Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 02-08-2007, 17:20   #1
Szybki'Byll
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 06 2007

Domyślny Opłaca się kupić ten komputer?

Witam!
Mam problem, bo chce komputer sobie kupić a nie wiem czy to jest syf, czy się opłaca bo go sprzedają w Multi RTV AGD. O to dane tego peceta :

procesor Intel Dual Core E2140 pamiec 1024 mb DDR2 dysk twardy 320 gb (O.o) nagrywarka dvd - / + RW czytnik 45w1

I opłaca się? Będzie mi w miare długo pracował?
Szybki'Byll jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 02-08-2007, 17:27   #2
DRoN
Użytkownik Forum

DRoN's Avatar

Data dołączenia: 02 08 2005
Lokacja: Przasnysz

Domyślny

Karta graficzna i dźwiękowa pewnie zintegrowana.
DRoN jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-08-2007, 17:37   #3
Arczeron
Guest

Domyślny

byloby milo jakbys podal cene
  Odpowiedz z Cytatem
stary 02-08-2007, 17:41   #4
Szybki'Byll
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 06 2007

Domyślny

Tysiąc Trzysta Złotych i Zero Groszy
Szybki'Byll jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-08-2007, 17:58   #5
Corgar Frizz
Użytkownik Forum

Corgar Frizz's Avatar

Data dołączenia: 22 04 2006
Lokacja: Hinamizawa

Corgar Frizz ma numer GG 919691
Domyślny

NIe oplaca się. Złóż sobie taki:

MOBO Abit KN9 ________________________________________ 242zł
http://www.apollo.pl/store/show_detail/27581
CPU AMD Athlon X2 3600+ 65nm BOX ____________ 223zł
http://www.apollo.pl/store/show_detail/17/35052
RAM Goodram 2X1GB 667MHz ____________________ 251zł
http://www.apollo.pl/store/show_detail/9/27313
GRAFIKA Palit 8600GT ______________________ 393zł
http://www.ita24.pl/index.php?szczeg...d_towaru=27225
HDD Western Digital WD2500AAJS 250GB ______________ 220zł
http://www.apollo.pl/store/show_detail/22/33924
DVD-RW Samsung SH-183L SATA _______________________ 99zł
http://www.apollo.pl/store/show_detail/15/34326
Zasilacz Delta DPS-350AB 350W __________________________ 40zł
http://www.allegro.pl/item209414179_...wych_plyt.html

CAŁOŚĆ: 1468zł

Minimalnie droższy, dużo wydajniejszy, z możliwością upgradów.
Zresztą pytaj na forum purepc.pl

I am bone of my Keyboard
Internet is my body and Site is my blood
i have created over a thousand threads
unknown to mods nor known to spammers
have withstood the flames of many flamers
yet those flamers cant do anything
so as i create

Unlimited Topic Works

わたしのパン... わたしのパン...

Anime-Planet.com - anime | manga | reviews
Corgar Frizz jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-08-2007, 17:59   #6
emzee
Guest

Domyślny

Nie warto, jak już to zainwestować troche więcej grosza i maszyna bedzie służyć przez bardzo długo.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 02-08-2007, 23:20   #7
Tompior
UnlimitedWarnWorks

Tompior's Avatar

Data dołączenia: 14 01 2004
Lokacja: Warszawa

Stan: Na Emeryturze
Tompior ma numer GG 3186363
Domyślny

NIGDY ale to PRZENIGDY nie kupuj komputera w sklepie typu media markt//rtv euro agd

Tam daja najwiekszy syf jaki maja na magazynie. Jezeli nie znasz sie na komputerach to albo forum.purepc.pl albo dajesz 100zl informatykowi, jedziesz z nim na gielde, on ci sklada i jestes zadowolony.
stary 03-08-2007, 01:55   #8
Sados
Użytkownik forum

Data dołączenia: 30 07 2007

Domyślny komp.

