|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#81 |
Użytkownik Forum
|
![]() Mam pewien problem, i musze was spytac o rade. Zaczalem stawiac pierwsze kroki w object pascalu, ale musialem zrobic format. Po formacie , gdy napisze cokolwiek w kodzie zrodlowym i nacisne F9 (tj. sprawdza czy w kodzie nie ma bledow) wyskakuje
![]() ![]() Gdy nic nie wpisze, nacisne f9 tez wyskakuje ten sam blad, a reinstalacja kompilatora nie pomaga. Macie jakies pomysly? ![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#82 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 04 2005
Lokacja: Annihilator Room
Stan: Na Emeryturze
Imię: Aris Xetr
Profesja: Rookstayer
Gildia: Selint Hill
Świat: Guardia
|
![]() Wipigi, teraz to sobie chyba jaja robisz. Pytanie z programowania zadac na takim forum
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Książe Cieni
Data dołączenia: 03 06 2004
Lokacja: Suwałki / Wrocław
Imię: Rothes Tavelon
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Tranquilibrium
Poziom: 130
Skille: 22/29
Poziom mag.: 73
|
![]() F9 to skrót klawiszowy kompilacji, a nie "sprawdzania czy nie ma błędów" (aczkolwiek przy okazji zostaje to wykonane). Błąd taki, a nie inny, bo niepoprawny kod masz. Pokaż, co tam zmajstrowałeś to odpowiem dokładniej.
Btw. jak nie wpiszesz nic to oczywiste, że nie zadziała, bo pewne nagłówki po prostą są konieczne i nie można ich pominąć. File -> Close All File -> New -> Application I jeśli nic nie ruszysz to na pewno się odpali.
~~~ Proud to be bestowed the honorary title of Senator by CipSoft ~~~ Proszę do mnie nie pisać w sprawach związanych z moderacją forum. Zrezygnowałem z pełnienia tej funkcji. Ostatnio edytowany przez Rothes - 23-03-2008 o 17:31. |
![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Użytkownik Forum
|
![]() Rothes, dzięki za pomoc
program wipigoMetr // nazwa dla jaj uses //nie zabardzo wiem ocb, autor mówi ze później o tym napisze Windows; var //deklaracja zmiennych Tabliczka : array[0..2] of byte; begin end. Narazie to nie żaden program, ale chce nauczyć się robić te tabliczki. Komentarze dodałem pisząc posta, w samym kodzie ich nie ma. Przy kompliacji wyskakuje ten błąd co poprzednio. |
![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Książe Cieni
Data dołączenia: 03 06 2004
Lokacja: Suwałki / Wrocław
Imię: Rothes Tavelon
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Tranquilibrium
Poziom: 130
Skille: 22/29
Poziom mag.: 73
|
![]() @Up
Tablice też są łatwe, tylko nie trzeba ślepo słuchać innych, a najpierw spróbować samemu. ![]() @Wipigi Nie wiem z jakiego kursu/książki się uczysz, ale autor raczej zamieścił ten kod w celu pokazania i wytłumaczenia działania poszczególnych elementów, bo sam program tyle co by się odpalił i automatycznie zakończył, więc nie ma sensu go nawet kompilować. Jeśli jednak koniecznie chcesz, aby zadziałał, wybierz kolejno: File -> New -> Other -> Console Application I zawsze wybieraj to tak długo jak nie pojawi się w kodzie wzmianka o formach (TForm, itp.). @Rybka Ta, z tym, że to co on tu wkleił to tablica jednowymiarowa - wektor. ![]()
~~~ Proud to be bestowed the honorary title of Senator by CipSoft ~~~ Proszę do mnie nie pisać w sprawach związanych z moderacją forum. Zrezygnowałem z pełnienia tej funkcji. Ostatnio edytowany przez Rothes - 23-03-2008 o 22:26. |
![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Użytkownik Forum
|
![]() Uczę się z kompedium delphi znalezionym na 4programmers.net
http://4programmers.net/Delphi/Kompendium |
![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zbanowany
Data dołączenia: 29 06 2007
|
![]() A: 001001010111000011010111
B: BUAHAHAHA dobre! |
![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 01 2007
|
![]() IMO informatyka = kompy, więc zapytam tu.
Jak komputer ma procesor nazywany (w zakładce system) AMD Athlon 64 X2 Dual Core processor 5200+ 2.61Ghz, to jeden rdzeń ma 2.6 Ghz? @Down: Ironia czy poważnie? ; p
Ostatnio edytowany przez .Matrik. - 24-03-2008 o 18:32. |
![]() |
![]() |
![]() |
#91 |
Użytkownik Forum
|
![]() Nooo taaakkk...
![]() |
#93 |
Użytkownik Forum
|
![]() Niemal jestem pewien ze ma dwa rdzenie. Najlepiej nacisnij ALT + CTRL + DEL i tam w zakladce wydajnosc, powinienes miec dwie kratki co do historii uzycia procesora CPU. Moge cos pomylic, bo pisze z pamieci a sam mam jednordzeniowy proc ;p
|
![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Użytkownik Forum
|
![]() X2 - 2 razy rdzeń, czyli dwa rdzenie (dual core tez na to wskazuje chyba) i tak, każdy rdzeń ma 2.6GHz.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Użytkownik Forum
|
![]() Ari, schowaj się, nie znasz się.
![]()
![]() |
#97 |
Użytkownik Forum
|
![]() zoliax, moze tak jest mi tak zostalo w pamieci ze podana czestotliwosc to czestotliwosc zsumowana....
ja mam procek intel core 2 duo e4400 2 GHz i jakos mi sie nie chce wierzyc, ze mam w kompie te 4 GHz |
![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Guest
|
![]() Tego się po prostu nie sumuje.
|
![]() |
![]() |
#99 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 31 08 2007
|
![]() Właśnie z ciekawości sprawdziłem, to prawda, że dwurdzeniowy procesor przykładowo 2GHz ma w sumie 4GHz (każdy rdzeń 2GHz).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Mam jeszcze jeden problem z delphi. Robie właśnie coś w rodzaju wywiadu, przeprowadzonego w dos'ie. Chce aby program pytał "Czy lubisz mdw? Tak/Nie". Przy odpowiedzi ''tak'' program ma odpisywać "Super", a przy odpowiedzi "nie" ma odpisywac "Szkoda". Lecz gdy włączę klawisz kompilacji przy odpowiedzi ''tak'' program odpisuje ''szkoda'', podobnie jak przy odpowiedzi "nie". Kod wygląda tak :
Cytuj:
Edit; zauważyłem błąd i go poprawiłem ;d Ostatnio edytowany przez Wipigi - 26-03-2008 o 14:05. |
|
![]() |
![]() |