Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Broń i przedmioty

Notki

Broń i przedmioty Wszystko o broni i przedmiotach.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 18-03-2008, 22:32   #1
Arcan
Użytkownik Forum

Arcan's Avatar

Data dołączenia: 31 08 2007

Domyślny Wytrzymałość Enchanted Spear

Ciekawi mnie dokładna wytrzymałość enchated spearów. W wielu tematach stwierdzano poprostu, że są bardzo wytrzymałe. Proszę doświadczonych paladynów o odpowiedź, na ile czasu wystarcza 1 enchanted spear?
Proszę również o wypowiedź w sprawie royal spearów (wytrzymałość).
Arcan jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 18-03-2008, 22:38   #2
Leon666
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 29 12 2007
Lokacja: Brzeg Dolny

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Druid
Świat: Guardia
Domyślny

Mnie się wydaje, że każdy spear kończy się losowo. Czyli prościej mówiąc nie wiadomo na ile Ci starczy 100 rs. Maybe na 1 godz, maybe na 10 lat.

Ale cicho... mi się tylko wydaje. ;]
Leon666 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-03-2008, 22:41   #3
Arcan
Użytkownik Forum

Arcan's Avatar

Domyślny

W wytrzymałości spearów jest pewien współczynnik losowości, jednak zawsze można wyodrębnić uśrednioną wartość zakresu. Pytam włąśnie o tą średnią.
stary 18-03-2008, 22:59   #4
Snagoth
Cease & Sekkle

Snagoth's Avatar

Data dołączenia: 27 10 2006
Lokacja: Warszawa

Imię: Snagoth
Profesja: Sorcerer
Świat: Eternia
Poziom: 70
Snagoth ma numer GG 8429069
Domyślny

właśnie chodzi o to ze nie bardzo można wyznaczyć uśrednionej wartości zakresu. Prawdopodobieństwo ze spear złamie sie przy pierwszym uderzeniu zna tylko Cipsoft. Wyjątkiem są assassin stars, które łamią się częściej niż inne dystansowe bronie. Jeśli nie dopisze Ci szczęscie to 100 enchanted spears wykorzystac w ciagu 30 minut, ale jesli bedziesz mial szczęście to możesz expic nawet pare h. To wszystko zalezy od tego jak czesto uderzasz itd. Radziłbym Ci po prostu wziąć pare razy po 50 spearów i samemu sprawdzić na ile Ci to starczy
Wybitne umysły są zawsze gwałtownie atakowane przez miernoty, którym trudno pojąć, że ktoś może odmówić ślepego hołdowania panującym przesądom, decydując się w zamian na odważne i uczciwe głoszenie własnych poglądów.
www.wolnekonopie.pl
www.otwartapestka.info
www.spliff.pl
~Albert Einstein
Snagoth jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-03-2008, 23:31   #5
Tariel
Użytkownik Forum

Tariel's Avatar

Data dołączenia: 23 01 2007
Lokacja: LDZ

Profesja: Royal Paladin
Gildia: Preatorians
Świat: Harmonia
Poziom: 81
Skille: 88/72
Poziom mag.: 18
Tariel ma numer GG 1578042
Domyślny

Według tibia wikia jest to 2 % szansy na złamani. Testy były prowadzone wielokrotnie palladyn miał 100 spearów albo rs albo enchant spearow w ręce i na 100 strzałów 2 znikają w przypadku es w przypadku rs jest to ta sama liczba współczynnik u normalnych spearów to 3 %
Tariel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-03-2008, 00:21   #6
Gonzo
Dinozaur

Gonzo's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2003

Stan: Niegrający
Domyślny

Na pewno enchantedy trzymają dłużej od royali i zwykłych, ale jak bardzo, to Ci nie powiem, bo od dawna nie expie.
Gonzo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-03-2008, 16:32   #7
Arcan
Użytkownik Forum

Arcan's Avatar

Domyślny

Dziękuję za odpowiedzi, może jest ktoś na forum kto sam sprawdził?
stary 19-03-2008, 21:38   #8
Lord Wlodek
Użytkownik Forum

Lord Wlodek's Avatar

Data dołączenia: 04 02 2006
Lokacja: Knurów

Profesja: Master Sorcerer
Lord Wlodek ma numer GG ni ma
Domyślny

Enchanted są mniej więcej 50-70% wytrzymalsze od zwykłych, jednak konkretnego współczynnika ci nie podam bo są to tylko dewagacje.
stary 19-03-2008, 23:00   #9
Mythic Sniper
Użytkownik Forum

Mythic Sniper's Avatar

Data dołączenia: 24 03 2006
Lokacja: Gdańsk

Świat: Furora
Poziom: 105
Skille: 93/67
Poziom mag.: 20
Domyślny

z tym jest baaardzo roznie, nie da sie stwierdzic
ile razy mialem akcje ze wbijam na tomba z 30 es w lapie, po wybiciu respa zostaje 15-20, kur****a brala mnie wtedy, ale pamietam tez jak z 3 es biegalem 30min
moim zdaniem jest jakies 10% szansy ze spirka sie zlamie, opieram to na wielogodzinnych WLASNYCH doswiadczeniach wiec prosze nie pisac ze na tibiawiki czy gdzies tam napisali ze 2%, dodam anegdotke xP jak jest na murze napisane dupa to jest dupa czy mur xP?
pozdro
20:39 Luciara Jukuta [10]: ty chyba mas znajlepszy lvl tu
hail me and run !!
Mythic Sniper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-03-2008, 00:18   #10
Arcan
Użytkownik Forum

Arcan's Avatar

Domyślny

Dzięki wielkie.
stary 20-03-2008, 01:19   #11
Tariel
Użytkownik Forum

Tariel's Avatar

Data dołączenia: 23 01 2007
Lokacja: LDZ

Gildia: Preatorians
Poziom: 81
Skille: 88/72
Tariel ma numer GG 1578042
Domyślny

Jeśli nie wierzysz że w to co tam jest napisane to oczywiście tak możesz sobie nie wierzyć i nikt odkąd tam został artykuł napisany nie poprawił tego więc wydaje mi się to prawdą. Porównywanie muru do encyklopedii o grze internetowej nie ma raczej sensu.
Najlepiej weź te 100 es i sprawdź sam.
Tariel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-03-2008, 07:44   #12
babcia666
Użytkownik Forum

babcia666's Avatar

Data dołączenia: 31 05 2006
Lokacja: Rybnik

Profesja: Paladin
Świat: Pandoria
babcia666 ma numer GG 8011403
Domyślny

Ja powiem tak...
Na wiki pisze że rs ma 2/3% szans na zniszczenie, a enche 2%.
Wydaje mi się jednak, że zarówno rs i enche mają większe szanse aby się rozpaść, ale nie mogę być tego pewien.
stary 20-03-2008, 10:49   #13
loonyxd
Użytkownik Forum

loonyxd's Avatar

Data dołączenia: 14 12 2007

Imię: Haer Isaac
Poziom: 64
Poziom mag.: 50
Domyślny

Według mnie to zależy jak atakujesz. Jak np. Płynnie uciekasz o 3 kratki + troche na skos to speary nawet trzymają, a jak cały czas gonisz koło potwora, nie płynnie, w trakcie ruchu rzucasz speara itp to sie częściej łamie.
Oczywiście jak biegasz płynnie to też sie spear złamie ale to raczej nie tak często już jak w drugim przypadku.
loonyxd jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-03-2008, 11:13   #14
ripper
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 08 2004

Stan: Na emeryturze
ripper ma numer GG 3603576
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez loonyxd Pokaż post
Według mnie to zależy jak atakujesz. Jak np. Płynnie uciekasz o 3 kratki + troche na skos to speary nawet trzymają, a jak cały czas gonisz koło potwora, nie płynnie, w trakcie ruchu rzucasz speara itp to sie częściej łamie.
Oczywiście jak biegasz płynnie to też sie spear złamie ale to raczej nie tak często już jak w drugim przypadku.
A myślisz, że arm potwora i faza księżyca mogą mieć znaczenie?
ripper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-03-2008, 11:22   #15
loonyxd
Użytkownik Forum

loonyxd's Avatar

Data dołączenia: 14 12 2007

Imię: Haer Isaac
Poziom: 64
Poziom mag.: 50
Domyślny

Kurde, To co napisałem to ma znaczenie, jak weszłem w gromade potworów, byle jak uciekałem, podczas ruchu rzucanie spearów, i szybko sie spearów pozbyłem, innym razem ropałem sobie potworka na góre i płynnie uciekam, podczas rzuczania spearą staje, i dalej ide tak przed potworkiem. I speary dłużej trzymają ( Co nie znaczy że sie nie łamią ).

"A myślisz, że arm potwora i faza księżyca mogą mieć znaczenie?" - Nic nie mówiłem o armie potwora noobie, Znalazł sie kurde mądry, my tu rozważamy i przyjdzie taki noob i nabija posty. Idź stąd!
loonyxd jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-03-2008, 11:42   #16
Fulcrum
Użytkownik Forum

Fulcrum's Avatar

Data dołączenia: 04 07 2007
Lokacja: Zza ciebie.

Świat: Xerena
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez loonyxd Pokaż post
Kurde, To co napisałem to ma znaczenie, jak weszłem w gromade potworów, byle jak uciekałem, podczas ruchu rzucanie spearów, i szybko sie spearów pozbyłem, innym razem ropałem sobie potworka na góre i płynnie uciekam, podczas rzuczania spearą staje, i dalej ide tak przed potworkiem. I speary dłużej trzymają ( Co nie znaczy że sie nie łamią ).

"A myślisz, że arm potwora i faza księżyca mogą mieć znaczenie?" - Nic nie mówiłem o armie potwora noobie, Znalazł sie kurde mądry, my tu rozważamy i przyjdzie taki noob i nabija posty. Idź stąd!
Ja myślę że ty masz jakąś racje, sam zauważyłem że podczas gdy ktoś dla mnie blokował speary dłużej zostawały ale to mógł być jedynie fart ale nie wiadomo do końca ;-)
Masz za dobrze? Czar może prysnąć.
Lepiej ostrożnie iść z tą myślą,
Że może zdarzyć się wszystko.
Fulcrum jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-03-2008, 11:50   #17
LookamZzaRogu
Użytkownik Forum

LookamZzaRogu's Avatar

Data dołączenia: 04 11 2006
Lokacja: Złotów

Stan: Na Emeryturze
Imię: Sanchineq
Świat: Silvera
Domyślny

@loonyxd

Nikt nie nabija postów, po prostu to co piszesz to głu-po-ty. Wierz mi, gram paladynem wystarczająco długo, żeby Cię wyśmiać -.-"

@topic

Niestety nie jesteśmy w stanie podać Ci "dokładnej wytrzymałośći" enchanted, ani żadnych innych spearów. Looknij na www.tibia.wikia.com . Napisane jest tam, że enchanted spear ma 2% szansy na złamanie (tak samo jak royal), zaś zwykły spear - 3%. Ile w tym prawdy - nie wiem. Podobno robili "praktyczne testy", ale dla mnie to czysta teoria. Nie raz zdarzyło mi się, że nawet zwykły [item]spear[/item] trzymał się kupy się przez 15 minut, a [ITEM]enchanted spear[/ITEM]y łamały się za pierwszym uderzeniem, i to jeszcze np. dwa pod rząd.
Nikt nie poda Ci "współczynnika losowości", ani "uśrednionej wartości zakresu" częstotliwości łamania się spearów. Prawdą jest, iż żaden spear nie wytrzyma 5 lat ciągłego używania (teoretycznie jest to jednak możliwe, gdyż z każdym uderzeniem jest <ponoć> 2-3% szansy na złamanie się narzędzia). Praktycznie, jeśli będziemy mieli szczęście to jakiś spear wytrzyma o te parę minut więcej niż inne.
Co do "tej średniej", to z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że na 1-2h "expienia" (tomb) starcza mi ok. 17 royal spearów. Mimo wszystko, nie raz zdarzyło mi się, że nie miałem spearów już po 40 minutach, albo po 2h wracałem z 5 spearami w łapie.

To na tyle ;-) Mam nadzieję, że pomogłem.

Pozdrawiam,
~Sanchi

PS: Chciałem dodać jeszcze jedno. Mianowicie, wg mnie nie ma czegoś takiego jak "używany spear". Spora grupa graczy twierdzi jednak, że jeśli uderzyliśmy spearem już pare razy, to złamie się szybciej niż inne. Może nie mam racji i z każdym uderzeniem szansa zniszczenia się speara wzrasta, ale ja w to nie wierze (to wie tylko Cip Soft). Z własnego doświadczenia wnioskuję, iż z każdym uderzeniem jest LOSOWA szansa na to, że spear się złamie (opisałem to wyżej).

"A friend in need is a friend indeed."

Mówimy
STOP okaleczaniu polszczyzny!

"Rozum jest nie w wieku, lecz w głowie."

Ostatnio edytowany przez LookamZzaRogu - 20-03-2008 o 11:59. Powód: PS :)
LookamZzaRogu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-03-2008, 11:52   #18
Mike.Mystic
Zbanowany

Data dołączenia: 05 01 2008
Lokacja: Częstochowa

Imię: Mike'Royal
Profesja: Knight
Świat: Nerana
Domyślny

Dość ciekawe pytanie w sprawie es Ci dokładnie nie odpowiem ale np. wczoraj aby sprawdzic hity zupełnie przypadkowo expiłem raz przez 30 minut pod Mount Sternum z rs'ami a potem udało mi sie aż tylko z 19 spearami zwykłymi osiągnać zaskakujący wynik 50 minut. P{rzypominam że liczba obu rodzajów spearów była taka sama. Jak dla mnie speary łamią się losowo. Kiedys zupełnie przpadkowo znowu zauważyłem że zwykłe speary przy walce paladyna w zwarciu częsciej się łamią a rs natomiast nie.

Ostatnio edytowany przez Mike.Mystic - 20-03-2008 o 11:54.
Mike.Mystic jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-03-2008, 12:15   #19
LookamZzaRogu
Użytkownik Forum

LookamZzaRogu's Avatar

Data dołączenia: 04 11 2006
Lokacja: Złotów

Stan: Na Emeryturze
Imię: Sanchineq
Świat: Silvera
Domyślny

Było wiele takich tematów i zakładanie nowych nie ma sensu. Lepiej zapytać Cip Soft i poczekać 5 lat na odpowiedź - będzie szybciej i pewniej O.o
Może przy kolejnym upie się dowiemy....

Mówimy
STOP okaleczaniu polszczyzny!

"Rozum jest nie w wieku, lecz w głowie."
LookamZzaRogu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-03-2008, 12:58   #20
Aroonia
Now or never

Aroonia's Avatar

Data dołączenia: 15 04 2006
Lokacja: Chorzów

Imię: Tytanowiec
Świat: Refugia
Poziom: 87
Skille: 87/56
Aroonia ma numer GG 3824417 Send a message via Skype™ to Aroonia
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez LookamZzaRogu Pokaż post

PS: Chciałem dodać jeszcze jedno. Mianowicie, wg mnie nie ma czegoś takiego jak "używany spear". Spora grupa graczy twierdzi jednak, że jeśli uderzyliśmy spearem już pare razy, to złamie się szybciej niż inne. Może nie mam racji i z każdym uderzeniem szansa zniszczenia się speara wzrasta, ale ja w to nie wierze (to wie tylko Cip Soft). Z własnego doświadczenia wnioskuję, iż z każdym uderzeniem jest LOSOWA szansa na to, że spear się złamie (opisałem to wyżej).
Widocznie zaliczam się do tej grupy graczy Swego czasu odwiedzałem Venoriańskie dragon lair, huncąc tam ok. 1h na każdy wypad. Nie czekałem, aż wszystkie speary się połamią tylko wychodziłem z expowiska wedle uznania (brak cap, zbyt dużo ludzi). Zdarzyło się, że opuściłem to miejsce posiadając jeszcze parę, parenaście włóczni. Wróciłem do depo, zaopatrzyłem się w nowe(nie wyrzucając tych poprzednich) i udałem się na dragi. Po zabiciu 3-4 potworów ze zdziwieniem dostrzegłem, że liczba posiadanych włóczni zmniejszyła się o 10... pozostałe, nowe speary wytrzymały około 40 minut.

Moim zdaniem, im dłużej jednego speara używamy, tym większa szansa na jego zniszczenie

Ostatnio edytowany przez Aroonia - 20-03-2008 o 13:01.
Aroonia jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania