|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#121 | |
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Cytuj:
-USA - pierwsze rozczepienie atomu (1938), pierwszy reaktor atomowy (1942), pierwsza eksplozja bomby atomowej (testowa - Hiroszima 1945), pierwsza bomba termojadrowa (bodajze 1952). Wiele dziur po testach atomowych na Pacyfiku, jak i pustyni Nevada. Związek Radziecki - drugie panstwo, ktore dokonalo eksplozji bomby atomowej (1949), najwieksza probna eksplozja Bomby Cara (eksplodowalo 58MEGAton, maksymalna sila takiej bomby - 150, "część skalistych wysepek, w otoczeniu których dokonano detonacji wyparowała, a sam wybuch był odczuwalny nawet na Alasce") w 1961 roku. Inne panstwa : GB (bomba zaraz po USA), Francja(bomba 1961), Chińska Republika Ludowa, Indie, Pakistan i Korea Północna). Mozliwe, ze rowniez Ukraina. Z nieoficjalnych danych : prawdopodobnie w latach 70 XX wieku na terenie PRL i NRD bylo kilkanascie glowic jadrowych gotowych do uzycia w razie kryzysu. Nawiasem - gdyby wojna troche dluzej sie ciagnela, badacze przypuszczaja, ze dostep do broni atomowej mialby Hitler (posiadal juz zaawansowane fabryki ciezkiej wody - badania chemiczne, fabryki w Peenemunde - mozliwosci wystrzelenia rakiet balistycznych z przyszla bomba atomowa na duze odleglosci, kompleks Riese). Takie male, niestotne pytanie - czy testujac pistolet maszynowy, nie jest to jednoznaczne z posiadaniem go?
Nieaktywny. Ostatnio edytowany przez Ashlon - 26-01-2007 o 00:45. |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
#122 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 02 2006
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
|
![]() Nekromanta podsumował wszystko to, cobym chciał tu powiedzieć, lecz bym z pewnością zapomniał, i wzbogacił to o miejscowości i daty :*
![]() Szerokość wybuchu, powiedzmy. Jeszcze miałem dać wykres porównujący bomby (m. in. tą z Hiroszimy do Bomby Cara), ale nie mogę go znaleźć :S
![]() |
![]() |
#123 | |
Satyryk
Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Ok. tytuł tematu "Ogólna sytuacja na świecie" patrze i widze siły wybuchu bomb atomowych. Coś jest z tym światem nie tak.
@UP Wyjaśnij mi jeszcze co oznacza "szerokość wybuchu" wielkość krateru, zasięg fali uderzeniowej, zasięg spopielającego ciepła, zasięg topiącego ciała światła czy zasięg zniszczeń jako takich? Cytuj:
Dobra skończmy już rozprawiać o atomówkach i wróćmy do tematu. Swojego stanowiska przedstawiać nie będę, ponieważ już to zrobiłem wcześniej i się ono do teraz nie zmieniło. Zmienił się jedynie końcowy link w moim podpisie na bardziej... destrukcyjny...
Modzie! Wpisz się do księgi! Ostatnio edytowany przez Quezacoatl - 26-01-2007 o 01:40. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Zbanowany
Data dołączenia: 24 07 2006
|
![]() Cytuj:
Na swój sposób. ;] |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 01 2005
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Zbanowany
Data dołączenia: 24 07 2006
|
![]() Cytuj:
A mi się wydaje, że wampir to nie osoba, która zmartwychwstała, tylko ktoś kto żyje wiecznie i pożywia się krwią ludzi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#127 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 01 2005
|
![]() Cytuj:
@Ja go skończyłem, ale Nekromata znowu zaczął.
![]() ![]() ![]() Ostatnio edytowany przez Chessterr - 26-01-2007 o 11:10. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok
Stan: Niegrający
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
|
![]() Bylo - minelo, zrobiles z siebie idiote, temat byl zakonczony wiec po cholere dzisiaj znowu go zaczynasz? -.-
![]() |
#129 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 06 2006
Stan: Na Emeryturze
|
![]() @Chessterr
Nie odbierz tego, jak mieszania z błotem, bo intencja postu jest całkiem inna ![]() Cytuj:
![]()
![]() |
![]() |
#130 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 02 2006
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
|
![]() Cytuj:
Tak na marginesie - miejsce wybuchu bomby: ![]() A teraz po atlas geograficzny i sprawdzać, jak daleko jest Alaska ;> Tak na marginesie, ciekawostki: - nastąpiło 'to' 30 października 1961 (czyli ponad 45 lat temu), - światło wybuchu było widoczne 1000km stamtąd, - grzyb miał 64 km wysokości i szerokość 30-40 km, - wybuch nastąpił 4000 metrów nad ziemią (4200 n.p.m.) i 'dotknął' ziemi, a także sięgnął wysokości, z jakiej bomba została zrzucona (10,5 km) przez majora Andreia E. Durnovtseva (który w chwili wybuchu był już 45 km stamtąd), - spadochron mający na celu spowolnienie lotu bomby ważył 900 kg, - sama bomba ważyła 27 t. Zaczerpnięte z Google Earth.
Ostatnio edytowany przez Lasooch - 26-01-2007 o 12:32. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 12 06 2006
Lokacja: eeee..... to pytanie jest podchwytliwe??
|
![]() @up:
hmmm….. rzeczywiście Alaska trochę daleko. Według atlasa po prostej linii jest to jakieś 11cm(liczę do cieśn. Beringa), skala mapy to 1:40 000 000 co daje aż 4400km! Co pewnie i tak jest wartością zaniżoną bo tam musiały być „dość duże wstrząsy” Założę się o dychę że fala uderzeniowa obiegła całą ziemię. Bo to zdrowo walnęło, prawie jak małe trzęsienie ziemi xD @Edit: Dla tych, którym się wydaje, że megatona to „wcale nie tak dużo” oto cytat z wikipedii: „Wybuch jądrowy o sile 1 megatony trotylu wyzwala tyle energii, co wybuch jednego miliona ton trotylu, czyli około 4,184 x 10000000000000000 J.” (chyba nie pomyliłem sie w zerach bo potęgi nie działają ![]() ja nie żaden expert, to tylko matma (której nie lubię ![]()
Ostatnio edytowany przez Jochny - 26-01-2007 o 18:48. |
![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 05 2009
Lokacja: Wodzisław/Bruxelles/St. Marie Sur Mer
Stan: Usunięty
Imię: Analny Masakrowiec
Profesja: Elder Druid
Gildia: xXx
Świat: Furora
Poziom: 121
Skille: 666/336
Poziom mag.: 64
![]() |
![]() Nie czytałem całego tematu ,więc mogę pisać ,jako ktoś wyrwany z kontekstu
![]() Wg mnie będzie III wojna i zacznie się w momencie ,kiedy będzie największy spokój. I zaczną ją Chiny z Koreą. Czemu? Otóż Chińczycy męczą się na tej swojej małej powierzchni ,a Rosja (której zresztą nie lubią [jak większość]) ma całą Syberię ,nie wyeksploatowaną ziemię ,na której Żółtkom dobrze by się żyło. A za nimi pójdzie już cała reszta. O ile zdąży ,bo zarówno Chiny z Koreą jak i Rosja posiadają tzw. broń masowego rażenia ,czyli bombę atomową. |
![]() |
![]() |