Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 05-12-2006, 17:50   #1
NinJa
Użytkownik Forum

NinJa's Avatar

Data dołączenia: 06 07 2005

Domyślny Giant Sword + BALANCE ;o??

Witam, ostatnio troszkę eksperymentowałem knightem i spotkałem się z czymś ciekawym. Otóż chciałem obrać jakąś metode żeby z żółwi (thornback czy jakoś tak ;p) wynieść trochę kasy a nie tylko 200 gp. Mam słabe EQ i słabe skille 70+/70+. Moje wnioski:

1. FULL ATACK
Sword + Shield = dosyć poważna klapa, bo w sumie otrzymywałem trochę mniejsze hity lecz o +/- takiej samej częstotliwości co z giant swordem.

Giand Sword = Żółw pada na 2-4 hity (raz mi padł na 2 ;p), a w tym czasie bardzo często nawet mnie nie draśnie, chociaż nie zaskoczeniem jest gdy oberwe za 30-45 hp.

2. BALANCE
Sword + Shield = hm.. z początku wydawało mi się za bajeczny sposób lecz żółwik padał często tak wolno że w tym czasie zdążył mi zadać hity 2x po 20 lub coś w tym stylu.

Giant Sword = nie wiem czy to na pewno 100% obiektywna informacja (1.30h takim sposobem), ale gdy zabiłem pare thornbacków dla "fun" tracąc tylko 9 hp (raz za 4, drugi za 5) nie wierzyłem własnym oczom. Zawsze myślałem ze jak 2hand to FULL atk i jedziesz, a biorąc balance hity są może mniejsze niż na full lecz często wchodzą po 80-100. Do tego wiele razy hity owych żółwi wchodzą na SHIELD ;p którego tak na prawdę nie ma. Giant Sword ma dosyć dobrego defa (22) w stosunku do swoich "rówieśników"

Czy spotkaliście lub praktykujecie takie metody? Czy to oby na pewno dobry pomysł? ; p

Sorry za fszysdkie błenty, posdaram siem ih na nastempny raz nie popełnioć!
NinJa jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 06-12-2006, 00:06   #2
Vis
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 15 03 2005
Lokacja: Neverland

Świat: Pythera
Domyślny

Z moich doświadczeń wynika że na niektórych potworach rzeczywiście opłaca się expić z atakiem ustawionym na balance - w ten sposób biegam między innymi po słoniach, blood krabach i właśnie dużych żółwiach. Czemu? Bo szybkość zabijania nie spada drastycznie w dół, natomiast hit'y które obrywam tak. I dla ścisłości - tak, mówię o broni dwuręcznej.
stary 07-12-2006, 22:25   #3
Irkar
Użytkownik Forum

Irkar's Avatar

Data dołączenia: 29 10 2006
Lokacja: Krk

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Knight
Świat: Guardia
Poziom: 121
Skille: 90/84
Poziom mag.: 8
Domyślny

Poto zakładasz broń dwu-reczna zeby walic jak najmocniej (takie moje zdanie)
w jedyne co wale na balance to jest z f-axem na ofie bo inaczej takie hity dostaje, że to masakra a z lanca jeszce nie expilem na balance ale spróbuje, choc itak sadze, ze poto zakladam dwu-reczna zeby hity wchodziły jak najmocniejsze i uwazam za bezsensowne walenie z broni dwu-recznej na ballance

Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii
lwów prowadzonej przez barana.
Irkar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-12-2006, 08:55   #4
ripper
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 08 2004

Stan: Na emeryturze
ripper ma numer GG 3603576
Domyślny

Niektóre potwory z th na balanced klepać można, np cyce.
ripper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-12-2006, 09:04   #5
Necron
Użytkownik Forum

Necron's Avatar

Data dołączenia: 27 01 2004
Lokacja: Poznań

Stan: Niegrający
Imię: Solinari
Profesja: Royal Paladin
Świat: Danubia
Poziom: 63
Skille: 89/59
Poziom mag.: 15
Necron ma numer GG 3180413
Domyślny

To zależy tylko i wylacznie od potworka - jezeli zadaja ataki rzadko ale mocne mozesz bic je na full atk
jezeli atakuja czesciej ale slabiej bij je na balanced
jezeli atakuja czesto i mocno bij je bronia jednoreczna i z tarcza

to sa tylko przyklady, powinienes dopasowac swoj styl walki do tego na czym akurat expisz

End of my humanity has come on.
Necron jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-12-2006, 10:10   #6
Marciunia
Guest

Domyślny

podobna mam sytulacje tylko ze:

Mam d lance i niewale z balanced ale z balanced wale w WW albo Amazon ale expie na cyclopach wiec biore only:F axe+C shielda
  Odpowiedz z Cytatem
stary 08-12-2006, 15:05   #7
Sunspot_69
Użytkownik Forum

Sunspot_69's Avatar

Data dołączenia: 15 11 2006
Lokacja: ŁDZ

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Devil ~
Profesja: Paladin
Świat: Trimera
Poziom: 54
Skille: 95/81
Poziom mag.: 18
Domyślny

Hyh ... po to sa 2 reczne bronie zeby z nich grzmocic duzo kosztem hp jakie zchodzi, w sumie nie spotkałem sie zeby knight chodzil z gsem na balance gdyz jest to nieoplacalne. Def z broni jest inaczej przeliczany i sadze ze gdy ustawiacie na balance spada sila ataku i nic na tym nie zyskujemy oprucz wiekszej szansy na obrone armem ... ale jak w/g was jest lepiej to nie expic tak knightem gralem tylko 2 tyg.

Sunspot_69 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-12-2006, 15:16   #8
Cashtan
Użytkownik Forum

Cashtan's Avatar

Data dołączenia: 29 01 2006
Lokacja: Mielec

Imię: Sazgih
Profesja: Elite Knight
Gildia: Jakas
Świat: Hiberna
Poziom: 100
Skille: Jakies
Poziom mag.: ?
Cashtan ma numer GG 3857546
Domyślny

@up
Grales 2 tyg. wyczytales w jakims poradniku o smokach (pewnie) zeby wziasc 2handed i grzmocic z full atk bo z shieldem nieoplacalne, dobrze zgadlem -.-?

Ja juz gram 3 lata i wpadlem na ten sam pomysl na zolwiach bo rzeczywiscie wala po 40 czasem (duze, male nie trafiaja a 90 expa za free, chyba ze jest ich 3+ to im sie zdarzy za 10 trafic )
I zarobilem tym sposobem na zolwiach juz 15k (shelle, jajeczka, war hammery itepe).

Cashtan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-12-2006, 21:00   #9
zoliax
Użytkownik Forum

zoliax's Avatar

Data dołączenia: 17 12 2004
Lokacja: Białystok

zoliax ma numer GG 6035236 Adres Jabbera do zoliax
Domyślny

Osobiście zawsze na balanced biegam. Mam wrażenie, że pozostałe dwie opcje więcej zabierają niż dają, więc jesli się chce wyjść dobrze z kasą, to tryb balanced wydaje się dobrym rozwiączaniem. Niby nigdy nie miałem pożądnej postaci, ale melee to niby melee, nie? Czy to roty, czy orki, czy może żółwie-sprawa wygląda podobnie, tylko w ostatnim wypadku jest na większą skalę.
stary 11-12-2006, 14:44   #10
Bar3czeq
Użytkownik forum

Bar3czeq's Avatar

Data dołączenia: 11 12 2006
Lokacja: Widok

Profesja: Knight
Świat: Guardia
Poziom: 53
Skille: 74/71
Poziom mag.: 7
Żarówka <lol2>

Jeżeli bijesz z broni "two handed" to jedziesz na full attack, jeśli masz tarcze i dobrą broń i wybierasz się na np. Dwarfy Guardy to bij lepiej 50%/50% "balanced".

NIGDY NIE DZIAłAJ Z BRONIA DWU RECZNA NA """""BALANCED""""" NAJGORSZA GLUPOTA JAKA SLYSZALEM, PO 1 TO BALANCED TO JEST TO, ZE BIJEMY HITA A POTEM CZESCIEJ BRONIMY SIE TARCZA... PO 2 JEZELI MASZ BRON 2 RECZNA TO CHYBA NIE MASZ TARCZY... PO 3 TO POPATRZCIE DOBRZE NA TEN RYSUNEK W TIBII I ZOBACZYCIE CO TAM JEST...

Ostatnio edytowany przez Bar3czeq - 11-12-2006 o 14:50.
Bar3czeq jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-12-2006, 17:21   #11
zoliax
Użytkownik Forum

zoliax's Avatar

Data dołączenia: 17 12 2004
Lokacja: Białystok

zoliax ma numer GG 6035236 Adres Jabbera do zoliax
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bar3czeq Pokaż post
PO 3 TO POPATRZCIE DOBRZE NA TEN RYSUNEK W TIBII I ZOBACZYCIE CO TAM JEST...
Właśnie. Tam jest tarcza. Więc jeśli nie masz tarczy to sobie to ustawiasz i broń w pewnym stropniu ją zastepuje.
Że tam jest tarcza, to nie znaczy, że uzywa się tego jedynie trzymając broń jednoręczną i tarczę. Po prostu: miecz oznacza ofensywę, tarcza defensywę. Rysunek nie mówi: "Walczysz używając miecza/miecza oraz tarczy/tarczy", tylko "walczysz ofensywnie/zbalansowanie o.o/defensywnie. :d
stary 12-12-2006, 21:09   #12
NinJa
Użytkownik Forum

NinJa's Avatar

Data dołączenia: 06 07 2005

Domyślny

No ja tak expie i serio mówie że można ładnie wyjść z kasą a exp też przyzwoity (porywy do 35k). Jednak na żółwie trzeba serio dobrego EQ, wtedy najbardziej się opłaca chociaż w plate secie też można
NinJa jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-12-2006, 11:30   #13
Zarandiel
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 19 09 2005

Profesja: Elite Knight
Świat: Refugia
Domyślny

Potworki dobre do walczenia na balance z two handed to m. in. cyce, żółwie i guardy (ale na guardy skille przy balance to minimum 80+)...
@Bar3czeq
Ty jesteś "lekko" niedorozwinięty, wiesz?
Zarandiel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania