Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 27-10-2006, 14:13   #281
Diddy
Użytkownik Forum

Diddy's Avatar

Data dołączenia: 03 10 2006

Stan: Niegrający
Diddy ma numer GG 8025029
Domyślny

Cytuj:
Owszem, dragon daje 700 expa (o ile mag nie ma sumonow) ale spawnuje sie co 5-7 minut.
Co daje 14k expa na godzinę więc masz racje, niema sensu siedzieć na pojedynczych dragach.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez sat Pokaż post
dobije do tych skili 80/80 - 85/85 i ja juz najprawdopodobniej nie bede musial trenowac. zgonow sie nie boje, poniewaz gram na swiecie non-pvp, tam gdzie expie nie ma nic mocnego do zlurowania z czym bym sobie rady nie dal a poza tym nawet na czas treningu mam ze soba zawsze bp uh i bp hmm i kilka run gfb...
A kick ?Padniesz i stracisz kilkadziesiat godzin treningu.

Ostatnio edytowany przez Diddy - 27-10-2006 o 14:29.
Diddy jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 27-10-2006, 14:22   #282
lajtn
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 05 05 2006

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Knight
Poziom: 71
Skille: 85/85
Domyślny

@sat

A na rotwormach sytuacja z 55/55 wygląda tak:
pac, kolejny, pac, kolejny, pac, pac, kolejny z czego wynika, że tam się expi podobnie jak na guardach, które z d lancą i 80/80 bierzesz średnio na pięc (?) uderzeń ? Potem na 65/65 i 30 lvlu dochodzi miejscówa 25k/h, na której można zarobić i expi się dużo lepiej, niż na guardach, a co najważniejsze - dużo szybciej.
stary 27-10-2006, 19:11   #283
sat
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 09 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Celesta
Poziom mag.: 49
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Diddy Pokaż post
A kick ?Padniesz i stracisz kilkadziesiat godzin treningu.
z lepszymi skilami trudniej pasc na kicku ( wieksze szanse na przezycie tych 30 sekund ), chociaz oczywiscie w tym wypadku im wiecej hp tym lepiej.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez lajtn Pokaż post
@sat

A na rotwormach sytuacja z 55/55 wygląda tak:
pac, kolejny, pac, kolejny, pac, pac, kolejny z czego wynika, że tam się expi podobnie jak na guardach, które z d lancą i 80/80 bierzesz średnio na pięc (?) uderzeń ? Potem na 65/65 i 30 lvlu dochodzi miejscówa 25k/h, na której można zarobić i expi się dużo lepiej, niż na guardach, a co najważniejsze - dużo szybciej.
z guardow leci za to lepszy loot. jakos nie wyobrazam sobie kogos, kto sie dorobil kasy na robieniu lootbagow z rotwormow. poza tym na rotowisku na darashii nie udalo mi sie uzyskac lepszego rezultatu niz 16k expa/h

Ostatnio edytowany przez sat - 27-10-2006 o 19:23.
sat jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-10-2006, 19:27   #284
Fagaro
Użytkownik Forum

Fagaro's Avatar

Data dołączenia: 06 06 2006

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Fagaro
Profesja: Elite Knight
Gildia: Redeemers
Świat: Eternia
Poziom: 209
Skille: 99/97
Poziom mag.: 9
Domyślny

ja nie wyobrazam sobie kogos kto sie dorobil na guardach
Fagaro jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-10-2006, 19:30   #285
Colard
Użytkownik Forum

Colard's Avatar

Data dołączenia: 24 09 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Fagaro Pokaż post
Sorcem, drutem i palem mozna bardzo fajnie zarobic na guardach.
Colard jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-10-2006, 19:46   #286
Diddy
Użytkownik Forum

Diddy's Avatar

Data dołączenia: 03 10 2006

Stan: Niegrający
Diddy ma numer GG 8025029
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Colard Pokaż post
Sorcem, drutem i palem mozna bardzo fajnie zarobic na guardach.
Są kilkakrotnie bardziej opłacalniejsze miejsca.
Diddy jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-10-2006, 19:47   #287
sat
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
nie mowie tu o jakichs super kokosach, ale ktos z 90 levem powinien wiedziec na czym mozna zebrac jakas konkretniejsza kase bez uzywania sporej ilosci uhow.
stary 27-10-2006, 20:20   #288
lajtn
Użytkownik Forum

Domyślny

A na guardach ile udało Ci się wyciągnać ? 20k/h ? Na rotwormach w sumie nie ma waste uhów i można zarobić lepiej, niż na guardach, bo kasa z nich chociaż leci. A jeżeli chodzi o 90 lvl (ze sca) to być może i da się tam zarobić, ale i tak exp jest żałośnie niski.
stary 27-10-2006, 22:07   #289
sat
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
A na guardach ile udało Ci się wyciągnać ? 20k/h ? Na rotwormach w sumie nie ma waste uhów i można zarobić lepiej, niż na guardach, bo kasa z nich chociaż leci. A jeżeli chodzi o 90 lvl (ze sca) to być może i da się tam zarobić, ale i tak exp jest żałośnie niski.
na guardach? hmm... a expiles tam kiedys najtem z wysokimi skilami?
stary 27-10-2006, 22:30   #290
Colard
Użytkownik Forum

Colard's Avatar

Data dołączenia: 24 09 2006

Domyślny

Na guardach sie nie expi, co najwyzej zarabia kase. (bo exp na guardach jest 2-3 razy gorszy niz elfy itp)
Colard jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-10-2006, 22:31   #291
lajtn
Użytkownik Forum

Domyślny

Jak zrobisz tam 30k/h to szczerze Ci pogratuluję, a, dołącz film. Na 65/65 są lepsze miejsce do zarabiania i expienia, niż 90/90 na guardach. Trzeba miec nieco poczucia rytmu, zanim ty zrobisz te 90/90 i 20 lvl to ja będe miał 100lvl i 80/80. Teraz mi powiedz kto będzie szybciej expił ? Ty na guardach robiąc 30k/h (na co jest szansa 1%) czy ja wyciągając gdzie indziej 40k/h+, przy tym zarabiając ? Nie mówiąc o możliwościach jakie niesie za sobą ten zapas hp. 30 lvl niech ma nawet 100/100, demon ściagnie go na byle combo, 100 lvl już może zaczynać tam polować. Z gsem bijącym tylko z melee (i trucizny) też mam lepiej, dostaniesz 2-3 uderzenia 100+ i już musisz się uhać, o co nie trudno na potworach typu gsy. 100 lvl będzie musiał sie uhnąc po 7 takich uderzeniach (o ile istnieje ktoś, kto nie ma w ogóle oleju w głowie i blokuje knightem gsy nie dochodząc do wniosku, że to do niczego nie doprowadzi).

Zresztą nie mam dłużej zamiaru lemizować z osobą nie mogącą znieść faktu, że się myli.

Ostatnio edytowany przez lajtn - 27-10-2006 o 22:32.
lajtn jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-10-2006, 23:55   #292
Fagaro
Użytkownik Forum

Fagaro's Avatar

Domyślny

troche rozwieje wszystkie watpliwosci. mam 101 level, skile 89/87, caly rare set wraz z sca. na guardach moge wyciagnac ~30k expa na godzine o ile zajme kopalnie w czasie dobrego spawnu i zaden 30 ms/ed lub 40+ facc mag nie zrobi tego przedemna. Kasa jest nie zla, ale nie rewelacyjna. Pozostaje pytanie PO CO MI KASA?? Zeby wastowac na dl/wl?? jaki jest sens trzepania kasy przy expie 30k na godizne przez caly dzien zeby wieczorem isc na godizne dwie i robic 70k expa skoro w tombie, na dragach, w of moge robic 50-60k przez caly dzien i nie miec straty tylko jakies minimalne (tomba) lub duze (dragi) zyski w kasie?? Zakladajac ze dostane hacka, to pozycze od kumpli fire axe, knight seta, bp uhow i lece do mint, uzbieram na lepsze eq i znowu wroce na orki, guardy to ja widze jak w cyclopis biegne na behemoty. sa to dobre stworki dla paladyna lub magow, ale nie dla knighta. Powtorze jescze raz, jezeli ktos ma knightem zysk na guardach to
A-ma gorszy exp niz na trolach/rotach
B-moglby miec lepszy zysk na rokach+2x tyle exp
C-gra na ot
stary 28-10-2006, 08:06   #293
Progmaniak
Użytkownik Forum

Progmaniak's Avatar

Data dołączenia: 09 01 2006
Lokacja: /home/prog/

Świat: Solera
Domyślny

hydry z dsami mozna porownac sobie do guardow z monkami -.-

wydaje mi sie ze na darashii bys wyciagnal lepszy exp chodzac roty => mino (lepszy niz guardy)

btw. o co lazi z lootem? jak to sie zmienil?

przeciez hydry to najoplacalniejsze potworki do blokowania/mass huntu
Progmaniak jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-10-2006, 08:26   #294
lajtn
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
troche rozwieje wszystkie watpliwosci. mam 101 level, skile 89/87, caly rare set wraz z sca. na guardach moge wyciagnac ~30k expa na godzine o ile zajme kopalnie w czasie dobrego spawnu i zaden 30 ms/ed lub 40+ facc mag nie zrobi tego przedemna. Kasa jest nie zla, ale nie rewelacyjna. Pozostaje pytanie PO CO MI KASA?? Zeby wastowac na dl/wl?? jaki jest sens trzepania kasy przy expie 30k na godizne przez caly dzien zeby wieczorem isc na godizne dwie i robic 70k expa skoro w tombie, na dragach, w of moge robic 50-60k przez caly dzien i nie miec straty tylko jakies minimalne (tomba) lub duze (dragi) zyski w kasie?? Zakladajac ze dostane hacka, to pozycze od kumpli fire axe, knight seta, bp uhow i lece do mint, uzbieram na lepsze eq i znowu wroce na orki, guardy to ja widze jak w cyclopis biegne na behemoty. sa to dobre stworki dla paladyna lub magow, ale nie dla knighta. Powtorze jescze raz, jezeli ktos ma knightem zysk na guardach to
A-ma gorszy exp niz na trolach/rotach
B-moglby miec lepszy zysk na rokach+2x tyle exp
C-gra na ot

Teraz niech sat się pochwali jaki to wypasiony jest tam exp na 30 lvlu i 90/90 podczas robienia lootbaga albo bez, w drugim wypadku podaj jakie straty.

Ostatnio edytowany przez lajtn - 28-10-2006 o 08:27.
stary 29-10-2006, 22:02   #295
sat
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Teraz niech sat się pochwali jaki to wypasiony jest tam exp na 30 lvlu i 90/90 podczas robienia lootbaga albo bez, w drugim wypadku podaj jakie straty.
na hydry nie chodze bo:
1) skiluje
2) nie mam leva
3) nie mam z kim chodzic.

na guardy nie chodze bo:
1) skiluje
2) wiecznie tam duzo ludu

w tombie nie expie bo:
1) skiluje
2) za teleportem nie dam sobie rady
3) przed teleportem za duzy waste na cryptach uhow jak dla najta a omijanie respow mija sie z celem -> niech ktos kto nie bedzie mial wasta tam sobie expi

na scarabach nie expie bo:
1) skiluje
2) jak tam jestem to do zalatwienia fooda i kasy ze scarabow oraz do dobicia leva jak juz mam taka ochote.

re lajtn:
nie expilem w zadnym z wymienionych miejsc majac 30 level i posiadajac skile 90/90, wiec nie moge sie wypowiedziec, a ja jestem taki dziwny czlowiek, ze jak czegos nie jestem pewny, to sie nie wypowiadam. fakt faktem level sie przydaje. nie przecze, a wrecz potwierdzam, ale nawet sam Fagaro powinien mi przyznac racje, ze na 101 levie jak by mial skile 70/70 nie szlo yb mu tak dobrze na of...
stary 29-10-2006, 22:51   #296
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez sat Pokaż post
na 101 levie jak by mial skile 70/70 nie szlo yb mu tak dobrze na of...
..wiec nie szedlby na OF ?
stary 30-10-2006, 00:01   #297
sat
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post
..wiec nie szedlby na OF ?

a kim ja jestem zeby za kogos mowic? to od danego gracza chyba zalezy na czym chce expic?
stary 30-10-2006, 09:12   #298
Fagaro
Użytkownik Forum

Fagaro's Avatar

Domyślny

Tak, to od gracza zalezy na czym chce expic. Mi np sie strasznie nie podobaja elfy, i jak mialem nizszy level to na nie nie chodziilem, wolalem scraby, pomimo iz wiedzialem ze jest to gorszy exp i przypuszczalnie gorsza kasa.

Skile sie przydaja, ale nie powinno sie z nimi przesadzac. Kiedys mialem marzenie zeby wbic 80/80 przed 50 levelem, niestety w dobrym eq na ktore zarobilem swoim paladynem, wbilem 50 level majac 79/77 i nie rozpaczalem z tego powodu, okolo 60 levela mialem problemy z dostawca internetowym i zmuszony bylem do skilowania, teraz skiluje glownie jak ogladam TV a skile dalej same leca, kazdy hunt to zdobycie 1-3% do axe, na oko skil ataku podczas expienia leci mi 3x wolniej niz podczas treningu.

Wracajac jeszcze do treningu, to gwarantuje ze majac 1,5k hp i 500 many trenuje sie przyjemniej niz na 20 czy 30 levelu, jak poinformuje innych ze ide na kolacje to sie nie boje ze wpadnie jakis 100 ms i mnie na sd zdejmie, tylko wiem ze koledzy zdaza zadzwonic do mnie. Mana i tak mi sie nie zapelni, wroce bede mial ~300 i nie musze pilnowac caly czas czy mi nie zbliza sie do maxa. A na niskich levelach, trening jest katorga, ma sie 100-200 many i co chwila trzeba ja spalac, mala ilosc hp powoduje ze odwrocenie glowy od monitora na chwile jest bardzo ryzykowne. Generalnie, uwazam że na 20 levelu trzeba wbic ~65 i ze skilowaniem mozna sie wstrzymac do 50-70 levela kiedy kupi sie blessy, robienie skili 80+ bez blessow wiaze sie ze strata ogromnej ilosci czasu podczas smierci, a padaja wszyscy, jak nie wojna/pk to kick.

Co do postaci 20 level ze skilami 90/90 i 101 ze skilami 70/70, pierwsza padnie od byle hacknietego 40+ ms/ed, na dragu, czy 3 zerkach, nie bedzie expic duzo szybciej niz ze skilami 70/70 bo i tak wiekszosc stworow na ktore bedzie lazic bedzie padac w 1-3 ciosach (mysle tu o rotach, larvach itp), knight na 100+ levelu i skilach 70/70 nie moze chyba istniec, ale gdyby istnial to moze polowac w niektorych tombach , na scrabach czy cyclopis, ale nei wiem czy z takimi skilami zarobilby na blessy
stary 30-10-2006, 12:56   #299
lajtn
Użytkownik Forum

Domyślny

Chodzi o to, że skillować warto tylko do 60/70, bo przeginanie do 90/90 przed zdobyciem sca jest nieco bezsensu. No chyba, że ktoś tak jak ja, zanudzony expieniem gdziekolwiek woli w tym czasie skillować (po prostu już psychicznie nie mogłem wytrzymać wałkowania się tego samego i staram sie odpocząc, potem znowu nadchodzi moment, że tydzień expie i znowu trochę skilluję, czyt. robię to dla relaksu x]).

Ostatnio edytowany przez lajtn - 30-10-2006 o 13:40.
stary 30-10-2006, 13:32   #300
sat
Użytkownik Forum

Domyślny

a ja wiem, ze jak sobie doskiluje do tych 80/80 to juz pozniej raczej trenowac nie bede musial. mam 195 many wiec troche czasu sie ona regeneruje, a przy kompie musze byc w zasadzie calyczas, bo trenie na slimach, a jednego mam na okolo poltora minuty.

ps: gram na celescie, wiec nie obawiam sie ataku pk. trenuje w tombie, wiec jedyne co mi grozi to zlurowanie crypta, z ktorym ze skilami 75/75 daje sobie rade bezproblemowo.

Ostatnio edytowany przez sat - 30-10-2006 o 13:35.
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania