Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 01-10-2007, 22:19   #1
TOZ
Użytkownik forum

Data dołączenia: 01 10 2007

Domyślny Tragedia za chińskim murem.

Ponad 50 tys. psów zostało w ostatnich dniach uśmierconych w chińskiej prowincji Yunnan. Masakry dokonano na polecenie władz okręgu administracyjnego Mouding, które wydały stosowne rozporządzenie po stwierdzeniu trzech śmiertelnych przypadków wścieklizny u ludzi.

Oszczędzono jedynie zwierzęta należące do wojska i policji. Zabijano nie tylko psy bezdomne, ale także mające właścicieli. Władze apelowały do posiadaczy psów, by uśmiercali swoje zwierzęta - w ramach rekompensaty płacono po 0,60 dolara za zwierzaka.

Zagraniczne media opisują przypadki zabierania zwierząt właścicielom na spacerach i zabijania ich na ulicy! Aby mieć pewność, że wymordowano wszystkie psy, w nocy specjalne oddziały chodziły po ulicach z latarkami i robiły hałas, by sprowokować psy do szczekania i w ten sposób ustalić, gdzie jeszcze znajdują się potencjalne ofiary. Okrucieństwo nie miało granic - zwierzęta truto, rażono prądem, a nawet wieszano i bito pałkami.

Śmierci nie uniknęło także 4 tys. czworonogów, które były zaszczepione przeciwko wściekliźnie - władze uznały bowiem, że szczepionka nie chroni w 100 proc. przed chorobą. W Mouding mieszka ok. 200 tys. osób. W tym roku 360 zostało pogryzionych przez psy. Od kwietnia zanotowano trzy przypadki śmiertelnych zachorowań na wściekliznę, zmarła m.in. 4-letnia dziewczynka. - Zdecydowaliśmy się zabić psy, aby uchronić ludzi przed plagą wścieklizny - powiedział Li Haibo, rzecznik prasowy lokalnych władz.

(zrodlo: wegetarianie.pl)

przylaczamy sie do tej akcji mam nadzieje ze wszyscy i wchodzimy na nastepujacy link :
www.psy.pl/petycja

Komentarz:
Protestujemy przeciwko zabiciu 50 tys. psów w chińskiej prowincji Yunnan! Władze okręgu administracyjnego Mouding podjęły decyzję o wymordowaniu wszystkich miejscowych psów (poza wojskowymi i policyjnymi), ponieważ w ostatnich czterech miesiącach stwierdzono tam trzy śmiertelne przypadki wścieklizny u ludzi. Masakry na zwierzętach dokonano w nieludzki sposób, czasem zabijano je nawet wtedy, gdy spacerowały z właścicielem!

Tekst listu do ambasadora:

Szanowny Panie Ambasadorze,

Z niedowierzaniem i wielkim bólem przyjęliśmy informację o masakrze, której dokonano w ostatnich dniach w okręgu administracyjnym Mouding. Z powodu stwierdzenia trzech przypadków śmiertelnych wścieklizny u ludzi wymordowano tam - jak donoszą światowe agencje - często bestialsko 50 tys. psów.

Pytamy: Dlaczego akcję przeprowadzono w tak nieludzki sposób - zabijając ukochane zwierzęta na oczach ich właścicieli? Dlaczego zabijano również psy zaszczepione przeciwko wściekliźnie? Dlaczego w ogóle podjęto decyzję o masowej eksterminacji psów, zamiast np. wprowadzić obowiązkowe szczepienia i kwarantannę dla zwierząt podejrzewanych o to, że są nosicielami choroby? Dlaczego zabijano w tak bestialski sposób (zwierzęta truto, rażono prądem, a nawet wieszano i bito pałkami), narażając psy na dodatkowe cierpienia?

W Polsce w niemal co drugiej rodzinie żyje pies. Kochamy psy, nie potrafimy się pogodzić z tym, co się stało w Chinach.

Czytelnicy miesięcznika "Mój Pies" oraz użytkownicy forum owczarkiniemieckie.ok1.pl.

Prosimy o podpisanie sie pod petycja.

Aktualny licznik podpisow:

10745

Pozdrawiam, Szymucha
TOZ jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 01-10-2007, 22:24   #2
Marcin24
Użytkownik Forum

Marcin24's Avatar

Data dołączenia: 25 08 2006
Lokacja: Kraków

Stan: Na Emeryturze
Marcin24 ma numer GG 184833 Send a message via Skype™ to Marcin24
Domyślny

Jak sobie pomyślę, że idę sobie z moim pieskiem, a tu nagle ktoś podbiega i go... Co się stało z tym światem...

To pisałem ja, Marcin bez 24.
stary 01-10-2007, 22:24   #3
Tompior
UnlimitedWarnWorks

Tompior's Avatar

Data dołączenia: 14 01 2004
Lokacja: Warszawa

Tompior ma numer GG 3186363
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez TOZ Pokaż post
....Pozdrawiam, Szymucha.....
A wiesz jaki ustroj polityczny w Chinach mamy?? To wiele wyjasnia. Tylko tam ludzie pracuja po 20 centow na godzine szyjac ubrania.

@down: ich kraj, robia co chca i nic na to nie poradzisz (chyba, ze walniesz im kilka atomowek przy okazji zabijajac cala populacje chin).
Jak myslisz? Dlaczego Chiny rozwijaja sie tak szybko?? Wyzysk, wyzysk i jeszcze raz wyzysk! Niedlugo kazdy produkt na swiecie bedzie made in China, Europa probuje sie przed tym bronic ale slabo nam idzie
@down 2: a co ci dadza te podpisy?? Wysla je do Chin, tam uzyja ich jako papieru toaletowego dla robotnikow i tyle z waszych staran.

Ostatnio edytowany przez Tompior - 01-10-2007 o 23:09.
Tompior jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-10-2007, 22:29   #4
TOZ
Użytkownik forum

Domyślny

w d"""" mam to ze maja taki ustroj polityczny! co u nich jest normalne? to ze dzieci ucza sie po 15 h dziennie? ze mozna miec 1 dziecko max. a jak nie to ze placi sie kase? normalne jest ze u nich sie je psy? ze maja najwyzszy procent samobojstw? ze uzywaja tortur, normalne jest ze panuje u nich dyktatura? Mam gdzies roznice kulturowe, obuzone sa wszystkie kraje!!!

@edit
mam pytanie- czemu na tibia.org.pl temat po 1 godzinie ten temat zrobil sie goracy i mial juz 20000 wejsc?dziwne, dzieki mnie i uzytkownikom na my forum zebralismy ponad 2000 podpisow... pozdro

@up
wywolamy wojne chiny vs. polska. oczywiscie polska wyra mam nadzieje

Ostatnio edytowany przez TOZ - 01-10-2007 o 23:13.
stary 01-10-2007, 22:42   #5
<.<
Użytkownik Forum

<.<'s Avatar

Data dołączenia: 28 09 2007
Wpisy bloga: 2

Domyślny

Zawsze wolałem koty...
stary 01-10-2007, 23:33   #6
Rethfing on Aldora
Użytkownik Forum

Rethfing on Aldora's Avatar

Data dołączenia: 29 05 2005
Lokacja: Knurów

Rethfing on Aldora ma numer GG 2007389 Send a message via Skype™ to Rethfing on Aldora
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez TOZ Pokaż post
@up
wywolamy wojne chiny vs. polska. oczywiscie polska wyra mam nadzieje
No to już kretynizm -.- Porównaj populacje w obydwu krajach.

@Topic
Jeśli uważali to za słuszne to czemu nie? Mają swoje przekonania na wiele spraw i tak zostanie, napewno nie będą się słuchać niewiadomo jakich petycji, nie zależnie ile osób by sie pod nimi podpisało.
Rethfing on Aldora jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-10-2007, 23:34   #7
Grocix
Użytkownik Forum

Grocix's Avatar

Data dołączenia: 03 11 2004
Lokacja: Uć

Grocix ma numer GG 6761731
Domyślny

Ojej... A jak codziennie ginie tyle ludzi na swiecie to nikt afery nie robi?

@TOZ
Niestety, Chiny maja przewage militarna Takze powodzenia. Ale przed ta wojna to dajcie mi znac, ok?

時を超え捕らえられてる
あふれるこの想いは何?
優しさが目尻に似合う
あの人たちは今どこに居るの?

Ostatnio edytowany przez Grocix - 01-10-2007 o 23:42.
Grocix jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-10-2007, 23:35   #8
Tuba^^
Użytkownik Forum

Tuba^^'s Avatar

Data dołączenia: 08 09 2005
Lokacja: Braniewo

Stan: Niegrający
Domyślny

Masakra
W zycu nie uderzylem swojego psa ,a jak ktos by zaczal na moich oczach go butowac to bym chyba zabil drania

"Sex, drugs and Hardstyle!"
Tuba^^ jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-10-2007, 23:39   #9
Eivrel
Użytkownik Forum

Eivrel's Avatar

Data dołączenia: 25 06 2006
Wpisy bloga: 1

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tompior Pokaż post
(chyba, ze walniesz im kilka atomowek przy okazji zabijajac cala populacje chin).
No właśnie, a wtedy psy również by umarły, więc chyba nic z tego =/
Eivrel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-10-2007, 23:50   #10
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

tia, możesz mi wyjaśnić sens protestu PO zdarzeniu? W takim przypadku proponuję wraz ze mną protestować przeciw podziałowi Imperium Rzymskiego, przeciw "kolonizacji" Japonii przez USA, oraz przeciw sprzedaniu przez Rosję Alaski... -.-"

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-10-2007, 23:56   #11
Irons
Użytkownik Forum

Irons's Avatar

Data dołączenia: 11 11 2006
Lokacja: Płock

Domyślny

Masakra miała miejsce w chinach, a u nas takiego czegos by chyba nie zrobili.
Trudno stało sie jak sie stało, nie przywrócisz życia tym zwierzakom.

A co do wojny Chiny vs. Polska, raczej nie rzeczywiste Bah Bah i po nas(chyba kazdy wie o co chodzi)

Nie zawsze żyję dobrze, bo żyję chwilą
W momencie upadku oddaję hołd swoim czynom
To się staje w sekundzie, nie jest godziną
Chłopak na rozdrożu obarczający się winą
Wszystko przesłonięte czarną kurtyną
Myśli giną, odeszło to, co było rutyną
Pośród ludzi, co dla mnie żyją
Znajdą słowo, opatrzą moje rany
Bo człowiek nigdy nie jest spisany na straty...
Irons jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-10-2007, 00:07   #12
ripper
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 08 2004

Stan: Na emeryturze
ripper ma numer GG 3603576
Domyślny

Dokonaj samospalenia w ramach protestu.
ripper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-10-2007, 00:12   #13
Misza
Użytkownik Forum

Misza's Avatar

Data dołączenia: 30 06 2005
Lokacja: -+*≡☼SZWECJA☼≡*+-
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wieszok Pokaż post
W takim przypadku proponuję wraz ze mną protestować przeciw podziałowi Imperium Rzymskiego,
Jestem z tobą! Ave S...ssezar.

Jestem też przeciwko ścinaniu przestępców w średniowieczu!
stary 02-10-2007, 00:17   #14
Pedziej
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 28 01 2006

Stan: Niegrający
Domyślny

oto co żółtki zrobią z waszą petycją <sam rysowałem ^^>

Pedziej jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-10-2007, 07:39   #15
TOZ
Użytkownik forum

Domyślny

Od początku roku na wściekliznę zmarło w tym rejonie 16 osób. Władze zapowiedziały likwidację psów w promieniu pięciu kilometrów od każdej miejscowości, gdzie stwierdzono ognisko choroby. Oznacza to, że zabitych może zostać nawet 500 tys. zwierząt! Na razie nie wiadomo, kiedy rozpocznie się masakra ani jak będzie wyglądać.

W Chinach tylko 3 proc. psów jest zaszczepionych przeciwko wściekliźnie, a ponad 2 tys. ludzi umiera w tym kraju każdego roku wskutek pogryzienia przez wściekłe zwierzę. Przeciwko działaniom chińskich władz protestuje coraz więcej organizacji. – To jakieś obłąkane pomysły. W dodatku niszczą wizerunek naszego kraju, pokazują, jak bezmyślne są nasze władze. Ta brutalna i krwawa akcja powinna być jak najszybciej przerwana – mówi Zhang Luping, założycielka centrum edukacyjnego Beijing Human and Animal Environmental Education Center, jednej z nielicznych organizacji prozwierzęcych w Chinach.

Członkowie międzynarodowego stowarzyszenia Ludzie na rzecz Etycznego Traktowania Zwierząt nazywają działania chińskich władz okrucieństwem i w ramach protestu nawołują do bojkotu chińskich towarów. Sami zrezygnowali ze swojego zamówienia (wartego 300 tys. dolarów) chińskich towarów na potrzeby organizacji.

Przypominamy, że do akcji protestacyjnej przeciwko chińskim metodom rozwiązywania problemów wścieklizny włączyli się też polscy psiarze. Pod petycją do ambasadora Chin w Polsce podpisać się można tutaj.

@wieszok
widac sie nie rozumiemy.
Cytuj:
Oznacza to, że zabitych może zostać nawet 500 tys. zwierząt!
stary 02-10-2007, 10:32   #16
Tompior
UnlimitedWarnWorks

Tompior's Avatar

Data dołączenia: 14 01 2004

Tompior ma numer GG 3186363
Domyślny

@up: no i co z tego?? Ich panstwo, robia co chca i tyle. Zrozum, ze petycja gowno warta. To tak jakbys chcial pojechac do Korei Polnocnej porozmawiac o tym, ze maja tak nie traktowac ludzi....
stary 02-10-2007, 12:43   #17
Dwimenor
Born to Ban

Dwimenor's Avatar

Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: inny wymiar
Wpisy bloga: 7

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Royal Paladin
Świat: Harmonia
Poziom: 88
Skille: 87/62
Poziom mag.: 18
Dwimenor ma numer GG 7472583
Domyślny

Chodź osobiście uważam, że całe zajście w cywilizowanym świecie nie powinno mieć miejsca to z drugiej strony metody obrane przez autora petycji są jak złe.

Dlaczego?
Niech będzie, że petycja dotrze do Chin. A dalej? Rysunek Pedzieja jest jak najbardziej na miejscu-ewentualnie mogą użyć niszczarki do papieru. Myślisz, ze Chiński rząd nie wie co świat o nich myśli? Jeszcze nigdy żadna petycja nie odniosła skutku w sprawach natury wojskowej czy politycznej. Aby coś tu zmienić, osoby które się podpisały powinny rozpocząć przygotowania do wyjazdu do Azji wschodniej. Albo rozpocząć swoją własną karierę polityczną aby za lat trzydzieści dorobić się jakiegoś wysokiego stanowiska politycznego i wtedy rozpocząć kampanię na rzecz zmiany ustroju w Chinach. Oczywiście wtedy wyjdźcie, że Chiny nie są takie złe. Dzięki ich taniej sile roboczej i wyzyskowi reszta świata ma tanie produkty a bogaci i wpływowi stają się jeszcze bardziej bogac, i mają takich krzykaczy w kieszeni/portfelu.
Okrutna prawda. Niby wiele się mówi o konieczności zmian w Chinach, ale tak naprawdę nikomu z góry na tym nie zależy. Tylko organizacje humanitarne pokrzykują, ale one same bez realnej pomocy z rządu nic nie wskórają.

Tak więc, wiedząc iż to jest bezcelowe nie podpiszę petycji.

Już prędzej przewrotu politycznego spodźiewam się w Korei Północnej - bo nikomu nie potrzebna(w sensie gospodarczym) a ładnie w kampanii wyborczej będzie wyglądać "przywróciliśmy cywilizację w Korei"
stary 02-10-2007, 13:20   #18
Duch Niespokojny
Moderator

Duch Niespokojny's Avatar

Data dołączenia: 10 09 2005

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wieszok Pokaż post
tia, możesz mi wyjaśnić sens protestu PO zdarzeniu?
Żeby coś takiego nie zdarzyło się w przyszłości?
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tompior Pokaż post
@up: no i co z tego?? Ich panstwo, robia co chca i tyle.
"Ich", to znaczy kogo? No bo chyba nie właścicieli tych psów albo ludzi, którzy humanitarnie traktują zwierzęta. Jeśli Kaczyński zrobi coś takiego w Polsce, to też powiesz, że może, bo to "jego państwo"?
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dwimenor Pokaż post
Tak więc, wiedząc iż to jest bezcelowe nie podpiszę petycji.
A niepodpisanie nie jest bezcelowe?
Może wcale nie chodzi o to, żeby przekonać Chińczyków. Skoro nie trafia do nich siła argumentów, to trzeba użyć argumentu siły. Nie łudzę się, że do chińskich władz ta petycja przemówi, ale może właśnie paradoksalnie nie do nich powinna być skierowana? Jeśli wystarczająco dużo ludzi na Zachodzie będzie świadomych tego, co się w Chinach dzieje, to może na przykład, jak postuluje wzmiankowana wyżej organizacja, dojdzie do bojkotu chińskich towarów. Jeśli głupota chińskich polityków i urzędników będzie piętnowana na każdym kroku, to możliwe, że w końcu coś do nich dotrze i dokonają chociażby drobnych zmian w dobrym kierunku, a to już byłoby wielkim sukcesem. Podpisanie nic cię nie kosztuje, a siedząc z założonymi rękami tym bardziej nic nie zdziałasz.

Ostatnio edytowany przez Duch Niespokojny - 02-10-2007 o 14:07.
Duch Niespokojny jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-10-2007, 17:34   #19
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny Pokaż post
Żeby coś takiego nie zdarzyło się w przyszłości?
ROTFL
Btw, radzę zapoznać się z polityką Pekinu - Nigdy się nie wtrącają w sprawy wewnętrzne innych krajów (przykład: Birma) oraz nie tolerują wtrącania się w sprawy wewnętrzne Chin - "Gospodarz na zagrodzie równy wojewodzie" & "Wolność tomku w swoim domq" czyli mniej więcej tyle, że oni mają to gdzieś co TY myślisz o tym...

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-10-2007, 17:46   #20
Nioob
Użytkownik Forum

Nioob's Avatar

Data dołączenia: 30 09 2007
Lokacja: N(I)oob Land

Stan: Aktywny Gracz
Świat: Empera
Domyślny

chiny...
Żal
ale polityka jak polityka dobrze że w naszym kraju tak nie jest.
Chciałbym isc poexpic na dragu pod thais ale sie boje poniewaz czesto jest lurniety fire devil a niechcialbym pasc co mam zrobic
aha i jeszcze co mam wziac zeby zabic fire devila bo kolega mi powiedzial ze jest bardzo silny czy 2 bp sd starczy???
a wlasnie dopiero kupilem ta postac
You see Donald Tusk Shield (Def.27) It's Defend yourself from attack's of PIS Members.
Nioob jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania