|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 01 2008
Lokacja: Pyskowice
Stan: Na Emeryturze
Imię: Seri Toonbra
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Tempus Nosturm Est
Świat: Secura
Poziom: 123
Skille: 16/25
Poziom mag.: 66
![]() |
![]() Witam wszystkich!
Chciałem przedstawić podstawowy "błąd" graczy. Czy nie zastanawialiście się kiedyś czy warto wydać realne pieniądze na rzekomy "PACC" ?? Czy nie zastanawialiście się, że to tylko gra i nie warto kupywać GP na allegro?. W tym poście chciałem niektórym uświadomić, że nie warto robić tego co wymieniłem powyżej, a najlepiej żeby nie zaczynać grać. Myślałem nad tym problemem i myślałem chcąc już od dwóch miesięcy napisać tego posta. Dajmy przykład: Zaczynamy przygodę z Tibią pod namową kogoś. Pierw żeby nie zapędzać się zapoznajemy się z nią i stwierdzamy, że nam się podoba, więc bierzemy z kieszonkowego/skarbonki 90 zł i kupujemy "PACC". Następnie, żeby kupić sobie rzekome "EQ, dobry domek i mieć na expa" za przykładowo 300 zł czyli około 1kk patrząc ze strony allegro. Czy nie warto przed kupnem tego co wymieniłem powyżej pomyśleć?, że na przykład można sprawić bliskim przyjemność, radość lub zostawić sobie te 300-400 zł + na przyszłość, a nie wydawać na grę, która w każdej chwili może nam się znudzić? Czy warto zarywać "nocki" i nie chodzić do szkoły z powodu gry? Mam tutaj przykład: Mój kolega miał świadectwa z paskiem i średnią powyżej 5, a gdy zaczął grać w Tibię zjechał ledwo na dwójki. Warto? Nie wydaje mi się. Gram już w Tibię trochę, ale nie o mnie mówię tylko przestrzegam. Popatrzcie, gdy już nawet zarywacie te „nocki” i kupujecie tego „PACCA” lub GP to nie pomyśleliście kiedyś, że w końcu wam się to znudzi? Popatrzcie ile na przykład Seromontis lub Mateusz Dragon Wielki stracili czasu na tą grę i po czasie zwyczajnie się im znudziła. Dlaczego? Logicznie myśląc, gdy mają już po 350 ponad levele nie mają nic sensownego do roboty. 1. Kasy mają nie wiadomo ile. 2. Iść na potwory mogą jakie chcą. 3. „EQ” mają. 4. Domek piękny mają 5. Kumpli mają 6. Można powiedzieć, że mogą sobie na wszystko pozwolić. 7. Addony mają wszystkie Już po czasie monotonnego bicia tych samych potworków i nadmiaru kasy po prostu przestali grać. Pomyślcie ile czasu moglibyście poświęcić rodzinie/kumplom/przyjaciołom/innym osobom lub sobie zamiast „maniaczyć” i grać po 10-20-30-40 godzin. „Dążenie do wysokiego lvla i dużej ilości kasy nie jest osiągnięciem, wręcz hańbą” Czy już koniecznie musimy kupywać „PACC” i inne rzeczy, abyśmy mogli być „szczęśliwi na krótki czas”? Popatrzmy na osoby, które Tibię traktują jako tylko grę i wbijają tą rzekomą setkę na „FACC”, a gdy się dorobią to kupują „PACC” za GP. Dorabiają się sami i nie „wkręcają się”. Czy nie domyślaliście się kiedyś, dlaczego nie ma 3 addon? Moim zdaniem, gdyby spadła sprzedaż „PACC” od razu 3 addon by się pojawił, by znów ludzie kupywali „PACC”. Nie dość, że trzeba mieć „PACC” to jeszcze trzeba wydać tyle GP na addony. Nowe recovery key – kosztuje 25 zł około, a przesyłka i zrobienie tego wszystkiego kosztuje może zaledwie 10-15 zł, czyli na jednej osobie zarabiają 10-15zł. Czyli dajmy: PACC kupi 1000 osób czyli już 90000 zł (oczywiście to tylko przykładowo, bo o wiele, wiele więcej ludzi ma PACC) recovery key kupi także 1000 osób czyli już 10000-15000 zł. To tylko niewielkie sumy w porównaniu z rzeczywistością. Z tego co wychodzi Cip-Soft zarabia miliony rocznie na nas więc? Zadajmy sobie w głębi serca te pytanie i zastanówmy się. ![]()
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 09 2005
Lokacja: Łowicz.
Wpisy bloga: 6
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Taifun Palladyn
Profesja: Royal Paladin
Świat: Nova
Poziom: 114
Skille: 101/84
Poziom mag.: 24
|
![]() No masz świętą rację- NIE WARTO. Można grać dla przyjemności, tylko że ciemny lud 13 latków oleje ten artykuł bo mają mleko zamiast mózgu i tak im nic nie pomorze ;x. Apropo tego ile czasu możemy poświęcić rodzinom zamiast Tibii. Wiele normalnych osób (jakieś 20%) gra dla rozrywki- ta sama forma jak oglądanie TV. I mają czas na wszystko. Tylko problem z tymi 80%, ale oni po prostu nas oleją, wolą KOPAĆ DOŁY w przyszłości...
Może teraz ci pr0 evól gejmerzy nie chodzący do szkoły mają fajnie i są szanowani, ale za 10 lat, podczas gdy ja będę siedzieć wygodnie w fotelu oni będą czyścić nam buty. Ale do ich to nie dociera i to ich problem..
Ostatnio edytowany przez neopostman - 19-04-2008 o 20:41. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 08 2006
Imię: Krajzel
Profesja: Elite Knight
Gildia: Casa Rosso
Świat: Iridia
Skille: b.d.
Poziom mag.: 8
![]() |
![]() Ziom to jest gra jak każda inna, a że ktoś wydaje tyle kasy na pacc i o zgrozo na itemy z allegro to jego problem. Po prostu niektórzy nie mają co robić a tibia łatwo uzależnia i grają po x godzin. A co do tego że cipsoft jest nastawiony na kase to jest bardzo proste -każda firma jest nastawiona na maksymalny zysk przy minimalnych kosztach. Kapitalizm rulez
@edit a oblicz ile blizzard zarabia przy kosztach ok.50zł za miecha przy milionach graczy na całym świecie. Cipsoft'towi jeszcze dużo brakuje hehehe Ostatnio edytowany przez Krajzel - 19-04-2008 o 19:04. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 12 2007
Lokacja: Green Street
Profesja: Elder Druid
Świat: Guardia
|
![]() tak sie zastanawiam... jeśli mowisz, ze kupowanie pacc'a to zuo, to ciekawe czemu ty jestes jego posiadaczem
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 31 10 2007
Lokacja: Kraków
Stan: Niegrający
![]() |
![]() Zgodzę się. Tibia to dla mnie możliwość spędzania wolnego czasu, a i tak wolę pograć w NFS ProStreet. Niestety, mój kolega gra dla lvl, bo podobno "chce pozwiedzać tibię". Ja tam wolę pojechać do centrum Krakowa, i pozwiedzać wawel, który jest prawdziwy. Zrobić ankietę może.
Cytuj:
Raz jestem, raz mnie nie ma, różnie to bywa Masz o mnie zdanie? Nie lubisz mnie? Lubisz? Notka! KLIK!!! A może masz jakiś problem? Nie krępuj się! Pisz na PW! PW!!! Może przed wpisaniem notki chcesz przejrzeć "stopień inteligencji" moich postów? Przejżyj je! POSTY!!! Cytuj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
@DOWN : Jeśli kupisz przez tibię.com to 70-80zł zależy od kursu A autor może m.in. miał na myśli, żebyśmy rozsądnie wydawali kasę? Ostatnio edytowany przez Hodal - 19-04-2008 o 19:46. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 13 04 2008
|
![]() Ja nie widzę różnicy kupić gierke za 90+ zł (no chyba że se chcecie kupić coś typu Bob Budowniczy ~20 zł- nic do niego nie mam) a kupić pacca do tibi za tą samą cenę.Przecież i to i to to gra i w to i w to sie gra więc o co chodzi?
Cytuj:
Przecież pacc też nie jest wieczny więc w czym problem .(no chyba że kupujecie na zapas 100000 dni pacca Ostatnio edytowany przez kombos - 19-04-2008 o 19:49. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Up
no bez kitu. Ale nie śmiejcie się z boba, mam bajki, kolorowanke + gierke top a najbardziej mnie rozśmiesza jak piszesz o ocenach w szkole / czerwonych paskach . Jak ktoś nie chodzi do szkoły żeby grać to znaczy że ma problem , ja lubie i pograć i wyjść do baru, w siatke pograć i wyobraź sobie dobrze mi idzie na studiach. Jestem pro chyba hahaha edit Walne sobie ostrzeżenie: dzieci nie kupujcie pacca bo cipsoft zarabia na tym!!! Do tego nie będziecie mieli czerwonych pasków w szkole a to podstawa żeby mieć dobrą prace (np. w tesco). Grajcie obowiązkowo na facc i to max 30 min żeby sie nie uzależnić bo potem mogą wystąpić ofiary w ludziach (czyt. matka pobita krzesłem). Ja proponuje w pasjansa popykać który uspokaja i zmusza do myślenia (ale bez przesady). Dzieki Ostatnio edytowany przez Krajzel - 19-04-2008 o 19:54. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 07 04 2008
Lokacja: Litwo ojczyzno moja
Profesja: Paladin
Świat: Nerana zasrana
Poziom: 45
Skille: sła/be
Poziom mag.: 9?
|
![]() Cytuj:
![]() @Topic Też często nad tym myślę. Nie warto kupować pacc. Co Ci to da? Że będziesz mógł zabijać zielone pixele, a nie złote?
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Krajzel nie spodziewałem się tego po Tobie a tak inaczej mówiąc znasz mnie? Przypomnij sobie małego "pixelka" na Iridii
![]()
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Tzn czego? że napisałem prawde?
Sorry ale nie obczajam Cie, podaj nick albo coś ![]() zapomniałem dopisać: nie kupujcie pacc bo cipki mają kase z tego a Wy tracicie rl ;s No i recover to zło wcielone bo właściciele tibi mają 10-15 zł od łepka(wg autora). Ostatnio edytowany przez Krajzel - 19-04-2008 o 20:12. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 07 2007
Lokacja: z Nienacka
Imię: Piranesi
Gildia: Dark Water
Świat: Menera
Poziom: 112
Skille: 86/82
Poziom mag.: 7+
![]() |
![]() Sory ja z łódzkiego.
||
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 09 2005
Lokacja: Nisko
Świat: Askara
Poziom: 30+
Poziom mag.: 30
|
![]() to moze ja powiem inaczej ;] znajdz mi osobe ktora wedlug ciebie ma 100 lvl i niemiala nigdy pacca , niema nic na swiecie za darmo , myslisz ze jak by cipsoft niezarabial na tibii to jescze by istaniala?
inna sprawa ze niektorzy sa i beda debilami ktorzy wydaja po 1000 zl z tym sie zgodze bo niemoge zrozumiec takich dzieci ktore niemaja co robic z pieniedzmi nastepna sprawa kupujesz pacc za gp ale ktos i tak musi wydac na to rl kase i ciezko jest nornalnie zarobic tyle na facc zeby miec jakies eq , kase na expa i jescze na pacc pewnie niepowiesz nic o ludziach ktorzy wydaja duzo wiecej kasy na wowa a ich jest duzoooooooo wiecej niz w tibii
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 04 2008
Lokacja: NetFans
Świat: Elysia
|
![]() Gra jak gra, możesz się wkrecić w tibię, ogame, cs-a, world of warcraft.
W każdej z gier mozna kupować 'promocje'. Owszem, lepiej zostawić pieniądze. Moja alternatywa jest taka, pierwszy pacc za pieniądze, kolejne pacc'e za kasę tibijską, uważam, że to jeszcze mieści sie w granicach rozsądku. A co do wciągania, to tez przyznaje racje, byłem uczniem 4,0-4,5 i uważam się za inteligentnego (skromność.). A mimo to byłem tak głupi, żeby nie chodzić na 'pierwsze' lekcje, które zamieniały się w kolejne 'pierwsze', poźniej jeszcze drugie, trzecie. Opamiętałem się na szczęscie - jakby ktoś chciał wiedzieć. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Kraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaajzel no wysil, wysil, wysil mózg
![]() ![]()
![]() |
#17 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 31 10 2007
Lokacja: Kraków
![]() |
![]() Z tym nfsem, to tylko przykład podczas gry na kompie. Bo ogólnie wolę poczytać książkę, lub pograć w piłkę (nożną ofc.).
Raz jestem, raz mnie nie ma, różnie to bywa Masz o mnie zdanie? Nie lubisz mnie? Lubisz? Notka! KLIK!!! A może masz jakiś problem? Nie krępuj się! Pisz na PW! PW!!! Może przed wpisaniem notki chcesz przejrzeć "stopień inteligencji" moich postów? Przejżyj je! POSTY!!! Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Użytkownik Forum
|
![]() W dziale zdjęcia poszukaj 'only harmonia' i na bodajże 420-421 str. wbił ktoś 100lv bez pacc i to na zajebistych skillach ;]
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 06 2005
Lokacja: Bydgoszcz
Wpisy bloga: 44
Skille: Milion
|
![]() Siedzicie na zuym forum zamiast sie uczyć i pomagać rodzicom! I nie potraficie zrozumieć że to zuo! Z tym 'kopaniem rowów' to przesada, znam kilku no-life'ów, którzy mimo tego że grają cały dzień to i tak mają same piątki w szkole...
![]() |
#20 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Ja wam zdradze tajemnice, a co. Nie budujemy autostrad i stadionów bo cały rząd gra w tibię
![]() ![]() Pamiętajcie pacc i nowy recover key to strata finansowa dla naszego wspaniałego kraju |
![]() |
![]() |