Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Wydarzenia ze światów > Selena

Notki

Selena Wydarzenia z Seleny.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 31-07-2007, 20:43   #1
behi
Użytkownik Forum

behi's Avatar

Data dołączenia: 23 01 2004
Lokacja: Wrocław- West Coast

Imię: BURNIASTY
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Selena
Poziom: 102
behi ma numer GG Parampampam
Domyślny Pricelist

http://forum.tibia.com/forum/?action...readid=1762785

Uwagi, spostrzeżenia, bluzgi

Osobiście uważam, że gówno z tego wyjdzie, ale h*j wykładam bo i tak nie gram.

Postaw się ludziom notorycznie puszczającym smuty i kwasy! Powiedz BURN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
behi jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 01-08-2007, 00:59   #2
crosscut
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 16 03 2006
Lokacja: Wrocław

Profesja: Royal Paladin
Poziom: 70+
Skille: 80+/50+
Poziom mag.: 17
crosscut ma numer GG spytaj :o
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez behi Pokaż post
http://forum.tibia.com/forum/?action...readid=1762785

Uwagi, spostrzeżenia, bluzgi

Osobiście uważam, że gówno z tego wyjdzie, ale h*j wykładam bo i tak nie gram.
ej bo powiem panu mysle ze jestem wielki i rzadze serwerem ze nie chcesz sie stosowac do price listy i pan bam bam tank cie zabije ;\

edit ... mysle ze lista jest chujowa ;D

Ostatnio edytowany przez crosscut - 01-08-2007 o 01:00.
crosscut jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-08-2007, 08:42   #3
Shifos Wielki
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 21 02 2006
Lokacja: Piła

Stan: Początkujący
Świat: Candia
Poziom: 195
Skille: 106/87
Poziom mag.: 24
Domyślny

Ceny sa swietne, ale z tego co ja wiem price lista jeszcze nigdy sie nie udala ludziska beda pisac na trade wyzsze ceny a po cichu sellowac taniej poprostu podaz i popyt na danym rynku.
Shifos Wielki jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-08-2007, 17:09   #4
Marczio
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 02 2005
Lokacja: polack

Stan: Usunięty
Świat: selena/xerena
Poziom mag.: 45
Marczio ma numer GG 1065481
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Shifos Wielki Pokaż post
Ceny sa swietne, ale z tego co ja wiem price lista jeszcze nigdy sie nie udala ludziska beda pisac na trade wyzsze ceny a po cichu sellowac taniej poprostu podaz i popyt na danym rynku.
dokladnie, poza tym nie slyszalem zeby JAKAKOLWIEK zmiana cen sterowana odgornie zwiekszyla popyt na dana rzecz tymbardziej ze podaz ciagle wzrasta. To jest jak dewaluacja pieniadza - zbyt duzo banknotow na rynku - wzrost cen - INFLACJA
wszystkich niezorientowanych w znaczeniu ostatniego slowa zapraszam na wikipedie czy gdzies gdzie se poczytaja ;o
20:24 Iyan Xoder [14]: lol btw, old pl Szarancz or new swe one?
Marczio jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-08-2007, 22:55   #5
chosen_one
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 03 06 2007

Stan: Aktywny Gracz
Domyślny

Kazdy sie na to wypnie. Sterowanie cenami w tibii jest nierealne. Kazdy chce sprzedac i miec kase, a nie sprzedawac w nieskonczonosc. Laros wyskoczyl z ta lista jak debil. Sprawe moze rozwiazac tylko cipsoft, zwiekszajac ceny u npc, jak juz to bylo wielokrotnie powiedziane..

Ten przyklad z inflacja chyba nie jest najlepszy, bo w tibii nie ma wiecej pieniedzy tylko wiecej itemow i za malo kupujacych.
chosen_one jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-08-2007, 18:35   #6
krwawycomeback
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 16 04 2007

Poziom: 150
Poziom mag.: 75
Domyślny

Bam bam na prezydenta...
krwawycomeback jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-08-2007, 04:04   #7
Rasse
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 07 07 2006
Lokacja: Szczecin

Poziom: 60
Poziom mag.: 99
Send a message via Skype™ to Rasse
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Marczio Pokaż post
wszystkich niezorientowanych w znaczeniu ostatniego slowa zapraszam na wikipedie czy gdzies gdzie se poczytaja ;o

Inflacja – obniżanie się siły nabywczej pieniądza (jego wartości rynkowej). Na rynku obserwowana jest jako długotrwały wzrost średniego poziomu cen określonego koszyka dóbr. W praktyce inflacja na rynku konsumpcyjnym jest inna niż inflacja na rynku zaopatrzeniowym i nieco inaczej wpływa na kondycję gospodarki. Przeciwieństwem inflacji jest deflacja.
Korzystnym efektem niewielkiej inflacji może być ułatwienie renegocjacji realnej wartości niektórych cen oraz płac

Nooo, trzeba sie pilnowac pricelisty albo nas pozabijaja, zal.
kkthxbye.
stary 05-08-2007, 15:07   #8
Marczio
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez chosen_one Pokaż post
Kazdy sie na to wypnie. Sterowanie cenami w tibii jest nierealne. Kazdy chce sprzedac i miec kase, a nie sprzedawac w nieskonczonosc. Laros wyskoczyl z ta lista jak debil. Sprawe moze rozwiazac tylko cipsoft, zwiekszajac ceny u npc, jak juz to bylo wielokrotnie powiedziane..

Ten przyklad z inflacja chyba nie jest najlepszy, bo w tibii nie ma wiecej pieniedzy tylko wiecej itemow i za malo kupujacych.
wlasnie, sytuacja jest odwrotna czyli nastepuje dewaluacja itemow, a nie pieniedzy.
stary 10-08-2007, 05:17   #9
Selenative
Użytkownik Forum

Selenative's Avatar

Data dołączenia: 19 08 2005
Lokacja: Dolina Rozdupy

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Sorcerer
Skille: 18/24
Poziom mag.: 60
Selenative ma numer GG 5681510
Domyślny Taa...

Ludzie mysla o nich "jacy oni sa wspanialomyslni, och, ach!", tymczasem hlvle wymyslili priceliste tylko po, zeby miec wytlumaczenie na to ze kogos zajebali, zeby ktos sie ich nie czepial ze random pkuja. Bedziesz sprzedawac cos po zlej cenie, to albo wymusza na tobie zebys im oddal dany towar albo cie ujebia.

Ten kto mysli ze ta pricelista naprawi sytuacje ekonomiczna to... heh... jest kurewsko naiwny.

Naprawde nie wierze w to ze taka enforced pricelista moze cos zmienic. Tyle razy tego probowano, na wszystkich chyba serwerach i nigdy to nie wychodzi, wiec dlaczego mialoby wyjsc tym razem? Ludzie dalej beda sprzedawac po swoich cenach, tylko ze na nubczarach, zeby uniknac wiadomych problemow.

Tak jak chosen_one napisal tylko CipSoft moze tu cos zmienic ale nie liczmy na to :)
stary 10-08-2007, 08:08   #10
bulamen7
Zbanowany

Data dołączenia: 08 06 2007

Domyślny

te ceny sa jeszcze za male
bulamen7 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-08-2007, 17:14   #11
sellemon
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 19 01 2007
Lokacja: Gorzow

Imię: Sellemon
Poziom: 110
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Selenative Pokaż post
Ludzie mysla o nich "jacy oni sa wspanialomyslni, och, ach!", tymczasem hlvle wymyslili priceliste tylko po, zeby miec wytlumaczenie na to ze kogos zajebali, zeby ktos sie ich nie czepial ze random pkuja. Bedziesz sprzedawac cos po zlej cenie, to albo wymusza na tobie zebys im oddal dany towar albo cie ujebia.

Ten kto mysli ze ta pricelista naprawi sytuacje ekonomiczna to... heh... jest kurewsko naiwny.

Naprawde nie wierze w to ze taka enforced pricelista moze cos zmienic. Tyle razy tego probowano, na wszystkich chyba serwerach i nigdy to nie wychodzi, wiec dlaczego mialoby wyjsc tym razem? Ludzie dalej beda sprzedawac po swoich cenach, tylko ze na nubczarach, zeby uniknac wiadomych problemow.

Tak jak chosen_one napisal tylko CipSoft moze tu cos zmienic ale nie liczmy na to
Popieram
sellemon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-08-2007, 18:51   #12
Iomer Thunderblade
Użytkownik Forum

Iomer Thunderblade's Avatar

Data dołączenia: 17 07 2004

Stan: Początkujący
Profesja: Elite Knight
Gildia: Rampage
Poziom: +10
Skille: NAO!!
Poziom mag.: 8
Domyślny

Ja zawsze bede dawal ludziom 2 wyjscia _/ ! :

Roz*****ę jednego z was dla przykładu, a drugiego puszczę wolno, żeby rozpowiadał, że jestem fajny.

Iomer Thunderblade jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-08-2007, 11:05   #13
Ganic
Użytkownik Forum

Ganic's Avatar

Data dołączenia: 21 02 2006
Lokacja: Opole

Imię: Top_Secret
Profesja: Elite Knight
Świat: Titania
Poziom: 88
Skille: 88/83
Poziom mag.: 7
Ganic ma numer GG 3986790 Send a message via Skype™ to Ganic
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Iomer Thunderblade Pokaż post

Roz*****ę jednego z was dla przykładu, a drugiego puszczę wolno, żeby rozpowiadał, że jestem fajny.
Jomer jest be, i sam masz helm na glowie.
Jedyne co jest w Jomerze fajne to jego pies ^^
Ganic jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-08-2007, 12:13   #14
Marczio
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Iomer Thunderblade Pokaż post

JESTES FAJNY PUSC MNIE WOLNO :s
stary 11-08-2007, 18:22   #15
KotiConqueror
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 20 02 2006
Lokacja: Kraków

Gildia: Silent Hill
Poziom: 180
Skille: 104
Poziom mag.: 24
Domyślny

Ok do wszystkich madrych aka ekonomistow.
Tak macie racje oczywiscie ze podaz caly czas rosnie a popyt stoi w tym samym miejscu dlatego jak to Marczio zauwazyl mamy ciagly spadek wartosci itemek w stosunku do pieniazkow. I tak jak to ktos zauwazyl czesciowym wyjsciem z tej sytuacji jest Djinn i Cipsoft prawdopodobnie doda wiecej itemek do oferty Djinna wkrotce. Ja wiem ze odgorne i sztuczne sterowanie cenami jest be i nigdy bym tego w rl nie wymyslil ( ah ten PRL ). Jednak ta sytuacje jest troche inna niz nasz sytuacja w Polsce podczas PRL-u. W PRLu sterowano podaza, czyli ilosia dobr ( i rodzajem) wypuszczanych na rynek; dlatego bylo niepelne wykorzystanie srodkow produkcji ( jednych dobr bylo zbyt duzo na rynku - wodka ), a innych za malo) prowadzilo to do ogolnej straty poniewaz nie wykorzystywano w pelni mozliwosci produkcyjnych ( wedlug Keynesa nigdy nie mozna wykorzystach w pelni mozliwosci produkcyjnych, jednak chodzi mi o to ze podczas PRLu skutecznosc byla na strasznie niskim poziomie. Na naszej selenie mamy sterowanie cenami. Widzimy ze u nas jest niedostosowanie popytu w stosunku do podazy - w PRLu odwrotnie - podazy do popytu. I powiedzialbym ze tak jak w RPLu nasza sytuacje w tibii jest podobna i rowniez be, ale....
trzeba wziac 2 poprawki:
1. Mamy Djinna co samo troche zalatwia sprawe bo itemy nie spadna ponizej tego poziomu ( teoretycznie bo sa nooby co seluja taniej).
2. W tibii szybko awansujecie, wasza sytuacja sie szybko zmienia. przeciez level 100 nie jest tak trudno osiagnac, juz teraz mamy chyba okolo 150 osob powyzej 100 levelu a to jest jakies 20% populacji pewnie. Pricelista jest szkodliwa dla low leveli ktorzy tlyko kupuja itemy, ale przeciez kazdy z was chce miec level 80 czy 100 i wtedy sam sprzedawac itemki. Postawcie sie w ich sytuacji jezeli level 100 nie jest w stanie zarobic na kolejny hunt.
Hlvl czyli ja i laros itd zrobili priceliste, ale ja nei sprzedalem zadnego itemu od jakis 2 tygodni i co z tego, my mamy kasy jak lodu i nie musze itemow sprzedawac bo moge huntowac potworki dzieki ktorym sprzedam itemki u djinna. Jezeli naprawde tak popyt spadnie to lduzie beda huntowac glownie dragi itd zeby sprzedawac itemy u djinna. Ja nie widze nic zlego w tej sytuacji a nawet moze w koncu inne itemki beda powoli schodzily. Pozatym, PK sie nie oplaca, nie chce mi sie za kims latac i go lac bo po co -.- Ja zarbaiam na behe 30k gp na godzine po updacie wiec ani nie zrobilem pricelista pod siebie ani nie oplaca mi sie kogos zabijac dla kasy. Ale po prostu to jest zal jak widze DSM po 25k. Niektorzy nie rozumieja ile trzeba zabic dli albo frost dragonow zeby lootnac dsm. Ta pricelista pomaga glownie graczom 80+ to prawda ale wydaje mi sie ze kazdy chce w koncu kiedys miec ten 80+ i wtedy ja doceni.
CO do skutecznosci pricelisty... picie alkoholu w miejscach publicznych jest zakazane w Polsce jednak i tak ludzie to robia. Ale jednak trzeba sie z tym kryc i byc przygotowanym ze mozna zostac zlapanym. WYdaje m sie ze jakby to bylo legalne to na kazdej ulicy ludzie chlali by wodke. Wiadomo ze niczego nei da rady zlikwidowac zupelnie jednak mozna to ograniczyc w znaczacy sposob.
Nastepna sprawa. Zasada jest taka ze jak ktos przylapie inna osobe na selowaniu za tani o, ma prawo do danej itemki plus roznicy w cenie. Wiec nawet noobki moga na tym zarobic bo dostana itemki za free. Ja juz wyslalem jakies 2 rh i boh do ludzi o levelach 30- ktorzy podali mi nicki innych co selowali zbyt tanio. Pozatym nigdy nie mzona byc pewnym ze znajomy zamiast kupowac mmsa za 100k nie bedzie wolal dostac mmsa za free + 150k Pricelista napewno juz dziala bo OGRANICZYLA sprzedaz tanich itemek. Oczywiscie ograniczyla handel ogolem tez ale ja tutaj nie widze minusa. Duzo osob sprzedalo itemy po cenach z pricelista i sa zadowoleni.

Ostatnio edytowany przez KotiConqueror - 19-08-2007 o 05:00. Powód: Martin:*
KotiConqueror jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-08-2007, 22:59   #16
Selenative
Użytkownik Forum

Selenative's Avatar

Domyślny

@Koti Conqueror

Nie dalem quita.

Powiedzmy ze mnie przekonales i ze wierze w Wasze dobre intencje. Ale wiesz gdzie mnie boli? Co macie zamiar zrobic z wszystkimi oszustwami? Minelo dopiero pare dni od startu pricelisty a na forum juz byl jeden thread o kolesiu ktorego ktos bezpodstawnie huntowal za nieprzestrzeganie pricelisty. Jesli wprowadzilibyscie zasade zeby popierac oskarzenia dowodami (tibicamy, ss) to pricelista ma moje blogoslawienstwo.

Aha i szkoda ze pricelista nie bierze pod uwage prawdziwych roleplayerow. Zabieracie nam nieskrepowany niczym handel czyli jedna z podstawowych rzeczy w rolepleyingu. No coz, takie zycie.

P.S. Dziwi mnie to jak szybko z powodu jednego posta (?), stoczylem sie dla kogos ze statusu kolegi do "jakiegos nooba" :/

Ostatnio edytowany przez Selenative - 11-08-2007 o 23:11.
Selenative jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-08-2007, 23:31   #17
sellemon
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 19 01 2007
Lokacja: Gorzow

Imię: Sellemon
Poziom: 110
Domyślny

Popiera kotiego , zgadzam sie z martinem obaj macie swoje racje...

mam tylko jedna uwage
@koti~ powiedz mi jedno jak traktujecie osoby...ktore nie dowiedzialy sie o liscie cen..sprzedawali taniej i ktos ich raportnol ..odrazu maja przejebane ?..

Podjeliscie sie trudnego zadania ale nie mozliwego

mam nadzieje ze jak wroce ...wszystko bedzie ok i juz nie bede szukac okazji zeby sprzedac cos w normalnej cenie.

Pozdrowienia
sellemon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-08-2007, 00:52   #18
Selenative
Użytkownik Forum

Selenative's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez sellemon Pokaż post
Popiera kotiego , zgadzam sie z martinem obaj macie swoje racje...

mam tylko jedna uwage
@koti~ powiedz mi jedno jak traktujecie osoby...ktore nie dowiedzialy sie o liscie cen..sprzedawali taniej i ktos ich raportnol ..odrazu maja przejebane ?..
Dzieki Selle za poparcie, pytanie bylo nie do mnie ale pozwole sobie odpowiedziec bo mi sie nudzi :P Cytujac Kotiego z forum.tibia.com;

'Not knowing the law does not mean you are allowed to break it'

Czyli nieznajomosc prawa nie usprawiedliwia przestepstwa.

No, w sumie racja bo tak to kazdy moglby powiedziec ze nie wiedzial ocb i sie wykrecic.

Ostatnio edytowany przez Selenative - 12-08-2007 o 00:54.
Selenative jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-08-2007, 13:39   #19
chosen_one
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 03 06 2007

Domyślny

KOTI NIE MA RACJI

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez KotiConqueror Pokaż post
Postawcie sie w ich sytuacji jezeli level 100 nie jest w stanie zarobic na kolejny hunt.
Przed update na pewno tak, ale po na pewno nie ;] Teraz kazdy lvl jest w stanie zarobic na swoj hunt o ile nie bedzie probowal zabijac potworow duzo silniejszych niz powinien. To jest efekt uboczny balansowania profesji i jedna z rzeczy ktora mi sie NIE podoba, bo trudniejsze zdobywanie kasy dodawalo grze smaku. Teraz jest mniej pk (moze i lepiej..;p) i wszyscy awansuja jak szaleni - gra stala sie zbyt prosta..

Cytuj:
CO do skutecznosci pricelisty...Zasada jest taka ze jak ktos przylapie inna osobe na selowaniu za tani o, ma prawo do danej itemki plus roznicy w cenie.
Pytanie tylko kto bedzie na tyle glupi zeby sprzedawac DSM za 25k main charem.. Jezeli sa tacy to im wspolczuje.
Porownanie do picia wodki w miejscach publicznych jest bez sensu, bo w tibii mozna byc anonimowym i miec wiele innych postaci, o ktorych nikt nie wie.

Nie rozumiem tych intecji pomagania lvlom 80 -100.. Albo sie wam nudzi albo macie w tym interes albo chcecie pokazac, ze mozecie rzadzic - w co watpie

Jest jeszcze taka sprawa. Ja wole sprzedac item graczowi troche drozej niz u djina jak nie sprzedac go wcale po cenie z price listy.

I na koniec nikt nie bedzie mi nic narzucal w jakiejs grze i wyciagal konsekwencji jezeli to nie lamie regulaminu.
chosen_one jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-08-2007, 15:55   #20
Marczio
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
. Pozatym, PK sie nie oplaca, nie chce mi sie za kims latac i go lac bo po co -.-
poleciales bo jak ostatnio bylismy z gorkim na pkingu to nie zdarzylismy wyjsc z kopy a juz tam byles. Zawsze latasz na skullhuntera wiec sie nie wykrecaj ze nikogo nie gonisz. Masz do tego prawo i dobrze ale sie nie wykrecaj.
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania