|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 23 08 2006
Lokacja: Ełk
![]() |
![]() ![]() ![]() Może zdefiniuję najpierw co to ten backmasking jest: Backmasking (ang. tylne, wsteczne maskowanie) to wykorzystywana głównie w muzyce metoda ukrywania wiadomości, możliwej do odczytania tylko przy wstecznym przesłuchaniu utworu. Do dziś niektórzy uważają, że w utworach rockowych metoda ta miała służyć chwaleniu szatana i przyczyniała się do zmian we świadomości, jednak nie jest to udowodnione w żaden sensowny naukowy sposób. Są przypadki, gdzie tekst jest ukryty celowo, a słuchany normalnie jest niewyraźny, np. w utworze "Empty Spaces" z albumu "The Wall" zespołu Pink Floyd istnieje wiadomość gratulująca słuchaczowi odkrycia tych słów, możliwa do odsłuchania jedynie wstecznie. Innym przykładem może być utwór rapera Eminem - "My name is...", gdzie od tyłu możemy usłyszeć "It is Slim. It's Eminem. It's Eminem (...)", mimo to w normalnej wersji utwór rapera pozornie nie zawiera nic dziwnego. Największą burzę wśród niektórych kręgów katolickich wywołały teksty usłyszane, po wstecznym odsłuchaniu, w utworze "Stairway to Heaven", zespołu Led Zeppelin. Odwracając utwór, możemy usłyszeć wyraźnie "There is my sweet Satan" i "666" (w trwającym od 3:20 minuty utworu, zdaniu), jednak nie ma pewności czy celowo się to pojawiło, czy jest to zwykły przypadek. najlepsza stronka z backmaskingiem... http://jeffmilner.com/backmasking.htm Niektórzy wierzą tez ze słuchając od tylu można usłyszeć to, co osoba chciała ukryć. *Jeśli odtworzy się od tyłu dziennikarskie komentarze podczas relacji na żywo z zabójczego zamachu na prezydenta Johna F. Kennedy'ego, można rozpoznać słowa: "He's shot bad! Hold it! Try and look up!" (Mocno oberwał! Trzymaj! Spójrz w górę!) *Jeśli odsłucha się od tyłu wypowiedź Neila Armstronga: "That;s one small step for [a] man, one giant leap for mankind" (To jeden mały krok dla człowieka, wielki skok dla ludzkości), można usłyszeć wiadomość: "Man will space walk" (Człowiek będzie chodził w kosmosie) *Podczas wywiadu Patsy Ramsey mówi o tym, że na Ziemi są tylko dwie osoby, które wiedzą kto zabił jej córkę: zabójca i osoba, której powierzył on ten sekret. Przy odtwarzaniu tej rozmowy wstecz, słychać jak Patsy mówi: "I'm that person" (Ja jestem tą osobą) *Konferencja prasowa Roswell (1947 rok) NORMAL: ...we'll roll a short video that captain McAndrew will talk about... BACKWARD: We faked it Wchodząc na toutube można znaleźć wiele ciekawych kawałków od tyłu puszczonych... Tu jeszcze link do polskiej kolendy puszczonej od tyłu : http://www.gwaihir.yoyo.pl/koleda.swf *********************************************** Tak na marginesie.. Tu nie chodziło o przestraszenie tylko o zaciekawienie różnymi zjawiskami.. w tym muzyką. Jak znaleźliście jakieś ciekawe backamaskingi to pisać. dam edit i zrobimy listę najlepszych. Liczę na wypowiedzi czy do was to trafia czy uważacie to za zwykłe przypadki.. Ostatnio edytowany przez Levind - 27-08-2007 o 14:26. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 07 2006
![]() |
![]() To już było wałkowane na tym forum, nawet te same linki zostały rzucone
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
CS Tibia.pl Team
Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1
Stan: Początkujący
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 02 2007
Lokacja: Toruń
Stan: Na Emeryturze
![]() ![]() |
![]() Ale się wystraszyłem xD myślałem, że zawału dostanę.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zbanowany
Data dołączenia: 17 03 2007
|
![]() Yoko Ono - Kiss, kiss, kiss
Ja tam słyszę: my heart, my heart czy coś w tym stylu, a nie zadne i shot john lenon. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
|
![]() JAK JA NIENAWIDZE CZEGOS TAKIEGO!!!!!!!! WRrrrrr cały zesztywniałem :////
A ten backmasking to bzdura jak dla mnie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zbanowany
Data dołączenia: 17 03 2007
|
![]() Boze, ucieklem do kuchni jak uslyszalem tą kolędę. Co za debil to wymyslil.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Tupac Legacy
Data dołączenia: 05 12 2004
Lokacja: Olsztyn
Imię: Midurion
Profesja: Elder Druid
Świat: Furora
![]() |
![]() Nie mam pojecia czemu, ale backmasking zawsze mnie w jakis sposob przerazal
![]() Cytuj:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 08 2007
Lokacja: [I Ł] Soul Society & Konoha Willage.................... Ilość postów: 14517
Stan: Niegrający
Poziom: 100
![]() |
![]() Wiedzialem wiedzialem wiedzialem ! w 90% bylem przekonany ze cos wyskoczy i sie nie zawiodlem ;]
![]() |
#10 |
UnlimitedWarnWorks
Data dołączenia: 14 01 2004
Lokacja: Warszawa
![]() |
![]() Pierwszy raz dalem sie na takie cos nabrac :< No i sie lekko wystraszylem
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 03 2005
|
![]() heheh fajna koleda. ^^
Nie jestem pewien co do prawdziwosci tej teori, ale cos w tym powinno byc. Sadze, ze to kolejna zagadka typu duchy, paranormalia... "dowody" sa a nikt nie wierzy. Mam pytanie czy przekazy podprogowe i ten backcostam to to samo? @edit Cytuj:
Za duzo discovery w takim razie ogladam... Ostatnio edytowany przez janek@ - 27-08-2007 o 20:27. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
|
![]() Je tam, są lepsze rzeczy niż ta kolęda. Np. był jakiś filmik który bodajże nazywał się "Reklama" czy coś w tym stylu. Jedzie samochód przez śliczne krajobrazy i reszta jak w kolędzie
![]()
![]() |
#14 |
UnlimitedWarnWorks
Data dołączenia: 14 01 2004
Lokacja: Warszawa
![]() |
![]() Hmmmm lol? Backmasking to zwykla piosenka wlaczona od tylu. Przekaz podprogowy to specjalna czestotliwosc fal, ktora oddzialuje na dane obszary mozgu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
|
![]() Yoh widzialem to
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 06 2006
Lokacja: Tarnów
|
![]() Mnie zdziwiło że strasznie cicha ta kolęda była, dlatego przyciszyłem słuchawki na wszelki wypadek, ale zdjęcie i tak mnie pokrzywiło
![]()
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 05 2005
Stan: Usunięty
|
![]() Jak usłyszałem, jak cicho idzie ta kolęda, to wyłączyłem głośniki i czekałem, aż mi coś na ekranie wyskoczy.
![]() A ja słyszałem, że kiedyś ktoś w TV powiedział 'kajak' i jak to puścili od tyłu to też było 'kajak'! |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 06 2006
Lokacja: Tarnów
|
![]() Tak samo z wyrazem "oko"! Coś musi w tym być ;p
![]() |
#19 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
|
![]() To nagrajcie i sprawdźcie : ) To nie jest tak, że mówisz ittehgaps, a odwrotnie słychać spaghetti.
![]() |
#20 |
Kapłan Preclanski
|
![]() Dziadu, odkupujesz mi szklankę!
Ała, moja głowa <maca się po tyle głowy, którym chwile temu przypi*****ił w szafkę> Nie pamiętam teraz jaką, ale jak kiedyś ściągnąłem sobie piosenkę, i bawiłem się puszczaniem od tyłu, to było słychać "Ściągnąłeś to ze strony xxxxx.pl. Dziękujemy" xP. Zdziwiłem się wtedy jak cholera.
![]() |