Hmm.. o jakim komputerze myślisz??, do gier czy do pracy bardziej, napisz na gadu gadu mój nr 7767651 napewno ci doradze, a jeśli ci się nie chce to najlepiej szukaj tak do pracy: płyta firmy asus, proc core 2 duo, ramy ddr2, grafika 7300 gs/le starczy, do gier grafika powyżej 7600gt i ram powyżej 1 gb
Sados jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-08-2007, 02:00   #9
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Stan: Niegrający
Domyślny

GeForce 8800GTS; Core 2 Duo E6320; Płyta głowna jakaś Gigabyte za około 450~zł + 2GB Ramu i Gothic 3 na maks detalach nie ma prawa się zaciąć. (Wiem bo jestem dumnym posiadaczem owego sprzętu ). Owszem, kosztuje sporo, ale się opłaca.
stary 03-08-2007, 02:18   #10
Arczeron
Guest

Domyślny

@up
i po chuj to napisales? zeby pokazac ze masz bogatych starych ktorzy ci kupuja kazda nowosc jaka jest na rynku?

@topic
ja moge pare rad dac
jezeli komputer, to tylko i wylacznie core 2 duo, amd SUX!
nie kupuj 1 rdzeniowki, one sa nieprzyszlosciowe
zadnej zasranej visty ani gf 8800, dx 10 jak nic nie wnosil tak dalej nie wnosi (no, prawie nic, ale to praktycznie nic) i nie ma sensu kupowania karty kompatybilnej z tym directem
mozesz kupic taniej te 8600 albo cos, roznica wydajnosci jest prawie zadna na starym dx 9 a w cenie chyba roznica jakas jest
jezeli brak ci kasy na 1gb ram- nie kupuj jeszcze kompa albo skladaj czesciami i zarob sobie na te 1gb pelne bo na dzisiejsze czasy to standard jest

tyle odemnie
  Odpowiedz z Cytatem
stary 03-08-2007, 02:32   #11
Smetana
Użytkownik Forum

Smetana's Avatar

Data dołączenia: 02 04 2006

Imię: nie wiem
Domyślny

Nie trzeba dawać 100zł informatykowi, wystarczy czytać fora o kompach i tam pytać w razie wątpliwości . Ja tak 2 tyg. ustalałem co kupię i dziś jestem pewny że lepiej tej kasy pewnie nie można było wydać .
stary 03-08-2007, 02:55   #12
Arczeron
Guest

Domyślny

@up
jeszcze mi pewnie powiesz ze skladales tego pc i ze wyszedl ci taniej niz gotowiec z supermarketu? te czasy minely, ja ostatnio (no dobra, dwa miechy temu ) trafilem na zajebistą promocje w carefour (tak to sie pisze?) pc core 2 duo 1,8ghz na rdzen, 1gb ram, geforce 7300 gs 512 mb ram (!) reszty configu nie pamietam do tego jeszcze byl monitor lcd 17, wszystko kosztowalo jakies 2100 zł. sprawdzalem potem na komputroniku ceny calego sprzetu jaki byl w skladzie komputera i cena wyszla mniej wiecej (minimalnie mniej albo wiecej) ta sama a w komputroniku jeszcze bym musial za przesylke / przesylki placic
  Odpowiedz z Cytatem
stary 03-08-2007, 10:06   #13
Sados
Użytkownik forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Arczeron Pokaż post
@up
i po chuj to napisales? zeby pokazac ze masz bogatych starych ktorzy ci kupuja kazda nowosc jaka jest na rynku?

@topic
ja moge pare rad dac
zadnej zasranej visty ani gf 8800, dx 10 jak nic nie wnosil tak dalej nie wnosi (no, prawie nic, ale to praktycznie nic) i nie ma sensu kupowania karty kompatybilnej z tym directem
mozesz kupic taniej te 8600 albo cos, roznica wydajnosci jest prawie zadna na starym dx 9 a w cenie chyba roznica jakas jest
jezeli brak ci kasy na 1gb ram- nie kupuj jeszcze kompa albo skladaj czesciami i zarob sobie na te 1gb pelne bo na dzisiejsze czasy to standard jest

tyle odemnie
pełna racja ale "kupic taniej te 8600" to chyba chciałeś napisać 7600;p, co do k. graf jak chcesz grać w gry a masz do powiedzmy 1,5k to już lepiej pokombinuj z modelami 7900-7950, 7950gt ostatnio widziałem za około 400 zł, a gwarantuje że żadna gra ci nie przytnie.
stary 03-08-2007, 10:13   #14
Sados
Użytkownik forum

Domyślny

Cytuj:
@up
jeszcze mi pewnie powiesz ze skladales tego pc i ze wyszedl ci taniej niz gotowiec z supermarketu? te czasy minely, ja ostatnio (no dobra, dwa miechy temu ) trafilem na zajebistą promocje w carefour (tak to sie pisze?) pc core 2 duo 1,8ghz na rdzen, 1gb ram, geforce 7300 gs 512 mb ram (!) reszty configu nie pamietam do tego jeszcze byl monitor lcd 17, wszystko kosztowalo jakies 2100 zł. sprawdzalem potem na komputroniku ceny calego sprzetu jaki byl w skladzie komputera i cena wyszla mniej wiecej (minimalnie mniej albo wiecej) ta sama a w komputroniku jeszcze bym musial za przesylke / przesylki placic
zdaje ci się że ta konfiguracja jest zaje***, tak zacznijmy od płyty głównej, trala mamy tanie gówno gigabajta, w którym ci się tranzystory(te bateryjki) powylewają przez co komp będzie miał zwiechy(cena 150~~ zł) ramy (o mój boże) podejżewam że goodram z 533 mhz(kolejne 90 zł)a w tej cenie no z 70 zł drożej można lepszej firmy kupić 800 mhz i 1 gb, proc jest ok ładne oc itp, ale pewnie z serii z l2 mającym 2 mb co kosztuje 250-300 zł, k graf 7300 gs są już bardzo tanie od pól roku i do gier niezbyt 200zł, nagrywarka 100zł, obudowa + zasil 150 i monitor z kontrastem 300:1 400 zł wow, i jest taniej
tadam cena to - 1200-1300 zł jak z neta licząc przesyłke dla każdej żeczy oddzielnie...

tak tak komputronik... Allegro.pl oraz sklep.benchmark.pl i do k.graf icomp.pl 3 wdłg mnie najlepsze sklepy na necie tu złożysz ze kompa nawet 40 % taniej niż na innych wyłudzających kase sklepach...

Ostatnio edytowany przez Sados - 03-08-2007 o 10:17.
stary 03-08-2007, 12:08   #15
Nytalith
Użytkownik Forum

Nytalith's Avatar

Data dołączenia: 10 08 2005

Imię: Sama Edso
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Brigade
Świat: Astera
Poziom: 60
Skille: xx/xx
Poziom mag.: 60
Domyślny

Cytuj:
@up

@topic
ja moge pare rad dac
jezeli brak ci kasy na 1gb ram- nie kupuj jeszcze kompa albo skladaj czesciami i zarob sobie na te 1gb pelne bo na dzisiejsze czasy to standard jest. I pamietaj zeby nie oszczedzac na zasilaczu! Wszystkie codegeny/tracery feele to potencjalni zabojcy sprzetu . Do takiego configu amacroxa 450pnf, i bedzie az za mocny.

tyle odemnie
tiia, napewno lepiej do kompa za poltora tysiaka wsadzac c2d ktory niedosc ze kosztuje ~400zl ( plyta jest o kolejne 100zl drozsza od amd'owej) to jeszcze bez oc bedzie slabszy od athlona x2 w tej samej cenie... 8800gts moze i do dx10 sie nie beda nadawac, ale w dx9 i tak sa jednymi z najwydajniejszych. A miedzy 8600gt i 8800gts roznica wydajnosci jest naprawde zauwazalna.

I warto jak najszybciej kupic ram, bo ceny leca w gore.

Ogolnie to napisz na jakims forum (purepc.pl lub pclab.pl) to Ci poradza.

14.35kb w sumie, nie czepiac sie

Ostatnio edytowany przez Nytalith - 03-08-2007 o 12:13.
Nytalith jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-08-2007, 12:15   #16
Smetana
Użytkownik Forum

Smetana's Avatar

Domyślny

Cytuj:
@up
jeszcze mi pewnie powiesz ze skladales tego pc i ze wyszedl ci taniej niz gotowiec z supermarketu?
A żebyś wiedział . Choć nie wiem czy taniej bo nie kupowałem obudowy, czytaników dvd itd, więc ciężko ocenić cenę. Natomiast syfu z supermarketu bym się nie tknął bo to najtańsze podzespoły od najgorszych firm, składane przez najmniej kompetentnych ludzi.
stary 03-08-2007, 12:35   #17
Arczeron
Guest

Domyślny

@up
nieprawda.. ale nie bede sie klocil bo sie nie da wam wytlumaczyc ze czasy kiedy w supermarketach kompy są suxxx minely dawno i ze tylko wy macie racje dlatego wypowiadac sie juz nie bede

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Sados Pokaż post
zdaje ci się że ta konfiguracja jest zaje***, tak zacznijmy od płyty głównej, trala mamy tanie gówno gigabajta, w którym ci się tranzystory(te bateryjki) powylewają przez co komp będzie miał zwiechy(cena 150~~ zł) ramy (o mój boże) podejżewam że goodram z 533 mhz(kolejne 90 zł)a w tej cenie no z 70 zł drożej można lepszej firmy kupić 800 mhz i 1 gb, proc jest ok ładne oc itp, ale pewnie z serii z l2 mającym 2 mb co kosztuje 250-300 zł, k graf 7300 gs są już bardzo tanie od pól roku i do gier niezbyt 200zł, nagrywarka 100zł, obudowa + zasil 150 i monitor z kontrastem 300:1 400 zł wow, i jest taniej
tadam cena to - 1200-1300 zł jak z neta licząc przesyłke dla każdej żeczy oddzielnie...

tak tak komputronik... Allegro.pl oraz sklep.benchmark.pl i do k.graf icomp.pl 3 wdłg mnie najlepsze sklepy na necie tu złożysz ze kompa nawet 40 % taniej niż na innych wyłudzających kase sklepach...
komp nigdy nie mial zwiechy od czasu kupna

sados, jestes zbuntowanym ivol userem zaawansowanych pecetow ktory wyglasza swoje super smiale teorie majac wiedze z clicka i "cos tam od kolegi slyszalem"
a z podejrzen to rzeczywiscie mozesz moj komp oceniac, powodzenia
a ceny komponentow wziales z dzis, a powtarzam ze kupowalem go 2-3 miechy temu a jakbys czytal chociaz cdaction to bys wiedzial ze roznice cen z miecha na miech sie bardzo zmniejszaja, wystarczy paredziesiat/parenascie zl zmiany ceny kazdej czesci i juz jest taniej i to o wiele

Ostatnio edytowany przez Arczeron - 03-08-2007 o 12:41.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 03-08-2007, 14:29   #18
Smetana
Użytkownik Forum

Smetana's Avatar

Domyślny

Wszystkie supermarkety znane są z tego, że nie dbają o jakość. I nie chodzi tu tylko o pecety. Leją na pracowników, nie płacąc im za nadgodziny, oszczędzają na czym się da, była nawet afera z tym, że pirackie łindołsy instalowali . I tak jest na całym świecie. Może się wydawać, że tak kupiony komp jest ok, ale gdyby zrobić testy benchmarkami, czy próbować oc, to zaraz by wyszła przewaga kompów w których każda część została przemyślana.
stary 03-08-2007, 18:02   #19
Nytalith
Użytkownik Forum

Nytalith's Avatar

Data dołączenia: 10 08 2005

Imię: Sama Edso
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Brigade
Świat: Astera
Poziom: 60
Skille: xx/xx
Poziom mag.: 60
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Smetana Pokaż post
Może się wydawać, że tak kupiony komp jest ok, ale gdyby zrobić testy benchmarkami, czy próbować oc, to zaraz by wyszła przewaga kompów w których każda część została przemyślana.
W supermarketach robia "magie liczb", tj. wsadzaja proca z najwiekcej ghz, zasilacz z setkami W, co z tego ze procek to pentium 4 sprzed roku i przy 3,5ghz ma wydajnosc 1ghz c2d, ze zasilacz to 800W codegen ktory lapie zadyszke przy configu ciagnacym 300W. Plyta i reszta komponentow nic ludiziom nie mowi, bo powiedzcie czy szary user wie czym sie rozni np. p865 i p35? Wiekszosc ludzi uwaza ze liczy sie tylko procesor, ewentualnie grafa, a plyta glowna to kawal plastiku majacy wszystko trzymac na miejscu. Nie wspominajac o zasilaczu.

14.35kb w sumie, nie czepiac sie
Nytalith jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-08-2007, 20:22   #20
Smetana
Użytkownik Forum

Smetana's Avatar

Domyślny

@up
Podobnie RAM, podają ileśtam giga ale taktowania już nie .

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania