Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 26-01-2007, 00:05   #121
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Chessterr Pokaż post
Widziałeś tą broń albo słyszałeś jak ktoś z rządu USA powiedział::"JESTEŚMY W POSIADANIU BOMBY ATOMOWEJ".?
Tia...rozumiem ciezka sytuacje itd, ale brednie straszliwe walisz od kilku ostatnich stron. Powiedz mi jedno - jak mogles uwazac, ze USA, ktora dzieki 2 bombom atomowym o sile 20 KILOton zdolalo sparalizowac cala Japonie i wygrac ten etap wojny, nagle usuneli tak potezna bron? Chyba w innym swiecie zyjesz/zyles. Prawda jest taka, ze OFICJALNIE ta bron posiadaja :
-USA - pierwsze rozczepienie atomu (1938), pierwszy reaktor atomowy (1942), pierwsza eksplozja bomby atomowej (testowa - Hiroszima 1945), pierwsza bomba termojadrowa (bodajze 1952). Wiele dziur po testach atomowych na Pacyfiku, jak i pustyni Nevada.
Związek Radziecki - drugie panstwo, ktore dokonalo eksplozji bomby atomowej (1949), najwieksza probna eksplozja Bomby Cara (eksplodowalo 58MEGAton, maksymalna sila takiej bomby - 150, "część skalistych wysepek, w otoczeniu których dokonano detonacji wyparowała, a sam wybuch był odczuwalny nawet na Alasce") w 1961 roku.
Inne panstwa : GB (bomba zaraz po USA), Francja(bomba 1961), Chińska Republika Ludowa, Indie, Pakistan i Korea Północna). Mozliwe, ze rowniez Ukraina.
Z nieoficjalnych danych : prawdopodobnie w latach 70 XX wieku na terenie PRL i NRD bylo kilkanascie glowic jadrowych gotowych do uzycia w razie kryzysu.
Nawiasem - gdyby wojna troche dluzej sie ciagnela, badacze przypuszczaja, ze dostep do broni atomowej mialby Hitler (posiadal juz zaawansowane fabryki ciezkiej wody - badania chemiczne, fabryki w Peenemunde - mozliwosci wystrzelenia rakiet balistycznych z przyszla bomba atomowa na duze odleglosci, kompleks Riese).

Takie male, niestotne pytanie - czy testujac pistolet maszynowy, nie jest to jednoznaczne z posiadaniem go?

Ostatnio edytowany przez Ashlon - 26-01-2007 o 00:45.
Ashlon jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 26-01-2007, 00:34   #122
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Nekromanta podsumował wszystko to, cobym chciał tu powiedzieć, lecz bym z pewnością zapomniał, i wzbogacił to o miejscowości i daty :*

Szerokość wybuchu, powiedzmy. Jeszcze miałem dać wykres porównujący bomby (m. in. tą z Hiroszimy do Bomby Cara), ale nie mogę go znaleźć :S
stary 26-01-2007, 01:38   #123
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Ok. tytuł tematu "Ogólna sytuacja na świecie" patrze i widze siły wybuchu bomb atomowych. Coś jest z tym światem nie tak.

@UP
Wyjaśnij mi jeszcze co oznacza "szerokość wybuchu" wielkość krateru, zasięg fali uderzeniowej, zasięg spopielającego ciepła, zasięg topiącego ciała światła czy zasięg zniszczeń jako takich?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nekromanta
Chyba w innym swiecie zyjesz/zyles.
Sugerujesz, że Chessterr to zombi?

Dobra skończmy już rozprawiać o atomówkach i wróćmy do tematu. Swojego stanowiska przedstawiać nie będę, ponieważ już to zrobiłem wcześniej i się ono do teraz nie zmieniło.
Zmienił się jedynie końcowy link w moim podpisie na bardziej... destrukcyjny...

Ostatnio edytowany przez Quezacoatl - 26-01-2007 o 01:40.
Quezacoatl jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-01-2007, 09:01   #124
Zotemut
Zbanowany

Zotemut's Avatar

Data dołączenia: 24 07 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Quezacoatl Pokaż post
Ok. tytuł tematu "Ogólna sytuacja na świecie" patrze i widze siły wybuchu bomb atomowych. Coś jest z tym światem nie tak.

@UP
Wyjaśnij mi jeszcze co oznacza "szerokość wybuchu" wielkość krateru, zasięg fali uderzeniowej, zasięg spopielającego ciepła, zasięg topiącego ciała światła czy zasięg zniszczeń jako takich?

Sugerujesz, że Chessterr to zombi?

Dobra skończmy już rozprawiać o atomówkach i wróćmy do tematu. Swojego stanowiska przedstawiać nie będę, ponieważ już to zrobiłem wcześniej i się ono do teraz nie zmieniło.
Zmienił się jedynie końcowy link w moim podpisie na bardziej... destrukcyjny...
Ale bomby atomowe, tak czy siak kształtują OGÓLNĄ SYTUACJĘ NA ŚWIECIE. ^^
Na swój sposób. ;]
Zotemut jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-01-2007, 10:29   #125
Chessterr
Użytkownik Forum

Chessterr's Avatar

Data dołączenia: 14 01 2005

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nekromanta Pokaż post
Tia...rozumiem ciezka sytuacje itd, ale brednie straszliwe walisz od kilku ostatnich stron. Powiedz mi jedno - jak mogles uwazac, ze USA, ktora dzieki 2 bombom atomowym o sile 20 KILOton zdolalo sparalizowac cala Japonie i wygrac ten etap wojny, nagle usuneli tak potezna bron? Chyba w innym swiecie zyjesz/zyles.
Słuchaj, nie jestem jakiś wampir czy co, żyje nadal, i nie planuje samobójstwa:/ Przeprosiłem przecież, a Wy się mnie czepiacie, popełniłem błąd OK, ale nie mieszajcie mnie z błotem, bo nie zasługuje na to.

Chessterr jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-01-2007, 10:37   #126
Zotemut
Zbanowany

Zotemut's Avatar

Data dołączenia: 24 07 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Chessterr Pokaż post
Słuchaj, nie jestem jakiś wampir czy co, żyje nadal, i nie planuje samobójstwa:/ Przeprosiłem przecież, a Wy się mnie czepiacie, popełniłem błąd OK, ale nie mieszajcie mnie z błotem, bo nie zasługuje na to.
Zasługujesz, ponieważ kilka calutkich postów upierałeś się przy swoim.
A mi się wydaje, że wampir to nie osoba, która zmartwychwstała, tylko ktoś kto żyje wiecznie i pożywia się krwią ludzi.
Zotemut jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-01-2007, 10:42   #127
Chessterr
Użytkownik Forum

Chessterr's Avatar

Data dołączenia: 14 01 2005

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Zotemut Pokaż post
Zasługujesz, ponieważ kilka calutkich postów upierałeś się przy swoim.
A mi się wydaje, że wampir to nie osoba, która zmartwychwstała, tylko ktoś kto żyje wiecznie i pożywia się krwią ludzi.
Nie zasługuje na mieszanie z błotem, bo nikogo nie zabiłem! A jeśli uważasz inaczej, to jesteś skryty pod fałszywym ego:/

@Ja go skończyłem, ale Nekromata znowu zaczął.

Ostatnio edytowany przez Chessterr - 26-01-2007 o 11:10.
Chessterr jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-01-2007, 11:09   #128
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok

Stan: Niegrający
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Domyślny

Bylo - minelo, zrobiles z siebie idiote, temat byl zakonczony wiec po cholere dzisiaj znowu go zaczynasz? -.-
stary 26-01-2007, 11:58   #129
Khalak
Użytkownik Forum

Khalak's Avatar

Data dołączenia: 25 06 2006

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

@Chessterr
Nie odbierz tego, jak mieszania z błotem, bo intencja postu jest całkiem inna
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nekromanta
Chyba w innym swiecie zyjesz/zyles.
Wyrażenie "na innym świecie żyłeś" nie odnosi się do wapirstwa, a do tego, że głosiłeś poglądy istnie nie z tego świata [aczkolwiek, jak sam napisałeś, zmieniłeś je] i stąd wziął się czas przeszły xD Koniec awantury
stary 26-01-2007, 12:18   #130
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Quezacoatl Pokaż post
@UP
Hm, hm, zostało to określone jako fireball po angielsku, a 'kula ognia' niezbyt mi się podoba - choć może by tu lepiej pasowało (aczkolwiek chodzi jakby o obszar zajmowany przez tą kulę, szerokość wybuchu - prawie jak synonim ;>). Fala uderzeniowa z pewnością ma większy zasięg (choć ekspertem nie jestem), w każdym bądź razie - czegokolwiek zasięg by to nie był, widać, jak potężna była Bomba Cara.

Tak na marginesie - miejsce wybuchu bomby:

A teraz po atlas geograficzny i sprawdzać, jak daleko jest Alaska ;>

Tak na marginesie, ciekawostki:

- nastąpiło 'to' 30 października 1961 (czyli ponad 45 lat temu),
- światło wybuchu było widoczne 1000km stamtąd,
- grzyb miał 64 km wysokości i szerokość 30-40 km,
- wybuch nastąpił 4000 metrów nad ziemią (4200 n.p.m.) i 'dotknął' ziemi, a także sięgnął wysokości, z jakiej bomba została zrzucona (10,5 km) przez majora Andreia E. Durnovtseva (który w chwili wybuchu był już 45 km stamtąd),
- spadochron mający na celu spowolnienie lotu bomby ważył 900 kg,
- sama bomba ważyła 27 t.

Zaczerpnięte z Google Earth.

Ostatnio edytowany przez Lasooch - 26-01-2007 o 12:32.
Lasooch jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-01-2007, 18:40   #131
Jochny
Użytkownik Forum

Jochny's Avatar

Data dołączenia: 12 06 2006
Lokacja: eeee..... to pytanie jest podchwytliwe??

Domyślny

@up:

hmmm…..

rzeczywiście Alaska trochę daleko. Według atlasa po prostej linii jest to jakieś 11cm(liczę do cieśn. Beringa), skala mapy to 1:40 000 000 co daje aż 4400km! Co pewnie i tak jest wartością zaniżoną bo tam musiały być „dość duże wstrząsy”

Założę się o dychę że fala uderzeniowa obiegła całą ziemię. Bo to zdrowo walnęło, prawie jak małe trzęsienie ziemi xD

@Edit:

Dla tych, którym się wydaje, że megatona to „wcale nie tak dużo” oto cytat z wikipedii:

„Wybuch jądrowy o sile 1 megatony trotylu wyzwala tyle energii, co wybuch jednego miliona ton trotylu, czyli około 4,184 x 10000000000000000 J.” (chyba nie pomyliłem sie w zerach bo potęgi nie działają )

ja nie żaden expert, to tylko matma (której nie lubię )
O ja! O ja Cie!! O jajajaja Cie nie moge! Jakie masz zajebiste, przezajebiste sznyty!!! Jaki Ty jestes trendi, jazzy i emo, o ja pierdole! Moge Cie dotknac? Jeszcze tylko wstaw sobie 666 do "Lokacja" i ZzzzzZzzzzZ w sygnature, zeby wysrubowac pod niebiosa wspolczynnik zajebistosci. SLAWA!
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ..::QRAS::.. Pokaż post
zaraz sobie napleta upierdole i wkleje zdjecie , zobacze jaki bedzie zachwyt!
^.- eee... LoL??

Ukryty tekst:
A myślałeś ze, co tu będzie?? Święty Graal? WYPAD!! I zamknij to okienko -.-

Ostatnio edytowany przez Jochny - 26-01-2007 o 18:48.
Jochny jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-08-2009, 20:47   #132
AwangardowyKaloryfer
Użytkownik Forum

AwangardowyKaloryfer's Avatar

Data dołączenia: 09 05 2009
Lokacja: Wodzisław/Bruxelles/St. Marie Sur Mer

Stan: Usunięty
Profesja: Elder Druid
Gildia: xXx
Świat: Furora
Poziom: 121
Skille: 666/336
Poziom mag.: 64
AwangardowyKaloryfer ma numer GG 3453064
Domyślny

Nie czytałem całego tematu ,więc mogę pisać ,jako ktoś wyrwany z kontekstu
Wg mnie będzie III wojna i zacznie się w momencie ,kiedy będzie największy spokój. I zaczną ją Chiny z Koreą. Czemu? Otóż Chińczycy męczą się na tej swojej małej powierzchni ,a Rosja (której zresztą nie lubią [jak większość]) ma całą Syberię ,nie wyeksploatowaną ziemię ,na której Żółtkom dobrze by się żyło. A za nimi pójdzie już cała reszta. O ile zdąży ,bo zarówno Chiny z Koreą jak i Rosja posiadają tzw. broń masowego rażenia ,czyli bombę atomową.
AwangardowyKaloryfer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 2 (zarejestrowanych: 0, gości: 2)

Zasady postowania