Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 13-05-2007, 10:51   #1
Aim r0x
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 24 06 2006

Stan: Niegrający
Profesja: Elite Knight
Poziom: 89
Skille: 86+\83+
Poziom mag.: 7
Pytanie pytanie dot. hacka

Witam!
Jeśli temat założyłem w złym dziale to sry new jestem ;D
Mam takie pytanko, otóż czytałem sobie wiele tematów np w dziale mainland i bardzo wiele osób coś opisuje i na końcu dodaje "niestety zhakowali mi tą postać" czy coś w tym rodzaju i w związku z tym mam pytanie właśnie
Czy prawdopodobieństwo hacka jest aż tak wielkie? czy normalny szary gracz może zostać poprostu zhackowany nei wchodząc na żadne strony itp nie dawać passów? dla mnie wydaje sie to trochę dziwne bo skąd mają brać acc i passy jak nie jakichś stron czy keylogów które dają 10000 lvl? Jak tak myśle że wbiłbym se 50 lvl i od tak sobie zostałbym zhackowany to mnie normalnie coś...
Z góry dzięki za odpowiedź.
Aim r0x jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 13-05-2007, 10:54   #2
Wyciszony
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 13 05 2007
Lokacja: Gdańsk

Stan: Na Emeryturze
Wyciszony ma numer GG 11583346
Domyślny

Heh, większość osób jest hakowanych przez własną nieostrożność i głupotę. Jeśli będziesz sę stosować do zasad i porad regulaminu Tibii to jest 99% bezpieczeństwa.
Jeżeli lubujesz się w klimatach Fantasy, chciałbyś uczestniczyć w sesjach RPG, pragniesz wcielić się w: kochającego przyrodę Elfa, mieszkającego w górach Krasnoluda, lub silnego Człowieka? Nie czekaj dłużej, dołącz do naszej "Tawerny RPG"! Stwórz swoją oryginalną postać i dołącz do świata Fantasy - podróżuj ze swoją drużyną, zabijaj orków, ratuj miasta przed smokami, lub stań po stronie zła...
Wyciszony jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-05-2007, 11:53   #3
Kwadratowe Koło
Zbanowany

Kwadratowe Koło's Avatar

Data dołączenia: 20 03 2005
Lokacja: ElblągŚwietnaMieścina LiczbaPostów: NieWięcejJakJegoIQ UlubionePowiedzonko: Buta humak, goshak pixo.

Stan: Początkujący
Świat: Isara twa stara
Poziom: 1:(
Skille: 1337/-6
Poziom mag.: 9?
Domyślny

Hacker znał nr konta i próbował metodą brute force.

Bynajmniej tak u mnie było ^.-
Kwadratowe Koło jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-05-2007, 11:58   #4
Tompior
UnlimitedWarnWorks

Tompior's Avatar

Data dołączenia: 14 01 2004
Lokacja: Warszawa

Tompior ma numer GG 3186363
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kwadratowe Koło Pokaż post
Hacker znał nr konta i próbował metodą brute force.

Bynajmniej tak u mnie było ^.-
Znal numer konta bo mu go podales?: >
stary 13-05-2007, 12:59   #5
Kwadratowe Koło
Zbanowany

Kwadratowe Koło's Avatar

Data dołączenia: 20 03 2005
Lokacja: ElblągŚwietnaMieścina LiczbaPostów: NieWięcejJakJegoIQ UlubionePowiedzonko: Buta humak, goshak pixo.

Stan: Początkujący
Świat: Isara twa stara
Poziom: 1:(
Skille: 1337/-6
Poziom mag.: 9?
Domyślny

Nie, trojana miałem na kompie. Ale jakie eksterminowanie było, gdy się spostrzegłem, że nie mogę się lognąć (rzadko wchodzę, bo net z vectry -> ip block~~) : P
HijackThis, Spybot S&D, mój antyvir McAfee, internetowe skanery...

Zmiana hasła, a potem co tydzień przez miesiąc zmienianie.
Kwadratowe Koło jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-05-2007, 13:05   #6
BobbyX
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Aim r0x Pokaż post
Witam!
Mam takie pytanko, otóż czytałem sobie wiele tematów np w dziale mainland i bardzo wiele osób coś opisuje i na końcu dodaje "niestety zhakowali mi tą postać" czy coś w tym rodzaju i w związku z tym mam pytanie właśnie
Czy prawdopodobieństwo hacka jest aż tak wielkie? czy normalny szary gracz może zostać poprostu zhackowany nei wchodząc na żadne strony itp nie dawać passów? dla mnie wydaje sie to trochę dziwne bo skąd mają brać acc i passy jak nie jakichś stron czy keylogów które dają 10000 lvl? Jak tak myśle że wbiłbym se 50 lvl i od tak sobie zostałbym zhackowany to mnie normalnie coś...
Na naszym forum często są różne filmy, lub pseudo filmy. Jeśli nie ma przynajmniej 5 komentarzy, lepiej nie pobieraj. Nie wchodź na żadne strony, których nie znasz. Powinieneś mieć włączona zaporę windowsa, i zainstalowanego avasta. Przyda sie też Ad Aware SE do skanowania kompa (przynajmniej raz na miesiąc), chyba, że masz podejrzenia, że mogłeś coś z jakimś programem czy innym złapać - skanuj od razu w pełni system (nie loguj się zanim nie przeskanujesz dokładnie).
  Odpowiedz z Cytatem
stary 13-05-2007, 13:11   #7
owntibia.exe
Zbanowany

Data dołączenia: 23 04 2007
Lokacja: Płock

Świat: RL
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez BobbyX Pokaż post
Na naszym forum często są różne filmy, lub pseudo filmy. Jeśli nie ma przynajmniej 5 komentarzy, lepiej nie pobieraj. Nie wchodź na żadne strony, których nie znasz. Powinieneś mieć włączona zaporę windowsa, i zainstalowanego avasta. Przyda sie też Ad Aware SE do skanowania kompa (przynajmniej raz na miesiąc), chyba, że masz podejrzenia, że mogłeś coś z jakimś programem czy innym złapać - skanuj od razu w pełni system (nie loguj się zanim nie przeskanujesz dokładnie).
Na tibijskich haxiorów wystarczy NOD32 i hexedit.
owntibia.exe jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-05-2007, 13:26   #8
artur_waw
Guest

Domyślny

Tibią nie zajmują się inni ludzi poza "Tibijskimi Haksiorami".

Trzeba być naprawdę ostrym graczem aby się złapać na jakieś OwnTibia, TibiaStealer i inne tego typu śmiechu warte softy.

Także trochę rozsądku i nie ma możliwości abyś stracił konto.
Żaden z Tibijskich Haksiorów nie wbije Ci się na kompa bo nie mają o tym pojęcia, także czuj się bezpiecznie.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 13-05-2007, 13:37   #9
Slythia
Blondynka

Slythia's Avatar

Data dołączenia: 02 05 2007
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Moim zdaniem bez sciagania zadnych smieci nie da sie wlamac na konto. No chyba, ze ktos jest naprawde genialny. Lecz trzeba przestrzegac jednej zasad - nie ufac nikomu. Doslownie nikomu. Osoba, ktora daje ci itey, znasz dobrze z rl, jest niby przyjacelem... Potrafi wejsc, wszystko ukrasc i sie nie przyznawac. Passy mozna dac osobie, ktora jest naprawde zaufana (w rl takze) i nie zostala poznana w grze... Wiec najlepsza recepta na bezpieczne granie jest stosowanie sie do wszelkich zalecen i wszystko powinno byc ok.

Aha, i wiekszosc tibijskich hackerow to kompletne nooby. Czegos sie nauczyl, wlamal sie na konto... Ale by jakos uwazac, by nie ujawnic sie? O tym sie zapomina ; ).

Ostatnio edytowany przez Slythia - 13-05-2007 o 13:40.
Slythia jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-05-2007, 17:36   #10
filobossek2
Użytkownik Forum

filobossek2's Avatar

Data dołączenia: 13 05 2006
Lokacja: Wrocław - WKS :D

Profesja: Master Sorcerer
Gildia: ----
Świat: Askara
Poziom: 137
Skille: 32
Poziom mag.: 66
Domyślny

Ja zostałem "hacked" bez pobierania żadnych śmieci (podejrzane exe etc.)...

Hacker może dostać się do was przez się sieć od tak, czasami nie pomogą żadne zabezpieczenia (zależy jak hacker jest zaawansowany).

Ja zmieniłem sobie system na Linuxa, a hasło w Tibii zmieniam raz na tydzień, bo nawet to szyfrowanie można obejść (znajomy próbował )

Niektóre dziewczyny są dowodem na to, że Bóg wciąż kocha mężczyzn i chce by byli szczęśliwi :*
filobossek2 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-05-2007, 18:19   #11
Slythia
Blondynka

Slythia's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez filobossek2 Pokaż post
Ja zostałem "hacked" bez pobierania żadnych śmieci (podejrzane exe etc.)...

Hacker może dostać się do was przez się sieć od tak, czasami nie pomogą żadne zabezpieczenia (zależy jak hacker jest zaawansowany).

Ja zmieniłem sobie system na Linuxa, a hasło w Tibii zmieniam raz na tydzień, bo nawet to szyfrowanie można obejść (znajomy próbował )
Tez prawda. Lecz moim zdaniem takich hackow, bez winy gracza, jest bardzo, bardzo malo. Wiekszosc jest przez nieuwage graczy. Po hacku trzeba sprawdzic calego kompa... Ja akurat nic nie mialam, wogole nic nie sciagalam (nie tylko exe). Lecz zawsze warto sprawdzic ludzi, ktorzy maja twoje passy. Mozna w rozny sposob... Czesto to oni sa przyczyna. Bezposrednia - weszli sobie i wszystko wzieli, albo posrednia - ktos sie do nich wlamal. Jak ktos to ladnie napisal - nic nie pomoze, ze zamienisz kompa w twierdze, jesli hacker bedzie mogl sie dostac przez twojego kolege... Mozna tez postraszyc ze ma sie ip i pojdzie sie na policje (nawet tutorzy tak radza), moze ktos sie przyzna... Albo naprawde isc, nawet bez ip.
stary 13-05-2007, 18:31   #12
Tompior
UnlimitedWarnWorks

Tompior's Avatar

Data dołączenia: 14 01 2004
Lokacja: Warszawa

Tompior ma numer GG 3186363
Domyślny

pamietajcie, ze hackerowi bardzo pomaga znajomosc waszego numeru ip, ktory wylozony jest jak na tacy gdy uzywamy gg
stary 13-05-2007, 18:33   #13
Dark Sven
Użytkownik Forum

Dark Sven's Avatar

Data dołączenia: 20 08 2005
Lokacja: Śrem

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Slythia Pokaż post
Albo naprawde isc, nawet bez ip.
Pomimo, iż w świetle prawa wysyłanie wirusów, które mogą kraść dane (numery kont bankowych etc.) Jest karalne, to mimo wszystko wątpie, że jeśli pójdzie się na komisariat powiedzieć, że okraldli nam postać w grze tibia, zostalibyśmy conajwyżej wyśmiani.

http://rozmowa1.patrz.pl/

; D
- Nie wszyscy mogą być mądrzy, panie oberlejtnant – rzekł Szwejk tonem głębokiego przekonania. – Głupi muszą stanowić wyjątek, bo gdyby wszyscy ludzie byli mądrzy, to na świecie byłoby tyle rozumu, że co drugi człowiek zgłupiałby z tego.
Dark Sven jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-05-2007, 18:55   #14
Slythia
Blondynka

Slythia's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez __DARK_SVEN__ Pokaż post
Pomimo, iż w świetle prawa wysyłanie wirusów, które mogą kraść dane (numery kont bankowych etc.) Jest karalne, to mimo wszystko wątpie, że jeśli pójdzie się na komisariat powiedzieć, że okraldli nam postać w grze tibia, zostalibyśmy conajwyżej wyśmiani.

http://rozmowa1.patrz.pl/

; D
Lecz na kompie nie tylko grasz w tibie. Sprawdza sie konto etc... Jesli ktos ci wyslal smieci - odpowie za to. Akurat na tym nasza policja sie zna (moze dlatego, ze w polsce jest duzo hackerow). Poza tym ten ktos wlamal sie do twojego kompa. Niewazne w jakim celu - ale to zrobil. A to jest zabronione.
stary 13-05-2007, 19:01   #15
Dark Sven
Użytkownik Forum

Dark Sven's Avatar

Data dołączenia: 20 08 2005
Lokacja: Śrem

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Slythia Pokaż post
Lecz na kompie nie tylko grasz w tibie. Sprawdza sie konto etc... Jesli ktos ci wyslal smieci - odpowie za to. Akurat na tym nasza policja sie zna (moze dlatego, ze w polsce jest duzo hackerow). Poza tym ten ktos wlamal sie do twojego kompa. Niewazne w jakim celu - ale to zrobil. A to jest zabronione.
Tak, rozumiem, ale jak mu udowodnisz, ze to akurat on? Imo taka komenda policji w takim, przykładowym Śremkowie nie zajmowała by się sprawą skradzionego pe seta. Być może się myle.
- Nie wszyscy mogą być mądrzy, panie oberlejtnant – rzekł Szwejk tonem głębokiego przekonania. – Głupi muszą stanowić wyjątek, bo gdyby wszyscy ludzie byli mądrzy, to na świecie byłoby tyle rozumu, że co drugi człowiek zgłupiałby z tego.
Dark Sven jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-05-2007, 19:05   #16
Aim r0x
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 24 06 2006

Stan: Niegrający
Profesja: Elite Knight
Poziom: 89
Skille: 86+\83+
Poziom mag.: 7
Domyślny

ale jazda:O
dziś moi dwaj kumple zostali hacknięci...
jeden tylko z jednej postaci a na koncie miał dwie, z pierwszej zabrano mu ponad 20k i itemy różnej wartości, druga została nieruszona mimo to iż miała itemy... drugi kumpel już od 5 minut nie może zalogować sie na acc email chyba sie zmienił... n/c ;O zaczynam sie bać
Aim r0x jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-05-2007, 19:09   #17
Slythia
Blondynka

Slythia's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez __DARK_SVEN__ Pokaż post
Tak, rozumiem, ale jak mu udowodnisz, ze to akurat on? Imo taka komenda policji w takim, przykładowym Śremkowie nie zajmowała by się sprawą skradzionego pe seta. Być może się myle.
Nie chodzi o to, co ci zginelo, zwlaszcza w rzeczy. To maja gdzies. Ale:
Ukryty tekst:

Cytuj:
Art. 267. § 1. Kto bez uprawnienia uzyskuje informację dla niego nie przeznaczoną, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do przewodu służącego do przekazywania informacji lub przełamując elektroniczne, magnetyczne albo inne szczególne jej zabezpieczenie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto w celu uzyskania informacji, do której nie jest uprawniony, zakłada lub posługuje się urządzeniem podsłuchowym, wizualnym albo innym urządzeniem specjalnym.
§ 3. Tej samej karze podlega, kto informację uzyskaną w sposób określony w § 1 lub 2 ujawnia innej osobie.
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1-3 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Art. 268. § 1. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, niszczy, uszkadza, usuwa lub zmienia zapis istotnej informacji albo w inny sposób udaremnia lub znacznie utrudnia osobie uprawnionej zapoznanie się z nią,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Jeżeli czyn określony w § 1 dotyczy zapisu na komputerowym nośniku informacji, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 3. Kto, dopuszczając się czynu określonego w § 1 lub 2, wyrządza znaczną szkodę majątkową,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1-3 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Art. 268a. § 1. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, niszczy, uszkadza, usuwa, zmienia lub utrudnia dostęp do danych informatycznych albo w istotnym stopniu zakłóca lub uniemożliwia automatyczne przetwarzanie, gromadzenie lub przekazywanie takich danych,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. Kto, dopuszczając się czynu określonego w § 1, wyrządza znaczną szkodę majątkową,
§ 3. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Art. 269a. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, przez transmisję, zniszczenie, usunięcie, uszkodzenie lub zmianę danych informatycznych, w istotnym stopniu zakłóca pracę systemu komputerowego lub sieci teleinformatycznej,
@edit
Jeżeli ktoś mówi, że za kradzież itemów nie można iść na policje to pamiętajcie, że keylogger nie kradnie tylko i wyłącznie haseł do tibii...zawsze możecie stracić ważne hasła, numery kart kredytowych etc

Wiec... Nie chodzi o gre, tylko o podrzucone smieci. Tak wogole to polecam ten - http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=128093 temat. Jest wlasnie o hacku i policji ;P
stary 13-05-2007, 20:59   #18
kondom69
Zbanowany

Data dołączenia: 13 05 2007

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Aim r0x Pokaż post
Witam!
było takich 1000 tematów
kondom69 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-05-2007, 14:00   #19
Descartes
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 06 2004

Domyślny

Siostra mojego kumpla miała kiedyś śmieszną (dla mnie) sytuację. Passy do swojej postaci (lvl40 knight) miała wyłożone na karteczce przed kompem i nasz wspólny dotąd kumpel (tak tak) sobie te dane niepostrzeżenie zapisał w telefonie. W domu ogolił całą postać, wszedł na swoją i zaczął się wszystkim chwalić, że shakował lvl40 knighta... w tym jej guild leaderowi, który dał jej cynk.

Ostatnio edytowany przez Descartes - 14-05-2007 o 14:02.
Descartes jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania