Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Wydarzenia ze światów > Selena

Notki

Selena Wydarzenia z Seleny.

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 16-01-2007, 12:59   #401
Quivee
Użytkownik forum

Quivee's Avatar

Data dołączenia: 06 01 2007
Lokacja: Poznan - Poland

Imię: Quivee
Profesja: Knight
Świat: Selena
Poziom: 50
Skille: 84/83
Poziom mag.: 5
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lokator Pokaż post
@Quivee
Przyjaźnisz się z nimi, darzysz ich sympatią, jesteś ich kumplem mowa tu o Karde rodzince na selenie. Sądze że słabo dobierasz sobie znajomych, ponieważ z mojego punktu widzenia jeżeli Polaków określają takimi epitetami to niby dlaczego mają ciebie traktować jako kogoś wyjątkowego. Nawet gdyby była to prawda, tylko akurat nie zauważyli ze i ty jesteś Polakiem, to ja mam jednak do tego kim jestem szacunek.
Poznalem Gadiego zanim oboje mielismy lvl 30+ Wtedy na selenie byly czasy wzglednego spokoju. Nie bylo takiego rasizmu jak teraz. A skad sie wzial??
Wlasnie stad, ze nieodpowiedni ludzie dostali wladze na servie. Mowa tutaj np. o Danym Karde. To jest mlodszy brat Gadiego. Wcale go nie lubie, wiem jakie ma zdanie na temat polakow. Jego tlumaczenia "ze jestem inny niz reszta polakow" nie powoduja usmiechu na mojej twarzy. Wiem co on gada, ale to jest tylko jego sprawa. Jak dla mnie to jest niestety dziecinne i nieprzemyslane... Kompleks bycia gorszym, podejrzewam. Wbrew pozorom polacy nie roznia sie zbytnio od slovakow, nawet jezykiem... Ale problem jest w tym, ze oni chca zwalczac innych... Z rozmow z Karde, wywnioskowalem, ze oni nienawidza Serbow. Dlaczego ? Bo serbowie to druga liczebnie "nacja" w Sloweni. Stad nienawisc do polakow, moim zdaniem. Nienawisc to moze przesadzone slowo - niechec, jest odpowiednia. Ale spotegowana poczuciem wladzy i bezpieczenstwa. Krotko mowiac: "Zabijam pl, bo moge".

Prawda jest taka, ze polacy i brazylijczycy to najwspanialsze narodowosci swiata. Takze pewnego dnia na selenie bedzie sie mowilo po polsku. (Co z drugiej strony mnie troche martwi... to jest inny watek)

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez sir Tifejo Pokaż post
Denerwujecie mnie juz tym, ze Karde sa ble, rasisci, nienawidza Polakow itp. A dziwicie im sie? Poziom ktory na forach reprezentowal Szarancz na pewno nie dal im powodu do sympatii. Ludzie krzyczacy w depo [i nie mowie tu o ~20lvlach] "SLO NOOBY", "SWE DIE!' itp, to samo. Relacje na poprzednich serverach z Polakami - znowu to samo. A z Karde to tylko Dany jest faktycznie jakims zakompleskionym bachorem, bo Xan i Gad sa ok. Przynajmniej jesli potrafi sie z Nimi rozmawiac, zna sie choc podstawy angielskiego. I, niestety Skoti, niestety Rell, musze przyznac racje Quiv~, choc go w ogole nie znam, ani z gry, ani z forum.
Wlasnie, nie mozemy od razu generalizowac. Alphon (swe) spoko koles, Puge (swe) na odstrzal.... Gady (slo) swietny koles, Dany (slo) na odstrzal... z polakami jest tak samo... nie bede sie powtarzal.

Zauwazylem, ze na selenie 70% ludzi to polacy... To dobry znak, moze czesc z nich sie wybije 8)
Quivee jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 16-01-2007, 14:50   #402
Lokator
Użytkownik forum

Data dołączenia: 05 01 2007

Domyślny

@sir Tifejo
Spotkałem sie z czymś podobnym na moim serverze. Dało mi to dużo do myślenia.

@Quivee
Skoro uważasz że Dany jest wszystkiemu winny, to co powiesz o wpływie Gadego na młodszego brata. Jako starszy spewnością w jakiś sposób imponuje młodszemu, nieważne czy to siła fizyczna, czy inteligencja. Więc jest dla niego autorytetem, może być naśladowany przez młodszego sam, albo ingeruje w jego złe zachowanie które go razi, a to co Danny wyprawia jest kontrowersyjne. Zatem Gady widząc obelgi kierowane w kierunku Polaków jako że nie zgadza się z tym próbuje go wychować. Rodzi się więc konflikt miedzy nimi.

Dlatego pytam jakie sa teraz relacje między nimi? Nie czekając na odpowiedz rozważam 2 przypadki.
a) są teraz skłóceni - to co napisane jest poniżej nie jest prawdą.
b) nie ma miedzy nimi konfliktu nic się ostatnio nie zmieniło - to co jest napisane poniżej może mieć sens;

Gady jest bardziej opanowany (co pasuje do tego że jest starszy), niektóre rzeczy wie ze lepiej przemilczeć. Właśnie dlatego nie mówi z tobą o jego niechęci do Polaków, po to właśnie żeby cię nie urazić. To zachowanie tłumaczy sobie ,,on jest inny niż reszta", lecz nie mówi ci tego wprost tak jak Danny. Podobno nie jest to dla ciebie argument.
Wyobraź sobie teraz sytuacje że zostajesz oskarżony bezpodstawnie o kradzież której nie dokonałeś, sędzią jest Gady który ukrywa swoje uprzedzenia do Polaków, w tym momencie przypomina sobie że jesteś jednym z nich. Ta mała skaza(oskarżenie) jest twoim gwoździem do trumny zostajesz uznany za winnego. Czy tak postapiłby twój kolega?
Lokator jest offline  
stary 16-01-2007, 14:56   #403
sir Tifejo
Użytkownik Forum

sir Tifejo's Avatar

Data dołączenia: 09 08 2004
Lokacja: Knurów k/Gliwic

sir Tifejo ma numer GG 4203085
Domyślny

Cytuj:
Dlatego pytam jakie sa teraz relacje między nimi? Nie czekając na odpowiedz rozważam 2 przypadki.
b) nie ma miedzy nimi konfliktu nic się ostatnio nie zmieniło - to co jest napisane poniżej może mieć sens;
jest jeszcze c) sa bracmi, i znaja sie tylko dlatego - taka relacja jest pomiedzy mna a moim starszym bratem. w rzeczywistosci jeden ma w dupie co robi drugi, byle nie wtracal nosa w moje sprawy.

[email protected]
sir Tifejo jest offline  
stary 16-01-2007, 15:10   #404
Iomer Thunderblade
Użytkownik Forum

Iomer Thunderblade's Avatar

Data dołączenia: 17 07 2004

Stan: Początkujący
Profesja: Elite Knight
Gildia: Rampage
Poziom: +10
Skille: NAO!!
Poziom mag.: 8
Domyślny

Ja wam powiem tak, Dany byl kiedys Ql jak gral smulisem jeszcze, nie mieli wladzy, pakowal sie w klopoty co chwile i byl spoko, potem wylizal rowa s8, zreszta jak i reszta kardów. No i wtedy zaczelo sie ich kozaczenie, poklócilem sie z nimi wszystkimi .

Iomer Thunderblade jest offline  
stary 16-01-2007, 15:11   #405
Sidar
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 07 01 2007

Domyślny

Heh dolacze sie do Was i podyskutuje o rodzince Karde bo to ciekawy temat.Jesli chodzi o Danego to nie wiem co o nim myslec, wiec nie bede nic o nim mowil ale Gady to zupelnie inna historia przed wojna bylismy kumplami mf'y nosil mi na laira, zabijalismy razem pk etc. w czasie wojny nie zmienil do mnie stosunkow nadal zagaduje do mnie i puszcza jakies smieszne texty i pisze ze chce byc moim przyjacielem dalej.A nie powinienem wam tego ujwaniac ale jestescie polakami i powinniscie zmnienic o nim zdanie i powiem wam cos to jego slowa "jetsem zmeczony siedzeniem w pz i exivowaniem ludzi ta wojna jest co najmniej glupia i powinnismy ja zakonczyc jakims przyjacielskim gestem" oczywiscie napisal to po angilesku i chodzilo mu o to zeby zrobic wspolnie Questa na PoI.Teraz mozecie go oceniac.A Xan tez jest spoko zawsze denerwowal sie na mnie jak go z lvlem przescigalem i chcial expic wiecej i wiecej i tak sie scigalismy.No oczywiscie nie mozna wierzyc im do konca w te slowa ,ale sa tu juz jakies podstawy do tego by zmienic o nich troche zdanie na lepsze.
Sidar jest offline  
stary 16-01-2007, 15:19   #406
krytyk44
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 19 09 2006
Lokacja: Venore

Stan: Na Emeryturze
Imię: Tenchorius
Profesja: Royal Paladin
Poziom: 152
Skille: 100
Domyślny

elo lachony xD nie ma mnie 2 tygodnie i juz 15:0 dla swe se se se

@mac
sorry ze nie kupilem domku na edron ale nie mam kompa od 2 tygodni;/ i nie wiem kiedy bede mial, btw pierog mnie olał i nie odpisal na smsa;<

paciorki&sieksy rox!!1

pokoj dla was 3mcie sie yo

p.s. tak naprawde to boje sie walczyc i sie nie loguje i udaje ze mi sie komp rozjebal

Ostatnio edytowany przez krytyk44 - 16-01-2007 o 15:21.
krytyk44 jest offline  
stary 16-01-2007, 15:33   #407
Lokator
Użytkownik forum

Domyślny

Cytuj:
jest jeszcze c) sa bracmi, i znaja sie tylko dlatego - taka relacja jest pomiedzy mna a moim starszym bratem. w rzeczywistosci jeden ma w dupie co robi drugi, byle nie wtracal nosa w moje sprawy.
Choćby dlatego że są w jednej gildii i grają w tibie we 2, znaczy że aż taki drastyczny to przykład nie jest.

@Sidar
To jest w jego interesie żeby wygrać tą wojne. Dlatego rozmawia z nie którymi z was powołuje się na wasza dawna przyjaźń, może nawet w imię tego załatwić ci po promocji cenę za wolność. Choćby miał dobre intencje, takie działanie pomoże mu wygrać. Dlatego że gdy gildia się zmiesza, psują się morale, za twoim przykładem idą inni, wkońcu zostaje garstka i jest po wojnie.

Ostatnio edytowany przez Lokator - 16-01-2007 o 15:35.
Lokator jest offline  
stary 16-01-2007, 16:20   #408
Marczio
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 02 2005
Lokacja: polack

Stan: Usunięty
Profesja: Master Sorcerer
Świat: selena/xerena
Poziom mag.: 45
Marczio ma numer GG 1065481
Domyślny

Cytuj:
Poziom ktory na forach reprezentowal Szarancz na pewno nie dal im powodu do sympatii.
Ciekawe, odkad pisanie swoich pogladow w niewybredny sposob (czytaj: wprost) mialoby na caly narod spuscic tak wielka kleske jak nienawisc karde? Zastanow sie o jaki poziom ci chodzi? O taki, ze wysmiewalem sie z roznych rzeczy? Bo nikt mi nie kazal przekreslac siebie, ja sam to zrobilem. Nie widze zadnych roznic miedzy moim poziomem a innych (poza tym, ze nie ktorzy najzwyczajniej liza dupe). Tak wiec prosze cie, nie uogolniaj tak tego
20:24 Iyan Xoder [14]: lol btw, old pl Szarancz or new swe one?
Marczio jest offline  
stary 16-01-2007, 16:42   #409
Marczio
Użytkownik Forum

Domyślny

double :S <limit znakow>

Ostatnio edytowany przez Marczio - 16-01-2007 o 20:00.
Marczio jest offline  
stary 16-01-2007, 17:10   #410
Alveon
Użytkownik Forum

Alveon's Avatar

Data dołączenia: 24 12 2006

Domyślny

Gram na Selenie mam 23 lvl sork....
Aktualnie gram druidem 9 lvl....
Wiem ze ceny sie zmienily typu Noble Armor 2,5k....
Fire sword 5k...
I to na tyle....

Moj Fake
Malo komentow...Komentujcie.
Alveon jest offline  
stary 16-01-2007, 20:18   #411
Pieczarmistrz
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 12 08 2004
Lokacja: Elbląg

Stan: Aktywny Gracz
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Quivee Pokaż post
Kompleks bycia gorszym, podejrzewam. Wbrew pozorom polacy nie roznia sie zbytnio od slovakow, nawet jezykiem...
Od Słowaków sie na pewno nie roznimy tak bardzo Tak samo od Słoweńców. Tylko nie wiem skąd wzięli się Słowacy skoro Karde są obywatelami Słowenii - czyli Słoweńcami

Co do topiku to nie mam nic do powiedzenia, mnie ta wojna nie dotyczy
Pieczarmistrz jest offline  
stary 16-01-2007, 20:39   #412
Gaucho10
Użytkownik forum

Data dołączenia: 15 12 2006

Domyślny

Witam. Chciałem się waz zapytać jakim Selena jest serwem ? Czy jest duże PA no i czy można w spokoju wbić sobie lvl, a nie sobie będę exp i przybiegnie jakiś hlvl i mnie zacznie bić bez powodu. Chciałbym się też dowiedzieć jakie są ceny na Selenie. Wcześniej grałem na Arcanii i zrobiłem tam nawet niezły lvl no ale teraz chciałem sobie zmienić serwa i szukam jakiegoś fajnego do gry. Z góry dzięki i pozdrawiam.

PS. Sorry za offtopa

Ostatnio edytowany przez Gaucho10 - 16-01-2007 o 20:43.
Gaucho10 jest offline  
stary 16-01-2007, 20:40   #413
Gaucho10
Użytkownik forum

Data dołączenia: 15 12 2006

Domyślny

Witam. Chciałem się waz zapytać jakim Selena jest serwem ? Czy jest duże PA no i czy można w spokoju wbić sobie lvl, a nie sobie będę exp i przybiegnie jakiś hlvl i mnie zacznie bić bez powodu. Chciałbym się też dowiedzieć jakie są ceny na Selenie. Wcześniej grałem na Arcanii i zrobiłem tam nawet niezły lvl no ale teraz chciałem sobie zmienić serwa i szukam jakiegoś fajnego do gry. Z góry dzięki i pozdrawiam.

PS. Sorry za offtopa
Gaucho10 jest offline  
stary 16-01-2007, 21:12   #414
Marczio
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Pieczarmistrz Pokaż post
Od Słowaków sie na pewno nie roznimy tak bardzo Tak samo od Słoweńców. Tylko nie wiem skąd wzięli się Słowacy skoro Karde są obywatelami Słowenii - czyli Słoweńcami
bzdura, calkien inna mentalnosc i historia.
Marczio jest offline  
stary 16-01-2007, 21:43   #415
Lokator
Użytkownik forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Marczio Pokaż post
bzdura, calkien inna mentalnosc i historia.
Słowacy, kilku miałem okazje poznać w rzeczywistości, nie dość że maja podobny język to nie zauważyłem jakiś większych różnic.

Ostatnio edytowany przez Lokator - 16-01-2007 o 21:45.
Lokator jest offline  
stary 16-01-2007, 22:16   #416
Jahakka
Użytkownik Forum

Jahakka's Avatar

Data dołączenia: 07 04 2006
Lokacja: Bielsko-Biała

Stan: Początkujący
Imię: Gioachino
Profesja: Royal Paladin
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Quivee Pokaż post
Ja bylem pierwszym ownerem Quivaila, sprzedalem go jakos w maju. Od tamtego czasu nie gralem do listopada. Niestety nie pamietam Twojego chara, wiec albo sie nie znalismy, albo grales innym charem ? :>
Hakki. huntowaleś czesto GS'y na cruz quest a ja huntowalem często tam na guardach, mialeś 72lvl~ pozniej sie zastanawialem ktorego ownera znalem bo dowiedzialem sie ze ten palek zostal sprzedany, nawet jednego questa pomogles mi zrobic... cruz helmet ofc x)

Cytuj:
Witam. Chciałem się waz zapytać jakim Selena jest serwem ?
Fajnym. Musisz tylko umiec angielski i za wszelka cene nie okazywac swoich brudnych, polskich uczuć xD PL?

Cytuj:
8:09 Dark Sidar [114]: jak bys byl w tym trapie co ja tez bys padl
18:09 Lisan Knight [36]: no nei wiem

nie ktorzy mnie poprostu rozwalaja;[
Jest polakiem
Odpowiedz zawarta jest w poscie XDDDDD

Cytuj:
Na Dezercie szkoda tylko że żaden ze szwedów nie odważył sie wejść....
A wszedlbyś w grono takich newbie? x)
stary 16-01-2007, 22:24   #417
Quivee
Użytkownik forum

Quivee's Avatar

Domyślny

Cytuj:

@Quivee
Skoro uważasz że Dany jest wszystkiemu winny, to co powiesz o wpływie Gadego na młodszego brata. Jako starszy spewnością w jakiś sposób imponuje młodszemu, nieważne czy to siła fizyczna, czy inteligencja(...) Dlatego pytam jakie sa teraz relacje między nimi? Nie czekając na odpowiedz rozważam 2 przypadki.
Niestety Gady nie ma wplywu na brata. Pomimo ze jest starszy, to wlasnie Luka decyduje w wiekszosci przypadkow, np o przylaczeniu do wojny etc.
Marjan (Gady) pozostaje w cieniu brata za kazdym razem.

Cytuj:
Gady jest bardziej opanowany (co pasuje do tego że jest starszy), niektóre rzeczy wie ze lepiej przemilczeć. Właśnie dlatego nie mówi z tobą o jego niechęci do Polaków, po to właśnie żeby cię nie urazić. To zachowanie tłumaczy sobie ,,on jest inny niż reszta", lecz nie mówi ci tego wprost tak jak Danny. Podobno nie jest to dla ciebie argument.
Wyobraź sobie teraz sytuacje że zostajesz oskarżony bezpodstawnie o kradzież której nie dokonałeś, sędzią jest Gady który ukrywa swoje uprzedzenia do Polaków, w tym momencie przypomina sobie że jesteś jednym z nich. Ta mała skaza(oskarżenie) jest twoim gwoździem do trumny zostajesz uznany za winnego. Czy tak postapiłby twój kolega?
Zdecydowanie tak nie postapilby kolega. Moge Ci powiedziec, ze Gady ufa mi w 100% tak samo jak ja jemu. Jestem przekonany, ze taka sytuacja nie mialaby miejsca. Powiem wiecej... Kiedys mialem passy do jego konta, mialem cale jego eq (sov, mpa...) etc. on mial moje konta. Przestalem grac w Tibie po "oddaniu" mojego paladyna i przez 6 miesiecy Gady mial moje passy do innych acc. Gdy wrocilem, on powiedzial tylko, ze czasami robil sobie runy. Nie ukradl moich kont a ja, chociaz śliniłem sie na jego SoVa, nie okradlem go.

On nie ma uprzedzenia do polakow generalnie. Opiera swoja ocene o nas (polakach) na podstawie ludzi z ktorymi obcuje a nie wiekszosci. Niestety smutna prawda jest taka, ze spora czesc polakow nie potrafi dogadac sie po angielsku. Czasem, nieswiadomie ludzie pytaja "pl?" np. podczas kupowania eq, run etc., a przez to okresla sie ich noobami. Gdy juz maja wyzsze lvl i znaja ten nieszczesny angielski, okazuje sie ,ze sa bunczuczni, obrazalscy i ciagle chca walczyc... Taka jest prawda niestety. Szwedzi nie robia pa tylko dlatego, ze moga i chca. Ja mam z niektorymi dobre uklady... wcale nie jestem jakis lepszy, nie znalem ich ze starego serva etc... tylko mieli szanse mnie poznac. Na co wiekszosc polakow nie ma mozliwosci. W tym caly problem. Trzeba sie uczyc angielskiego i przytlamsic troche nasz temperament. Czasami lepiej cos wyjasnic niz od razu zabijac.

Dzisiaj w rook, moim rookstayerem, wzialem mieso z ziemi... zostalem hunted przez Extream Teo. Czy to nie jest zart ?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Pieczarmistrz Pokaż post
Sry, mialem na mysli slowencow, z rozpedu napisalem slowakow...
Wcale sie od nich wiele nie roznimy ale nie o to tutaj chodzi.
Quivee jest offline  
stary 16-01-2007, 22:32   #418
Quivee
Użytkownik forum

Quivee's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Jahakka Pokaż post
Hakki. huntowaleś czesto GS'y na cruz quest a ja huntowalem często tam na guardach, mialeś 72lvl~ pozniej sie zastanawialem ktorego ownera znalem bo dowiedzialem sie ze ten palek zostal sprzedany, nawet jednego questa pomogles mi zrobic... cruz helmet ofc x)
Gdy mialem 2% do lvl 73, dostalem kicka na pohu i padlem przez poison. Wtedy bylem pissed of, retired, fucked up and sold

...wbijalem wtedy rekord na erig.net... Tamtej nocy wystartowalem na lvl 70 i pod wieczor, po calym dniu bylem znow 70 (nigdy nie nosilem blessow ani aola) A zatem
znales drugiego ownera, bo na 72 nie huntowalem gs'ow na crusie. Pozdro

Ostatnio edytowany przez Quivee - 16-01-2007 o 22:33.
Quivee jest offline  
stary 16-01-2007, 23:20   #419
Sidar
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 07 01 2007

Domyślny

Ja przeciez powiedzialem ze wcale nie trzeba mu w to wierzyc ja mu w to nie wierze no ale jakos stara sie zamydlic mi oczy. Tez go pare razy oklamamlem mowilem mu ze ide spac a za chwile logowalem sie i bieglem na Dezerta ale oni sie sa wcale tacy straszni.Co do wojny to nie polacy chcieli sie bic tylko Nocturny a to roznica to Evalor zadecydowal ze nowy rok zaczniemy wojna
Ja tamm nigdy nie chcialem wojny ja tylko chce spokojny exp wolnego laira i nic wiecej. Ale tak jak powiedzialem bede walczyl do konca i tak nic nam nie zostalo.

Ostatnio edytowany przez Sidar - 16-01-2007 o 23:21.
Sidar jest offline  
stary 17-01-2007, 00:12   #420
Lokator
Użytkownik forum

Domyślny

@Quivee
Co ty gadasz. Polacy to tamto, przecież ja widze wiele przypadków najpierw zrób później myśl po jednej i po drugiej stronie. Co do języka kaleczę niemiecki juz od podstawówki. Toczyłem nawet wojne z dziekanem który oddalił 3 podania o przeniesienia do grupy z językiem angielskim. Trzeba się uczyć jeżeli niema nawet jak? Teraz z tego co widze nieco się zmieniło ale jest spewnościa więcej takich jak ja.
Lokator jest offline  
Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania