Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Tajemnice Rookgaardu

Notki

Tajemnice Rookgaardu Wyspa początkujacych. Każdy tutaj zaczyna...

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 23-10-2007, 00:30   #1
darushu
Użytkownik Forum

darushu's Avatar

Data dołączenia: 23 12 2006
Lokacja: Małopolska

Imię: Darushu
Profesja: Rookstayer
Świat: Morgana
Poziom: 47
Skille: 23.29
Domyślny Moda na bycie Rookstayerem.

Witam.
Jeszcze choćby 2 lata temu, większość publiki grającej w tibie wprost wyśmiewało Rookstayerów, wyzywając ich od n00bów, frajerów bojących sie czyhających na nich zagrożeń mainlandu, czy w najgorszym razie ludzi ułomnych niewiedzących co/kto to jest Oracle, bądź nieumiejącymi odbyć z nią podstawowej 'rozmowy'.
Sam osobiście rozpoczełem tą inspirującą i najciekawszą przygodę jaka mi się niewątpliwie przytrafiła w tibii, w grudniu 06' chociaz Rook inspirował mnie już od dłuższego czasu. Ta przygoda trwa do dziś, lecz jakby to ująć. Duzo graczy, ktorzy tak jak juz napisalem wyzej, wyśmiewali, poniżali. A dziś?
Zostali 'Rookstayerami'.
Napisałem to słowo w nawiasie, bo jak wielu wie, w dzisiejszych czasach nie każdego można nazwać rookstayerem, który tylko przekroczył 8 level i jest 'no vocation'.
To jest horror co się dzieje, praktycznie co 3-ego, 4-ego gracza jakiego spotykam po drodze to gracz powyżej 8 levela.
Nastąpiła niewątpliwie moda na bycie Rookstayerem.

Ten post to nie jest jakaś marna prowokacja z mojej strony, to poprostu nasuwające sie pytania, dlaczego ostatnio tak wielu graczy wyemigrowało z maina na rooka?
Poniekąd odpowiedzi znam, tak tak:
- Ostanie update'y.
- Addony, potwory, większe hity.

Ale tak głębniej, dlaczego akurat Rook? Skoro na mainie za każdym razem dokonywane jest wiecej. Kiedys spotkać Rookstayera było czymś więcej, niż jest teraz...
Jakby tego było mało granie na bocie... kiedyś tego nie było tu na tej pięknej wysepce, albo i było, ale nie w takim stopniu jak dziś.
Dlaczego niektórzy, kiedyś wyśmiewający Rookstayerów, dzisiaj sami nimi jesteście?
Wiem ze gra tutaj dla wielu jest inspirująca i niezapomniana, aczkolwiek wiem, że wielu graczy dzisiejszych 8-20 leveli + większości używających wspomagaczy pod nazwą cave-botting, gra tutaj poprostu bez celu. I właśnie się zastanawiam dlaczego?

Proszę o nie pisanie durnych postów:
- Gram na rooku, bo lubie.
Bo takie już tematy były: "Co was trzyma na rooku", itp.
Chciałbym tutaj dostrzec jakieś głębsze słowa, dlaczego? dlaczego kiedyś nie, a dziś tak? dlaczego moda Rookstayerów? Dlaczego tak jest? I wiele wiele innych...

Pozdrawiam
Darushu.

Podlej mi drzewko!
Dziękuje za wszystkie odwiedziny

Chcesz wyrazić swoje własne zdanie na temat mojej osoby?
Zapraszam!

Wstaw mi notkę!

Ostatnio edytowany przez darushu - 23-10-2007 o 00:35.
darushu jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 23-10-2007, 00:59   #2
Scobel
Redaktor

Scobel's Avatar

Data dołączenia: 07 01 2007
Lokacja: IR/PL

Stan: Początkujący
Imię: Nenagh
Gildia: AoR
Świat: Nerana
Poziom: 57~
Skille: XX/YY
Poziom mag.: 0o
Domyślny

Hmm... a czy tak naprawde w ciagu tych ostatnich 2-4 lat cos sie zmienilo w postrzegoaniu osob grajacych na rooku?? Chyba nie, poprostu ludzie grajacy na rooku lekko "zinteligetnieli"... No i zmienila sie lekko atrakcyjnosc samej gry na rooku. Rookstat.com pokazuej staty, addony, bossy. To wszystko poszlo na plus. Ale ostatni UPDOOP duzo z tych plusow zaprzepascil... zeby nie napisac !@#$%^.

No ale dla czego rook w mym wykonaniu ?? Hmm latwosc gry, systematycznosc i po czesci monotonnosci to mnei przyciagalo zawsze. Moze i lubie zwiedzac Maina ale nie lubie co UPa ryzykowac postacia ze padne ... Na Rooku nawet majac slabego neta raczej ciezko pasc ...
Szukam znajomych ale przez pryzmat inteligencji a nie lev ...

To napisał Scobel z Altaron Team.

Ostatnio edytowany przez Scobel - 23-10-2007 o 03:18.
Scobel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-10-2007, 01:28   #3
obciagalka
Guest

Oczko

Hmm..no wiec ja "gram" na rooku powiewasz można tu bezpiecznie zarabiać nawet niezła kasę...Co wieczór kilka kliknięć i rano jestem +6k ^,-
  Odpowiedz z Cytatem
stary 23-10-2007, 03:20   #4
Piatu
Użytkownik Forum

Piatu's Avatar

Data dołączenia: 28 05 2005

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Nie popłacz sie.

Dlaczego ja jestem rookstayerem?
Bo gra na 'rooku' jest ciekawa i tylko tam jest w pewnym sensie RPG.
Dlaczego inni teraz grają na rooku?
Może dlatego, że tam jest łatwiej zdobyć pieniądze?
Albo jest to przez dwa bossy które prosto zabić i są w miare często występujące?
Może też dlatego, że na rooku każdy jest mniej-więcej równy? (chodzi o eq)

A może po prostu liczba graczy się zwiększa i tu, i tu?

Ostatnio edytowany przez Piatu - 23-10-2007 o 03:27.
Piatu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-10-2007, 08:36   #5
Avallach
Użytkownik Forum

Avallach's Avatar

Data dołączenia: 23 05 2007

Profesja: Elite Knight
Świat: Celesta
Poziom: 95+
Skille: 80/75
Poziom mag.: 7
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez obciagalka Pokaż post
Hmm..no wiec ja "gram" na rooku powiewasz można tu bezpiecznie zarabiać nawet niezła kasę...Co wieczór kilka kliknięć i rano jestem +6k ^,-
to mi brzmi jak kilka klikniec, ale opcji w Bocie ;] No nic, ja mam 11 lvl na rooku, ale troche lipa ;/

To wroga sugestia, pożera cię jak bestia,
Mów do serca bitu, bo tam jest amnestia.
Paktofonika [Pfk Company]
Avallach jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-10-2007, 12:43   #6
Fpitolony w sprawe
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 03 08 2006

Domyślny

Ja tylko powiem, ze jak zaczynalem grac na rooku (jakies 15 miesiecy temu) to na rookstat bylo 17+ 30 tys. rookstayerow, a teraz jest 50 tys. z lvlami 22+ ...
Jesli chodzi o to dlaczego gram... KUMPLE! Tutaj znacznie latwiej znalezc dobrych kumpli niz mainie - to byl czynnik dlaczego zostalem na rooku. Bo zaczalem grac z ciekawosci jak to jest... A teraz... Niestety, coraz rzadziej mam okazje z kims pogadac, bo starzy, dobrzy rookstayerzy odeszli po tym niefortunnym updejcie i teraz wiekszosci zalezy tylko na lvlu no i pogadac nie ma z kim, a bez tego tak naprawde nawet 30 lvla bym nie wbil... I chec do grania znika.
Fpitolony w sprawe jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-10-2007, 13:00   #7
Tethi
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 01 2006
Lokacja: Zza monitora

Tethi ma numer GG A kuku!
Domyślny

masz calkowita racje
ostatnio chcialem sobie zrobic noobchara na aurerze to co DRUGA postac jaka spotykalem to miala lvl powyzej 10.... Mialem 2 lvl i poszedlem na raty pod Al-Dee no i tam spotykam goscia z 23 lvl () ktory tam normalnie botuje Zdenerwowalem sie bo sie nie dalo normalnie expic a GM'a na aurerze widzialem tylko RAZ w 2003 roku (gram tam bodajze od 2002 roku) LoooL

Ja sam zrezygnowalem na 13 lvl'u z bycia rookstayerem bo mi sie znudzilo... Jeszcze na tydzien przed wprowadzeniem banku sprzedalem all platyny za 200 gp sztuka (pamietasz to edek?? )

Ostatnio edytowany przez Tethi - 23-10-2007 o 13:01.
Tethi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-10-2007, 16:13   #8
Rohas
Użytkownik Forum

Rohas's Avatar

Data dołączenia: 26 09 2006
Lokacja: Osaka

Rohas ma numer GG 3027418
Domyślny

Hmm, zawsze mnie interesowala trudnosc gry ;> A poza tym, na rook'u majac chocby ten 9lv, wszyscy patrza na Ciebie jak na boss'a ;P Co innego na mainie - wbijasz 30lv, to i tak praktycznie maja Cie gdzies ;d
Rohas jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-10-2007, 20:55   #9
Cygan Slejter
Użytkownik Forum

Cygan Slejter's Avatar

Data dołączenia: 20 06 2006
Lokacja: Jawor
Wpisy bloga: 1

Domyślny

Ja gralem tez jako Rookstayer ze wzgledu na to moglem pomagac innym i nie martwic sie o to ze np ktos sie na mainie zabije bo mu sie nudzi (mam na mysli serwery pvp bo non-pvp to juz wogule zenada)
no i trudniej o deda
stary 23-10-2007, 22:40   #10
Rycerski Cinek
Użytkownik Forum

Rycerski Cinek's Avatar

Data dołączenia: 21 02 2006

Świat: arcania
Skille: 85/85:O
Szczęśliwy

Cienie sie odezwal!!!!!!!1111
O ja cie!! Myslalem, ze ty nie wiesz co to tibia.pl xD.
A na temat to w ogole mnie kiedys jaralo, jak przywalilem za 25 w minosa z katany i po ostatnim upie wole patrzec, gdy moj ecik wali za 300 w hydre ;f. Rook sie zmienil, ludzie ktorzy chca byc fajni myslac cos typu "patrz mam 9 lefel!!1 i co?! myzlirz pefnom sze nie fem gdzie statua com? ómem uzywac alta!!1 SHIFT tesz. jestem cul mam 9 lefel i bije z speara w minosy i czyszczem mh w 10 sec a rekorT to 9.67sekunty i mamy turnieje z nobami na 2 lef~ o to kto zabija szybciej rota i fógule tom ja wiem jak wyjsc ale se mysle ze jestem fajny jak nie wyjde bo ludzie co graja dlugo i duzo o tibi wiedza to sa teraz na rooku i sa fajni to tez taki chce byc

Ok koniec noobostwa w tym temacie z mojej strony.
Tez zauwazylem, ze zbyt wiele osob wbija 9 lvl na rooku i nie da sie z tym nic zrobic , ale niech se graja, moze kiedys zauwaza, iz to ze nie wyjda powoduje w ich zacofanie w rozwoju i przestana grac!!
ale mazenia . Mialem kiedys zamiar zrobic cos w rodzaju twego tematu i se odpuscilem bo to i tak nie pomoze. Graja i beda grac ludzie, ktorzy sie coraz szybcije ucza (az za szybko) i mysla ze gdy maja rookstayere to cos osiagneli. Ehh ta tibia ;o.

Mój album

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Piterownik Pokaż post
Zależy od skryptu...
xD

Kiker - Kik
Rycerski Cinek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-10-2007, 22:49   #11
Leirdek
Użytkownik Forum

Leirdek's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2007
Lokacja: Łódź

Stan: Niegrający
Leirdek ma numer GG 6758409
Domyślny

Tak,masz rację.Tez ostatnio widzę dużo rookstayerów.Nawet sam chciałem nim zostaćRookstayerzy zostają na roooku aby pomagać nowym lub aby grać dla poziomu.Pzecież 100 lvl jest słynniejszy od takiego 200lvl na Mainlandzie?

Up@
Lol
Leirdek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-10-2007, 23:12   #12
Scross'Rooker
Użytkownik Forum

Scross'Rooker's Avatar

Data dołączenia: 01 06 2007
Lokacja: Grudziądz

Imię: Macabras
Świat: Candia
Poziom: 100
Skille: 24/30
Scross'Rooker ma numer GG 6440661
Domyślny

Cytuj:
Cienie sie odezwal!!!!!!!1111
.
Jak My jestemy noobami to spójrz na jedynki na końcu swojej wypowiedzi i porównaj z fri itans plax!!!!!!1111.
Ja gram na rooku, ponieważ można go szybko przejść wzdłuż i w szerz , ale nie to jest tematem. Trzymają mnie tu przyjaciele, radość z wbicia levela, który na Mainie jest niczym... 20 rookstayer jest bardziej szanowany niż 60 EK na Mainie.
Scross'Rooker jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-10-2007, 23:14   #13
darushu
Użytkownik Forum

darushu's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Piatu Pokaż post
Nie popłacz sie.
To było do mnie?

Cytuj:
Dlaczego inni teraz grają na rooku?
Może dlatego, że tam jest łatwiej zdobyć pieniądze?
Uhm... nie wydaje mi się. Na rooku nie jest tak łatwo zdobyc pieniądze.
Można co prawda łatwo ją zdobyć, ale tylko i wyłącznie w małych ilościach, tak samo zresztą jak na mainie. Lecz jeżeli chcesz dorobić się np. 100k, to na Rooku jest to wydatek czasu rzędu nawet kilku miesięcy.

Cytuj:
A może po prostu liczba graczy się zwiększa i tu, i tu?
Cóż... jedni odchodzą, inni przychodzą... Może i masz racje, lecz na rooku tak nigdy nie bylo... zeby co 3-4 gracz miał na niej +8 level.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rohas Pokaż post
Hmm, zawsze mnie interesowala trudnosc gry ;> A poza tym, na rook'u majac chocby ten 9lv, wszyscy patrza na Ciebie jak na boss'a ;P Co innego na mainie - wbijasz 30lv, to i tak praktycznie maja Cie gdzies ;d
Ja tam niewiem, na mnie nigdy nie patrzyli jak na bossa, chociaz mam ten 45 level. No może czasami sie spotkam z textami typu:
- wow, nice level! Gz.
Ale rownie często jednak piszą do mnie tak:
- n00b. 45 level in Rook... n00b. etc.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rycerski Cinek Pokaż post
Rook sie zmienil, ludzie ktorzy chca byc fajni myslac cos typu "patrz mam 9 lefel!!1 i co?! myzlirz pefnom sze nie fem gdzie statua com? ómem uzywac alta!!1 SHIFT tesz. jestem cul mam 9 lefel i bije z speara w minosy i czyszczem mh w 10 sec a rekorT to 9.67sekunty i mamy turnieje z nobami na 2 lef~ o to kto zabija szybciej rota i fógule tom ja wiem jak wyjsc ale se mysle ze jestem fajny jak nie wyjde bo ludzie co graja dlugo i duzo o tibi wiedza to sa teraz na rooku i sa fajni to tez taki chce byc

Ok koniec noobostwa w tym temacie z mojej strony.
Tez zauwazylem, ze zbyt wiele osob wbija 9 lvl na rooku i nie da sie z tym nic zrobic , ale niech se graja, moze kiedys zauwaza, iz to ze nie wyjda powoduje w ich zacofanie w rozwoju i przestana grac!!
ale mazenia . Mialem kiedys zamiar zrobic cos w rodzaju twego tematu i se odpuscilem bo to i tak nie pomoze. Graja i beda grac ludzie, ktorzy sie coraz szybcije ucza (az za szybko) i mysla ze gdy maja rookstayere to cos osiagneli. Ehh ta tibia ;o.
Ze wszystkim się tu zgodzę Jednakowo żal mi tych wszystkich botterów... zamiast przejsc na non-pvp i botować tam, to ino siedzą na tym rooku... to jest kompletna apokalipsa.

EDIT:
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez MasterMapet Pokaż post
Kazdy kto ujzy rookstayera tez nim chce byc.Lecz to bycia rookstayerem trzeba miec cierpliwosc.
... I powołanie Przynajmniej tak mi się wydaje.

Podlej mi drzewko!

Zapraszam!

Wstaw mi notkę!

Ostatnio edytowany przez darushu - 23-10-2007 o 23:20.
stary 23-10-2007, 23:17   #14
MasterMapet
Użytkownik Forum

MasterMapet's Avatar

Data dołączenia: 07 02 2007

Świat: Eternia
Poziom: 44
Skille: 10+/10+
Domyślny

Kazdy kto ujzy rookstayera tez nim chce byc.Lecz to bycia rookstayerem trzeba miec cierpliwosc.
Wbicie z ok. 18 lvla to jeszcze latwo ,lecz dalej jest juz trudniej i wiele osob przestaje byc rookstayerem.
MasterMapet jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-10-2007, 23:20   #15
Scross'Rooker
Użytkownik Forum

Scross'Rooker's Avatar

Data dołączenia: 01 06 2007
Lokacja: Grudziądz

Imię: Macabras
Poziom: 100
Skille: 24/30
Scross'Rooker ma numer GG 6440661
Domyślny

To nie są rookerzy tylko pseudo, zaludniający naszą piękną wysepkę
Scross'Rooker jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-10-2007, 23:45   #16
Aqua
Użytkownik Forum

Aqua's Avatar

Data dołączenia: 18 08 2005

Imię: Aqua pal
Świat: Aurea
Poziom: 56
Skille: 23/31
Poziom mag.: xx
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez darushu Pokaż post
Jednakowo żal mi tych wszystkich botterów... zamiast przejsc na non-pvp i botować tam, to ino siedzą na tym rooku... to jest kompletna apokalipsa.
Zapewne na Rookgaardzie czują się bezkarni, bo Game mastery
rzadko reagują na raporty związane z rookiem, a zabicie takiego ciecia na ratach jest niemożliwe.

Ostatnio edytowany przez Aqua - 23-10-2007 o 23:47.
Aqua jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-10-2007, 23:55   #17
darushu
Użytkownik Forum

darushu's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Aqua Pokaż post
Zapewne na Rookgaardzie czują się bezkarni, bo Game mastery
rzadko reagują na raporty związane z rookiem, a zabicie takiego ciecia na ratach jest niemożliwe.
Ta... jeżeli chodzi o poważne naruszenie 'tibia rules', to racja... GMowie śpią.
A gdy w grę wejdą duperele takie jak 'spamming' itp. to odrazu pojawia sie ban nawet nie wiadomo skąd
Zrobilem sobie ostatnio n00b charem na innym ACC. taki mini-spam na kanale help... dokladnie 4 linijki... loguje sie za godzine.
- Your account is banished.
Gdyby tak samo było z botterami... ach, jaki ten Rook byłby piękny (prawie)

Podlej mi drzewko!

Zapraszam!

Wstaw mi notkę!
stary 24-10-2007, 17:56   #18
Rycerski Cinek
Użytkownik Forum

Rycerski Cinek's Avatar

Data dołączenia: 21 02 2006

Świat: arcania
Skille: 85/85:O
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Scross'Rooker Pokaż post
Jak My jestemy noobami to spójrz na jedynki na końcu swojej wypowiedzi i porównaj z fri itans plax!!!!!!1111.
Nawet nie wiesz o co chodzilo z tym tekstem ;\.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Scross'Rooker Pokaż post
20 rookstayer jest bardziej szanowany niż 60 EK na Mainie.
Osobiscie dla mnie "20 rookstayer" czyta sie tak samo jak 'smieciu' ;O.
W ogole mam w pupie kazdego rookstayera, ktory nie jest kumplem i go spotkam, ale pomijajac ten fakt, nie widze tzw. "kogos" w osobie, ktora ma 9 lvl i tutaj chcialem ten temat rozwinac ;\. Jedyne z czym sie u ciebie zgodze to to, ze tak samo lize sie pupe 20 rookerowi i 60 ek .

Mój album

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Piterownik Pokaż post
Zależy od skryptu...
xD

Kiker - Kik

Ostatnio edytowany przez Rycerski Cinek - 24-10-2007 o 18:04.
Rycerski Cinek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-10-2007, 22:01   #19
Regoor
Użytkownik Forum

Regoor's Avatar

Data dołączenia: 25 10 2006
Lokacja: Opole

Stan: Początkujący
Imię: Myalitth
Poziom: 70
Regoor ma numer GG 1682441
Domyślny

Myślę, że to jest spowodowane przede wszystkim tym, że na Rooku mogą o wiele łatwiej zostać 'kimś'.
Tzn. czytali lub słyszeli dużo, np. o Sunris'ie albo Rookguardian De'Bove, bądz innych znanych Rookstayerach i postanowili, że też by chcieli być znani.
Myślę, iż jest to główny powód tej głupiej mody.
A dlaczego "głupiej"? A dlatego, że Rookstayerem-w mojej opinii-powinna zostać osoba, która na prawdę kocha tą wyspę i jest nią zaciekawiona.

Pozdrawiam.
stary 24-10-2007, 22:37   #20
Rogver
Użytkownik Forum

Rogver's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2007

Gildia: Oldboys
Świat: Berylia
Domyślny

Mnie poprostu do Rooka przyciągneło to, że mogłem nazwać go "swoim domem". No i oczywiście przyjaciele .
Podoba mi się też to, że prawie zawsze moge wyjść z gry chociażby opcją EXIT bez obawy, że później zaloguje sie w temple.
Rogver jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania