Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > tibia.pl - opinie, sugestie, błędy, itp.

Notki

tibia.pl - opinie, sugestie, błędy, itp. Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat strony, wskazać błąd i zasugerować czego brakuje.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 28-04-2007, 22:23   #1
Lord Dreathan
Użytkownik Forum

Lord Dreathan's Avatar

Data dołączenia: 06 08 2004
Wpisy bloga: 4

Stan: Niegrający
Lord Dreathan ma numer GG 5945841
Domyślny Moje propozycje na zmniejszenie ilosci tematow z keyloggerami

Od pewnego okresu czasu na tibia.pl powstaje coraz wiecej tematow z keylogerrami. ( Filmy i zdjecia) Tematy sa tworzone przez nowych uzytkownikow, wiec propnuje zamknac rejestracje nowych czlonkow.
Mozna by wprowadzic ze tak powiem "system zaproszen" ( zarejestrowany uzytkownik musialbym w panelu uztykownika wyslac zaproszenie na e mail kolegi, ktory by mu zezwalal na rejestracje na tibi pl) Oczywisice to sa tylko moje sugestie i jezeli ktos ma lepsze to prosze o wpis. A takze prosze ( nigdy nie sadzilem ze do tego dojdzie ;D) aby admini wreszcie cos zrobili, bo to juz strach cokolwiek sciagac
RE: Down
Tez dobre.

"We are falling - falling to rise"

Ukryty tekst:
[b] Pomogłem? Wkurzyłem? Mam fajny nick? Zostaw po sobie ślad w postaci NOTKI

Ostatnio edytowany przez Lord Dreathan - 28-04-2007 o 22:27.
Lord Dreathan jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 28-04-2007, 22:26   #2
Hestoran
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 11 2006

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Hestoran
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: -
Świat: Secura/Hiberna
Poziom: 120
Poziom mag.: 70
Domyślny

Lepsza by była rejestracja za sms(2zł), kasa szla by na konkursy i serwer.
1zł to za mało;P A bany by szły na numery telefonow.
Szalone lecz zapewne skuteczne.
Hestoran jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-04-2007, 22:31   #3
Xantro
Użytkownik Forum

Xantro's Avatar

Data dołączenia: 05 12 2006
Lokacja: Olsztyn
Wpisy bloga: 1

Profesja: Paladin
Świat: Aldora
Xantro ma numer GG 2640199
Domyślny

Albo zakaz wklejania linków dla użytkowników którzy nie są na forum od conajmniej 2-3 miechów (Tylko w wyznaczonych tematach np. by mogli)
Xantro jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-04-2007, 22:36   #4
Milu Arhangel
Guest

Domyślny

@up
Dobry pomysł, myslę że by podziałało ;]
  Odpowiedz z Cytatem
stary 28-04-2007, 22:36   #5
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Xantro Pokaż post
Albo zakaz wklejania linków dla użytkowników którzy nie są na forum od conajmniej 2-3 miechów (Tylko w wyznaczonych tematach np. by mogli)
To by rozwiązało problem na 2-3 miechy, bo teraz by założyli 666 kont a potem byłby i tak spam keylogów.

@sms: 1,22 to niby mało, ale kasy szkoda ; )

@zaproszenia: forum szybko stałoby się zamknięte, elytarne i puste...
stary 28-04-2007, 22:53   #6
Bakuo
Użytkownik Forum

Bakuo's Avatar

Data dołączenia: 19 11 2005
Lokacja: Wrocław

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Hestoran Pokaż post
Lepsza by była rejestracja za sms(2zł), kasa szla by na konkursy i serwer.
1zł to za mało;P A bany by szły na numery telefonow.
Szalone lecz zapewne skuteczne.
To jest tibia.pl nie org.pl -.-'

@down
Tak! Tibia.pl powinna miec swoje pomysly a nie zgapiac z innych site'ow.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Arack Pokaż post
ale zal chłopie oszmiesyzłes sie teraz xD
w moich oczach jestes głupi lekko muwiąc

Ostatnio edytowany przez Bakuo - 29-04-2007 o 00:43.
Bakuo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-04-2007, 22:55   #7
Lord Dreathan
Użytkownik Forum

Lord Dreathan's Avatar

Domyślny

Do pana u gory: poplaczesz sie z tego powodu jak twoja ukochana tibia.pl wezmie pomysl od zlej, nie legalnej, bleee org.pl?
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
To by rozwiązało problem na 2-3 miechy, bo teraz by założyli 666 kont a potem byłby i tak spam keylogów.

@sms: 1,22 to niby mało, ale kasy szkoda ; )

@zaproszenia: forum szybko stałoby się zamknięte, elytarne i puste...
hmm albo zrobic ze nowi uzytkownicy niemoga dawac linkow. Bo jak ktos nowy sie rejetruje to zwykle zaklada temat z pytaniem "jaka profesja lepsza" ;D

Ukryty tekst:

Ostatnio edytowany przez Lord Dreathan - 28-04-2007 o 23:50.
stary 29-04-2007, 00:14   #8
Michoss
Kapłan Preclanski

Michoss's Avatar

Data dołączenia: 15 09 2006
Lokacja: Sosnowiec
Wpisy bloga: 145

Michoss ma numer GG 5483916
Domyślny

Nie wiem, co z linkami, ale do nowych tematów można by zrobić tak, że trzeba mieć przynajmniej dwa tygodnie, i 20 postów nie zwarnowanych.
A te dwa tygodnie, musiał byś być aktywny (min. godzina obecności na forum dziennie, lub 4 tygodniowo)
Po spełnieniu tych warunków miałbyś odblokowane pisane tematów.
stary 29-04-2007, 00:40   #9
Lord Dreathan
Użytkownik Forum

Lord Dreathan's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Michoss Pokaż post
Nie wiem, co z linkami, ale do nowych tematów można by zrobić tak, że trzeba mieć przynajmniej dwa tygodnie, i 20 postów nie zwarnowanych.
A te dwa tygodnie, musiał byś być aktywny (min. godzina obecności na forum dziennie, lub 4 tygodniowo)
Po spełnieniu tych warunków miałbyś odblokowane pisane tematów.
Masz na mysli samo bycie zalogowanym? bo jak tak to troche nie rozsadne. Duzo ludzi ma kompa wlaczonego po kilka godzin dziennie, to by przy okazji trzymali w pasku zadan forum tibi, zeby te godziny nabijac

Ukryty tekst:
stary 29-04-2007, 02:34   #10
Michoss
Kapłan Preclanski

Michoss's Avatar

Data dołączenia: 15 09 2006
Lokacja: Sosnowiec
Wpisy bloga: 145

Michoss ma numer GG 5483916
Domyślny

No cóż. Lepsze to niż brak ograniczenia, a już ustalenie np. Że muszą coś pisać, zachęciło by ich tylko do spamowania.
Można by co najwyżej dać, że muszą być "widziani" w wielu tematach, ale to już mogło by sprawić lekki problem w programie.
stary 29-04-2007, 11:05   #11
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lord Dreathan Pokaż post
hmm albo zrobic ze nowi uzytkownicy niemoga dawac linkow. Bo jak ktos nowy sie rejetruje to zwykle zaklada temat z pytaniem "jaka profesja lepsza" ;D
W odpowiedzi zacytuję sam siebie:

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
Tylko zamiast te 2-3 miechy podstaw sobie czas, przez jaki użytkownik byłby 'nowy'.
stary 29-04-2007, 13:39   #12
Dr. Omader
Administrator

Dr. Omader's Avatar

Data dołączenia: 05 01 2004
Lokacja: Happyland :)

Stan: Na Emeryturze
Poziom: 104
Domyślny

Zadna z podanych przez was propozycji nie jest realna albo daje efekty krotkoterminowe, albo jest nie do spelnienia technicznie, albo jest po prostu glupia
Dr. Omader jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-04-2007, 14:42   #13
Lord Dreathan
Użytkownik Forum

Lord Dreathan's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dr. Omader Pokaż post
Zadna z podanych przez was propozycji nie jest realna albo daje efekty krotkoterminowe, albo jest nie do spelnienia technicznie, albo jest po prostu glupia
Co nie zmienia faktu ze musicie cos zrobic

Ukryty tekst:
stary 29-04-2007, 15:49   #14
Dwimenor
Born to Ban

Dwimenor's Avatar

Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: inny wymiar
Wpisy bloga: 7

Profesja: Royal Paladin
Świat: Harmonia
Poziom: 88
Skille: 87/62
Poziom mag.: 18
Dwimenor ma numer GG 7472583
Domyślny

Cytuj:
Co nie zmienia faktu ze musicie cos zrobic
A może wy, użytkownicy musicie się nauczyć, plik exe nie jest filmem, a scr pokazem zdjęć?

Gdyby skuteczność takiego lamerskiego "hakowania" dała w łeb, to by sobie odpuścili i na forum nie byłoby problemu. Prawda jest taka, że my możemy tylko leczyć objawy waszej nieudolności. Źródło problemu każdy musi zniszczyć sam w sobie.
stary 29-04-2007, 15:53   #15
Cossma
Użytkownik Forum

Cossma's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2005
Lokacja: LG TOWN

Imię: Cossma
Profesja: Elite Knight
Poziom: 138
Skille: 94/90
Poziom mag.: 8
Domyślny

Dwim~ nie wiem czy pamiętasz naszą ostatnią rozmowę na GG
I czy nie sądzisz że najlepszą obroną jest atak?

Ostatnio edytowany przez Cossma - 29-04-2007 o 15:55.
Cossma jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-04-2007, 17:02   #16
Lord Dreathan
Użytkownik Forum

Lord Dreathan's Avatar

Domyślny

[quote=Dwimenor;1395642]A może wy, użytkownicy musicie się nauczyć, plik exe nie jest filmem, a scr pokazem zdjęć?

[quote]

A moze ja to wiem?

Ukryty tekst:
stary 29-04-2007, 17:38   #17
DRoN
Użytkownik Forum

DRoN's Avatar

Data dołączenia: 02 08 2005
Lokacja: Przasnysz

Domyślny

Można zrobić tak, że nowi userzy od np. 2 miesiąca mogą zakładać nowe tematy (lub admin/moderator na podstawie wypowiedzi użytkownika nadaje mu takie prawo)?
Nie jest to pełne rozwiązanie problemu (w przypadku okresu czasowego), bo będą też tacy, którzy co 3 dni założą nowe konto, a potem będą zaspamowywać forum swoimi tematami.

@ SMS

Wyobraź sobie, że nie każdy ma komórkę. Można równie dobrze zrobić, że trzeba nagrać swoją prośbę utworzenia konta na kamerze cyfrowej i wysłać adminowi.

@ przez znajomych

Istnieją osoby, które grają w tibie i nie mają znajomych tibijczyków. Żeby się zarejestrować, musiałby taki gość poprosić kogoś z gry, żeby wysłał mu zaproszenie, a w ten sposób, albo musi się z kimś zakolegować (lub zapłacić - nie oszukujmy się, ludzie kupowaliby nawet rejestrację na forum) albo dostanie zaproszenie w ciemno.
W pierwszym przypadku jest niby dobrze, jednak ładnie prosić, to i noob potrafi (zapłacić - tym bardziej).
W drugim przypadku będzie tak, jak teraz jest. Dostaje konto bez problemu.

A teraz przykładowa sytuacja. Koleś daje 500gp Wieśkowi, który zbiera na plate seta, za zaproszenie. Zaproszony odrazu wysyła kolejne zaproszenia na tysiące swoich noob-e-maili i wychodzi na to, co teraz jest.

Wprowadzić "odpowiedzialnośc za zaproszonych"? Normalni userzy będą się bali kogoś zaprosić albo będą sprzedawać zaproszenia za tibijską lub realną kasę.
DRoN jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-04-2007, 18:04   #18
Drakon
Użytkownik Forum

Drakon's Avatar

Data dołączenia: 10 03 2006
Lokacja: Taka ławeczka za monopollowym
Wpisy bloga: 1

Profesja: Knight
Świat: Wszedzie
Drakon ma numer GG 3812510 Drakon ma login Tlenu drakon91@o2.pl
Domyślny

Większość waszych propozycji to tylko czasowe rozwiązania, dlaczego?
Dlatego że jeśli user może pisać dopiero po upływie miesiąca i napisaniu jakiejś ilości postów, to i tak znajdą się sprytni którzy poczekają.

Nienajgorszym rozwiązaniem były by płatne konta (przez SMS), jednak zwróćcie uwagę na to że nie żyjemy w finlandii (gdzie telefonów komórkowych jest więcej niż ludzi) i nie każdy ma telefon, z którego może sobie wysłać owego SMS'a. Skutkiem ubocznym tego rozwiązania najprawdopodobniej był by szybki spadek ilości osób rejestrującyh sie na forum.
Ja proponuje troche lepszą wersję tego pomysłu. Zastosowane zostało by coś, co wyglądało by mniej więcej, jak Premium Acc w Tibii, a mianowicie:
Konto z którego można pisać posty, może zakładać każdy, konto takie posiadało by oczywiście jakieś ograniczenia (np. user nie mógł by umieszczać linków typu MegaUpload, RapidShare, z których można pobrać jakiś plik), z kolei konto Premium, któe oczywiście nie ma takich ograniczeń, kosztowałoby od 10zł do jakiś 20zł, za miesiąc użytkowania.
Jednak takie zabezpieczenie, niestety też dało by sie ominąć, zawsze znajdą się szaleńcy którzy zapłacą te cholerne 10zł do 20zł, po to aby ukraść wam wasze konta.

Najlepszym rozwiązaniem (według mnie) było by coś co nazwałęm "Ban HTML":
User który zamieścił link z niedozwolonym programem i któremu zostało to udowodnione, uzyskałby dożywotnią blokadę na zamieszczanie linków w postach i podpisie.
A za recydywę (w tym przypadku pruby ominięcia tego założeniem nowego konta i powtażaniem czynności), blokada została by ustawiona na IP.

100 Anni Inter!!

Ostatni Odcinek Tibia Turnaments 2
Tibia Turnaments - Fake Story
Ukończony
Mni spis treści:
Str.1, Str.3, Str.4, Str.5, Str.5, Str.6, Str.7

Mój Deviant
Drakon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-04-2007, 18:09   #19
Cossma
Użytkownik Forum

Cossma's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2005
Lokacja: LG TOWN

Imię: Cossma
Profesja: Elite Knight
Poziom: 138
Skille: 94/90
Poziom mag.: 8
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Drakon Pokaż post
Ja proponuje troche lepszą wersję tego pomysłu. Zastosowane zostało by coś, co wyglądało by mniej więcej, jak Premium Acc w Tibii, a mianowicie:
Konto z którego można pisać posty, może zakładać każdy, konto takie posiadało by oczywiście jakieś ograniczenia (np. user nie mógł by umieszczać linków typu MegaUpload, RapidShare, z których można pobrać jakiś plik), z kolei konto Premium, któe oczywiście nie ma takich ograniczeń, kosztowałoby od 10zł do jakiś 20zł, za miesiąc użytkowania.
Jednak takie zabezpieczenie, niestety też dało by sie ominąć, zawsze znajdą się szaleńcy którzy zapłacą te cholerne 10zł do 20zł, po to aby ukraść wam wasze konta.
czy ty widzisz co piszesz ?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Drakon Pokaż post
A za recydywę (w tym przypadku pruby ominięcia tego założeniem nowego konta i powtażaniem czynności), blokada została by ustawiona na IP.
neostrada rox
Cossma jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-04-2007, 19:56   #20
Thor of heaven
Tibia.pl Support

Thor of heaven's Avatar

Data dołączenia: 31 07 2006
Lokacja: Sailent Hell

Thor of heaven ma numer GG 726027 Send a message via Skype™ to Thor of heaven
Domyślny

Znalazłem na pewnej stronie takie coś na temat hakowania:

Cytuj:
Koniec zabawy...
Jako że na forum coraz częściej przybywa wszelkiego rodzaju exploitów, trojanów, keyloggerów i innego tego typu nielegalnego w świetle polskiego prawa oprogramowania, cały Nasz team doszedł do wniosku, aby przestać się z Wami bawić. Nie mamy zamiaru iść w ślady xxxxx , więc przyjmujemy wyzwanie. Najpierw ku gwoli ścisłości trochę przypomnienia:

Koń trojański to określenie oprogramowania, które podszywając się pod przydatne lub ciekawe dla użytkownika aplikacje dodatkowo implementują niepożądaną, ukrytą przed użytkownikiem funkcjonalność.

Polskie Prawo napisał(a):
...zgodnie z Ustawą o Ochronie Internetu z dnia 29.08.97, Dziennik Ustaw Nr 133 Poz. 883 § 12 Rozpowszechnianie oprogramowania, które może wywołać wadliwe działanie systemu komputerowego lub prowadzić do kradzieży poufnych danych podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Masz Neostradę i myślisz że jesteś bezpieczny? Popatrz na to...

...zgodnie z Ustawą o Ochronie Internetu z dnia 29.08.97, Dziennik Ustaw Nr 141 Poz. 113 § 21 Każdy dostawca usług internetowych zobowiązany jest do przekazania wszystkich danych niezbędnych w toku postępowania karnego w sprawie przestępstwa internetowego popełnionego przez użytkownika sieci internetowej, dalej zwanego klientem...

Uważasz, że ludzie pracujący w Neostradzie czy w jakiejkolwiek innej firmie dostarczającej Ci internet nie mają sposobu, aby Cię odnaleźć po zmiennym adresie IP? Jesteś w błędzie. po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej weszła ta ustawa:

...zgodnie z poprawką z dnia 11.05.2004, do Ustawy o Ochronie Internetu z dnia 29.08.97, Dziennik Ustaw Nr 220 Poz. 154 § 13 Każdy dostawca usług internetowych zobowiązany jest do uzyskania niezbędnych danych mogących pomóc w ustaleniu tożsamości użytkownika sieci internetowej, zwanego dalej klientem w czasie postępowania karnego, podejrzanego o popełnienie przestępstwa internetowego...

Myślisz, że jesteś bezkarny? Wyobraź sobie, że nie jesteś jakimś super hackerem. Neostradzie też nie pracują idioci, i z palcem w dupie Cię namierzą... Jesteś niepełnoletni? Jak Twój ojciec trafi za Ciebie na 3 lata do paki ( ewentualnie dostanie w zawiasach, o ile jeszcze nie był karany ) to nie będzie zadowolony - matka tym bardziej. Chcesz do poprawczaka? Proszę bardzo... Od dnia dzisiejszego, każdy trojan, exploit, czy keylogger znaleziony na Naszym forum, dodany chociażby przez przypadek zostaje zgłoszony do dostawcy internetu, jeśli sytuacja będzie się powtarzać zaczniemy sprawę zgłaszać na Policję... Abyście nie mięli wątpliwości, że dostawca pewnie się tym nie zajmie przeczytajcie to:

...zgodnie z poprawką z dnia 11.05.2004, do Ustawy o Ochronie Internetu z dnia 29.08.97, Dziennik Ustaw Nr 223 Poz. 156 § 11 Każdy dostawca usług internetowych zobowiązany jest do egzekwowania zaleceń prawa polskiego dot. przeciwdziałania przestępczości w internecie, mającego na celu natychmiastowe odcięcie użytkownika sieci internetowej, dalej zwanego klientem, od sieci internetowej w przypadku zaistnienia podejrzenia złamania prawa. Niezastosowanie się do wyżej wymienionych restrykcji przez dostawcę usług internetowych będzie skutkowało w nałożeniu grzywny pieniężnej w wysokości od 1000 do 10000 zł...

Myślisz sobie... Co to 10 tyś zł dla takiej Neostrady? Tutaj już nie chodzi o samą kasę, tylko o to, że ktoś może polecieć ze stołka, a jeśli zarabia jakieś 10 tyś zł na miesiąc, to raczej woli odciąć jakiegoś gnojka od internetu niż stracić taką fuchę... Co powie ojciec jak zobaczy za co została rozwiązana umowa z dostawcą internetu? Od teraz lepiej wszyscy zastanówcie się dwa razy zanim coś wkleicie... Pamiętajcie, że takie coś się bardzo łatwo tropi... To, że My nie potrafimy sobie z Wami poradzić wcale nie oznacza, że dobry informatyk nie potrafi, a kiedy w grę wchodzą duże pieniądze to ludzie mają gdzieś czy jesteś jednym z wielu... Dostaniesz po dupie...

Dziękuję za uwagę...
Teraz komentarze:

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Elvena Pokaż post
@Thor: przerażające ^^ to by w sumie było nieźle gdzieś napisać
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon Pokaż post
Z ta policja to lipton jest, ekipa nie potrafi znalezc wandali na osiedlu, a co dopiero mowic o dzieciaczkach z neo...
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Atimcia Pokaż post
Moze i lipton ale dzieciaki ponizej 15 roku zycia powinny sie przestraszyc.

Nie był tak przebiegły jak Odyn i zdarzało mu się wpaść w pułapkę (przykładem tego jest słynna przygoda Thora w gościnie u króla Utgardu, olbrzyma zwanego Lokim), ostatecznie jednak zawsze zwyciężał. Od jego imienia pochodzi nazwa czwartku :
(Torsdag, Thursday = 'dzień Thora').
Thor of heaven jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania