|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#42 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 04 2006
Lokacja: Thais depot...
Stan: Niegrający
Imię: Petersaber
Profesja: Druid
Gildia: Silver Cross
Świat: Julera
Poziom: 43
Skille: 22/25
Poziom mag.: 49
![]() |
![]() Według mnie wyszedł średniawy film nastawiony na niezłe widowisko i nabijanie kasy. Nic specjalnego.
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Użytkownik Forum
|
![]() @ilu ich było:
Powiedziałem, że jak nie miliony to setki tysięcy na pewno. a te 400-500 tysięcy to chyba SĄ setki tysięcy, nie?
![]() |
![]() |
#45 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
|
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#46 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 08 2004
![]() |
![]() edit:
A z resztą.Tak w ogóle to kto mógł wiedzieć ile było na prawdę persów skoro nie przeżył nikt prócz greków którzy mówili o milionie? @ DOWN Jeżeli się nie mylę,to bitwa pod Maratonem,gdzie było persów 40 000(wikipedia mówi 20 000) była wcześniej? Więc mogli jakoś oszacować ile razy większa była obecna perska armia.
GRUPA TEA TIME REKRUTUJE ; ) OTWARTA DLA WSZYSTKICH FANÓW SPANIAŁEGO NAPARU POSIADAJĄCEGO PONAD DWA TYSIĄCE LAT TRADYCJI. http://www.forum.tibia.pl/group.php?groupid=126 Jesteś fanem Diablo 2 ,ale gra już ci się znudziła? http://www.forum.tibia.pl/showthread.php?t=187841- Zapoznaj się z tym tematem,a nie pożałujesz!!!!!!!! Ostatnio edytowany przez Walekifa - 25-03-2007 o 23:14. |
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Użytkownik Forum
|
![]() @up
A myślisz spryciarzu że oni ich przeliczyli co do jednego? Nigdy nie widzieli pewnie >10 tys. osób naraz więc się walnęli w szacowaniu. Historycy mają odpowiednią wiedzę by móc z dużą dokładnością powiedzieć ilu mogło być Persów: jest to wielkość rzędu setek tysięcy.
![]() |
#48 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las
![]() |
![]() 100 tysięcy MAX. Powyżej tego w tamtych czasach było po prostu niewykonalne i nieopłacalne. Koszt zebrania takich ludzi, wyszkolenia i wyposażenia to kasy byłoby... no, dużo by było.
Ostatnio edytowany przez Shanhaevel - 25-03-2007 o 23:42. |
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Mytho(L)ogy Hero
|
![]() W bitwie pod Salaminą wojska Perskie liczyły około 500tys. ludzi i 1000 okrętów. Wojska Greckie miały 270 okrętów. Danych dt. liczebności nie mogę rozczytać z notatek. Więc proszę nie mówić, że nie dało się zgromadzić więcej niż 100tys ludzi. Tłumaczyć? Proszę:
Persja podzieliła była podzielona na 22 satrapie. Z jednej satrapii trzeba było zebrać 22,7 tys. wojska. Nie do wykonania? A jednak. Polityka Perska mówiła o tolerancji. Podatki nie były zbyt duże, często w formie daniny. Na podbitych ziemiach rządzili królowie, zaś główny dowodzący to "Król Królów". To gwarantowało stabilność. Więc dało się zebrać takie wojsko, patrząc na ziemie jakie były w posiadaniu Persów. (Macedonia też miała wojsko powyżej 100tys.) Oczywiście dotyczy to lat świętości Persji, potem było coraz gorzej.
![]() |
![]() |
#50 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 10 2005
Lokacja: Zabrze
Świat: Aldora
|
![]() Buehehe ZABRZE! Mogles napisac ze tam jedziesz. o.o Ja mieszkam na osiedlu zaraz obok multikina.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 13 11 2003
![]() |
![]() Nic ciekawego, taki antyczny Matrix, momentami smieszny. Perski krol to zywcem wyjety Baal z diablo 2, a ta smieszna gollumo podobna istota? Ehz, szkoda czasu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Użytkownik Forum
|
![]() Mi się film podobał, widowiskowe walki, dynamiczne. Ten slow motion na początku jak wybiegali to po prostu palce lizać ^^
|
![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 07 01 2005
|
![]() Cytuj:
@Smetana nie Ostatnio edytowany przez -=DanieL=- - 02-04-2007 o 09:19. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 13 11 2003
![]() |
![]() Lepsze M jak Miłość.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 08 2004
![]() |
![]() A ci którzy się tutaj wypowiadają to oglądali chodziarz?
GRUPA TEA TIME REKRUTUJE ; ) OTWARTA DLA WSZYSTKICH FANÓW SPANIAŁEGO NAPARU POSIADAJĄCEGO PONAD DWA TYSIĄCE LAT TRADYCJI. http://www.forum.tibia.pl/group.php?groupid=126 Jesteś fanem Diablo 2 ,ale gra już ci się znudziła? http://www.forum.tibia.pl/showthread.php?t=187841- Zapoznaj się z tym tematem,a nie pożałujesz!!!!!!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 31 08 2006
Lokacja: Warszawa
Wpisy bloga: 3
Stan: Na Emeryturze
Świat: Calmera
![]() |
![]() Właśnie wróciłem z kina i powiem że wart był kasy którą zapłaciłem. Fajne sceny walki(trochę podkoloryzowane) fajne mowy przed bitewne itp. Bardzo polecam
|
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Moderator
Data dołączenia: 10 05 2005
Lokacja: Szczecin
Stan: Na Emeryturze
|
![]() hmm bylem na tym tydzien temu ( no cos kolo
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#59 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 04 2006
Lokacja: Thais depot...
Imię: Petersaber
Profesja: Druid
Gildia: Silver Cross
Świat: Julera
Poziom: 43
Skille: 22/25
Poziom mag.: 49
![]() |
![]() To się nazywa "nosorożec"
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
eX Moderator
Data dołączenia: 14 03 2004
Lokacja: Estadio Santiago Bernabéu
|
![]() W dzisiejszych czasach trudno w filmach znaleźć coś nowego. W tym przypadku jednak się to udało. Dosyć interesujący i cały czas coś się dzieje. Może niektórych zrazić czasami brak realizmu. Przed obejrzeniem trzeba się nastawić, że oprócz nazw to ten film nie wiele ma wspólnego z prawdziwą historią. Podczas oglądania nie nudziłem się a to już poważna zaleta. ;]
Ogólnie film na plus i polecałbym go obejrzeć.
![]() De las glorias deportivas que campean por España, Va el Madrid con su bandera, limpia y blanca que no empaña. Club castizo y generoso, todo nervio y corazón, Veteranos y noveles, veteranos y noveles, Miran siempre sus laureles con respeto y emoción. ¡Hala Madrid! ¡Hala Madrid! Ostatnio edytowany przez Raul - 02-04-2007 o 09:16. |
![]() |
![]() |