Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Updates

Notki

Updates Forum zawiera wszelkie informacje o najnowszym update oraz pod fora z informacjami o byłych update.

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 30-06-2007, 23:51   #1
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny Mój komentarz odnośnie update.

A właściwie komentarz odnośnie update i logiki myślenia 'coniektórych'.

Teraz taki warning od Ministra Zdrowia i Opieki społecznej:

Niniejszy tekst jest dość długi, przez co może wywołać przegrzanie mózgu u przeciętnego tibijczyka, którego największym czytelniczym osiągnięciem był przedupdate'owy teaser.

Zastanawiałem się, czy to napisać, ale widzę coraz więcej luserów piszących rzeczy typu 'haha dobrze wam tak, poczujcie się jak knighci' etc. Jak już ze 2 razy wspomniałem, jest to typowo polska mentalność, czyli jak inny ma gorzej, to wtedy jest lepiej, nawet jakbym ja też miał gorzej.

Wstępne założenie: grałem sorcem i knightem w przeszłości. Aktualnie nie gram w Tibię. Jeśli wrócę, co jest całkiem możliwe, będę grać knightem (i to nie tylko ze względu na update, aczkolwiek nie zaprzeczam, że to bardzo istotny czynnik przy wyborze profesji). Tak więc jestem nastawiony obiektywnie, a raczej - co z punktu widzenia dalszej części posta jest jeszcze lepsze - popieram rycerza.

Otóż moim skromnym zdaniem (nie tylko moim, zresztą) - przed update mieliśmy większy balans, niż teraz. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta - pod pewnymi względami lepszy był sorc/druid, pod pewnymi knight, pod pewnymi palek (o tej profesji jednak za wiele mówić nie będę, nie grałem nią wystarczająco dużo). Otóż:

- sorc (bądź też druid, ale będę pisać sorc, ew. profesja magiczna itp., dla ułatwienia), jak wiadomo, expił najszybciej, miał największe hity, stosunkowo najłatwiej było nim zabić inną postać, nie musiał trenować, w razie braku kasy mógł ratować się runemakingiem itp. Był najlepszą postacią do huntów na potężniejszych potworach, ponadto był dość wszechstronny, choć scaraby bite nie summonami dobrym pomysłem nie były. Z całą pewnością wadą sorca była niemożność podniesienia wielu przedmiotów naraz (ba, ja podczas dłuższego huntu w tombie musiałem nawet kasę pakować do lootbaga). Ponadto miał mało hp i niski skill shieldingu, przez co kick w bardzo wielu wypadkach oznaczał śmierć. Ponadto wraz z polepszaniem się postaci ulepszeniu nie ulegały ciosy za pomocą broni (różdżki), a inne ataki, poza e-visem, są po prostu drogie w użyciu. Taka jest prawda, że na exp e-wave'm czy UE mogą sobie pozwolić tylko bogacze.

- knight - expił zdecydowanie wolniej, chociaż też można było sobie 'jakoś' poradzić. Z całą pewnością lepiej zarabiał kasę. Ponadto wydawał jej mniej (na eq a potem tylko na leczenie). Dla w miarę niskich leveli postaci magicznych był swoistym 'must have' na huntach na potworach od smoka (nie wiem jak Was - mnie DSy postawione sorcem potwornie wk*rwiały) wzwyż. Dla wyższych leveli magów także był takim 'must have', jednak tylko na potwory typu demony czy behemothy. Dopiero na uberwysokim lvlu sorc mógł spokojnie expić w takich miejscach solo. Dalsze zalety knighta to z pewnością duża ilość hp (co za tym idzie mniejsze ryzyko zgonu 'przez przypadek', wskutek ataku pojedynczego PK czy w wyniku kicka na słabszych potworach). Wysoki cap także jest ogromną zaletą, pozwala na uniesienie przynajmniej 'pieniężnej' części lootu. Wadą na pewno było zaś skillowanie, nudne jak cholera, sam miałem z tym wielki problem grając knightem, ale - dało się przez to przebrnąć.

Więc postacie były w miarę zbalansowane - każda miała wady i zalety, w pewnym stopniu uzupełniały się. Choć oczywiście sorc był zbyt silny - knightowi należał się 'boost'.

Ale sytuacja jaką mamy teraz, to po prostu absurd. Napiszę to w formie krótkiego podsumowania:

Sorc:
- zalety:
a) dużo many
b) w miarę szybki exp
c) na niskim lvlu bez zmian
d) możliwość dorabiania na runach
e) możliwość korzystania z run i silnych czarów ofensywnych
-wady:
a) konieczność robienia run
b) na wysokim levelu OGROMNA różnica w sile magii (powiedzmy sobie szczerze, magic level powyżej 80 to ewenement, a skill w granicach 95 nikogo nie dziwi)
c) pozajmowane expowiska dotychczas przeznaczone raczej dla sorców
e) 'niepotrzebność' na huntach
f) stosunkowo drogi atak
g) mało hp
h) mało capa
i) mały shielding, przez co otrzymuje duże obrażenia w zwarciu
j) duży koszt (czasowy - większy niż u knighta - bądź pieniężny) treningu

Więcej wad niż zalet (wady 9:5 zalety). A teraz knight:
-zalety:
a) dużo hp
b) dużo capa
c) duże hity (oczywiście raz 0 raz 350, ale jednak duże)
d) tani atak (za darmo...)
e) silne czary ofensywne
f) stosunkowa łatwość i niski koszt nabicia wysokiego skilla
g) możliwość podpakowania skilla pierścieniem
h) możliwość expienia na niskich skillach na potworach typu drag - SOLO, co powoduje niepotrzebność postaci magicznych
i) możliwość expienia na guardach, które od dłuższego już czasu były domeną postaci magicznych
j) na wyższych poziomach nadmierna łatwość expienia na potworach typu DL
-wady:
a) konieczność skillowania
b) konieczność zakupu drogiego EQ (ale jednorazowa!)
c) konieczność 'czekania' długo na dobrą broń

Tak więc w wypadku knighta mamy zalety 9:3 wady.

Knight stał się tańszym sorcem (porównywalny damage, ale nie magiczny, tylko fizyczny), który w dodatku ma dużo więcej życia i może więcej unieść. W efekcie postacie magiczne nagle stały się DRASTYCZNIE słabe - dużo słabsze, niż rycerze sprzed update'u (oczywiście relatywnie, tak 'po prostu' stały się słabsze tylko na wysokich levelach). Widać to zresztą po dziennych wynikach expa na erig.net.

Konkluzja jest taka - zanim zaczniesz gadać rzeczy typu 'jee świetny update rox hail Cipsoft jeach wreszcie nie muszę expić na trollach' rozpatrz ten update obiektywnie. Bo prawda jest taka, że to, co widzimy teraz, to nie balans, jeno przechylenie szali w drugą stronę. A posty typu 'ha dobrze wam tak sorce i dr00dy!11' świadczą tylko o głupocie i krótkowzroczności - jeśli na tym polega równowaga wg Cipsoftu, za pół roku możecie płakać, że nie trafiacie w rotworma, a sorc bije z różdżki po 300.

Dziękuję za uwagę. Ciekawe, czy ktoś przebrnął przez cały ten tekst.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 01-07-2007, 00:07   #2
Bakuo
Użytkownik Forum

Bakuo's Avatar

Data dołączenia: 19 11 2005
Lokacja: Wrocław

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Wlasnie tak teraz beda wygladaly update'y. W jednym polroczu oslabia knighta, paladyna i znacznie ulepsza postacie magiczne. W drugim polroczu bedzie na odwrot. Mozna powiedziec, ze Tibia stoi pod tym wzgledem w miejscu bo glownie to sie zmienia grafika.

@down
Taa, ja przeczytalem i bardzo madrze pisze.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Arack Pokaż post
ale zal chłopie oszmiesyzłes sie teraz xD
w moich oczach jestes głupi lekko muwiąc

Ostatnio edytowany przez Bakuo - 01-07-2007 o 00:23.
Bakuo jest offline  
stary 01-07-2007, 00:12   #3
malypietroo
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 19 01 2005
Lokacja: Sosnowiec

Stan: Niegrający
Profesja: Knight
Świat: Galana
Domyślny Hmm...

Przeczytałem całe. Według mnie update był dobry, ponieważ nie gram sorcem/drutem (od roku bodajże), tylko pallkiem. Owszem, postacie magiczne ostro dostały w dupsko, tylko że spójrzmy na to inaczej. Bo wg mnie wyszło na to samo, bo co za różnica, czy będziemy odbierać coś (bądź nie dodawać nic nowego) konsekwentnie i powoli (kilka poprzednich up'ów i sytuacja paladynów/knightów) czy zabierzemy zrobimy coś raz "a dobrze" (postacie magiczne teraz). Wg. mnie CipSoft nie zmieni już teraz zbyt wiele, bo oni nie lubią przyznawać się do błędów, nie mniej, z pewnością naprawią cos zimą. To, jka naprawią, sie okaże. I tu właśnie oburzeni teraz ludzie, powinni spojrzeć optymistycznie, bo oni będą się męczyli około pół roku, podczas gdy czas dominacji sorców trwał jakoś 2 lata.

Co do expa, to prawda jest taka, że teraz hordy noobów expiące wcześniej rodami/wandami przerzucą się na knightów/pallów, a w grze pozostaną tylko doświadczeni czarodzieje, którzy z pewnością poradzą sobie z obecną sytuacją, i jakoś ją przetrzymają. Chociaż przyznaję, że mag na lvlu 50+ będzie miał teraz przesrane, bo sd za drogie, a wand już za słaby. Chyba, że ktoś będzie trenował mlvl. No właśnie, ostatnimi czasy magowie i druidzi nie musieli tracić na to czasu, podczas gdy skillowanie jest potrzebne cały czas. To również było niesprawiedliwe, bo czemu obrażenia rycerza i maga mają być podobne, skoro do ich osiągnięcia knight potzrebował wielu godzin, a sorc tylko lvla?

Rozpisałem się, długość chyba podobna do Twojego posta, ale cóż... Ogólnie przyznaję, postacie magiczne zostały udupione strasznie i jednorazowo, ale wydaje mi sie, że na poprawe nie będą musiały czekać tak długo, jak rycerze czy paladyni.

Ciekawe czy TO ktoś przeczytał w całości ;D

@down: wiesz, jeżeli nie masz nic do powiedzenia, to nie nabijaj postów-fajniejszy od tego nei będziesz. A po pisowni, to matołem tutaj jesteś Ty... -.-

Paolo Coelho, Alchemik

Ostatnio edytowany przez malypietroo - 01-07-2007 o 00:24.
malypietroo jest offline  
stary 01-07-2007, 00:22   #4
Rigoth
Guest

Domyślny

A paladyn to sie nie liczy ? Paladyn jest teraz najlepszy 80 lvl i na wrl moze LUZEM isc bo jak slyszalem od kolegi 104 royala kroji bolty po 300 +.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bartek153
sdanie
I wszystko jasne.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez malypietroo
Co do expa, to prawda jest taka, że teraz hordy noobów expiące wcześniej rodami/wandami przerzucą się na knightów/pallów, a w grze pozostaną tylko doświadczeni czarodzieje, którzy z pewnością poradzą sobie z obecną sytuacją, i jakoś ją przetrzymają. Chociaż przyznaję, że mag na lvlu 50+ będzie miał teraz przesrane, bo sd za drogie, a wand już za słaby. Chyba, że ktoś będzie trenował mlvl.
Wiesz powiem ci cos co zaroznica ile sd stoja teraz MS/ED nie liczy sie juz na wojnie boze to mnie najbardziej boli lepiej jak 100 pall wali po 500 z gwiazdek niz 2 ms/ed leja z sd...
A trenowanie na 50 + to totalna glupota bo vis sie zaczyna zwracac...

Ostatnio edytowany przez Rigoth - 01-07-2007 o 00:28.

stary 01-07-2007, 02:39   #5
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez malypietroo Pokaż post
To również było niesprawiedliwe, bo czemu obrażenia rycerza i maga mają być podobne, skoro do ich osiągnięcia knight potzrebował wielu godzin, a sorc tylko lvla?
Owszem, było. Ale knight z takim damage i tyloma hp (oraz shieldingiem) jest 'nieco' lepszy i tańszy od sorca.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bartek153 Pokaż post
huj nas obchodzi twoje sdanie i tak to nic nei zmieni tylko forum zasmiecasz matole -,-
Dzięki za konstruktywną krytykę.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rigoth Pokaż post
A paladyn to sie nie liczy ? Paladyn jest teraz najlepszy 80 lvl i na wrl moze LUZEM isc bo jak slyszalem od kolegi 104 royala kroji bolty po 300 +.
W kwestii pala nie mam doświadczenia, dlatego nie pisałem na jego temat.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Errone Pokaż post
chuj mnie twoj komentarz obchodzi, co chwile powstaje ostatnio jakis niedojebany temat o update >.<
Heheh, kolejny sfrustrowany knighcik, co teraz ma radochę, a nie patrzy obiektywnie. Ale dzięki, że napisałeś 'chuj' bez błędu ortograficznego, szanuję to.

Errone & Bartek153 - dowiedzcie się, że mam prawo wyrażać własne poglądy, a forum właśnie do tego służy. Jeśli coś Cię aż tak bardzo nie obchodzi, to możesz tego w ogóle nie czytać - w temacie jasno napisałem 'Mój komentarz odnośnie update' - więc mogliście nie wchodzić.
stary 01-07-2007, 03:49   #6
Errone
Użytkownik Forum

Errone's Avatar

Data dołączenia: 03 12 2006
Lokacja: Lublin

Domyślny

Cytuj:
Heheh, kolejny sfrustrowany knighcik
- Ms 4-ever ;>
Errone jest offline  
stary 01-07-2007, 11:35   #7
Cygan Slejter
Użytkownik Forum

Cygan Slejter's Avatar

Data dołączenia: 20 06 2006
Lokacja: Jawor
Wpisy bloga: 1

Profesja: Rookstayer
Domyślny

Balansacja profesji wtedy by była gdy:
-Ulepszenie Knightów i Paladynów
-Sorcerer i Druid bez zmian

sorry, ale wbicie 80 skilla jest w stu procentach łatwiejsze niż wbicie 80 mlv

grałem wszystkimi profesjami i wiem jak jest

Lasoch napisał w całości obiektywnie jak wygląda ta niby "balansacja"
nie podoba wam się temat to nie czytajcie i nie komentujecie. Nikt was nie zmusza do tego

Ostatnio edytowany przez Cygan Slejter - 01-07-2007 o 11:39.
Cygan Slejter jest offline  
stary 01-07-2007, 12:08   #8
malypietroo
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 19 01 2005
Lokacja: Sosnowiec

Świat: Galana
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Cygan Slejter Pokaż post

Tak, tylko porównaj sobie, co dawał Ci przed Up'em 80 mlvl, a co 80 skill. To było nie sprawiedliwe dla skillujacych. teraz jest niesprawiedliwe dla magow, bo tzreba przyznac, ze nawet z 80 mlvlem niewiele można zrobić. A co do wojen: jeżeli komuś zależy na wygranej, i nie chce sie z tmy długo bawić, to sorc będzie nadal dobrym rozwiązaniem. Bo zredukujmy obrażenia palków przez tarcze i zbroje hlvli, a wtedy hity moga sie strasznie wahac. SD sorca natomiast, zawsze będzie miało jeden i ten sam poziom, i wydaje mi się, że hit na 150 knighcie na full defie wykonany przez paladyna nawet moicniejszymi broniami, bedzie porownywalny do hita sorca z SD, bo wiadomo, SD nie bierze pod uwage defa/arma/shieldingu.

Paolo Coelho, Alchemik
malypietroo jest offline  
stary 01-07-2007, 12:20   #9
Rigoth
Guest

Domyślny

Cytuj:
-Ulepszenie Knightów i Paladynów
-Sorcerer i Druid bez zmian
I sie moge zalozyc o klucze do mieszania ze do next update byl by PG 20 mln.

stary 01-07-2007, 12:27   #10
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Domyślny

@Malypietroo - na obrażenia z SD pancerz jak najbardziej wpływa.
stary 01-07-2007, 12:39   #11
chesek
Użytkownik Forum

chesek's Avatar

Data dołączenia: 04 05 2005
Lokacja: Łódź

Stan: Usunięty
Profesja: Elite Knight
Domyślny

Cytuj:
W jakimś temacie Gremlin napisał, że jak już porównujesz 80 mlvl do skilli, to nie do 80, tylko 100+. Może i nadal szybciej wbijesz takie skille, ale nie tak łatwo jak 80/80.
chesek jest offline  
stary 01-07-2007, 12:50   #12
Iron'knight
Użytkownik Forum

Iron'knight's Avatar

Data dołączenia: 10 12 2006
Lokacja: Rawa Mazowiecka _/

Stan: Aktywny Gracz
Świat: Aurea
Poziom: 48
Skille: slabe
Poziom mag.: 5
Domyślny

Knight sie meczyl przez 10 lat to jak sorc sie pomeczy pol roku nic sie nie stanie, bo w zimowym UP maja sorca wyrownac.

Wracajac do Twojego komentarza.
1) Zwrociles uwage na trening ale nie wspomniales o tym ze knight trenujac musi stac w miejscu przez wiele godzin i przez ten czas jest narazony nawet na straty pienieżne, a sorc trenujac mlvl moze w tym czasie zarabiac/expic (po tym UP moze niebardzo ale jakby sie uwzial).

2) Mlvl ze tak powiem mozna sobie kupic, niechce Ci sie wibijac x% kupujesz manasy i dobijasz a knight zawsze musi spedzic czas na skillowaniu

3) Nie wziales pod uwage u knighta ze uzywa run defensywnych i ofensywnych slabiej od innych profesji i duzej ich czesci nie moze uzywac nigdy albo od wysokiego (dla knighta) mlvla.

4) Silne czary ofensywne? Jakis zart? Exori hur - jedno, wielkie gowno, to samo z Exori mas.

To chyba wszystko jakby cos edytuje ;P
The less that you give, you're a taker
So it's on and on and on, it's Heaven and Hell, oh well

Iron'knight jest offline  
stary 01-07-2007, 12:59   #13
Demonq
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 21 05 2007

Świat: Guardia
Poziom: 77
Skille: 20/26
Poziom mag.: 59
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Iron'knight Pokaż post
Knight sie meczyl przez 10 lat to jak sorc sie pomeczy pol roku nic sie nie stanie, bo w zimowym UP maja sorca wyrownac.
OMG ile ty grasz w tibie?!
knight nie męczył się przez 10 lat ??
Napoczadku nie bylo wandow/rodow magowie musieli biegac i bic jakimis broniami melee a poniewaz hity mieli slabe więc musieli poswiecic duzo czasu na wbicie lepszego lvla siedząc np. na rotach zeby potem móc za pomoca run cos lepszego zabic a potem znow wrocic na roty i bijac swordem/axem/clubem robic runa na krótki exp.
Mag mial latwiej dopiero po wyjsciu wandow/rodow to chyba w updacie 7.6 lub 7.5 (Nie pamietam który to byl dokładnie).

Ostatnio edytowany przez Demonq - 01-07-2007 o 13:21.
Demonq jest offline  
stary 01-07-2007, 13:00   #14
Dj Fara0n
Użytkownik Forum

Dj Fara0n's Avatar

Data dołączenia: 17 09 2004

Stan: Na emeryturze
Profesja: Paladin
Dj Fara0n ma numer GG 1366594
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Cachero
Its a joke that a pally buy a bp of power bolts for 12k, 2k shots ,and mages buy for 12k 2 bps sd (from ppl ,not a NPC) and 40 shot, 3 p-bolts do MORE dmg than me with 1 SD, not even fair for old system on sorc dmg, 5 pbolts = 30 gp, SD = 300 gp, thats balancing? and not even talking about assasin stars or knights/pally of my same level ,no comments, its a joke. my sd from 1315 to 600? a joke lol, if call that balancing, you have never played tibia, just win money with it, i Quit.
<10-9-8-7-6-5-4-3-2-1-0>
Dj Fara0n jest offline  
stary 01-07-2007, 13:05   #15
Demonq
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 21 05 2007

Świat: Guardia
Poziom: 77
Skille: 20/26
Poziom mag.: 59
Domyślny

@up
na forum.tibia.com widać mnóstwo postów takich jak ten
większość 200lvli+ magów rezygnuje z gry, a prawie zaden h lvlowy mag nie expil pożądnie po update.
Demonq jest offline  
stary 01-07-2007, 13:29   #16
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
jak wiadomo, expił najszybciej (...)
Dodaj: w pewnym momencie samowystarczalny.

Cytuj:
Ponadto miał mało hp i niski skill shieldingu, przez co kick w bardzo wielu wypadkach oznaczał śmierć.
logika podpowiada, ze dla wyskillowanego knighta kick i problemy z zalogowaniem podczas bicia 3 zerkow rowniez oznacza smierc.

Cytuj:
inne ataki, poza e-visem, są po prostu drogie w użyciu.
Dlatego ich uzywanie jest mocno limitowane, czy to jest wada ?

Cytuj:
Z całą pewnością lepiej zarabiał kasę.
Nie, to czy zarabiasz kase zalezy od tego co bijesz, jak szybko i jak rzuca, poza tym kasa jest warta tylko tyle, na ile mozesz ja przetworzyc na expo, wiec wiekszy zarobek sorca daje wprost znacznie szybsze levele, wiekszy zarobek knighta - dodatkowe bp uh.

Cytuj:
Ponadto wydawał jej mniej (na eq a potem tylko na leczenie).
Zwroc uwage ze sorc kupuje manasy, ktore daja mu od razu wzrost glownego skilla, mozliwosc zadawania dmg i leczenia sie, dodatkowo z kazdym levelem wyciska z 1 manasa, kosztujacego 55 hp, coraz wiecej.

Cytuj:
Wadą na pewno było zaś skillowanie, nudne jak cholera, sam miałem z tym wielki problem grając knightem, ale - dało się przez to przebrnąć.
a sorce smialy sie w twarz.

odnosnie wad i zalet po update nie wypowiadam sie, bo zarowno ten jak i poprzedni bojkotuje.

Generalnie Cipsoft po raz kolejny pokazal, ze nie nalezy go traktowac w kategoriach odpowiedzialnej firmy dbajacej o klienta, tylko cyrku frajerow ktorym czasem cos wyjdzie, ale profilaktycznie to spieprza zeby przez przypadek nikt nie byl zadowolony.
stary 01-07-2007, 13:31   #17
Dragon-Rook
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 30 06 2007

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez malypietroo Pokaż post
Tak, tylko porównaj sobie, co dawał Ci przed Up'em 80 mlvl, a co 80 skill. To było nie sprawiedliwe dla skillujacych. teraz jest niesprawiedliwe dla magow, bo tzreba przyznac, ze nawet z 80 mlvlem niewiele można zrobić. A co do wojen: jeżeli komuś zależy na wygranej, i nie chce sie z tmy długo bawić, to sorc będzie nadal dobrym rozwiązaniem. Bo zredukujmy obrażenia palków przez tarcze i zbroje hlvli, a wtedy hity moga sie strasznie wahac. SD sorca natomiast, zawsze będzie miało jeden i ten sam poziom, i wydaje mi się, że hit na 150 knighcie na full defie wykonany przez paladyna nawet moicniejszymi broniami, bedzie porownywalny do hita sorca z SD, bo wiadomo, SD nie bierze pod uwage defa/arma/shieldingu.
No wiesz, jak jakiśc chyba 20 lvl pall ze skillami bodajże 70/70 mówił, że najlepszy hit ze speara to 123m a ja na 20 mlvl na 20 lvl walę z sd coś koło 150, to sobie to porównaj -.- Wiem, że mały mlvl
Dragon-Rook jest offline  
stary 01-07-2007, 13:34   #18
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo

Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
Piotrek Marycha ma numer GG 7952466
Domyślny

Cytuj:
Zastanawiałem się, czy to napisać, ale widzę coraz więcej luserów piszących rzeczy typu 'haha dobrze wam tak, poczujcie się jak knighci' etc.
Ja widze wiecej typu "Omgomg knight wali tak jak sorc whyyy?!11?"

Cytuj:
Otóż moim skromnym zdaniem (nie tylko moim, zresztą) - przed update mieliśmy większy balans, niż teraz.
Teraz sorcem spokojnie zrobisz tyle expa co knight, przed update knight mogl marzyc o expie porównywalnym z sorcem

Cytuj:
- sorc (bądź też druid, ale będę pisać sorc, ew. profesja magiczna itp., dla ułatwienia), jak wiadomo, expił najszybciej, miał największe hity, stosunkowo najłatwiej było nim zabić inną postać, nie musiał trenować, w razie braku kasy mógł ratować się runemakingiem itp. Był najlepszą postacią do huntów na potężniejszych potworach, ponadto był dość wszechstronny,
-Najszybszy exp
-Najwieksze hity
-Praktycznie jedyna profka którą można bylo zdobyć fraga
-nie musial trenowac (200-300h expa oszczedzonego na treningu... wez takiego dogoń)
-Najlepszy do Huntow (qtfa po co przed update istanial palek w ogole?)
-Wszechstronny - czyli moze sobie pojsc expic gdzie chce, nie potrzeba mu blokera itp itd.....
Cytuj:
Ponadto miał mało hp i niski skill shieldingu, przez co kick w bardzo wielu wypadkach oznaczał śmierć.
Przezyj knightem kick przy dragu... albo chociaz przy 2-3 guardach
Cytuj:
- knight - expił zdecydowanie wolniej, chociaż też można było sobie 'jakoś' poradzić. Z całą pewnością lepiej zarabiał kasę.
Ja <55 pal> moge expic w tombie, mam exp grubo powyzej 30k+/h, balansując jednoczesnie na granicy oplacalnosci, a moge expic w Mintwalin, exp nie przewyzszy 15k/h ale zwrocą mi sie koszty kilkakrotnie <- na takiej to zasadzie dziala, sorcem tez mzoesz expic na jakis Shitach i zarabiac kupe kasy, ale jest zasrany przywillej ze sorce moga Pgowac na 2x lepszy expowiskach... a jeszcze narzekaja...

Cytuj:
. Dla w miarę niskich leveli postaci magicznych był swoistym 'must have' na huntach na potworach od smoka (nie wiem jak Was - mnie DSy postawione sorcem potwornie wk*rwiały) wzwyż. Dla wyższych leveli magów także był takim 'must have', jednak tylko na potwory typu demony czy behemothy.
Must Have? Knight tylko potrzebny byl do hydr i demonow...

Cytuj:
Dalsze zalety knighta to z pewnością duża ilość hp
I oto jedyna zaleta ktora knight przewyzsza Sorce! normalnie w ramke oprawic to!!
PS: tylko po h* mu to? a no tak, zapomnialem, zeby blokowac potwory sorcom i drutom!! wychodzi na to ze pośrednio to jest wieksza korzyść sorca niz knighta ...
Cytuj:
(co za tym idzie mniejsze ryzyko zgonu 'przez przypadek', wskutek ataku pojedynczego PK )
z tym że tym PK bedzie sorcek...

Cytuj:
Wysoki cap także jest ogromną zaletą, pozwala na uniesienie przynajmniej 'pieniężnej' części lootu. .
Nie wszyscy sa tacy PG ze siedza po 3h+ ze im capa nie starcza na kase...

Cytuj:
Więc postacie były w miarę zbalansowane - każda miała wady i zalety, w pewnym stopniu uzupełniały się.
Uzupełnianie - knight stoi i bloczy a sorcek sobie expi........

Nie chcialo mi sie cytowac tych wad i zalet, ale ci powiem ze g**o a nie argumenty, jakos wyzej wymieniles wiecej zalet sorca, a u knighta psizesz byle co zeby wyszlo wiecej zalet...

Cytuj:
Knight stał się tańszym sorcem (porównywalny damage, ale nie magiczny, tylko fizyczny), który w dodatku ma dużo więcej życia i może więcej unieść. W efekcie postacie magiczne nagle stały się DRASTYCZNIE słabe - dużo słabsze, niż rycerze sprzed update'u (oczywiście relatywnie, tak 'po prostu' stały się słabsze tylko na wysokich levelach). Widać to zresztą po dziennych wynikach expa na erig.net.
Drastycznie? bo nadal moge expic tak samo szybko jak knight?

PS: Nie jestem zakochany w tym update ale ty tez spojrz obiektywnie - knight byl bardziej udupiony niz teraz sorc, a ludzi nim tylu gralo tylko dlatego ze to jedyna profesja melee i ludzie nim grali 4fun... nikt kto chcial pgowac nie gral knightem
stary 01-07-2007, 13:56   #19
eerion
CS Tibia.pl Team

eerion's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2003
Lokacja: Utopia
Wpisy bloga: 2

eerion ma numer GG 4323111
Domyślny

Cytuj:
Konkluzja jest taka - zanim zaczniesz gadać rzeczy typu 'jee świetny update rox hail Cipsoft jeach wreszcie nie muszę expić na trollach' rozpatrz ten update obiektywnie. Bo prawda jest taka, że to, co widzimy teraz, to nie balans, jeno przechylenie szali w drugą stronę. A posty typu 'ha dobrze wam tak sorce i dr00dy!11' świadczą tylko o głupocie i krótkowzroczności - jeśli na tym polega równowaga wg Cipsoftu, za pół roku możecie płakać, że nie trafiacie w rotworma, a sorc bije z różdżki po 300.
Nie - nie polega na tym równowaga według CIPsoftu.
Z tego co pamiętam CIPsoft mówił o tym, że to projekt długofalowy - a ocenianie po kawałku nic nam nie da.

Teraz Lasooch popatrz na to co by było, gdyby balans został zachowany i doszło do grudniowego update.
Otóż jak wiemy - magia została podzielona (ofensywa została "osłabiona" dla lvlu, defensywa i leczenie taka sama).
Wchodzi grudniowy update, który ma ostatecznie rozdzielić sorca od druida - i co? Sorc dostaje buff na magię ofensywną. Bo jakiś musi być, bo jest od tego specjalistą. Druidem się nie zajmujmy, bo trudno tutaj przewidzieć co dostanie (IMHO masę buffów). I znowu sorc będzie potężniejszy. I co wtedy? knighta i palka znowu do góry?
To może wtedy na mainie trzeba by było pozamieniać respy trolli na dragi, bo nie byłoby jak expić.
Za pierwszym razem magowie dostali (nie tylko magowie - knighci potrafili expić na dragach z praktycznie samymi exurami [lub małym dodatkiem UH]) ładny dopak. Wzmocnienie low-lvl magów (co jest bardzo miłe. Ja jestem magiem starej daty i pól życia na rotach spędziłem - nie chciałbym tego powtarzać). Teraz należało wzmocnić w obrażeniach postaci niemagicznych. A magiczne musiały zostać osłabione by "dać podstawy" pod grudniowy (kończący balansowanie?) update.
Nie można tylko patrzeć obiektywnie na update - trzeba patrzeć na to z pewnego dystansu i patrzeć nie tylko na ten update, ale też na inne.

A tutaj poodpowiadam ludziom trochę

Cytuj:
Knight się jakoś wcale nie męczył przez te twoje 10 lat.
Kiedyś najwiecej hi-lvli to byli knighci. sorcki na hi lvlu były rzadkością i ludzie żywili do nich ogromny respekt (ah ten brak bana i skuli zazabijanie - UE pod depo i loot zbieramy )

Cytuj:
@up
na forum.tibia.com widać mnóstwo postów takich jak ten
większość 200lvli+ magów rezygnuje z gry, a prawie zaden h lvlowy mag nie expil pożądnie po update.
No cóż - nie wszysco mogą być nagle najlepsi. Trzeba czekać na ostateczne efekty wyrównywania profesji.
A nie stękać.

Cytuj:
logika podpowiada, ze dla wyskillowanego knighta kick i problemy z zalogowaniem podczas bicia 3 zerkow rowniez oznacza smierc.
Dla maga wystarczy 1 zerk =f

Cytuj:
Dlatego ich uzywanie jest mocno limitowane, czy to jest wada ?
Niby nie, ale skoro inne profesje dostały odpowiednio silne hity za bezcen (poza assasinem - który i tak jest o niebo tańszy niż 1200 many na UE)

Cytuj:
a sorce smialy sie w twarz.
Śmiecie nie sorce.
Żaden sorc, który pamieta okres WH i rotów nie robiłby czegoś takiego

Cytuj:
Generalnie Cipsoft po raz kolejny pokazal, ze nie nalezy go traktowac w kategoriach odpowiedzialnej firmy dbajacej o klienta, tylko cyrku frajerow ktorym czasem cos wyjdzie, ale profilaktycznie to spieprza zeby przez przypadek nikt nie byl zadowolony.
Aby powiedzieć coś takiego trzeba poczekać, aż zakończą balans.

Cytuj:
Teraz sorcem spokojnie zrobisz tyle expa co knight, przed update knight mogl marzyc o expie porównywalnym z sorcem
No, ale drożej.
O wiele.
I nie ma się tutaj co okłamywać.

Cytuj:
nie potrzeba mu blokera itp itd.....
Tylko na mega wysokim lvlu - ja tam sobie np. hydr nie wyobrażam solo.
DLe to także olbrzymi waste (mana shield) lub ryzyko(tylko hp)

Cytuj:
PS: tylko po h* mu to?
Rotfl.
Fakt- po ch*j dużo życia?
Lepiej mieć go 3 razy mniej.

Cytuj:
Nie wszyscy sa tacy PG ze siedza po 3h+ ze im capa nie starcza na kase...
mi capoa nie starcza na tombie przy oazie po ~1,5h
a nie biore ze sobą nic poza potrzebnymi rzeczami.

Cytuj:
Uzupełnianie - knight stoi i bloczy a sorcek sobie expi........
Za to miał z tego grubą kasę.
50% loot zawsze dla niego.
A zarobioną kasę przeznaczał na solo hunty.

Cytuj:
Nie chcialo mi sie cytowac tych wad i zalet, ale ci powiem ze g**o a nie argumenty, jakos wyzej wymieniles wiecej zalet sorca, a u knighta psizesz byle co zeby wyszlo wiecej zalet...
Może takie są 1-2 zalety knighta
Ale teraz przesadzasz

Cytuj:
Drastycznie? bo nadal moge expic tak samo szybko jak knight?
Tak moge - tylko knight za tyle samo pieniędzy może expić kilkakrotnie więcej - o to chodzi w tej wypowiedzi.

Cytuj:
PS: Nie jestem zakochany w tym update ale ty tez spojrz obiektywnie - knight byl bardziej udupiony niz teraz sorc, a ludzi nim tylu gralo tylko dlatego ze to jedyna profesja melee i ludzie nim grali 4fun... nikt kto chcial pgowac nie gral knightem
Pie*****sz od rzeczy.

Jakoś mam znajomych (knighci 170+-190+) i nie twierdzili, że są udupieni, expili sobie normalnie, itd.
Wpuścić takiego maniaka do tematu o anime

eerion.blogspot.com - Jak to gaijin Japonię ogarniał, czyli relacja z kraju kwitnącej wiśni.
eerion jest offline  
stary 01-07-2007, 14:15   #20
Kimo36
Użytkownik Forum

Kimo36's Avatar

Data dołączenia: 17 03 2007
Lokacja: Pżet slofńikiem ~ Post: 224

Domyślny

Cytuj:

j) duży koszt (czasowy - większy niż u knighta - bądź pieniężny) treningu

Czy ja wiem?
teraz skilling jest bardzo uciążliwy dla knighta jak i dla palladyna.

u palladyna jest drożej niz u kina ponieważ musi on zbierać/kupować small stone'y.
U kina sprawa wygladala lepiej.
kupujesz fooda na full cap i lecisz na slima (chodzi mi o świat n-pvp).

Ja zawsze wydaje pieniadze na ok. 500 worms co pozwoli mi wbic 2~ skille (68 sworda).

jednak pomimo wszystko skillowanie palka jest owiele bardziej ciekawa niz u kina(tak mi się wydaje )

oczywiście nie będe mówił, że skill palka leci szybciej niz u kina bo jest to oczywiste.

a sorc/druid zarabia na skillowaniu mlvl.

tylko soule musi wbijać, co nie jest wymagają czynnością.

Podsumowanie:

Knight:
-małe koszty skillingu, choć nie są równe zeru.

Pall:
-wręcz bardzo wysokie koszty treningu.

Sorcerer/druid:
-bardzo opłacalne jest trening mlvl, jednym słowem przymósowa gotówka
Kimo36 jest offline  
Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania