Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 13-11-2007, 22:13   #1
Sados
Użytkownik forum

Data dołączenia: 30 07 2007

Domyślny Bądźmy niezależni od gigantów?!

Witam,
chciałbym wam przedstawić dosyć ciekawy projekt, który jest w fazie rozwoju, jak można wyczytać w artykule na stronie:
http://www.idg.pl/news/130551/Niskob...en.source.html

Michael Meeuwisse zajoł się projektem niskobudżetowje karty graficznej, wielu powie 300$ co to za niskobudżetowość...

Lecz spójrzcie jak małe zainteresowanie tym będzie(przynajmniej początkowo), projekt dzięki tym 300$ zamierza zarobić pieniądze na dalsze działania.

Napewno ten projekt jest daleki od super wydajnych kart gf 8800, lecz osobiście kibicuje mu z całych sił, jeśli w przyszłości powstanie więcej takich projektów.

Open Source będzie mogło wyeliminować wszystkich gigantów poprzez swoją innowacyjność. Jak każdy wie, coraz mniej ludzi interesuje się super szybkimi komputerami, ludzie patrzą na bajery, szukają czegoś nowego, a właśnie taki może być komputer open source!

Zapraszam do dyskusji, oraz przepraszam za składnie i literówki, a takowych jestem pewien.

Ostatnio edytowany przez Sados - 13-11-2007 o 22:18.
Sados jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 14-11-2007, 17:46   #2
janek@
Użytkownik Forum

janek@'s Avatar

Data dołączenia: 22 03 2005

Stan: Niegrający
Domyślny

Ze niby jaki bedzie ten komputer? A pojdzie na nim gothic? xD

Projekt imho bezsensu poniewaz wiemy, ze nie latwo doscignac wielkich gigantow... Szczegolnie z takimi cenami za taki zlom.

P.S.
Kolesiowi sie odechce i wszystko sie sypnie taka jest prawda.
janek@ jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-11-2007, 17:55   #3
raf420
Użytkownik Forum

raf420's Avatar

Data dołączenia: 20 10 2007

Gildia: tez brak
Świat: i znowu
Domyślny

double post sorka

Ostatnio edytowany przez raf420 - 14-11-2007 o 17:56.
raf420 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-11-2007, 17:56   #4
raf420
Użytkownik Forum

raf420's Avatar

Data dołączenia: 20 10 2007

Gildia: tez brak
Świat: i znowu
Domyślny

Zgodzę się z moim przed mówca.
Takie działania są conajmniej żałosne; wystarczy porównać budżet tej firmy, a giganta, którego chcą pokonać i wiadomo już kto wygrał. Pieniądz to potęga i tego nikt nie złamie (szczególnie w interesach).
raf420 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-11-2007, 18:07   #5
KrEmAs KAc
Użytkownik Forum

KrEmAs KAc's Avatar

Data dołączenia: 29 05 2005
Lokacja: Nowe Miasto Lubawskie 53° 25' N 19° 35' E

Stan: Niegrający
Świat: ¶♪&#
Poziom: 666
Skille: ↕
Poziom mag.: §§
KrEmAs KAc ma numer GG 8372892
Domyślny

takich projektów było krocie. Ostatnio czytałem o jakiejś tam karcie dźwiękowej i co pokonała Creative?? nie bo się kolesie stracili wiarę w to ,że im się uda. za 300$ to ja wole sobie na allegro kupić xrazy lepszą i bardziej kompatybilną z płytą główną i resztą podzespołów.
KrEmAs KAc jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-11-2007, 18:28   #6
Sados
Użytkownik forum

Data dołączenia: 30 07 2007

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez KrEmAs KAc Pokaż post
takich projektów było krocie. Ostatnio czytałem o jakiejś tam karcie dźwiękowej i co pokonała Creative?? nie bo się kolesie stracili wiarę w to ,że im się uda. za 300$ to ja wole sobie na allegro kupić xrazy lepszą i bardziej kompatybilną z płytą główną i resztą podzespołów.
No może dla was to jest absurd, ale dla hobbysty programisty to poprostu woda na pustyni, ja akurat sam osobiście jestem zafascynowany takim projektem, jak dodadzą akcelerację 3d i zjadą 3 krotnie z ceny wtedy się tym pobawię, bo 300$ to dla mnie też ciut za dużo, nawet na gf 8800 bym tyle nie wydał.

Ps. Karta ma przewagę tą, że jak na nią coś będziesz pisać, to nie jesteś uzależniony od open gl, albo directx, a możesz swoje nowe środowisko stworzyć, dzięki któremu ta karta będzie się spisywała w 100% tak jak myślałeś, a nie różne zaskoczenia, ponieważ taką akurat directem, żeby to napisać trzeba 20 x linijek kodu więcej. Może i bredzę, lecz uważam, że jeśli ten projekt nie upadnie na starcie, to coraz więcej open scourowców będzie się do niego ciągnąć, bo jak może nie wiecie, dla większości zaawansowanych użytkowników linuksa wszelakie gry to ostateczność jakiej jeszcze nie osiągneli.

Ostatnio edytowany przez Sados - 14-11-2007 o 18:33.
Sados jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania