Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 24-11-2006, 14:34   #81
Tentotrix
Użytkownik Forum

Tentotrix's Avatar

Data dołączenia: 04 10 2006
Lokacja: Stąd

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Royal Paladin
Domyślny

lol,jak czytam te posty to sie zastanawiam ,czy wy w ogóle kiedys graliscie palkami? nie do 20 lvlu ale tak do 50..jak nie to nie mówicie nic na temat palka bo nie znacie tej profesji..tylko z odpowiadan,poradników czy innego ścierwa..o_O
@edit
Sie Mapes,fajny film

Ostatnio edytowany przez Tentotrix - 24-11-2006 o 14:45.
Tentotrix jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 24-11-2006, 14:56   #82
GiantSpider
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 17 11 2006

Domyślny

Obrażenia zadawane z broni nie zależą i nigdy nie zależały od poziomu gracza. Obejrzyjcie sobie choćby filmiki z expienia eternal obliviona - przecież on wcale nie bije dużo mocniej od knighta na 50 lvlu ze skillami po 80, a ma o 240 lvli wiecej. Gdyby obrazenia zależały od poziomu to eternal waliłby po 200-300 albo nawet wiecej, a w rzeczywistości wali po 100. (średnio)
GiantSpider jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-11-2006, 15:49   #83
Sie mapes
Użytkownik Forum

Sie mapes's Avatar

Data dołączenia: 08 11 2004
Lokacja: Wroclaw

Stan: Aktywny gracz
Imię: Sir mapes
Świat: Lunara
Sie mapes ma numer GG 2380376
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez DRoN Pokaż post
2. Mogą dodać np. iron bolty, które mają atak większy od zwykłych bolców o 4-5 i kosztują w sklepie 5gp/sztuka.

LOL
Ale ja mówię o czymś na tyle realnym, co nie przepakowałoby tej profesji.

Ps. Mogliby dodać kuszę szybkostrzelną (istnieje w RL coś takiego i nie jest to jakaś super nowoczesna broń, tylko średniowieczny syf), która nawala 3 strzały/2sek (3 razy szybciej), ale ma zasięg 3 sqm i siłę łuku.
Tak na marginesie to za te "iron bolty" by sie doysc duzo bulilo bp wychodzilby 10k, i pewnie bylyby ciezsze jescze. A co do kusyz szbkostrzelnej to nie kusza ma iweszky dmg od luku ale bolt od strzaly.

Ale najwazniejszego minusa to w sumie nikt nie zauwazyl,nawet nie minusa ale glupoty. Paladyn moze tworzyc Burst Arrowsy a jest to przeciez wyjatkowo amuniacja dla profesji magicznych

Zainstaluj FireFox'a 2 a może w czymś Ci pomoże -.-'
http://www.mozilla-europe.org/pl/
Sie mapes jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-11-2006, 16:01   #84
GiantSpider
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Sie mapes
Paladyn moze tworzyc Burst Arrowsy a jest to przeciez wyjatkowo amuniacja dla profesji magicznych
I dla knightów, którzy z broni nie są w stanie zadać obrażeń najmocniejszym potworom.
stary 24-11-2006, 16:57   #85
Sie mapes
Użytkownik Forum

Sie mapes's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez GiantSpider Pokaż post
I dla knightów, którzy z broni nie są w stanie zadać obrażeń najmocniejszym potworom.
ee to ze dla knightow to pierwsze slysze , ale sek w tym ze malo jaki palek bedzie ich uzywal

@maszter321
Dzieki, to teraz juz wiem

Ostatnio edytowany przez Sie mapes - 24-11-2006 o 17:49.
stary 24-11-2006, 17:43   #86
maszter321
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 09 2006

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Knight
Poziom: 115
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Sie mapes Pokaż post
ee to ze dla knightow to pierwsze slysze , ale sek w tym ze malo jaki palek bedzie ich uzywal
knight uzywa ich chocby na annihilatorze
maszter321 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-11-2006, 21:13   #87
GiantSpider
Użytkownik Forum

Domyślny

Glownie dla knightow bo sorc ma sd
stary 24-11-2006, 21:42   #88
Fagaro
Użytkownik Forum

Fagaro's Avatar

Data dołączenia: 06 06 2006

Imię: Fagaro
Profesja: Elite Knight
Gildia: Redeemers
Świat: Eternia
Poziom: 209
Skille: 99/97
Poziom mag.: 9
Domyślny

podczas anihilatora sorcerzy uzywaja ue/brusty i moze jednego sd, wiecej sd nei zdaza. knighcie uzywaja brustow a paladyni power boltow lub zwyklych beltow.

Brusty uzwaja madzy do polowan oraz knighci z levelem 130+ do walki pvp w druzynie.
Fagaro jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-11-2006, 00:32   #89
Diamonic
Użytkownik Forum

Diamonic's Avatar

Data dołączenia: 09 10 2005
Lokacja: Zabrze

Stan: Niegrający
Świat: Aldora
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Fagaro Pokaż post
podczas anihilatora sorcerzy uzywaja ue/brusty i moze jednego sd, wiecej sd nei zdaza. knighcie uzywaja brustow a paladyni power boltow lub zwyklych beltow.

Brusty uzwaja madzy do polowan oraz knighci z levelem 130+ do walki pvp w druzynie.
Magowie* ;p Taki offtop.
stary 25-11-2006, 09:21   #90
Whoopero
Użytkownik Forum

Whoopero's Avatar

Data dołączenia: 20 05 2006
Lokacja: Tomaszów Lubelski

Profesja: Paladin
Świat: Refugia
Poziom: 88
Skille: 90/xx
Poziom mag.: 18
Domyślny

Ilestam @up

Ktos tam pisal ze porownowojac tibie do sredniowiecza...
jesli porwonamy do niego to w sredniowieczu jak strzelali ze strzal to te strzaly im nie znikaly tylko zostawaly np w ciele danego przeciwnika i mozna bylo wyciagnac.....to by nie byl glupio pomysl tlyko musialy by sie te strzaly lamac tak jak speary...co wy na to ?
Whoopero jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-11-2006, 10:34   #91
Sie mapes
Użytkownik Forum

Sie mapes's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Whoopero Pokaż post
Ilestam @up

Ktos tam pisal ze porownowojac tibie do sredniowiecza...
jesli porwonamy do niego to w sredniowieczu jak strzelali ze strzal to te strzaly im nie znikaly tylko zostawaly np w ciele danego przeciwnika i mozna bylo wyciagnac.....to by nie byl glupio pomysl tlyko musialy by sie te strzaly lamac tak jak speary...co wy na to ?
@up
To swoja droga, dobrze jakby chociaz 50% strzal/beltow zostawalo w ciele przeciwnika. Ale z drugiej strony strzaly i belty sa zakonczone grotem w ksztalcie "trojkata" czyli jak sie wbija to automatycznie klinuja sie w ciele, dlatego w przypadku postrzelenie zwykle lamalo sie strzaly zeby nie przeeszkadzaly w czasie bitwy.

stary 25-11-2006, 11:14   #92
DRoN
Użytkownik Forum

DRoN's Avatar

Data dołączenia: 02 08 2005
Lokacja: Przasnysz

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Sie mapes Pokaż post
Tak na marginesie to za te "iron bolty" by sie doysc duzo bulilo bp wychodzilby 10k, i pewnie bylyby ciezsze jescze. A co do kusyz szbkostrzelnej to nie kusza ma iweszky dmg od luku ale bolt od strzaly.
No tak.
Strzała kosztuje 2 gp -> att:~25
Bolt kosztuje 3 gp -> att:~29-30
Steel/Iron bolt 5 gp -> att:~35

Przecież gdy z bolta masz best hit 140, to strzałą zrobisz ~115. (takim iron bolcem zrobiłbyś ~165).
Chyba nie zrobisz broni, która byłaby odrazu super-opłacalna i każdy będzie od skilla 30+ latał z kuszą + irony expić. Tylko np. do pvp lub solowania silniejszych stworków.
Waga oczywiście większa np. 1,0 oz.

Co do kuszy szybkostrzelnej, to tamta kusza była przystosowana do wywalania dużych ilości bełtów z niezbyt wielką (nie znaczy małą) siłą.
Chodziło mi o to, żeby można było szybciej zrobić określony dmg, ale wiązało się to z pewnym waste.

Cytuj:
To swoja droga, dobrze jakby chociaz 50% strzal/beltow zostawalo w ciele przeciwnika. Ale z drugiej strony strzaly i belty sa zakonczone grotem w ksztalcie "trojkata" czyli jak sie wbija to automatycznie klinuja sie w ciele, dlatego w przypadku postrzelenie zwykle lamalo sie strzaly zeby nie przeeszkadzaly w czasie bitwy.
Ale mogłoby w ciele potwora zostawać 50% strzał/bełtów. Tzn. przy każdym strzale jest szansa 50%, że wzbogacisz loot potwora ;P
Zachęciłoby to pewnie palków do strzelania z power boltów.

Co do burstów, to mogliby zrobić, że to jest dmg fizyczny (att:25) + magiczny, wtedy palek mógłby ich używać z większą siłą, a knight wyskilowany do ~40-50 też by nadrabiał trochę siłą do maga.
+ zaklęcie na bursty powinno spalać ~180-200 many albo dawać 5 burstów.
DRoN jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-11-2006, 12:26   #93
DRoN
Użytkownik Forum

DRoN's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gremlin Pokaż post
pomimo szybkosci expienia sorc jest bardzo nudna profesja
Niestety to, że jest nudny nie oznacza że jest słaby. Fakt, gra ma sprawiać przyjemność, ale z drugiej strony co to za prestiż mieć po roku 2x mniejszy lvl niż kolega mag?

Taki Taifunek to się nudzi może i bardzo expiąc, ale jednak na Furorze to on przesądza o wynikach wojen.

Cytuj:
Czytaj co pisza, srednie obrazenia a nie maksymalne zalerza od lvl... a rycerz na 50 srednie obrazenia ma w okolicy 30-50 (wliczajac chmurki), wiec wlasnie udowodniles ze roznica jest ogromna.
Chyba troszkę przesadziłeś.
Ja na 20 lvlu, skill 56, k-axe walę średnio 45-50, to magiem na tym lvlu mogę walić 30 z rózgi i do tego mieć ograniczony przez manę magazynek (WOW).
I może to będzie słabe porównanie, ale na 15 lvlu skill 55 waliłem średnio ~45, więc nic przez te 5 lvli mi nie urosło dmg (tylko ten 1 skill zwiększył średni dmg o 2).

Mogliby dać, że np. lvl/2 to poszerzenia górnej granicy (max dmg) i na 100 lvlu mając best hit 250, przesunie się on do 300. (100/2=50; 250+50=300)
stary 25-11-2006, 15:00   #94
Diamonic
Użytkownik Forum

Diamonic's Avatar

Data dołączenia: 09 10 2005
Lokacja: Zabrze

Stan: Niegrający
Świat: Aldora
Domyślny

Cytuj:
Mi paladynem osobiscie lepiej sie tam expi boltami (duzo czesciej dworki padaja na 1 strzal), mozesz tez sprobowac.
No ja niestety nie mam 124ed na zapleczu i tej kasy co ty masz. Zreszta ze strzalkami idzie b. dobrze.
stary 25-11-2006, 18:14   #95
Sie mapes
Użytkownik Forum

Sie mapes's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez DRoN Pokaż post
No tak.
Strzała kosztuje 2 gp -> att:~25
Bolt kosztuje 3 gp -> att:~29-30
Steel/Iron bolt 5 gp -> att:~35

Przecież gdy z bolta masz best hit 140, to strzałą zrobisz ~115. (takim iron bolcem zrobiłbyś ~165).
Chyba nie zrobisz broni, która byłaby odrazu super-opłacalna i każdy będzie od skilla 30+ latał z kuszą + irony expić. Tylko np. do pvp lub solowania silniejszych stworków.
Waga oczywiście większa np. 1,0 oz.
Taa bolt wazy 0.z wiec te "iron\steel bolty wazylyby 1,8 oz. Wiec 100 Iron'ow-180 oz, lub uzywac zwyklych bolcow wazacych 80 oz za 100. Super nieoplacalne juz sie staja.
A co do pvp i solowania to sa juz power bolty.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gremlin
Mi paladynem osobiscie lepiej sie tam expi boltami (duzo czesciej dworki padaja na 1 strzal), mozesz tez sprobowac.
Nie wiem jakie ty masz skile ale mi na skilach 77 i 80 to nie widze zbytniej roznicy czy bolt czy strzala (poza cena i waga )

stary 25-11-2006, 18:38   #96
GiantSpider
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Chyba troszkę przesadziłeś.
Ja na 20 lvlu, skill 56, k-axe walę średnio 45-50, to magiem na tym lvlu mogę walić 30 z rózgi i do tego mieć ograniczony przez manę magazynek (WOW).
I może to będzie słabe porównanie, ale na 15 lvlu skill 55 waliłem średnio ~45, więc nic przez te 5 lvli mi nie urosło dmg (tylko ten 1 skill zwiększył średni dmg o 2).
Na trollach moze i tak ale na demonach 200 knight ma sredni hit za 10 albo i gorzej (bardzo rzadko przebija sie przez def) a 200 sorc 100 razy tyle (srednio prawie 1k z sd). Czy to jest sprawiedliwe? Knight straci przeciez duzo wiecej kasy solujac demona, bo pojdzie mu masa uhow. (bijac explo+burst lub samo explo rowniez) Czyli knight jest udupiony na calej linii bo nie dosc ze wolniej zabija to jeszcze mniej mu sie to oplaca. Zaraz pewnie powiecie "ale knightem mozna isc na slabsze potwory" To ja wam odpowiem - nie, nie mozna isc na slabsze potwory bo postac 200+ nie jest od expienia na trollach czy elfach. Cipsoft najwyrazniej nie przewidzial 200+ knightow i dlatego nie sa oni w stanie pokonac zadnego dobrego potwora bez waste. (no bo jak inaczej wytlumaczyc fakt ze sorc bije 3-4 razy mocniej na tym poziomie? ;<)

Ostatnio edytowany przez GiantSpider - 25-11-2006 o 18:44.
stary 25-11-2006, 18:54   #97
DRoN
Użytkownik Forum

DRoN's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Ja gram dla przyjemnosci a nie dla lvl, a prestiz duzo wiekszy daja mi inne rzeczy niz to ze mam troche wiecej expa... na Securze wiekszosc najbardziej szanowanych graczy wcale nie miesci sie w top 10 graczy (bo niby jak zarobic na szacunek innych jesli tylko non stop expisz gdzies sam w jaskini??).
I tak i nie. Jak masz sorca, nie zobowiązuje to do siedzenia 20h dziennie na respie.

Cytuj:
Tak?
Chcial bym go zobaczyc w walce solo vs zgranych 10 sorcow na 100 lvl (ktozy razem wzieci maja 1/2 expa tego co on), UE nie pusci pierwszy bo skonczy sie to banem. UE nie pusci drugi bo padnie przed tym od spamu SD.
Zawsze lubie tutaj podawac przyklad DT, wcale nie mieli najwyzszych lvl na serverze (pozniej mieli Dimitriego), ale wygrywali przez 3 lata kazda wojne wlasnie ze wzgledu na zgranie i umiejetnosci (czyt. macra), tak samo tutaj nawet niewiadomo jak mocny gracz i tak padnie przy 5+ przeciwnikach znacznie slabszych.
To wiem, ale on nie wyskakuje, jak jakiś rambo z okrzykiem "dawajcie, ja sam na was xx". Musieli by go złapać i strapować,a w tym wypadku nie dać mu uciec z określonego obszaru w 2-4 sekundy.

I może offtop, ale to mi się w tibi najbardziej podoba, że sprawdza się powiedzienie "nec Hercules contra plures".

Cytuj:
Trole to nie smoki, przy skillu 83+4 (sword ring) w swordzie i 76 lvl moj rycerz bije w smoka srednio ~50 (liczac wszystkie ciosy lacznie z pudlami).
Mój rycerz bije średnio 50, tyle że w dwarfy, faktycznie jest spora rozbierzność. Na słabych potworach siła knighta daje mu olbrzymią przewagę w expie.
Dopiero na wyższych levelach jest tak, jak mówisz.

Cytuj:
Jestem pewien ze high lvl rycerze duzo bardziej by woleli zeby 90% ich ciosow wchodzilo w gornych 25% max obrazen niz to zeby miec losowe obrazenia od 0 do xxx powiekszone o 50-100hp.
90% w górnych granicach, to lekki przegin.
To ja mogę dodać, że knighci woleli by mieć losowe obrażenia od 0 do xxxx powiększone o 10*lvl.

A tak poza tym, nie twierdzę, że knight potrzebuje super gruntownej zmiany w przeliczaniu dmg (to samo pal), bo mimo 'tych wszystkich wad' dużo osób gra tymi vocami. Powinni zwiększyć ich siłę troszkę (zauważalnie), żeby wyrównać szanse, a nie przepakować znowu jedną profesję.
stary 25-11-2006, 19:16   #98
Tentotrix
Użytkownik Forum

Tentotrix's Avatar

Data dołączenia: 04 10 2006
Lokacja: Stąd

Domyślny

Knight jest do blokowania,sorc,druid,pall do expienia..
Tentotrix jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-11-2006, 20:32   #99
GiantSpider
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tentotrix Pokaż post
Czyli z twojej wypowiedzi wynika ze knight jest do niczego. Bo skoro knight nie jest do expienia, to nie jest tez do blokowania. (maly lvl nie moze blokowac)
Cytuj:
Mój rycerz bije średnio 50, tyle że w dwarfy, faktycznie jest spora rozbierzność. Na słabych potworach siła knighta daje mu olbrzymią przewagę w expie.
Dopiero na wyższych levelach jest tak, jak mówisz.
Dwarfy, beholdery, slimy czy inne szmaty na ktorych knight osiaga duze hity to nie sa potwory do expienia na 100+. Zreszta juz na guardach widac jak cienki jest knight bo byle sorc z rozdzki mocniej bije.
Cytuj:
90% w górnych granicach, to lekki przegin.
To ja mogę dodać, że knighci woleli by mieć losowe obrażenia od 0 do xxxx powiększone o 10*lvl.

A tak poza tym, nie twierdzę, że knight potrzebuje super gruntownej zmiany w przeliczaniu dmg (to samo pal), bo mimo 'tych wszystkich wad' dużo osób gra tymi vocami. Powinni zwiększyć ich siłę troszkę (zauważalnie), żeby wyrównać szanse, a nie przepakować znowu jedną profesję.
Powinni zwiekszyc ilosc many wymaganej na exori vis/mort/flam do 50 i bedzie OK. Bo jak narazie to imho sorce i druty sa za mocni a nie knight i pal za slabi

Ostatnio edytowany przez GiantSpider - 25-11-2006 o 20:36.
stary 25-11-2006, 21:48   #100
P0nury
Użytkownik Forum

P0nury's Avatar

Data dołączenia: 19 07 2005

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elite Knight
Poziom: 60
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tentotrix Pokaż post
Dlaczego zatem ja expie, zamiast blokować?

Może najlepiej zdegradować rolę knighta do służalca, który ma tylko reszcie profesji przynosić żarcie/runy/mf'y i nosić loota do depo?

IMHO większość osób po prostu nie bierze pod uwagę tzw. czynnika ludzkiego. Po prostu co z tego, że ktoś ma wypaśnego sorca, skoro gra nim, powiedzmy, godzinkę dziennie i nie expi efektywnie? Większość osób zresztą z jakimś czasem stwierdzi, że nie chce im się marnować tyle czasu na granie/wyłapie hacka/rzuci wszystko w cholerę/wyłapie hunta i skończy rozgrywkę.

Draga można sorcem/drutem masowo klepać od 50 lvl'a, owszem. Powodzenia jednak przy trochę większym lagu. Za wiele osób zwraca uwagę na damage, za mało zaś na szansę przeżycia w wypadku laga/pojawienia się dwóch/więcej dragów.
"21.24 Nie ma lepszego dziennikarza sportowego od Rafała Patyry. "Artur, używając terminologii bokserskiej zostaliście znokautowani zanim zdążyliście założyć rękawice". Używając terminologii stoczniowej - ukradli wam statek, zanim odpaliliście spawarkę, a używając terminologii dziennikarskiej: powinni wyłączyć kamerę zanim zdążycie zadać jakiekolwiek pytanie."
P0nury jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania