Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 20-09-2006, 20:45   #21
..::QRAS::..
Manga & Anime

..::QRAS::..'s Avatar

Data dołączenia: 25 01 2005

..::QRAS::.. ma numer GG 638092
Domyślny

Widzicie sami ze chlopak nie ma zielonego pojecia prawie o wszystkim wiec najlepiej bylo by przeczytanie przez niego Manuala.

" Choc droga jest bez konca , pozornie bez znaczenia , mniemam ze mam powody by drogi swej nie zmieniac... "

..::QRAS::.. jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 20-09-2006, 21:20   #22
breathe
Użytkownik forum

Data dołączenia: 20 09 2006

Domyślny

Ja czytalem manuale, ale chcialem sie dowiedziec paru rzeczy od ludzi (nie jakies tam teorie w manualach, typu "jak upiec chleb" - po co mi chleb?!)
A po drugie szukalem interesujacych mnie rzeczy i nie moglem znalesc, wiec napisalem topica, chyba po to jest to forum?
Dzieki za rady!
Pozdrawiam
breathe jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-09-2006, 21:22   #23
Dr.Unknown
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 06 2004
Lokacja: 19°58'E 50°05'N

Stan: Na Emeryturze
Świat: Secura
Dr.Unknown ma numer GG 3815114 Send a message via Skype™ to Dr.Unknown
Domyślny

Teoretycznie (jest/była taka wzmianka w regulaminie Tibii) nie można zabijać graczy do 10 levelu, w praktyce jednak, dzieje się to często, więc raport nie pomoże. Moja rada - nie wdawaj się w spory, jeżeli widzisz, że ktoś lub kilku "ktosiów" kogoś bije, a nie masz pojęcia co się dzieje - nie przyłanczaj się.
Dr.Unknown jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-09-2006, 01:54   #24
dagothar
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 19 06 2005

Stan: Tutor
Imię: Dagothar
Profesja: Paladin
Poziom: 7
Domyślny

Była taka wzmianka. Nie ma takiej wzmianki.

Breathe: Graj po prostu, patrz, ucz się, to się najlepiej sprawdza.
dagothar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-09-2006, 09:02   #25
Skrzacik
Użytkownik forum

Skrzacik's Avatar

Data dołączenia: 05 05 2006
Lokacja: Poznań

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Knight
Świat: Aurea
Poziom: 27
Skille: 58/57
Poziom mag.: 4
Domyślny

Ja sądze ze najlepszym miejscem dla poczatkujacych gracy jest Thais bo tam najmniej pk i mozena tam expic na wyskokich lvl i niskich czyli raj dla wszystkich szczegolnie odradzam Carlin bo tam zazwyczaj ida osoby po wyjsciu z rooka i tam zazwyczaj pk :/
Skrzacik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-09-2006, 09:16   #26
Alanus Lutinum
Użytkownik Forum

Alanus Lutinum's Avatar

Data dołączenia: 28 07 2005
Wpisy bloga: 1

Stan: Niegrający
Profesja: Elite Knight
Świat: Obsidia
Alanus Lutinum ma numer GG 6972780
Domyślny

Wystarczy szybko dobiegnąć do Depo lub ewentualnie zostać w świątyni i czekać, ąz wszyscy z tamtąd odejdą. Możesz również zalogować się rano kiedy jest mało ludzi. Lub po prostu graj na non-pvp. Proste ?
Alanus Lutinum jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-09-2006, 09:28   #27
tomay
Guest

Domyślny

Gram malo, srednio 30-45 min /dziennie.
Swoja pierwsza gre wogole zaczalem na Elysii (swiat pvp).
Po wyjsciu z rooka wybralem miasto Thais.
Bylem knightem, w sklepie dokupilem sobie steel shielda, do tego mialem carlin sworda, chain armor, rookowe legsy i bootsy.
Czytajac opis okolic Thais wybralem sie wschodnia brama na trolle.
Juz w bramie siedzial gosc z lev bodajze 12 (sorc) ktory rzucil haslo "food or die", niestety mialem za malo food'a wiec poleglem...
Odpuscilem sobie ten swiat...

Teraz odnosnie uwag ktore ktos tu napisal:
---
A tak na serio, to kto ma cel w zabijaniu 8lev co nie ma nawet p-seta... nikt cię nie zabije, na razie ofkors :>
U need help?:
a) trzymaj się blisko PZ
b) miej UHy, IHy i manę na Exure...
c) Run! Forest run!
---
w/w porada - wlasciwie jest dla kogo kto ma juz lev powyzej 10 i jest troche zaznajomiony z gra...

a) musialem odpalic slownik zeby sprawdzic co to PZ (protection zone), ale mimo tego nie znam ich zasiegu (musze poszukac)
b) po wyjsciu z rooka nie stac bedzie go na UH'y (ultimate healing) IH'y (intense healing), a do .exury musi dozyc 9 levela i uzbierac troche kasy do tego czasu.
c) run !? - baaardzo ciezko, przewaznie atakuja ci wyzsi levelem czyli szybsi (+ czasem jeszcze rzucajacy czar przyspieszenia)

Poradniki dotyczace rookgaardu sa bardzo dobre, jesli chodzi o maina juz duzo gorzej. Wiekszosc skierowana jest do graczy ktorzy juz troche graja.
Ktos kogo jest to pierwsza postac w ogole nie rozumie polowy skrotow, nie
zna do konca zasad, i nie ma pojecia o terenie (nawet jesli czytal poradniki i mapy - jak sam nie zwiedzisz to mapa niewiele ci da).
Po za tym nikt nie pomaga low-levelom na mainie... wrecz przeciwnie, staraja sie ich zabijac/oszukiwac i okradac...

Ja odpuscilem sobie na razie gre na pvp z kilku powodow:
- gram za malo, zanim doszedlbym do jakiego levelu gwarantujacego mi w miare spokojna gre, wlasciwie w kolko bym odrabial straty zadane mi przez PK
- teren znam tylko z obrazkow i map, dopoki nie zwiedze chodze w ciemno
- mam za malo wiedzy o swiecie tibii
- gram sam, nie mam znajomych ktorzy mi pomagaja

Swoja druga postac zaczalem na swiecie non-pvp i taki polecam kazdemu kto zaczyna swoja pierwsza gre.
Nie zabija cie oszolomy za to ze im przeszkadzasz/czegos niewiesz/ lub w ogole za nic. Nauka przychodzi duzo latwiej i przyjemniej.
Po za tym mozesz odejsc na chwile od kompa i jesli nie jestes w miejscu gdzie laza potwory nikt cie nie zabije...

Jesli ktos ma czas i wiedze to zachecam do napisania poradnika dla gracza w swiecie pvp i non-pvp dla graczy ktorzy wychodza swoja pierwsza postacia z rooka.
Wlasciwie nie ma porzadnego poradnika dla postaci z lev 8-15 i traktujacego o tym jak przezyc i sie rozwijac.

Ja gram obecnie swoja druga postacia. Dobilem sie dopiero 14 levelu i ciagle sie ucze. Gram na swiecie non-pvp - Secura.
Chetnie wspomoge radami kogos kto dopiero zaczyna swoja przygode z Tibia na tym swiecie.

Ostatnio edytowany przez tomay - 21-09-2006 o 09:31. Powód: literówki
  Odpowiedz z Cytatem
stary 21-09-2006, 09:46   #28
Skrzacik
Użytkownik forum

Skrzacik's Avatar

Domyślny

...Ja gram obecnie swoja druga postacia. Dobilem sie dopiero 14 levelu i ciagle sie ucze. Gram na swiecie non-pvp - Secura.
Chetnie wspomoge radami kogos kto dopiero zaczyna swoja przygode z Tibia na tym swiecie.[/quote]

Ale mowa gratulacjie prawdziwy dyplomata tak popieram powinnien ktos stworzyc taki poradnik moj kuzyn chcial zaczac grac i nie wiedzial co i jak ja chcialem stworzyc taki poradnik ale coz zaczole od zalozenia konta (to tez jest waze) a pozniej nie zdazylem dokonczyc bo zamkneli mi temat
stary 21-09-2006, 10:20   #29
MaveriC
Użytkownik Forum

MaveriC's Avatar

Data dołączenia: 07 12 2004
Lokacja: Suna Gakure

Stan: Rookstayer
Profesja: Brak (Rookgaard)
Gildia: Yakuza
Świat: BERYLKA
Poziom: 15
Skille: 19/24
MaveriC ma numer GG 3334300
Domyślny

@2xUP
kto ma cel w zabijaniu 8 lvl?
a no duzo ludzi bo czasem sie zdarza ze taki 8 lvl ma potezniejszy stuff niz niektorzy 20-30 lvl ....
MaveriC jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-09-2006, 12:30   #30
Eleral
Użytkownik forum

Lokacja: Kozienice

Stan: Aktywny gracz
Imię: Eleral
Świat: Lucera
Poziom: 38~
Skille: 75~
Poziom mag.: 14
Eleral ma numer GG 784844
Domyślny

@up zgadzam się z tobom

Raz zabiłem 9 lva i wypadł mu c armor .....

@topic Nie rób skula, nie przezywaj nikogo i nie podbieraj loota to będziesz żył
Eleral jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-09-2006, 12:42   #31
tomay
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tomay
...Ja gram obecnie swoja druga postacia. Dobilem sie dopiero 14 levelu i ciagle sie ucze. Gram na swiecie non-pvp - Secura.
Chetnie wspomoge radami kogos kto dopiero zaczyna swoja przygode z Tibia na tym swiecie.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Skrzacik Pokaż post
Ale mowa gratulacjie prawdziwy dyplomata tak popieram powinnien ktos stworzyc taki poradnik moj kuzyn chcial zaczac grac i nie wiedzial co i jak ja chcialem stworzyc taki poradnik ale coz zaczole od zalozenia konta (to tez jest waze) a pozniej nie zdazylem dokonczyc bo zamkneli mi temat
eee tam mowa, na szybko pisane...

Gralem w kilka gier MMO i tylko w Tibii widze tak duza skale olewania i znecania sie nad slabszymi postaciami.

To ze nikt nikomu nie pomaga mnie wrecz zadziwia, przeciez to nic nie kosztuje, a najlatwiej w ten sposob zapewnic sobie przyjaciol i zwolennikow.
W innych grach zaklada sie szkolki/akademie itp. A tu najczesciej zeby wstapic do gildii trzeba juz byc "kims".

Do tego dobija mnie wrogosc miedzy graczami (nawet na non-pvp).
Zawsze tych co utkna gdzies bez liny wyciagam (za darmo ofcozz) to nie dosyc ze uslysze ze jestem "noob" to mi jeszcze napisza ze "glupi kasy nie wzial" i pomoz tu komus.

Jednego nie znosze i takie osoby ignoruje - zebrania.
Ludzie miejcie godnosci, zapytajci na rl-chat albo nawet na help, ale nie zebrajcie, to odbiera wam godnosc i honor - dla mnie przestajecie byc ludzmi w tym momencie (mowimy caly czas o grze a nie zyciu oczywiscie).
Wczoraj widzialem jak 27 lev zebral o 50 gp... no comments...

Ja dziekuje tym co mi pomogli - maja zapewniona moja wdziecznosc i moga na mnie liczyc gdyby cos kiedys potrzebowali.

Na Secura - chetnie pomoge low-levelowcom (lev 8-12) wychodzacym z rooka i nie tylko, dzielac sie moja skromna wiedza, najchetniej knights bo te profesje znam, moj nick "Tomayus Ignatius" - bywam w godz 18-22.

Apeluje do wszystkich: LUDZIE POMAGAJCIE SOBIE!

Ostatnio edytowany przez tomay - 21-09-2006 o 12:47. Powód: literówki
  Odpowiedz z Cytatem
stary 21-09-2006, 12:48   #32
Eleral
Użytkownik forum

Lokacja: Kozienice

Imię: Eleral
Świat: Lucera
Poziom: 38~
Skille: 75~
Poziom mag.: 14
Eleral ma numer GG 784844
Domyślny

@up Hehehe nom niedość że się wyciąga to jeszcze ten napis "noob" ..

A jak ktoś ci będzie spamowal to wciśnij ctrl + w wtedy znika ten napis...
Eleral jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-09-2006, 13:19   #33
Trichondrius
Użytkownik Forum

Trichondrius's Avatar

Data dołączenia: 19 04 2006

Imię: Tibia.pl
Profesja: Elder Druid
Gildia: NiMa ?
Świat: Thoria
Poziom: 8??
Skille: 1/1 ;D
Poziom mag.: -1
Trichondrius ma numer GG 9894634
Domyślny

Ano przypomniał misie powód dlaczego mozna zabić kogoś kto wychodzi z rooka ,przecież ma dużo kasy (200+ napewno :>) a takiemu 10lvl czasem p set może wypaść który sprzedamy za 1k a taki 8lvl może mieć nawet 1,5k ,no ale jest duże ryzyko że padnie osoba atakująca
Trichondrius jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-09-2006, 13:39   #34
breathe
Użytkownik forum

Król

A jak sie walczy z ludzmi?
Tak samo jak z ze szczurami itp?
Bo nie wiem czego sie spodziewac po wejsciu na main.
Niektorzy widza ze mam kase (np.jak kupuje piora) to strasza mnie ze jak wejde
na Main to juz po mnie i ze maja opanowane combosy i nie dam rade.
Wiem co to combo (czyt. kilka ciosow pokolei) ale nie wiem o jakie ciosy chodzi,bo narazie to ja walcze z robalami (NPC) i tam ciosow do wybory nie mam

P.S!
Chyba zrobie nowa postac na tym samym serwerze co gram teraz i przekaze wszystkie rzeczy, to tamci (ci co mi grozili) mnie nie poznaja

Pozdro
stary 22-09-2006, 14:23   #35
Zykerian
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 04 2005

Profesja: Royal Paladin
Zykerian ma numer GG 9283956
Domyślny

Hmm.. gdy wyjdziesz na Maina mozesz pójsc do ab.. mysle iz nie ma tam sporo pk.. w sumie to od servera zalezy , np na moim jest duzo br i polakow =/

Ale masz tam calkiem dobre expowiska , na poczatek trollle.. waspy, do 10-15 lvlu pozniej mozesz zaczac chodzic na zamek Elvenbane.. tylko uwazaj na zropane zerki =p Kase z huntow odkladaj do dp.. a loot sprzedawaj w sklepach.. na jakis eq Ci starczy =)

Combo.. to nie tak ze odrazu dostajesz spam np jakiejs runy.. gdy strzelisz rune musisz chwile odczekac zeby strzelic drugi raz ( Exhausted ) Walka z ludzmi wyglada podobnie jak z potworami to tez zalezy jakiej uzywasz profesji =)

Ostatnio edytowany przez Zykerian - 22-09-2006 o 14:25.
Zykerian jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-09-2006, 15:07   #36
ari2423
Użytkownik Forum

ari2423's Avatar

Data dołączenia: 17 04 2005
Lokacja: Annihilator Room

Stan: Na Emeryturze
Imię: Aris Xetr
Profesja: Rookstayer
Gildia: Selint Hill
Świat: Guardia
Domyślny

@up

no tak ale jezeli zaatakuje cie 2-3 sorców to masz po full hp

a co do pk po rooku to juz zalezy najlepiej juz na samym rooku kogos poznaci moze on nam po ewentualnym decie wesprzec finansowo
ari2423 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-09-2006, 21:53   #37
Nyksus
Użytkownik Forum

Nyksus's Avatar

Data dołączenia: 15 12 2005
Lokacja: Wrocław

Profesja: Royal Paladin
Świat: Guardia
Poziom: 85+
Skille: 82+
Poziom mag.: 16
Nyksus ma numer GG 9762142
Domyślny Re:

Jak uniknąć? Po prostu, nie być idiotą. Nikogo nie zaczepiać, nie kraść, nie obrażać a będzie dobrze. No chyba że trafi nam się pech i Cię znajdzie wredny PK'er
stary 23-09-2006, 08:51   #38
breathe
Użytkownik forum

Domyślny

OK. A wiec powiedzmy wybieram profesje Knight'a i wtedy podczas walki jakie
mam mozliwosci i jakie ew.combo moge poslac w strone nieprzyjaciela?
Chodzi oto czy walka pomiedzy dwoma PK wyglada m/w tak ze ustawiam sobie jakies kilka ciosow, ktore moj Knight ma wykonac i to samo robi przeciwnik, pozniej jest starcie i znowu wybierasz ciosy?
Uderzam tu do stylu walki np. z Final Fantasy, itp., czy poprostu dajesz atak na kolesia - stoisz i patrzysz ???
Pozdrawiam
stary 23-09-2006, 15:10   #39
Skrzacik
Użytkownik forum

Skrzacik's Avatar

Domyślny

hehe sorki ze tak dlugo nie odpisywalem ale mialem bana :/

[cytuj]eee tam mowa, na szybko pisane...[cytuj]
WOW, WOW, WOW szczere gratulacje jesli ty to piszesz na "szybko"! mi się bardzo podoba! przemawia do ludzi naprawde! Powinni cię zatrudnić w rządzie jako osobe do pisania przemowień jesli takie "coś" piszesz na "szybko" Moze politycy sami dzieki tym przemowieniom by się zmienili
[cytuj]To ze nikt nikomu nie pomaga[cytuj]
Wypraszam sobie ja pomagam ludziom moze nie zawsze jak np. jakis 10lvl pyta sie w depo "To polak, gdzie jest sklep dla druidow?" to zazwyczaj nie mam czasu i daje mu tylko link "www.tibia.pl wejdz i zobacz sobie na THAiS " ale jesli ktos chodzi po depo i pisze "tp plz, tp plz" to daje mu to tp nieraz czekam nawet 5 minut aby ktos podszedl (no chyba ze nie mam czasu to tylko chwilke ), wiec wypraszam sobie nie jestem nikim! a ty zreszta napewno tez nie bo sam piszesz ze pomagasz innym
[cytuj]W innych grach zaklada sie szkolki/akademie itp. A tu najczesciej zeby wstapic do gildii trzeba juz byc "kims".[cytuj]
Jeśli chodzi ci o to że trzeba mieć wysoki lvl to fakt trzeba być tym "kimś" ale jesli miales na mysli ze trzeba znac kogos z guildi (czytaj: Trzeba mieć tam znajomych) to się z tobą niezgadzam bo ja np. dostalem sie do guidi (polskiej bo innej nie chcialem ) i nieznalem tam nikogo, ale po kilku godzinach zaprzyjaźnilem sie z kilkoma osobami i pomagalismy sobie nawzajem...

[cytuj]Jednego nie znosze i takie osoby ignoruje - zebrania... ...Wczoraj widzialem jak 27 lev zebral o 50 gp[cytuj]
No dobra tez nie lubie żebrania, ale jeśli ktoś prosi mnie o 15gp (bo chce na parcela) to mu daje, lub jeśli mam to parcela, bo sam ostatnio przestalem grac w tibie i zaczolem rozdawac rzeczy kumplom nie bylo ich to musialem wyslac parcelem i kupilem 2 jeden dla jedego i jeden dla drugiego, jeden wyslalem a 2 jeszcze "pakowalem" i nagle zobaczylem sobie ze mam jeszcze 2 bp dla tego pierwszego kumpla i musialem torche pozebrac i chyba nic zlego sie nie stalo ze po prostu aby byc samolubem i wszystko zostawic w depo i usunac postac porozdawalem to? LEcz tez zgadzam sie z toba tomay fakt jak rozdawalem te zeczy to przylecial do mnie jakis 10lvl i prosi "daj cos jak juz nie grasz plzz" wiec mowie "dobra" i dalem mu nobla arm i plate legs i dark shielda i dark helmeta. on mi mowi thx. wszystko pieknie ale po 10 sek mowie znowu "daj cos jeszcze" ja mowie "juz nic nie mam, kumplom daje reszte" a on na to "daj kase noobie" wiec w tym moemncie pozalowalem ze dalem mu tego nobla...

[cytuj]...chetnie pomoge... najchetniej knights bo te profesje znam...[cytuj]
No wlasnie jestem na emperze i mam taka prosbe moglbys moze opowiedziec mi troszke o knight bo zastanawiam sie nad ta profesja bylem sorcerem ale mi sie znudzil ale nie wiem co sie robi takim knightem gdzie expi mieszka (takie najlepsze miejsce dla knighta) skiluje itp. (sorki za spam )

[cytuj]Apeluje do wszystkich: LUDZIE POMAGAJCIE SOBIE![cytuj]
Poperam i podpisuje sie pod tym ustawie to sobie pod postami aby sie sie wyswietlalo zachecam do akcji "PoMAGAJMY SOBIE"
I JESZCZE RAZ GRATULACJE (GZ) ZA SUPER UMIEJETNOSC PISANIA NA "SZYBKO" "PRZEMOWIEN" ;p
stary 23-09-2006, 15:29   #40
Xetasi
Użytkownik Forum

Xetasi's Avatar

Data dołączenia: 08 01 2006
Lokacja: MMz

Stan: Niegrający
Domyślny

ale mi rady... Rada typu "graj na non pvp" wydaje mi sie bezsensu... Kiedy chlopak zaczął grać na pvp niech gra, a najlepszym sposobem jest zeby odeskortował Cie jakis dobry kumpel wprost do depo

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania