Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 23-11-2006, 19:02   #61
Kojotes
Rangers lead the way

Kojotes's Avatar

Data dołączenia: 25 02 2005

Profesja: Royal Paladin
Gildia: Brigade
Świat: Astera
Poziom: 140
Skille: 99/73
Poziom mag.: 23
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gremlin Pokaż post
Na cale 3-4h strzelania non stop, w praktyce 5-8 polowania.
To powiedz mi dlaczego z bp boltow (2000 co dosztuki) na 99 lev i 93 dist nie poexpię na d lair w edron dłużej niż 2h (a często jest to mniej)? Dodam że nie wyrzucam boltów do lavy i mam spory zapas manasów (:

Cytuj:
Paladyn moze expic na wl solo od ~120 lvl a nie 180.
Racja, ale koleś się pytał na czym może expić 180 rp.

Cytuj:
2. 200+ przy skillach 85 zdarza sie raz na 2-3h... jak dla mnie to wielka rzadkosc.
To i tak znacznie lepiej. Przykładowo, ja jako pally z tym swoim 93 dist (mam go od ~2 miesięcy) tylko dwa razy widziałem hita większego od 170 (było to 170 i 175). Dodam że expiłem prawie codziennie.

Cytuj:
2. Boli cie zeby palkiem kupic sobie poison dagger i zabijac z niego poison spidery i takie inne ktore ci wejda w droge?
But who f-cking cares about that sh-t? Po prostu sie ignoruje albo marnuje bolta wartego 3 gp ( xD ), nikt nie ma ochoty bawić się ze zmianą broni

Cytuj:
Rycerz ma 2-4 uzyteczne bronie w kazdej kategori (fs, bs, GS, sov; fa, dl, sca; ss, wh), paladyn ma 3 uzyteczne bronie (zwykle strzaly, zwykle bolty, gwiazdki)... wychodzi prawie na to samo.
Prawie robi wielką róźnicę........
Normalny, statystyczny paladyn w 95% używa kuszy.... I to od czasu, gdy wbił ten 60 dist.

EDIT>>>>>>
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Knight Patryk Pokaż post
Sorc na wojnach dobry do walenia ztrapowanych ludzi a jak go zlapie 2 palkow to padnie albo nawet sam 1 pal moze go rozlozyc bo zazywaczaj sorce maja malo uhow bo maja sd i manasy wiec sorc uzyje 2-3 SD i zabierze moze 3/4 hp palowi a pal sie uhnie i bedzie mial prawie na full wiec jesli sorc ma 15bp sd a pal 14 uh to przegra sorc no i oczywiscie sorce maja maly cap

Fajna symulacja, ale jak sorc ma na wykończeniu manasy, sd czy jakiekolwiek inne runy to albo kryje się za rycerzami i wycofuje z walki albo wrzuca utani gran hur, zakłada t ringa i ucieka (gdy jest bezpośrednio atakowany).

Ostatnio edytowany przez Kojotes - 23-11-2006 o 19:05.
Kojotes jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 23-11-2006, 19:06   #62
Diamonic
Użytkownik Forum

Diamonic's Avatar

Data dołączenia: 09 10 2005
Lokacja: Zabrze

Stan: Niegrający
Świat: Aldora
Domyślny

Cytuj:
Od ~30 lvl i 50-55 distance przyniesc wiecej kasy niz wydasz na strzaly/bolty to nie jest wielki problem. 20 lvl pozniej przyniesc duzo wiecej loota/kasy niz boltow poszlo to jeszcze mniejszy problem.
Jak możes to podaj jakąs miejscówke dla 30rp żeby mógł zarobić a nie wydawać? >: 63 dista btw. ;d
stary 23-11-2006, 19:19   #63
maszter321
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 09 2006

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Knight
Poziom: 115
Domyślny

moj kuzyn 46 palek z 79 distem zdarzylo mu sie ze nie trafil w skeleta (dymek) -.- albo rata wzial na 3 hity (dymek,dymek,hit) watpie zeby na takich skilach knight z gsem w lapie by mial takiegho "pecha"

Pzdr.

Ostatnio edytowany przez maszter321 - 23-11-2006 o 19:23.
maszter321 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-11-2006, 19:47   #64
Sie mapes
Użytkownik Forum

Sie mapes's Avatar

Data dołączenia: 08 11 2004
Lokacja: Wroclaw

Stan: Aktywny gracz
Imię: Sir mapes
Świat: Lunara
Sie mapes ma numer GG 2380376
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Diamonic Pokaż post
Jak możes to podaj jakąs miejscówke dla 30rp żeby mógł zarobić a nie wydawać? >: 63 dista btw. ;d
Ja moge Ci na to odpowiedziec, idziesz na Dworki ze strzalami, sama kasa zwroci Ci sie na pewno, jesli wypadna dodatkowo dworkowe itemki to mozesz byc w huhu do przodu (bast skirty sa potrzebne do questa wiec mozna je spylic o wiele drozej niz u NPC ) Ponadto leci tam calkiem duzo nozy do rzucania wiec odrazu bedziesz mial czym trenowac. Uhy praktycznie wcale nie leca bo Venomsnipery tylko zatruwaja, problemem moga byc jedynie Voodoomastery ktore moga upic, dlatego warto zabarc tam ze soba 1 dwarven ring.

http://www.tibia.pl/index.php?i=3&t=763816 <-Link do poradnika o Trapwood, caly 1-szy poziom bedzie idealny dla 30rp

Zainstaluj FireFox'a 2 a może w czymś Ci pomoże -.-'
http://www.mozilla-europe.org/pl/
Sie mapes jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-11-2006, 20:04   #65
Diamonic
Użytkownik Forum

Diamonic's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Sie mapes Pokaż post
Ja moge Ci na to odpowiedziec, idziesz na Dworki ze strzalami, sama kasa zwroci Ci sie na pewno, jesli wypadna dodatkowo dworkowe itemki to mozesz byc w huhu do przodu (bast skirty sa potrzebne do questa wiec mozna je spylic o wiele drozej niz u NPC ) Ponadto leci tam calkiem duzo nozy do rzucania wiec odrazu bedziesz mial czym trenowac. Uhy praktycznie wcale nie leca bo Venomsnipery tylko zatruwaja, problemem moga byc jedynie Voodoomastery ktore moga upic, dlatego warto zabarc tam ze soba 1 dwarven ring.

http://www.tibia.pl/index.php?i=3&t=763816 <-Link do poradnika o Trapwood, caly 1-szy poziom bedzie idealny dla 30rp
Hehe, ok dzięki. ) A jak z expem? Ile na k/h? Zresztą mało ważne bo tam zarobie a gdzie indziej wyexpie.
stary 23-11-2006, 20:24   #66
Sie mapes
Użytkownik Forum

Sie mapes's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Hehe, ok dzięki. ) A jak z expem? Ile na k/h? Zresztą mało ważne bo tam zarobie a gdzie indziej wyexpie.
ee tego nigdy nie wiem ile k\h ale ujme tak, chodzac po calym pierwszym poziomie i najlatwiejszych nizszysz poziomach w 2 dni wbilem z 45lvl na 49 . Fajne jest to ze leca ci tam soule (jeszcze) i mozna tam lazic majac niewielkie lagi

stary 23-11-2006, 20:31   #67
Diddy
Użytkownik Forum

Diddy's Avatar

Data dołączenia: 03 10 2006

Diddy ma numer GG 8025029
Domyślny

Cytuj:
Pallem w opisie wyrabiałem 20k/h.Na -1.

Ostatnio edytowany przez Diddy - 23-11-2006 o 20:32.
Diddy jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-11-2006, 20:35   #68
Diamonic
Użytkownik Forum

Diamonic's Avatar

Domyślny

Hmm.. powiem tak, właśnie obejrzałem filmik Cichego z Trapwood i można powiedzieć, że przeraziła mnie ilość tych dworców, na ile starczy około 1000 strzałek?
stary 23-11-2006, 20:37   #69
Diddy
Użytkownik Forum

Diddy's Avatar

Data dołączenia: 03 10 2006

Diddy ma numer GG 8025029
Domyślny

Cytuj:
Hmm.. powiem tak, właśnie obejrzałem filmik Cichego z Trapwood i można powiedzieć, że przeraziła mnie ilość tych dworców, na ile starczy około 1000 strzałek?
40 min, max 1h.Nie masz się czego obawiać napierw zabijaj voodomastery pozniej resztę.
Diddy jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-11-2006, 20:39   #70
Sie mapes
Użytkownik Forum

Sie mapes's Avatar

Domyślny

1 dwork- 2 strzaly, ja zawsze licze tak Wez na wszelki wypadek bp FB, ktore zrob sam jako ze PALADYNI moga

stary 23-11-2006, 20:50   #71
Poznanski Rycerz
Zbanowany

Data dołączenia: 02 04 2005
Lokacja: Poznan

Stan: Na Emeryturze
Imię: Raverton
Świat: Galana
Poziom: 96
Skille: 92/47
Poziom mag.: 19
Domyślny ...

180 rp
Expi zazwyczaj na wrl dragon lair teraz moze goroma...
Hity sa male? 100 pall wali 180 z bolta w dragi .... zalezy od dista na pewno nie sa tak duze jak knighta....

Na dlach jest tak

Ds'y + hmm + zazwyczaj drugi pall
Ds'y ihasz a hmm + bolt jak sam lub bolt + bolt z drugim palem albo z hmm jak kto woli ;]

DL solo
Hmm + bolt najlepsza jest do tego deeper fibula dobrze sie tam biega

Bloker
Zazwyczaj bierze sie 2-3 palkow to wtedy sie oplaca bo dla shooterow mniejszy waste a wychodzi mniej wiecej to samo co z sorcem, ale z kolei nie to samo co z 3 sorcami.

SD
Kazdy zna moc tej runy. Moim zdaniem knight jest uposledzony pod tym wzgledem. Moze tylko exori i musi naladowac mane a sd zada wiecej obrazen. Przydaje sie przy pkowaniu wojnach i w ogole sd to sd- tego nie trzeba opisywac.

Jak tak zalezy blokerowi na uhach
Bierze ~40 lvl drut daje mu kilka bp manasow
A reszta ludzi shoota. Hunty rzadko kiedy sa z jednego palla bo jest to waste chyba ze bloker ma sca/ sov lub cos lepszego ;].

Pal wcale nie jest uposledzony, po prostu mage zostaly skoksowane...
Knight musi klepac cyce dwarfy zolwie
a palem co? mozesz isc na to co knight plus poh dragi (knightowi oplacalne dragi sa dopiero z sca/sov) Pal praktycznie nie traci uhow wszystko leci z mf'ow wylootujesz k-arm z gs'a i juz ci sie splaca hunt, chyba ze duzo boltow juz zwastowales czytaj okolo bp, ja na pohu trace malo manasow zazwyczaj ide juz na poh z pelna mana co umozliwia dlugie expienie.

Uposledzenie palla polega na tym, ze bolty sa dosc drogie... i hity mniejsze niz knighta. Ale na pewno... pal ma wiecej mozliwosci do expienia i pal ma sd ;] i przede wszystkim exura vita. Czesto zapominana ale, jest to zaje**** dobry spell. Jak gra sie umiejetnie palem to nie ma ani waste- chociaz czasami to nie uniknione zalezy od lootlucka. Minusem pala jest to ze kick= dead chyba ze ktos cie zacznie uhac. To, ze expiles na edron lair 2h to znaczy, ze albo miales super resp albo waliles na full defie i zabijales dl'e z boltow ;] Ja tam moge expic dluzej plus walac single spawn dl;a

Po upie najlepiej grac sorcem ;]

Ostatnio edytowany przez Poznanski Rycerz - 23-11-2006 o 20:56.
Poznanski Rycerz jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-11-2006, 21:19   #72
Kojotes
Rangers lead the way

Kojotes's Avatar

Data dołączenia: 25 02 2005

Gildia: Brigade
Świat: Astera
Poziom: 140
Skille: 99/73
Poziom mag.: 23
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Poznanski Rycerz Pokaż post
180 rp
Expi zazwyczaj na wrl dragon lair teraz moze goroma...
Hity sa male? 100 pall wali 180 z bolta w dragi .... zalezy od dista na pewno nie sa tak duze jak knighta....
Hahaha, od kiedy dmg zależy od lev? hueauhea

Cytuj:
Na dlach jest tak

Ds'y + hmm + zazwyczaj drugi pall
Ds'y ihasz a hmm + bolt jak sam lub bolt + bolt z drugim palem albo z hmm jak kto woli ;]

DL solo
Hmm + bolt najlepsza jest do tego deeper fibula dobrze sie tam biega
Dle się leje albo z blokerem albo solo. 100 rp jest w stanie ubić każdy spawn dli w Tibii (ofc oprócz ekstremy jak Kharos czy Deep goroma). O tym ze ktoś blokuje dsami, iha je i klepie samymi boltami w 2 pallys jeszcze nigdy nie słyszałem

Cytuj:
Bloker
Zazwyczaj bierze sie 2-3 palkow to wtedy sie oplaca bo dla shooterow mniejszy waste a wychodzi mniej wiecej to samo co z sorcem, ale z kolei nie to samo co z 3 sorcami.
Taa, i z tymi 3 palkami ciekawy jestem jaki będzie podział loota. Każdy dostanie gównianą kasę, a shooterzy jeszcze na dodatek gównianego expa. Jeśli paladyn idzie na mocniejsze potwory pokorju demca (na niższych lev ofc) to tylko w towarzystwie maga. Mało który bloker weźmie 2x 80 rp na demce. 100 MS powinien zadać więcej dmg niż oni obaj. A we 2 z blokerem to sobie pally może łazić na hero, bk, dl (ofc na odpowiednich lev i dist) czy np. wrl (na wyzszych lev +).

Cytuj:
SD
Kazdy zna moc tej runy. Moim zdaniem knight jest uposledzony pod tym wzgledem. Moze tylko exori i musi naladowac mane a sd zada wiecej obrazen. Przydaje sie przy pkowaniu wojnach i w ogole sd to sd- tego nie trzeba opisywac.
A który paladyn lub mag używa sd do normalnego, regularnego expienia (nie mówię o huntach wrl czy demce)? A który knight używa exori podczas expienia? Załeżnie od miejscówki, ale większość.

Cytuj:
Hunty rzadko kiedy sa z jednego palla bo jest to waste chyba ze bloker ma sca/ sov lub cos lepszego ;].
Paladyn na 100 lev waląc bolt + hmm prawie co każdą runę zabije dl szybko. tak szybko, że bloker (załózmy ze mu ktoś blokuje) będzie happy z huntu, nawet jak nie ma sca ani sov'a.

Cytuj:
Pal wcale nie jest uposledzony, po prostu mage zostaly skoksowane...
Knight musi klepac cyce dwarfy zolwie
a palem co? mozesz isc na to co knight plus poh dragi (knightowi oplacalne dragi sa dopiero z sca/sov) Pal praktycznie nie traci uhow wszystko leci z mf'ow wylootujesz k-arm z gs'a i juz ci sie splaca hunt, chyba ze duzo boltow juz zwastowales czytaj okolo bp, ja na pohu trace malo manasow zazwyczaj ide juz na poh z pelna mana co umozliwia dlugie expienie.
Palek jest lepszy na potworu średniej klasu (pokroju drag-gs lub coś koło tego). Kina zyskuje przewagę na potworach słabszych- cyclopy, turtles, scarabs..... itp.

Cytuj:
To, ze expiles na edron lair 2h to znaczy, ze albo miales super resp albo waliles na full defie i zabijales dl'e z boltow ;] Ja tam moge expic dluzej plus walac single spawn dl;a

Expie tam od 70 lev (zasadniczo) i tak było zawsze. 2k boltów= 2h (coś w granicach 90k+ expa, teraz więcej) w kilku wersjach- tylko smoki, smoki + single dl pare razy, smoki + single dl jak tylko się zrespi, dle na quescie + smoki podczas czekania na respa. I nigdy z tym bp boltów dłużej nie posiedziałem niż 120 min.

Ostatnio edytowany przez Kojotes - 23-11-2006 o 21:24.
Kojotes jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-11-2006, 21:28   #73
Diamonic
Użytkownik Forum

Diamonic's Avatar

Domyślny

Cytuj:
1 dwork- 2 strzaly, ja zawsze licze tak Wez na wszelki wypadek bp FB, ktore zrob sam jako ze PALADYNI moga
Ok byłem już tam na chwile sprawdzić i mogę powiedzieć, że obejdzie się bez FB. A teraz małe pytanie, brać eq i mieć te 100-200 strzał mniej czy iść w samych boh'ach i mieć więcej strzałek, bo teraz zauważyłem, że z bp uh, bp mf + b robe, p legs i boh mam tylko miejsce na 750~ strzałek. :S
stary 23-11-2006, 21:51   #74
Tentotrix
Użytkownik Forum

Tentotrix's Avatar

Data dołączenia: 04 10 2006
Lokacja: Stąd

Stan: Aktywny Gracz
Domyślny

Cytuj:
"Palek ssie"- tylko to mozna wywnioskowac z wiekszości postow. Zgoda wejscie na niektore poziomy może wkurzyc, bo wchodzisz majac 600hp a po chwili masz tylko 200, do treningu nie wystarczy Ci byle rotworm, na kazdy trening musisz targac wlocznie albo kamienie, wydajesz na bolty kupe kasy. Ale moze teraz skupmy sie na jego zaletach. Wg. mnie jego glowne zalety to:

-Ekwipunek: plate set starcza na dlugo, potem gdy zakupi sie blue robe, i bohy praktycznie nie trzeba sie przejmowac helmem czy tez spodniami

-Leczenie: ja zwykle nosze Bp Uhow ktore glownei uzywam tylko przez fakt ze pomyle hotkey'a. Uzywac mozna zwykle Exur Vit i Gran'ow. Szybkosc regenaracji many jest na tyle duzo ze nei trzeba uzywac mana fluidow.

-Expowiska: Jest kilka expowisk ktore wybitnie nie nadaja sie dla innych profesji. I nie mowie tu o Poh'u itp. Na zwyklych dworkach mozna sie leciutko wkurzyc gdy od szamanow dostajesz paraliz a za Venomsniper'ami trzeba sie nabiegac jak za kurczakami. Banuta, wychodze z zalozenia ze jak Sibang stoi to wolniej strzela (). Nargor, Piraci potrafia niezle przywalic jak knight ma skile kolo 70\70 i na full ataku, paladyn ma te swoje 70 i nie pozwala sie zblizyc ;P

-Atak: gdy solujemy np. GSa to latwej jest zaznaczyc aby postac go atakowala niz nawet hotkejujajc caly czas na niego z run

Na koniec to moge powiedziec ze paladyn tez niemilosiernie potrafi wkurzyc ale ne zapominajmy ze poza wadami ma tez zalety
-
Prawda chociaz widze ze niektóre profesjie pod jakimis wzgledami przewyszaja palka,ja poprostu lubie nim grac i tyle dzisiaj dla poprawy humoru testowalem combo- power bolts+ sd...i doszedlem do wniosku ze kocham tego mojego rp
Tentotrix jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-11-2006, 21:52   #75
Lord Terus
Zbanowany

Lord Terus's Avatar

Data dołączenia: 25 01 2006
Lokacja: Brzeg

Świat: Candia
Poziom: 120
Skille: 95
Poziom mag.: 21
Domyślny

Mi tam palladynem gra się dobrze i nie mam zamiaru zmienić profesji.
Co do skillowania po jakiego ch** skillowac?
Ja nie skillowałem i mam ten 89 dist na 86lvlu.
Palladyn może expić na silniejszych potworkach niż knight na tym samym lvlu.
Blokowanie Palladynem jest bardziej opłacalne moim zdaniem niż knightem ponieważ ma e vite.
Nie wiem jak nie starcza ci 2k boltów (ktoś tam pisał) na 2 h na d laire.
Palladyn nie jest dobry do pg ale można nim się fajnie bawić.
Np. Na moim lvlu można już expić na : Dlach, Deep fibuli (zwykle waste ale może coś polecieć a exp dobry, exp 65-70k/h), Ancient Scarabach (bijąc z bolt+hmm zwykle 1k do tyłu jestem ale czasami się zwraca 45k/h), OF (duży zysk exp 40k/h), tomb za tp -1 i na niektórych -2 (zależy, exp 40-50k/h), Dragi (50-60k/h zawsze się prawie zwraca na +), Hero ( 30k/h zwykle loot pokrywa koszty huntu), Gsy, Quary (fish finy na candi są drogie exp 40k/h), na niższym lvlu można bić dsy na ghost land exp dobry.

Sorcem na niższych lvla bijąc z e vis czasami się nie zwraca za mfy.

Tak od 120lvla można już wrl. 150lvl to myśle że już d hell solo z tarczą także pall rox
Lord Terus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-11-2006, 02:30   #76
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lord Terus Pokaż post
Blokowanie Palladynem jest bardziej opłacalne moim zdaniem niż knightem ponieważ ma e vite.
ale potrzebuje o polowe wiekszy level zeby blokowac to samo co knight ....
stary 24-11-2006, 11:04   #77
Frapper
Użytkownik Forum

Frapper's Avatar

Data dołączenia: 17 12 2005
Lokacja: Funreal World
Wpisy bloga: 1

Frapper ma numer GG 1002880
Domyślny

I nie ma exety.

Ja z blokerem i 2 ds 70 rp robilem na hero do 60k exp/h, spawn co około 1:30 min.

http://mroziak.blogspot.com/
Pierwszy uzytkownik ktory reportuje wlasne posty.

<Tompior> ale najlepsze z kont evana
<Tompior> Rothes_pompowacz_arbuzuw
Frapper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-11-2006, 13:34   #78
Diamonic
Użytkownik Forum

Diamonic's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Pamietam moja pierwsza wyprawe tam, wpadam druidem (wtedy zdaje sie cos ~110 lvl), zaczyna mnie atakowac wieksza ekipa dworkow to ja odruchwo sio i GFB i... padla polowa a pozostale kilka dworkow mimo ze daja niezle show (zostaly 2 voodomaster) to wogole mi hp nie zabieraja.
Podpowiem tyle... najwieksze obrazenia na dworkach sa od poison fieldow rzucanych przez voodomastery
Mi raczej chodziło, że 1k strzałek nie starczy nawet na 30 minut, bo tyle tego tam.
stary 24-11-2006, 14:01   #79
Knight Patryk
Użytkownik Forum

Knight Patryk's Avatar

Data dołączenia: 29 05 2004
Lokacja: Opole

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kojotes Pokaż post
Hahaha, od kiedy dmg zależy od lev? hueauhea
Od updata 7.8 ...
Knight Patryk jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-11-2006, 14:12   #80
Sie mapes
Użytkownik Forum

Sie mapes's Avatar

Domyślny

Fajny filmik znalalzlem dla tych co uwazaja ze profesja paladyn jest strasznie nudna i ze sobie nie radzi

http://tibicams.tibianetwork.net/en/movies/show/13787

mysle ze innym profesja poszloby to troche gorzej

Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania