacja: ZaWsZe TaM gDzIe JaGa GrA
Stan: Aktywny gracz
Imię: Blendy Ortograwidzne
Profesja: Knight
Gildia: Mistżowie Ortograwfi
Świat: Rzubrownia
Poziom: 666
Skille: 10000/1
Poziom mag.: 4
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]()
![]() |
#15 | ||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() Cytuj:
![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Cytuj:
Boze, polskie szkolnictwo stacza sie... I "wbrew historii" wcale nie jest uwazanie czyjegos konca za haniebne itp. Wbrew historii jest podawanie NIEPRAWDZIWYCH faktow, GLUPOT. A nie swoich wlasnych mysli i ocen sytuacji. Tak w ogole, ta lista to jakas uboga jest. Gdzie jest, miedzy innymi, papiez? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Fallen Angel
|
![]() Michail Gorbaczow(nie wiem jak sie pisze
![]()
![]() |
#18 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 01 03 2005
Lokacja: Warszawa
![]() |
![]() Józef Piłsudski the best!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 13 03 2004
Lokacja: Tam gdzie rosną bubki.
|
![]() A ja jestem za Janem Rodowiczem (Anoda) to on uratował Alka Dawidowskiego zabijając niemca, który go postrzelił w brzuch w akcji pod Arsenałem mającej na celu uratowanie Jana Bytnara (Rudego).
Był najstraszy z nich, czuł się za nich odpowiedzialny, dlatego skoczył z budynku okna Departamentu Bezpieczenstwa na daszek gdzie mocno zwichnal sobie nogę ale probował się ratowac, miał nadzięję, ze ucieknie. Skoczyl z daszku złapali go i zabili. Ogolem po wojnie mial 81% kalectwa. Dla mnie był prawdziwym patriotą i jest moim ideałem do naśladowania. @Nekruś Co papież zrobił dla Polski? (Nie świata) Pozatym wszyscy mówią, że go kochają interesują sie ple plepleplee a jak przychodzi co do czego to phosze bahdzo ![]() Ostatnio edytowany przez she_devil - 17-03-2005 o 09:14. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk
![]() |
![]() hmm...
Wedlug mnie najwiekszym patriota jest Lesiu Walesa. Malo wiem o czasam komuny, ale z opowiesci rodzicow (zwlaszcza ojca) wiem, ze zbytnio kolorowo nie bylo. A on znalazl sie we wlasciwym miejscu i wlasciwym czasie i dokonal niemozliwego. Nie tylko wyzwolil Polse z socjalistycznego ustroju (chociaz nie do konca) ale takze zapoczatkowal przemiany w europie. Cokolwiek sie by o nim nie mowilo dla mnie zawsze bedzie jednym z najlepszych Polakow na siwecie. Chociaz podczas pisania tego testu stwierdzilem, ze nie jestem patriota. W wielu przypadkach patriotyzm jest przyczyna niepotrzebnego cierpienia (wojny, rozlewu krwi). Wole jednak zeby patriotami byli inni. ja bede jednak czlowiekiem ![]() edit: patriotym jest postawa uszanowania i oddania wzgledem WLASNEJ ojczyzny. Wjec Bonaparte jest tutaj chyba pomylka ![]() ![]()
![]() "Miła, błagam, nie zrozum mnie źle Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr" Moj jogger Ostatnio edytowany przez Matek - 17-03-2005 o 09:42. |
![]() |
![]() |