Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 23-11-2006, 14:49   #1
Lenrock
Użytkownik Forum

Lenrock's Avatar

Data dołączenia: 17 09 2006
Lokacja: Giżycko

Stan: Na Emeryturze
Świat: Selena
Domyślny Tibia na starszy komputer

Parametry komputera;

WINDOWS XP PROFESSIONAL wersja 2002 dodatek service pack 1

Procesor Intel Celeron

400 MHz
96,0 MB RAM

HDD 10 GB

KARTA GRAFICZNA ZAINTEGROWANA Intel(R) 82810 Graphics Controller 4mb (chyba)

Przed chwilą zainstalowałem Tibie i wszystko sie tnie, a gdy grałem na wczesniejszym XP było wporządku! Dosłowanie się 'ścina' Co może być tego przyczyną?

@down

sterowniki sciagnelem ze strony intel.com, a chodzi o to ze wczesniej na xp tibia chodzila płynnie

Ostatnio edytowany przez Lenrock - 23-11-2006 o 15:02.
Lenrock jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 23-11-2006, 14:58   #2
emilok
pokrzywa

emilok's Avatar

Data dołączenia: 24 06 2004
Lokacja: malopolska

Stan: Niegrający
Profesja: Knight
Świat: Solera
Poziom: 111
Skille: 94/92
Poziom mag.: 7
emilok ma numer GG 8170610 emilok ma login Tlenu emilok@o2.pl
Domyślny

Złe sterowniki do grafy?
Do takiego sprzętu to bym radził w98, pozatym na w98 Tibia była by o wiele płynniejsza niż winXP.
stary 23-11-2006, 16:20   #3
Me$z
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 09 2006
Lokacja: W domu.

Szczęśliwy

Powiem, że mój komputer nie jest pierwszej młodości... Jednak tibia chodzi bez zarzutu Na takich parametrach twojego komputera nie radze używać XP'ka... Radze zmienić system na Win 98, tibia powinna zacząć chodzić płynnie. Ale o tym już wspomniał Emilok

Ostatnio edytowany przez Me$z - 23-11-2006 o 16:21.
Me$z jest offline  
stary 23-11-2006, 16:49   #4
Lenrock
Użytkownik Forum

Lenrock's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Me$z Pokaż post
Powiem, że mój komputer nie jest pierwszej młodości... Jednak tibia chodzi bez zarzutu Na takich parametrach twojego komputera nie radze używać XP'ka... Radze zmienić system na Win 98, tibia powinna zacząć chodzić płynnie. Ale o tym już wspomniał Emilok
jakbys nie zauwazyl napisalem w poscie ze do niedawna Tibia na XP i na tych parametrach chodziła mi jak w zegarku
Lenrock jest offline  
stary 23-11-2006, 17:43   #5
Tunio
Użytkownik Forum

Tunio's Avatar

Data dołączenia: 21 04 2005

Imię: Lowca Gesi
Profesja: Sorcerer
Świat: Honera
Poziom: 28
Skille: mam
Poziom mag.: 29
Domyślny

Trochę się dziwię bo kiedyś grałem w Tibię na podobnym kompie, rożnił się od podanego jednynie kartą graficzną (VooDoo 3 3000 16Mb) i miał wcześniej wspomnianego W98. Nic mi się wtedy nie zacinało ani obraz nie skakał.
Tunio jest offline  
stary 23-11-2006, 21:12   #6
janek@
Użytkownik Forum

janek@'s Avatar

Data dołączenia: 22 03 2005

Domyślny

Chyba nas w konia robisz bo xp'ek potrzebuje (chyba) 700 mhz.
Kup sobie jakis lepszy komputer. Moze byc 120 ram 700 mhz bo tylko ram i procek jest najwazniejszy w tym przypadku.
Radzilbym przywrocic xp jak wogole bedzie chodzil oraz zainstalowac sobie direct
9x.

@edit to down
Mie sie nie czepiaj ;p. Nigdy nie mialem gorszego komputera.

Ostatnio edytowany przez janek@ - 24-11-2006 o 17:05.
janek@ jest offline  
stary 23-11-2006, 21:59   #7
Dwik
Użytkownik Forum

Dwik's Avatar

Data dołączenia: 01 08 2004
Lokacja: Hrubieszów

Domyślny

Tibia to aplikacja która potrafi się ciąć nawet na Radeonach 9200 więc lubi sobie pokaprysić. Win XP to minimalnego komfortu pracy wymaga 128 MB, aby pracować w miarę wygodnie potrzebuje już 256-512 mb ramu do normalnego użytkowania. Polecam instalację Windowsa 98 SE i zajęcia się tibią.
stary 23-11-2006, 22:36   #8
szymi
Guest

Domyślny

spróbuj zmienić sterowniki do tibii z opengl albo z czego tam masz na inne. jak miałem opengl to mi się cięła, zmieniłem na dir 5 i ładnie chodzi (komp mam prawie ten sam: celeron 433, 128 ram, win millenium xD i chyba w najbliższym czasie na nowy mnie stać nie będzie :/)

stary 23-11-2006, 22:59   #9
Lenrock
Użytkownik Forum

Lenrock's Avatar

Domyślny

Trzeba troche wyjaśnić..

@janek@

nie musze kupywac sobie nowego komputera, bo mam bardzo dobrego i chyba przez rok nie bede musial nic w nim zmieniać. ten komputer z ktorym mam problem stoi u siostry na biurku

btw. no i co z tego ze win xp potrzebuje 700 MHz, na 400 MHz system działa bardzo dobrze, prawie w ogole sie nie tnie

@Dwik

tak jak wspomniałem wyżej, chodzi bardzo dobrze przy tych parametrach co są. wSE i w98 nie mogę zainstalować, bo zawsze przy instalacji coś sie jebie, moge instalować tylko wmillenium i winxp.

@Szymi

to jest tak ze ciągle jest ustawione na dir5, bo nie moge ani na openGL ani na dir9
**

chodzi o to ze po zainstalowaniu od nowa windowsa na ten komputer Tibia sie tnie, więc odjebcie sie od wymagań XPka, bo wszystko chodzi jak w szwajcarskim zegareczku (no oprócz Tibii ofc). jeszcze niedawno gra chodziła jak należy

Ostatnio edytowany przez Lenrock - 23-11-2006 o 23:00.
Lenrock jest offline  
stary 24-11-2006, 12:54   #10
Mr.Ofca
Użytkownik Forum

Mr.Ofca's Avatar

Data dołączenia: 11 08 2005

Domyślny

Skoro nie mozesz zmienic na directx lub opengl to moze masz niezainstalowane sterowniki do akcerlatora graficznego.

Na ten komp chyba najlepszy by byl Win 98 (w zadnym wypadku nie ME!!!). Skoro nie mozesz sobie poradzic z instalacja to popros jakiegos kolege co sie badziej zna. Skoro jednak nadal bedziesz sie upieral przy NT to moze Win 2k? Taki XP ktory ma mniej bajerow a przez to jest szybszy. U mnie na Celeronie 466, 64MB ram i 4MB karta graficzna chodzil slicznie, a winXP sie mulil niesamowicie.

@offtopic

Ludzie zastanowcie sie czasem. Kompy nie zuzywaja sie tak jak samochody. Myslicie ze kiedys sie tak kompy mulily? Poprostu instalowanie XP na starociu to bezsens. Jak masz taki komp to wystarczy sie skonsultowac z kims kto sie na tym zna i on zaproponuje lepszy system. Jak nie chodzi nawet Win98 to najlepiej zainstalwac linuxa + fluxbox i tez chodzi pieknie. Wiec jezeli w takim wypadku chcesz powiedziec "kup nowego kompa" to najlepiej wyjdz z tematu i daj sie wypowiedziec komus kto moze powiedziec cos bardziej uzytecznego.
stary 24-11-2006, 13:10   #11
Lenrock
Użytkownik Forum

Lenrock's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mr.Ofca Pokaż post
Skoro nie mozesz zmienic na directx lub opengl to moze masz niezainstalowane sterowniki do akcerlatora graficznego.

Na ten komp chyba najlepszy by byl Win 98 (w zadnym wypadku nie ME!!!). Skoro nie mozesz sobie poradzic z instalacja to popros jakiegos kolege co sie badziej zna. Skoro jednak nadal bedziesz sie upieral przy NT to moze Win 2k? Taki XP ktory ma mniej bajerow a przez to jest szybszy. U mnie na Celeronie 466, 64MB ram i 4MB karta graficzna chodzil slicznie, a winXP sie mulil niesamowicie.

@offtopic

Ludzie zastanowcie sie czasem. Kompy nie zuzywaja sie tak jak samochody. Myslicie ze kiedys sie tak kompy mulily? Poprostu instalowanie XP na starociu to bezsens. Jak masz taki komp to wystarczy sie skonsultowac z kims kto sie na tym zna i on zaproponuje lepszy system. Jak nie chodzi nawet Win98 to najlepiej zainstalwac linuxa + fluxbox i tez chodzi pieknie. Wiec jezeli w takim wypadku chcesz powiedziec "kup nowego kompa" to najlepiej wyjdz z tematu i daj sie wypowiedziec komus kto moze powiedziec cos bardziej uzytecznego.
nie ze sobie nie radze bo dobrze sie znam na komputerach, poprostu windows 98 nie chce sie instalowac probowalem na XX sposobów. i ty jesteś następny który mówi ze xp na starego kompa to bezsens. bzdura. chodzi bardzo dobrze i nei mam zamiaru zmieniać (siostra chce mieć xpka). w drugiej kolejnosci to zainstalowalbym windowsa me. pozdrawiam i proszę o zamknięcie tematu.
Lenrock jest offline  
stary 24-11-2006, 15:16   #12
Mr.Ofca
Użytkownik Forum

Mr.Ofca's Avatar

Data dołączenia: 11 08 2005

Domyślny

No wlasnie tylko to JEST bzdura. 96 RAM to duzo ponizej minium. Jezeli twierdzisz ze Xp nie muli to widac ze nie widziales jak 98 "smiga".
PS. Windows Milenium = Windows 98 z wieloooooma dziurami. Tak wiec nie rozumiem jak mozesz myslec o instalacji "ME".
stary 24-11-2006, 15:31   #13
Lenrock
Użytkownik Forum

Lenrock's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mr.Ofca Pokaż post
No wlasnie tylko to JEST bzdura. 96 RAM to duzo ponizej minium. Jezeli twierdzisz ze Xp nie muli to widac ze nie widziales jak 98 "smiga".
PS. Windows Milenium = Windows 98 z wieloooooma dziurami. Tak wiec nie rozumiem jak mozesz myslec o instalacji "ME".
wiem jak śmiga 98 bo był instalowany na tym komputerze 7 lat temu (taka ciekawostka; 7 lat temu ten komputer kosztował 7000zł+ i nie miał 96 ramu tylko 32;p). a mysle o instalowaniu tylko xp i me, bo jak juz mowilem 98 i se nie instaluje sie na tym gracie
Lenrock jest offline  
stary 24-11-2006, 16:30   #14
emilok
pokrzywa

emilok's Avatar

Data dołączenia: 24 06 2004
Lokacja: malopolska

Świat: Solera
Poziom: 111
Skille: 94/92
Poziom mag.: 7
emilok ma numer GG 8170610 emilok ma login Tlenu emilok@o2.pl
Domyślny

Dyskusja odbiegła od meritum sprawy, która sie defakto rozbija o sterowniki. Zainstaluj poprawnie/poprawne i po kłopocie.
stary 24-11-2006, 17:02   #15
Vernx
Guest

Domyślny

Ja mam podobny problem, zainstalowałem tibie wczoraj zmieniłem windows przed reinstalem (też miałem XP) tibia działała bez zarzutów komp mam dobry a wyskakuje mi cos takiego gdy chce uruchomić tibie \/
Video surface allocation failed (error code 13)
please choose another video graphics mode... plx po pomoc

stary 24-11-2006, 19:18   #16
Me$z
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lenrock Pokaż post
nie ze sobie nie radze bo dobrze sie znam na komputerach, poprostu windows 98 nie chce sie instalowac probowalem na XX sposobów. i ty jesteś następny który mówi ze xp na starego kompa to bezsens. bzdura. chodzi bardzo dobrze i nei mam zamiaru zmieniać (siostra chce mieć xpka). w drugiej kolejnosci to zainstalowalbym windowsa me. pozdrawiam i proszę o zamknięcie tematu.
Może tylko tak myślisz, że sie dobrze znasz? Dobra nie ważne... Na starego kompa XP'ka sie nie opłaca instalować! Sam mam 6 letniego kompa i lepsze parametry od twojego i XP'ek by mi sie mulił jak nie wiem co... W pierwszej kolejności powinienieś skonsultować sie z jakimś niezłym informatykiem, on by ci zainstalował Windowsa 98. Ale jeśli sie tak upierasz, że XP'ek tak u ciebie szybko chodzi i w ogóle to najlepiej w tibie nie graj i wszystko będzie w porządku.
stary 24-11-2006, 19:36   #17
Kajusz931
Użytkownik Forum

Kajusz931's Avatar

Data dołączenia: 01 09 2005
Lokacja: UK

Domyślny re

Cytuj:
Na starego kompa XP'ka sie nie opłaca instalować!
Nie umiesz czytac?

Jakie programy? Moze Norton albo cos tak muli ten komp...
Kajusz931 jest offline  
stary 24-11-2006, 19:52   #18
Yero
Użytkownik Forum

Yero's Avatar

Data dołączenia: 29 06 2005
Lokacja: Siemianowice Śląskie

Stan: Usunięty
Świat: Pandoria
Yero ma numer GG 5573446
Domyślny

Na taki PC jakikolwiek windows? O.o
Tylko Linux
Polecam Ubuntu 6.06...
Yero jest offline  
stary 24-11-2006, 20:31   #19
Lenrock
Użytkownik Forum

Lenrock's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Może tylko tak myślisz, że sie dobrze znasz? Dobra nie ważne... Na starego kompa XP'ka sie nie opłaca instalować! Sam mam 6 letniego kompa i lepsze parametry od twojego i XP'ek by mi sie mulił jak nie wiem co... W pierwszej kolejności powinienieś skonsultować sie z jakimś niezłym informatykiem, on by ci zainstalował Windowsa 98. Ale jeśli sie tak upierasz, że XP'ek tak u ciebie szybko chodzi i w ogóle to najlepiej w tibie nie graj i wszystko będzie w porządku.
dobra nie wazne? bo poprostu nie wiesz co napisać, tylko błądzisz. moj tata jest informatykiem, siedział juz w tym jak sie urodziłeś, więc mi nie pierdo.l za przeproszeniem, ze mam wezwać informatyka i on to załatwi. skoncz waść, wstydu oszczędź!

@Yero

linus?nigdy;p

@emilok

rzecz w tym, że ściągam sterowniki do tej karty bezpośrednio ze oficjalnej strony intel

emilok możesz zamknąć temat, bo naprawde zaczyna sie dyskusja kto sie zna na komputerach a kto nie.,

@DOWN

mniemam, że ja napisałem ze xp chodzi mi płynnie a ty ciągle jęczysz, że sie nie opłaca instalować-,-

Ostatnio edytowany przez Lenrock - 24-11-2006 o 20:35.
Lenrock jest offline  
stary 24-11-2006, 20:32   #20
Me$z
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kajusz931 Pokaż post
Nie umiesz czytac?
Co...? -_-"
Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania