Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 20-11-2006, 20:00   #1
maszter321
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 09 2006

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Knight
Poziom: 115
Domyślny Co do Palka

Chcialbym rozwazyc w tym temacie pewne teorie na temat palka.otoz czy oplaca sie wogole grac palkiem?tu jest kilka moich watpliwosci:
-na czym expi dajmy na to 180rp?
-hity z boltow palkiem sa strasznie male
-niby ma sdki ale z SD w dla nie bedzie siekal (hmm?)
-na miejscu blokera woallbym wziasc druta/sorca bo o wiele szybciej zabije potworka niz palek czyli mniej traci uhow

Paladyn jest profesja tzw. "po srodku" czy nie lepiej tworzyc profesje ktora trenuje sie w jednym kierunku?

Jesli taki temat byl to sorry
Z gory thx

Pzdr.
maszter321 jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 20-11-2006, 20:55   #2
Gallar
Zbanowany

Data dołączenia: 26 11 2005

Gallar ma numer GG 4524829 Gallar ma login Tlenu gallstayer@o2.pl Adres Jabbera do Gallar Send a message via Skype™ to Gallar
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez maszter321 Pokaż post
Chcialbym rozwazyc w tym temacie pewne teorie na temat palka.otoz czy oplaca sie wogole grac palkiem?
Jeśli o opłacalność chodzi, to bardziej, raczej, opłaci Ci się innymi profkami grać ; )
Cytuj:
Btu jest kilka moich watpliwosci:
D lairy, wrl. Z blokerem demy. I co tam jeszcze sobie ubzdura, może expić gdzie chce praktycznie
Cytuj:
W porównaniu do siły run czy broni - owszem.
Niemniej jednak, zauważ że każdy strzał z sd kosztuje 'nieco' więcej niż wystrzelenie jednego bolta, czy jedno uderzenie meele.
Cytuj:
No nie, nie będzie siekał. SDki u palla to waste zazwyczaj.
Fajny bajer do pvp i ot tak coby sobie postrzelać, ale tak żeby się opłacało na dłuższą metę - nie.
Cytuj:
Paladyn jest profesja tzw. "po srodku" czy nie lepiej tworzyc profesje ktora trenuje sie w jednym kierunku?
W chwili obecnej palladyn to raczej taka zabawka, namiastka starego palla przed upami. Obecnie, przy wandach dla sorców (ułatwia exp) i visach czy chociażby miejscówkach dla knighta typu żółwie - pall opłacalny nie jest.
Cytuj:
Szukajka nie boli
Gallar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-11-2006, 21:15   #3
Kojotes
Rangers lead the way

Kojotes's Avatar

Data dołączenia: 25 02 2005

Profesja: Royal Paladin
Gildia: Brigade
Świat: Astera
Poziom: 140
Skille: 99/73
Poziom mag.: 23
Domyślny

Cytuj:
Chcialbym rozwazyc w tym temacie pewne teorie na temat palka.otoz czy oplaca sie wogole grac palkiem?tu jest kilka moich watpliwosci:
-na miejscu blokera woallbym wziasc druta/sorca bo o wiele szybciej zabije potworka niz palek czyli mniej traci uhow

Z gory thx

Pzdr.

Cóż, w chwili obecnej gra paladynem mija się niestety z celem.. Pall jest nastawiony na grę solo (bo to słaby bloker więc sorc albo drut niechętnie go biorą do bloka- choćby brak exety, no a jako shooter też nie rewelacyjny- niewielu blokerów chodzi np. na demce z 2x RP). Niestety, jak wiadomo solo niewiele się zdziała, dlatego prezz długą częśc gry (do 100++) pall będzie musiał być zadowolony tymi 55-60k expa. Solo nic więcej poza to raczej nie wyciągnie (ofc nie mówię o przypadkach solowania Demony na niższym lev).
Przy tym jest cały czaś przywiązany do boltów jak pies do łańcucha- 100 Rp dzwignie boltów na niecałe 2h expa. Jeśli nie chce bawić się z bolt-bagiem, czekają go częste wycieczki do miasta i ryzyko stracenia respa (można ofc co 2h niepokoić kolegów, ale...?).

Na wyższych lev zabawa nieco się rozkręca. Pally zyskuje możliwość w miarę szybkiego i dochodowego expienia na Demonie (sd + gwiazdki, lub xplo + gwiazdki). Na tym wspomnianym 180 lev Demona i Demon Hell to będą jego główne expowiska. Do tego może jakieś gs'ki masowo lub ownage dli, rzadziej bk czy hero. NIestety, takiego expa jak sorc nie zrobi na tej Demonie, tak samo trudniej będzie mu się biło niż kina.

Co do boltów to to broń raczej żałosna. 30 ataku to tyle co two handed sword.I pokaż mi knighta, który od ~20 do xxx lev biją 2 handedem.... Do tego koszty- kazdy bolt kosztuje, dlatego paladynowi wybitnie nie opłaca się expienie na chociażby żółwiach, gdzie knight ze swoimi darmowymi atakami robi ownage. I wiadomo, choćbyś miał 150 dista to bez głupiego bolta za 3 gp nic nie zabijesz...... NIski atak bolta wiąże się z niskim max hitem. CO prawda średnia obrażeń paladyna i knighta o tych samych skillach i broniach kusza/ d lance będzie na korzyśc pally. Pally uderza słabiej, ale regularniej. Knight natomiast częściej ma missy, ale zobaczyć 200+ to wcale nie taka rzadkość (o czym paladyn może pomarzyć).

Hehe, sd do regularnego expienia to nawet sorc nie używa.. Sd to runa na hunty. Zwykłe dle ładnie padają od combo bolt + hmm.

Podsumowując, paladyn w obecnej formie to stracona profesja. Brak większych możliwości, monotonnia (od 8 lev uciekanie, od ~40 lev pred tym samym- draggys), brak tarczy, sensownej broni o porządnym dmg...
Niby ma sporo hp, cap, many, zna pare czarów, ale w chwili obecnej wady profesji są wyraźniejsze od zalet..

<patrzy z nadzieją na liczbę tematów o słabościach paladyna w dziale Proposals na Tibia.com, rozmyśla o Christmas Update 2006>
Kojotes jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-11-2006, 21:16   #4
wrogonastawiony
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 22 07 2006
Lokacja: miast0 FxP

Imię: Namsto
Domyślny

Właśnie jedno mnie dziwiło, większośc kumpli ktorzy robili nowe chary i sie jarali palami bardzo szybko z nich rezygnowali, mowili 'dziwnie sie gra, ni to knight ni to mag' itd.. a wydaje sie ze paladynem tak dobrze sie gra.. duzo czarow i do tego wali fizyczna bronia...

Ostatnio edytowany przez wrogonastawiony - 20-11-2006 o 21:19.
wrogonastawiony jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-11-2006, 21:33   #5
Gallar
Zbanowany

Data dołączenia: 26 11 2005

Gallar ma numer GG 4524829 Gallar ma login Tlenu gallstayer@o2.pl Adres Jabbera do Gallar Send a message via Skype™ to Gallar
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez wrogonastawiony Pokaż post
Właśnie jedno mnie dziwiło, większośc kumpli ktorzy robili nowe chary i sie jarali palami bardzo szybko z nich rezygnowali, mowili 'dziwnie sie gra, ni to knight ni to mag' itd.. a wydaje sie ze paladynem tak dobrze sie gra.. duzo czarow i do tego wali fizyczna bronia...
Bo pallem w gruncie rzeczy się gra dobrze i przyjemnie.
Problem się zaczyna w momencie gdy zastanawiamy się nad opłacalnością i wydajnością gry, bo wtedy się okazuje ze nasz palluś jest daleko w tyle za druidem/sorcererem/knightem ; )
Gallar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-11-2006, 21:47   #6
wrogonastawiony
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 22 07 2006
Lokacja: miast0 FxP

Imię: Namsto
Domyślny

Wkońcu za wygode sie płaci

Ps. nie cytuje sie posta jezeli jest on bezposrednio nad twoim Pamiętam kiedyś dostałem warna za to na innym forum Mi to rybka ale pewnie modzi znają ta zasade, a niektorzy są bezwzględni
stary 20-11-2006, 21:59   #7
Diddy
Użytkownik Forum

Diddy's Avatar

Data dołączenia: 03 10 2006

Stan: Niegrający
Diddy ma numer GG 8025029
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kojotes Pokaż post
. I wiadomo, choćbyś miał 150 dista to bez głupiego bolta za 3 gp nic nie zabijesz..
A runy, mf dla sorca/druta to za darmo ?
Diddy jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-11-2006, 22:00   #8
Ferciu
Użytkownik forum

Ferciu's Avatar

Data dołączenia: 04 11 2006
Lokacja: Bochnia City/Venore

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Pan Dwarf
Świat: Titania
Poziom: 15
Skille: 51/51
Poziom mag.: 3
Ferciu ma numer GG 1571102
Domyślny

Od dłuższego czasu także zastanawiałem się nad paladynem. Okazało się, że palkiem gram dla przyjemności, a że niektórzy grają dla popisu to inna sprawa.
Jednym zdaniem: Palek to postać udupiona, ale jest jeszcze pare osób, które potrafią efektywnie nia grać.
Ferciu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-11-2006, 22:59   #9
viper555
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 14 04 2006
Lokacja: OPOLE

Imię: Vipperek
Świat: Aldora
Poziom: 60
Skille: 82/57
Poziom mag.: 16
viper555 ma numer GG 6546501
Domyślny

"<patrzy z nadzieją na liczbę tematów o słabościach paladyna w dziale Proposals na Tibia.com, rozmyśla o Christmas Update 2006>"

ta tez mam taka nadzieje ze w koncu ktos zwruci uwage na biednego palka i "cos" z tym zrobi chociaz jak znam cipsoft to jak nawet sie tym zajma to zrobia cos co tylko "na chwile"ma zaspokoić palkow a i tak sorc bedzie rox...
wystarczy wejsc na statystyki na tibi com ile sorkow jest w porownaniu do palow na danym swiecie juz chyba druidow jest wiecej od nich.

eh niestety do tibi 7.4 kiedy to palek byl porzadna profesja juz nigdy niewruca...

Viper Rox xDDD
viper555 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-11-2006, 14:32   #10
Fagaro
Użytkownik Forum

Fagaro's Avatar

Data dołączenia: 06 06 2006

Imię: Fagaro
Profesja: Elite Knight
Gildia: Redeemers
Świat: Eternia
Poziom: 209
Skille: 99/97
Poziom mag.: 9
Domyślny

przygode z tibia zaczynalem wlasnie paladynem, wtedy bardziej doswiadczony kolega powiedzial mi ze palek jest dobrey bo nie musze kupowac hmm czy uhow przez caly dzien tylko mam vita a belty kupuje w sklepie, ze moge sobie zerka zsolowac na 10 levelu, a gsa na 24, ze wszyscy biora palkow na hero hunty bo sorcerer nie ma jak ich zabic (explo=waste), latwy treing bo wystarczy miec 30-40 level i pare wloczni mozna udzwignac, ze palek to dobry bloker bo co za debil uzywa exety ktora kosztuje 100 many, ze i tak bloker musi zabiedz droge blokowanemu stworowi. Teraz popatrzmy co przez te 3 lata sie w tibii zmienilo:
-zerk i gs dostali hasta, bez 50 levela nie podchodzic
-knight moze kupic uhy, a sorcerer hmm/sd w sklepie, ludze przestali przesiadywac pol dnia pod dp w poszukiwaniu 10 bp uhow na wieczorny orc fortes hunt
-hero sie leczy, bez 90 w dyscie nie podchodzic.
-sorc dostal szybka mane, ludzie preferuja isc na hunty z magami bo zabijaja stwory duzo szybciej (wiecej stworow w tym samym czasie to wieksza szansa na loot i mniejsze zuzycie uhow)
-wlocznie zaczely sie rozpadac, sa dosc drogie jak dla poczatkujacych graczy
-koszt exety zostal obnizony z 100 punktow many na 30 i do tego mana zostala przyspieszona.

Dlatego teraz mam 80 rp i 106 EK, i nie dam sobie wmowic ze srednia hitow palka z kusza jest wieksza niz knighta z sca
Fagaro jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-11-2006, 14:54   #11
Oltun
Użytkownik Forum

Oltun's Avatar

Data dołączenia: 17 10 2006

Imię: Oltun
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 77
Skille: 20/26
Poziom mag.: 57
Domyślny

k*rwa na jaka profesje byscie nie popatrzyli to odrazu same wady widzicie, heh... typowe polaczki
Oltun jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-11-2006, 17:50   #12
Frapper
Użytkownik Forum

Frapper's Avatar

Data dołączenia: 17 12 2005
Lokacja: Funreal World
Wpisy bloga: 1

Frapper ma numer GG 1002880
Domyślny

200 z boltow to walil gugo na 110 discie i 170+ lvl no ale jestesmy polakami..

http://mroziak.blogspot.com/
Pierwszy uzytkownik ktory reportuje wlasne posty.

<Tompior> ale najlepsze z kont evana
<Tompior> Rothes_pompowacz_arbuzuw
Frapper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-11-2006, 18:12   #13
Ferciu
Użytkownik forum

Ferciu's Avatar

Domyślny

Ludzie, palek jest trudną profesją, ale nie oto tu chodzi. Paladyn to zanikajaca profesja. Równie dobrze Cipsoft może zrobić nową profesję, ale nie zrobi. Dlaczego? Bo są jeszcze tacy, co palkami grają. I oświadczam, ze mojego palka nigdy nie opuszcze.

EDIT: Każda profesja ma wady, ale trzeba szukać pozytywów, a nie "Jak najszybciej wbić lvl?".
Zreszta, Tibia powoli przestaje być grą RPG (role-playning game), gdyż każdy wbija lvl, skille byle by być w TOP. Po co? Zastanówmy sie. Ja wole pogadać, pobudować coś z parceli a nie tylko expić.

Ostatnio edytowany przez Ferciu - 21-11-2006 o 18:16.
stary 21-11-2006, 18:15   #14
Sir Radzio Angelus
Zbanowany

Data dołączenia: 27 12 2005
Lokacja: w domu

Świat: Calmera
Poziom: 25
Skille: 70/69
Poziom mag.: 4
Sir Radzio Angelus ma numer GG 3677348
Domyślny

Aktualnie gram palem (23lvl), lvl bije sie szybciej niż knightem, wiecej hitów wlazi, gra sie fajnie, tylko jest jedno ale...jak nie masz kapitału w depo to se palkiem nie pograsz. Zauważyłem, że palów jest baaaardzo mało na moim serwerze, malo kto decyduje sie na gre palem, czy cipsoft nie widzi, że pall wymiera?! No niech coś w końcu zrobi! Niełamiące spiry, nowe, silniejsze bronie etc. - tego palowi potrzeba! ;[
Sir Radzio Angelus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-11-2006, 18:22   #15
Ferciu
Użytkownik forum

Ferciu's Avatar

Domyślny

Palków fakt, jest mało, ale za przyjemności trzeba posmarować. Palek, hmm jest dla ludzi, a jak masz mało kapitału to robisz nooba ("Plx, 20 gp") i masz na 2 speary. Idziesz na coś np trole i są speary.
stary 21-11-2006, 18:26   #16
Kojotes
Rangers lead the way

Kojotes's Avatar

Data dołączenia: 25 02 2005

Gildia: Brigade
Świat: Astera
Poziom: 140
Skille: 99/73
Poziom mag.: 23
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Diddy Pokaż post
A runy, mf dla sorca/druta to za darmo ?

Sorc czy nawet drut zabije spidera, rota, dwarfa czy coś podobnego z samego roda. Nie musi się manasować ani sd'ków otwierać .

Cytuj:
k*rwa na jaka profesje byscie nie popatrzyli to odrazu same wady widzicie, heh... typowe polaczki
Ano tak to jest, że wady zawsze łatwiej dostrzec...A jak u palka są tak widoczne.. no cóż.. i nawet zalety tej profesji nie rekompensują zbytnio wad..
Kojotes jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-11-2006, 18:41   #17
Ferciu
Użytkownik forum

Ferciu's Avatar

Domyślny

Dlaczego nie rekonpensują? Ja jestem zadowoly z palka. Ile rayz mam powtarzać, palek jak każda profesja ma wady. Mniej lu bardziej widoczne ale WADY. xD

@UP
Raczej oczywiste, ze mag nie bedzie ubijał rata z sd
stary 21-11-2006, 18:48   #18
Sunspot_69
Użytkownik Forum

Sunspot_69's Avatar

Data dołączenia: 15 11 2006
Lokacja: ŁDZ

Imię: Devil ~
Profesja: Paladin
Świat: Trimera
Poziom: 54
Skille: 95/81
Poziom mag.: 18
Domyślny

Heh ja rowniez uwazalem palka za najelpszego voca jak zaczynalem grac w momencie kiedy konczylem przestawal mi sie podbac ale nie zerwygnowalem z niego i po XXX update wrocilem do tibi i to co teraz sie dzieje z palem to porazka. Chyba wszystkie jego wady zostaly wymienione,a jedyna jego zaleta jest chyba tylko to ze nie trzeba podchodzic do potwora. Gdybym teraz mogl sie wymienic za np knighta na 40 lev ze skillami po 80 mimo ze sam mam 94 dysta to z raczej bym to zrobil. Jedyna nadzieja ze cos w swaitecznym update dokoksuja bo to zaczyna sie robic zalosne ...
Sunspot_69 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-11-2006, 19:19   #19
Ferciu
Użytkownik forum

Ferciu's Avatar

Domyślny

Mam nadzieje, że w tym update wkońcu coś zmienią. Rozumiem, palek ma 2 rodzaje boltów, 3 arrowsów i pare jednoręczynych, no ale popatrzcie na knighta. Obliczyłem 30 swordów, 24 axe i 23 obuchy co łącznie daje 77. + 1 (fist) to daje 78 broni. A biedny palek ma 7. Tak, to nie żart. 7. Coś trzeba z tym zrobić.
stary 21-11-2006, 19:21   #20
alkoOholik
Zbanowany

alkoOholik's Avatar

Data dołączenia: 24 09 2006
Lokacja: Konin

Imię: Garet Zen
Gildia: Pg
Świat: Askara
Poziom: 61
Skille: 81/51
Poziom mag.: 16
alkoOholik ma numer GG 8962800
Domyślny

Każdy ma swoje zdanie, lecz przyznam Ci racje... palek jest troche udupiony...
Mimo to i tak grałem i będe grał palkiem bo jak dla mnie jest dobry =). Mam nadzieje, że coś naprawiom w tym update =)
P.S. Po co więcej broni? Co z tego, że dadzą Ci np. Łuk, który wali mocniej z trucizny jak i tak Kusza będzie najlepszą bronią...

Ostatnio edytowany przez alkoOholik - 21-11-2006 o 19:23. Powód: Ekhm
alkoOholik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania