Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 19-04-2008, 18:43   #1
$eriToonbra
Użytkownik Forum

$eriToonbra's Avatar

Data dołączenia: 24 01 2008
Lokacja: Pyskowice

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Secura
Poziom: 123
Skille: 16/25
Poziom mag.: 66
$eriToonbra ma numer GG 9933368
Domyślny Tibia - czy niezbyt poważnie?

Witam wszystkich!

Chciałem przedstawić podstawowy "błąd" graczy.
Czy nie zastanawialiście się kiedyś czy warto wydać realne pieniądze na rzekomy "PACC" ??
Czy nie zastanawialiście się, że to tylko gra i nie warto kupywać GP na allegro?.
W tym poście chciałem niektórym uświadomić, że nie warto robić tego co wymieniłem powyżej, a najlepiej żeby nie zaczynać grać.
Myślałem nad tym problemem i myślałem chcąc już od dwóch miesięcy napisać tego posta.

Dajmy przykład:
Zaczynamy przygodę z Tibią pod namową kogoś.
Pierw żeby nie zapędzać się zapoznajemy się z nią i stwierdzamy, że nam się podoba, więc bierzemy z kieszonkowego/skarbonki 90 zł i kupujemy "PACC".
Następnie, żeby kupić sobie rzekome "EQ, dobry domek i mieć na expa" za przykładowo 300 zł czyli około 1kk patrząc ze strony allegro.
Czy nie warto przed kupnem tego co wymieniłem powyżej pomyśleć?, że na przykład można sprawić bliskim przyjemność, radość lub zostawić sobie te 300-400 zł + na przyszłość, a nie wydawać na grę, która w każdej chwili może nam się znudzić?
Czy warto zarywać "nocki" i nie chodzić do szkoły z powodu gry?
Mam tutaj przykład:
Mój kolega miał świadectwa z paskiem i średnią powyżej 5, a gdy zaczął grać w Tibię zjechał ledwo na dwójki.
Warto? Nie wydaje mi się.
Gram już w Tibię trochę, ale nie o mnie mówię tylko przestrzegam.
Popatrzcie, gdy już nawet zarywacie te „nocki” i kupujecie tego „PACCA” lub GP to nie pomyśleliście kiedyś, że w końcu wam się to znudzi?
Popatrzcie ile na przykład Seromontis lub Mateusz Dragon Wielki stracili czasu na tą grę i po czasie zwyczajnie się im znudziła.
Dlaczego?
Logicznie myśląc, gdy mają już po 350 ponad levele nie mają nic sensownego do roboty.
1. Kasy mają nie wiadomo ile.
2. Iść na potwory mogą jakie chcą.
3. „EQ” mają.
4. Domek piękny mają
5. Kumpli mają
6. Można powiedzieć, że mogą sobie na wszystko pozwolić.
7. Addony mają wszystkie

Już po czasie monotonnego bicia tych samych potworków i nadmiaru kasy po prostu przestali grać.

Pomyślcie ile czasu moglibyście poświęcić rodzinie/kumplom/przyjaciołom/innym osobom lub sobie zamiast „maniaczyć” i grać po 10-20-30-40 godzin.
„Dążenie do wysokiego lvla i dużej ilości kasy nie jest osiągnięciem, wręcz hańbą”
Czy już koniecznie musimy kupywać „PACC” i inne rzeczy, abyśmy mogli być „szczęśliwi na krótki czas”?
Popatrzmy na osoby, które Tibię traktują jako tylko grę i wbijają tą rzekomą setkę na „FACC”, a gdy się dorobią to kupują „PACC” za GP.
Dorabiają się sami i nie „wkręcają się”.
Czy nie domyślaliście się kiedyś, dlaczego nie ma 3 addon?
Moim zdaniem, gdyby spadła sprzedaż „PACC” od razu 3 addon by się pojawił, by znów ludzie kupywali „PACC”.
Nie dość, że trzeba mieć „PACC” to jeszcze trzeba wydać tyle GP na addony.
Nowe recovery key – kosztuje 25 zł około, a przesyłka i zrobienie tego wszystkiego kosztuje może zaledwie 10-15 zł, czyli na jednej osobie zarabiają 10-15zł.

Czyli dajmy:
PACC kupi 1000 osób czyli już 90000 zł (oczywiście to tylko przykładowo, bo o wiele, wiele więcej ludzi ma PACC)
recovery key kupi także 1000 osób czyli już 10000-15000 zł.
To tylko niewielkie sumy w porównaniu z rzeczywistością.
Z tego co wychodzi Cip-Soft zarabia miliony rocznie na nas więc? Zadajmy sobie w głębi serca te pytanie i zastanówmy się.

$eriToonbra jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 19-04-2008, 18:47   #2
neopostman
Użytkownik Forum

neopostman's Avatar

Data dołączenia: 24 09 2005
Lokacja: Łowicz.
Wpisy bloga: 6

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Royal Paladin
Świat: Nova
Poziom: 114
Skille: 101/84
Poziom mag.: 24
Wyślij wiadomość przez ICQ do neopostman neopostman ma numer GG trzeba sobie zasłuży Adres Jabbera do neopostman Send a message via Skype™ to neopostman
Domyślny

No masz świętą rację- NIE WARTO. Można grać dla przyjemności, tylko że ciemny lud 13 latków oleje ten artykuł bo mają mleko zamiast mózgu i tak im nic nie pomorze ;x. Apropo tego ile czasu możemy poświęcić rodzinom zamiast Tibii. Wiele normalnych osób (jakieś 20%) gra dla rozrywki- ta sama forma jak oglądanie TV. I mają czas na wszystko. Tylko problem z tymi 80%, ale oni po prostu nas oleją, wolą KOPAĆ DOŁY w przyszłości...

Może teraz ci pr0 evól gejmerzy nie chodzący do szkoły mają fajnie i są szanowani, ale za 10 lat, podczas gdy ja będę siedzieć wygodnie w fotelu oni będą czyścić nam buty. Ale do ich to nie dociera i to ich problem..

Ostatnio edytowany przez neopostman - 19-04-2008 o 20:41.
neopostman jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-04-2008, 18:51   #3
$eriToonbra
Użytkownik Forum

$eriToonbra's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez neopostman Pokaż post
Apropo tego ile czasu możemy poświęcić rodzinom zamiast Tibii. Wiele normalnych osób (jakieś 20%) gra dla rozrywki- ta sama forma jak oglądanie TV. I mają czas na wszystko. Tylko problem z tymi 80%, ale oni po prostu nas oleją, wolą KOPAĆ DOŁY w przyszłości...
Może i masz rację z tą rodziną, ale te "Kopanie dołów" to masz świętą rację

stary 19-04-2008, 19:02   #4
Krajzel
Użytkownik Forum

Krajzel's Avatar

Data dołączenia: 19 08 2006

Imię: Krajzel
Profesja: Elite Knight
Gildia: Casa Rosso
Świat: Iridia
Skille: b.d.
Poziom mag.: 8
Krajzel ma numer GG 9625503
Domyślny

Ziom to jest gra jak każda inna, a że ktoś wydaje tyle kasy na pacc i o zgrozo na itemy z allegro to jego problem. Po prostu niektórzy nie mają co robić a tibia łatwo uzależnia i grają po x godzin. A co do tego że cipsoft jest nastawiony na kase to jest bardzo proste -każda firma jest nastawiona na maksymalny zysk przy minimalnych kosztach. Kapitalizm rulez
@edit
a oblicz ile blizzard zarabia przy kosztach ok.50zł za miecha przy milionach graczy na całym świecie. Cipsoft'towi jeszcze dużo brakuje hehehe

Ostatnio edytowany przez Krajzel - 19-04-2008 o 19:04.
Krajzel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-04-2008, 19:04   #5
po_prostu_ja
Użytkownik Forum

po_prostu_ja's Avatar

Data dołączenia: 29 12 2007
Lokacja: Green Street

Profesja: Elder Druid
Świat: Guardia
Domyślny

tak sie zastanawiam... jeśli mowisz, ze kupowanie pacc'a to zuo, to ciekawe czemu ty jestes jego posiadaczem ? ale pomijając ten drobny szczegół uwazam ze masz rację... wokół mnie jest mnóstwo przykładów ludzi, z których tibia zrobiła "mniej inteligentnych"
po_prostu_ja jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-04-2008, 19:14   #6
Athelas
Użytkownik Forum

Athelas's Avatar

Data dołączenia: 31 10 2007
Lokacja: Kraków

Stan: Niegrający
Athelas ma numer GG 8978189
Domyślny

Zgodzę się. Tibia to dla mnie możliwość spędzania wolnego czasu, a i tak wolę pograć w NFS ProStreet. Niestety, mój kolega gra dla lvl, bo podobno "chce pozwiedzać tibię". Ja tam wolę pojechać do centrum Krakowa, i pozwiedzać wawel, który jest prawdziwy. Zrobić ankietę może.

Cytuj:
Co jest ładniejsze? Co chcesz pozwiedzać?

-Wawel, łazienki w warszawie, inny zamek/zabytek w Polsce
-Mroczne zakamarki Tibii
Jestem pewny, że 3/4 głosów było by na tibię...
Może przed wpisaniem notki chcesz przejrzeć "stopień inteligencji" moich postów? Przejżyj je! POSTY!!!
Cytuj:
87% osób niepełnoletnich na tym forum zachowuje się jak debile. Jeśli uważasz, że należysz do tych 13%, Przemyśl to jeszcze 3 razy...
Mam 13 lat.
Athelas jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-04-2008, 19:27   #7
Hodal
Użytkownik Forum

Hodal's Avatar

Data dołączenia: 24 12 2007
Lokacja: Katowice
Wpisy bloga: 3

Imię: Hodal~
Świat: Kyra
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez po_prostu_ja Pokaż post
tak sie zastanawiam... jeśli mowisz, ze kupowanie pacc'a to zuo, to ciekawe czemu ty jestes jego posiadaczem ? ale pomijając ten drobny szczegół uwazam ze masz rację... wokół mnie jest mnóstwo przykładów ludzi, z których tibia zrobiła "mniej inteligentnych"
Hyh no dokładnie ;P Co prawda też jestem posiadaczem pacca jednakże kupiłem go w chwili załamki, żeby się oderwać od rl ale i tak gram od czasu do czasu.. Athelas co za różnica? czy to Tibia czy NFS zawsze to lepiej wyjść na dwór pograć w siatke czy w noge a potem jak neopostman zauważył poświęcić troche czasu na nauke i rodzine.. Co do tych hlv co wszystko mają.. mówisz, że nic z tego nie ma? Właśnie tacy sprzedają kase na allegro i zarabiają a pomyśl ile taka postać jest warta ;> Jak sprzedać to się zwróci troche.. Pacc=90zl? na obecny kurs euro bodajże 73zł jeśli kupujesz z tibii.com. Wiele osób też używa pacc, żeby po prostu pozwiedzać. Mówisz, że cipsoft zarabia.. a blizzard? Jednakże moją osobistą sugestią jest to, że jeśli ma się już wydać kase na grę to lepiej pograć w kilka i wydać, np. na WoW-a czy L2. Mój kolega ma 50+ lv nigdy nie wydawał kasy na pacc czy gp miał świadectwa z czerwonym paskiem i dalej ma a lv leci.. Pozatym zawsze zależy jak kto co traktuje..

@DOWN : Jeśli kupisz przez tibię.com to 70-80zł zależy od kursu A autor może m.in. miał na myśli, żebyśmy rozsądnie wydawali kasę?

---
http://animecalendar.net/

Ostatnio edytowany przez Hodal - 19-04-2008 o 19:46.
Hodal jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-04-2008, 19:41   #8
kombos
Użytkownik forum

Data dołączenia: 13 04 2008

Domyślny

Ja nie widzę różnicy kupić gierke za 90+ zł (no chyba że se chcecie kupić coś typu Bob Budowniczy ~20 zł- nic do niego nie mam) a kupić pacca do tibi za tą samą cenę.Przecież i to i to to gra i w to i w to sie gra więc o co chodzi?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez $eriToonbra Pokaż post

Następnie, żeby kupić sobie rzekome "EQ, dobry domek i mieć na expa" za przykładowo 300 zł czyli około 1kk patrząc ze strony allegro.
Ja equ nigdy nie kupywałem za kasę na allegro raczej jeszcze tak zarabiałem więc wiesz ...

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez $eriToonbra Pokaż post

Popatrzcie ile na przykład Seromontis lub Mateusz Dragon Wielki stracili czasu na tą grę i po czasie zwyczajnie się im znudziła.
Przecież pacc też nie jest wieczny więc w czym problem .(no chyba że kupujecie na zapas 100000 dni pacca

Ostatnio edytowany przez kombos - 19-04-2008 o 19:49.
kombos jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-04-2008, 19:47   #9
Krajzel
Użytkownik Forum

Krajzel's Avatar

Domyślny

Up
no bez kitu. Ale nie śmiejcie się z boba, mam bajki, kolorowanke + gierke
a najbardziej mnie rozśmiesza jak piszesz o ocenach w szkole / czerwonych paskach . Jak ktoś nie chodzi do szkoły żeby grać to znaczy że ma problem , ja lubie i pograć i wyjść do baru, w siatke pograć i wyobraź sobie dobrze mi idzie na studiach. Jestem pro chyba hahaha
edit
Walne sobie ostrzeżenie: dzieci nie kupujcie pacca bo cipsoft zarabia na tym!!! Do tego nie będziecie mieli czerwonych pasków w szkole a to podstawa żeby mieć dobrą prace (np. w tesco). Grajcie obowiązkowo na facc i to max 30 min żeby sie nie uzależnić bo potem mogą wystąpić ofiary w ludziach (czyt. matka pobita krzesłem). Ja proponuje w pasjansa popykać który uspokaja i zmusza do myślenia (ale bez przesady). Dzieki

Ostatnio edytowany przez Krajzel - 19-04-2008 o 19:54.
stary 19-04-2008, 19:52   #10
mana'potion
Użytkownik Forum

mana'potion's Avatar

Data dołączenia: 07 04 2008
Lokacja: Litwo ojczyzno moja

Profesja: Paladin
Świat: Nerana zasrana
Poziom: 45
Skille: sła/be
Poziom mag.: 9?
Domyślny

Cytuj:
No masz świętą rację- NIE WARTO. Można grać dla przyjemności, tylko że ciemny lud 13 latków oleje ten artykuł bo mają mleko zamiast mózgu i tak nic nie pomorze ;x. Apropo tego ile czasu możemy poświęcić rodzinom zamiast Tibii. Wiele normalnych osób (jakieś 20%) gra dla rozrywki- ta sama forma jak oglądanie TV. I mają czas na wszystko. Tylko problem z tymi 80%, ale oni po prostu nas oleją, wolą KOPAĆ DOŁY w przyszłości...

Może teraz ci pr0 evól gejmerzy nie chodzący do szkoły mają fajnie i są szanowani, ale za 10 lat, podczas gdy ja będę siedzieć wygodnie w fotelu oni będą czyścić nam buty. Ale do ich to nie dociera i to ich problem..
Rozwaliło mnie to.

@Topic
Też często nad tym myślę. Nie warto kupować pacc. Co Ci to da? Że będziesz mógł zabijać zielone pixele, a nie złote?

Notka

My Music List:
1. HappySad,
2. System of a Down,
3. Harlem,
4. Dżem,
5. Coma,
6. Kombajn do zbierania kur po wiosce.
7. Farben Lehre

Only rock/hard rock
mana'potion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-04-2008, 20:05   #11
$eriToonbra
Użytkownik Forum

$eriToonbra's Avatar

Domyślny

Krajzel nie spodziewałem się tego po Tobie a tak inaczej mówiąc znasz mnie? Przypomnij sobie małego "pixelka" na Iridii (Dragon Claw hehe)

stary 19-04-2008, 20:07   #12
Krajzel
Użytkownik Forum

Krajzel's Avatar

Domyślny

Tzn czego? że napisałem prawde?
Sorry ale nie obczajam Cie, podaj nick albo coś
zapomniałem dopisać: nie kupujcie pacc bo cipki mają kase z tego a Wy tracicie rl ;s
No i recover to zło wcielone bo właściciele tibi mają 10-15 zł od łepka(wg autora).

Ostatnio edytowany przez Krajzel - 19-04-2008 o 20:12.
stary 19-04-2008, 20:17   #13
Piranezi
Użytkownik Forum

Piranezi's Avatar

Data dołączenia: 03 07 2007
Lokacja: z Nienacka

Imię: Piranesi
Gildia: Dark Water
Świat: Menera
Poziom: 112
Skille: 86/82
Poziom mag.: 7+
Piranezi ma numer GG 3699082
Domyślny

Cytuj:
Można grać dla przyjemności, tylko że ciemny lud 13 latków oleje ten artykuł bo mają mleko zamiast mózgu i tak nic nie pomorze ;x.
Sory ja z łódzkiego.

Cytuj:
16:58 Arnold Kacper [14]: hoccie

Cytuj:
10:39 Kubix master sho [23]: HELP I m Still NA DESERT QUEST and DESCENT W HOLE WERE SCORPION AND NIEDA SIE ROPNAC HELP
HELP CHANNEL <3
Piranezi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-04-2008, 20:23   #14
milibi
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 09 2005
Lokacja: Nisko

Świat: Askara
Poziom: 30+
Poziom mag.: 30
Domyślny

to moze ja powiem inaczej ;] znajdz mi osobe ktora wedlug ciebie ma 100 lvl i niemiala nigdy pacca , niema nic na swiecie za darmo , myslisz ze jak by cipsoft niezarabial na tibii to jescze by istaniala?

inna sprawa ze niektorzy sa i beda debilami ktorzy wydaja po 1000 zl z tym sie zgodze bo niemoge zrozumiec takich dzieci ktore niemaja co robic z pieniedzmi

nastepna sprawa kupujesz pacc za gp ale ktos i tak musi wydac na to rl kase i ciezko jest nornalnie zarobic tyle na facc zeby miec jakies eq , kase na expa i jescze na pacc

pewnie niepowiesz nic o ludziach ktorzy wydaja duzo wiecej kasy na wowa a ich jest duzoooooooo wiecej niz w tibii
stary 19-04-2008, 20:32   #15
ervinius
Użytkownik Forum

ervinius's Avatar

Data dołączenia: 19 04 2008
Lokacja: NetFans

Świat: Elysia
Domyślny

Gra jak gra, możesz się wkrecić w tibię, ogame, cs-a, world of warcraft.
W każdej z gier mozna kupować 'promocje'.

Owszem, lepiej zostawić pieniądze.
Moja alternatywa jest taka, pierwszy pacc za pieniądze, kolejne pacc'e za
kasę tibijską, uważam, że to jeszcze mieści sie w granicach rozsądku.

A co do wciągania, to tez przyznaje racje, byłem uczniem 4,0-4,5 i uważam się za inteligentnego (skromność.).
A mimo to byłem tak głupi, żeby nie chodzić na 'pierwsze' lekcje, które zamieniały się w kolejne 'pierwsze', poźniej jeszcze drugie, trzecie.
Opamiętałem się na szczęscie - jakby ktoś chciał wiedzieć.
ervinius jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-04-2008, 20:45   #16
$eriToonbra
Użytkownik Forum

$eriToonbra's Avatar

Domyślny

Kraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaajzel no wysil, wysil, wysil mózg (Soft Boots, domeq na Thais)

stary 19-04-2008, 21:00   #17
Athelas
Użytkownik Forum

Athelas's Avatar

Data dołączenia: 31 10 2007
Lokacja: Kraków

Athelas ma numer GG 8978189
Domyślny

Z tym nfsem, to tylko przykład podczas gry na kompie. Bo ogólnie wolę poczytać książkę, lub pograć w piłkę (nożną ofc.).
Może przed wpisaniem notki chcesz przejrzeć "stopień inteligencji" moich postów? Przejżyj je! POSTY!!!
Cytuj:
87% osób niepełnoletnich na tym forum zachowuje się jak debile. Jeśli uważasz, że należysz do tych 13%, Przemyśl to jeszcze 3 razy...
Mam 13 lat.
Athelas jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-04-2008, 21:02   #18
Hodal
Użytkownik Forum

Hodal's Avatar

Data dołączenia: 24 12 2007
Lokacja: Katowice
Wpisy bloga: 3

Imię: Hodal~
Świat: Kyra
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez milibi Pokaż post
to moze ja powiem inaczej ;] znajdz mi osobe ktora wedlug ciebie ma 100 lvl i niemiala nigdy pacca , niema nic na swiecie za darmo , myslisz ze jak by cipsoft niezarabial na tibii to jescze by istaniala?
W dziale zdjęcia poszukaj 'only harmonia' i na bodajże 420-421 str. wbił ktoś 100lv bez pacc i to na zajebistych skillach ;]

---
http://animecalendar.net/
Hodal jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-04-2008, 21:03   #19
sphinx123
Użytkownik Forum

sphinx123's Avatar

Data dołączenia: 15 06 2005
Lokacja: Bydgoszcz
Wpisy bloga: 44

Skille: Milion
Wyślij wiadomość przez ICQ do sphinx123 sphinx123 ma numer GG Siemanowice Adres Jabbera do sphinx123 Send a message via Skype™ to sphinx123
Domyślny

Siedzicie na zuym forum zamiast sie uczyć i pomagać rodzicom! I nie potraficie zrozumieć że to zuo! Z tym 'kopaniem rowów' to przesada, znam kilku no-life'ów, którzy mimo tego że grają cały dzień to i tak mają same piątki w szkole...
stary 19-04-2008, 21:08   #20
Krajzel
Użytkownik Forum

Krajzel's Avatar

Domyślny

Ja wam zdradze tajemnice, a co. Nie budujemy autostrad i stadionów bo cały rząd gra w tibię. Niestety każdy wykupił pacc 360dni i obowiązkowo nowego reca, a kasy na wspomniane wyżej inwestycje nie zostało. Z nieoficjalnych źródeł wiem też że main char R. Giertycha - Roman of pall - został zbanowany za usilne wymuszenie na cipsofcie wprowadzeniu outfita "mundurek szkolny". Do tego sławny lider samoobrony miał hacka i stracił p seta i różdżke którą walił.
Pamiętajcie pacc i nowy recover key to strata finansowa dla naszego wspaniałego kraju
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania