Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 05-05-2008, 15:17   #1
SirVanTheKnight
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 08 2007
Lokacja: Pod mostem

Stan: Niegrający
Profesja: Knight
Świat: Askara
Domyślny Lagi (?), których być nie powinno

Witam.
Jak już można się domyślić, mam problem z lagami w Tibii. Ale nie są to jakieś zwyczajne lagi, takie jakie trafiają się na co dzień. W moim przypadku gra jest po prostu niemożliwa - przez 3 sekundy gra powoli działa, potem na około 10 sekund cały świat zamiera. Potem wyżej wymieniona sekwencja się powtarza. Problem zaistniał od jakichś 2,5 miesiąca, o ile dobrze pamiętam. Wcześniej gra przebiegała bezproblemowo, nie przeszkadzały jej te same aplikacje, których używam teraz (firewall, antyvirus). Jestem posiadaczem neostrady 1mb/s, mam odblokowane odpowiednie porty i numery ip, mój świat to Askara. W innych grach nie mam aż takich lagów (jednak w niektórych występują). Czy ktoś mógłby podać mi rozwiązanie problemu? W razie czego mogę podać więcej szczegółów.
Do potencjalnych spamerów: jeśli nie masz nic ciekawego do powiedzenia i nie masz pomysłu na rozwiązanie problemu, nie pisz bzdur.
Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 05-05-2008, 15:21   #2
Explorer of Hell
Użytkownik Forum

Explorer of Hell's Avatar

Data dołączenia: 29 06 2006
Lokacja: Gliwice

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elite Knight
Poziom: 95~
Domyślny

Probowales zmieniec cos w opcjach gry? Moze pokombinuj z Dx9, Dx5 lub OpenGl. Podczas gry wcisnij Alt + F8 i zobacz, ile masz FPS. Jezeli to nie pomoze... Moze masz jakies virusy czy cos w tym stylu?
Explorer of Hell jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-05-2008, 21:57   #3
Bezmusk
Użytkownik Forum

Bezmusk's Avatar

Data dołączenia: 23 01 2008
Lokacja: Zadupie

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Puroo
Profesja: Elder Druid
Gildia: Valiant Boys
Świat: Secura
Poziom: 83
Skille: 15/24
Poziom mag.: 58
Domyślny

Jeśli masz wew. ip kup zew. ip i problem zniknie, pewnie dużo osób z siecii w tibie gra, ew. coś ściąga.

DZIZYS KRAJS

DŻOŁK HEHE

Po kilku latach na forum odkryłem Listę Kumpli.
Bezmusk jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-05-2008, 08:15   #4
SirVanTheKnight
Użytkownik Forum

Domyślny

@Explorer

Nie wiem czy coś to da, skoro wcześniej mogłem na spokojnie pograć nic nie zmieniając.... Ale spróbować można. Komputer jest czysty od virusów, bo od czasu gdy zaczęły się lagi, przynajmniej raz robiłem format dysku, poza tym regularnie skanuję komputer.

@Bezmuzg
Lol. No ale żeby była jasność, jestem posiadaczam liveboxa tp i jestem podłączony jako jedyny do niego. Czyli jestem jedynym użytkownikiem łącza. I kiedyś na tym samym łączu lagów nie było.
stary 06-05-2008, 17:01   #5
Satyros
Użytkownik Forum

Satyros's Avatar

Data dołączenia: 20 06 2007

Domyślny

Wina nie musi leżeć po Twojej stronie, sprawdź pingi do serwerów, na których masz lagi i do jakiś stron o podobnej lokalizacji (jeżeli niemiecki serwer to jakaś niemiecka strona). Jeżeli wyniki będą znacznie się różnić (znaczy się do Tibii duże) to wina leży po stronie serwerów, a nie Twojej i nie jesteś w stanie nic zrobić. Jeżeli w obu przypadkach masz duże pingi to może to oznaczać, że komunikujesz się przez jakiś felerny router TPSA (nie mówię o Twoim domowym tylko o jakimś łącznikiem pomiędzy np Polską a Niemcami).
Jeszcze jedno pytanie, łączysz się z LiveBoxem przez kabel czy przez radio? Jak przez radio to to może być problemem (zbyt duża odległość od niego, słaby sygnał, brak programów wspomagających kartę radiową).
Satyros jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-05-2008, 20:01   #6
SirVanTheKnight
Użytkownik Forum

Domyślny

Łączę się przez sieciówkę, kabel ethernet. A podobna sytuacja z Tibią, o której już napisałem, zdarza się także z innymi grami sieciowymi. Myślę, że sprawa może tkwić w zupełnie zmiennych pingach (skaczą od 16 do nawet chwilami 3000).

Próby wypingowania różnych niemieckich witryn oraz servera Tibii:

Cytuj:
C:\>ping www.deutsche-aussenpolitik.de
Badanie www.deutsche-aussenpolitik.de [136.199.199.56] z użyciem 32 bajtów danych:
Odpowiedź z 136.199.199.56: bajtów=32 czas=100ms TTL=42
Odpowiedź z 136.199.199.56: bajtów=32 czas=50ms TTL=42
Odpowiedź z 136.199.199.56: bajtów=32 czas=60ms TTL=42
Odpowiedź z 136.199.199.56: bajtów=32 czas=60ms TTL=42
Cytuj:
C:\>ping 77.237.238.76 (prawdopodobnie ip mojego świata, Askary, używa portu 7171 podczas uruchomionej Tibii)
Badanie 77.237.238.76 z użyciem 32 bajtów danych:
Upłynął limit czasu żądania. (x4)
Cytuj:
C:\>ping www.dw-world.de
Badanie www.dw-world.de [194.55.26.46] z użyciem 32 bajtów danych:
Upłynął limit czasu żądania. (x4)
Cytuj:
C:\>ping www2.deutschegrammophon.com
Badanie www2.deutschegrammophon.com [87.119.218.47] z użyciem 32 bajtów danych:
Odpowiedź z 87.119.218.47: bajtów=32 czas=101ms TTL=49
Odpowiedź z 87.119.218.47: bajtów=32 czas=481ms TTL=49
Upłynął limit czasu żądania.
Upłynął limit czasu żądania.

Próby miały miejsce we wtorek mniej więcej w godzinach 19:40-20:00
stary 06-05-2008, 20:14   #7
milibi
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 09 2005
Lokacja: Nisko

Profesja: Master Sorcerer
Poziom: 30+
Poziom mag.: 30
Domyślny

ja mialem cos podobnego ;] tyle ze po 3 miesiacach samo puscilo ;p
moze zadzwon do tpsy i powiedz jaka jest sprawa moze to ich wina
stary 06-05-2008, 21:06   #8
Satyros
Użytkownik Forum

Satyros's Avatar

Domyślny

Na wstępnie: niektóre firmy blokują pingowanie, dlatego możesz nie widzieć odpowiedzi od nich
Wygląda na to, że wina nie leży po Twojej stronie. Jest to raczej wina bezpośrednio przeciążonych serwerów CIPSoftu (lub ich słaba wydajność) bądź jakiś wadliwy router na drodze do serwera. Z tym niestety nie wiele zrobisz. Możesz próbować dzwonić do TPSy i się jedynie dowiedzieć czy są prowadzone jakieś prace na linii do Niemiec (możesz ewentualnie podać adres IP) i/lub dowiedzieć się jak wygląda droga Twojego łączenia się z tym adresem (przez jakie routery idzie, ile jest tych routerów itp.). A może oni nawet sami się zaoferują jakąś pomoc czy coś (takie mało prawdopodobne ale może ;))
Pamiętam jak jeszcze swego czasu kolega patrzył jak idzie ping do niemieckiego serwera na którym grał i ładnie się pokazało, że sygnał wędrował jeszcze przez USA :) Ja też miałem podobną sytuację, grając z kolegami przez sieć w jakąś gierkę pingi dochodziły mi do 5000 ms, a koledze z bloku obok (w prawdzie inny dostawca) pingni nie przekraczały 300 ms do tego samego serwera. Kwestia łączenia się z danym serwerem.

Edit:
Masz pewność, że nikt na czarno się nie podłączył przez radio LiveBoxa i nie zżera Twoich zasoby? (takie pytanie kontrolne)

Ostatnio edytowany przez Satyros - 06-05-2008 o 21:10.
stary 06-05-2008, 21:56   #9
Kluska_ziom
Zbanowany

Data dołączenia: 14 01 2008
Lokacja: Pszczyna

Imię: msrpedek
Świat: Menera
Poziom: 8
Skille: 10/10
Domyślny Witam

Witam wszystkich, mialem zamiar wlasnie zalozyc podobny temat tez dotyczacy lagow, ale skorzystam z tego

A wiec: posiadam neostrade 1mb, mam liveboxa na moj i jeszcze 1 komputer.

problem polega na tym ze w dni robocze (pon-pt) w godzinach od ~14:00 do ~23:00(czasem troche inne godziny) oraz w dni wolne(sobota, niedziela) w godzinach 10:00 do czesto nawet 23:30 mam ping powyzej 500 i nic sie nie da pozytecznego na kompie zrobic
z poczatku mysllaem ze problem ten dotyczy tylko tibi, lecz w cs'ie, cod4 takze mam takie pingi
czy ktos moglby mi w tym pomoc?

napewno nie jest to przez liveboxa, poniewaz na moim osiedlu wszyscy znajomi maja takie pingi( a nie dziela internetu przez livebox) w wyzej wymienionych godzinach:/

slyszalem ze moze byc to zwiazane z przepustowoscia na moim osiedlu czy cos takiego ale nie wiem o co w tym chodzi

jestem zielony w tych sprawach, ale mam IP wewnetrzne, czy pomogloby gdybym zadzwonil do TP z prosba o Ip zewnetrzne?
naprawde nie wiem co robic, gdy znajomy z pobliskiego innego osiedla ma taki komp jak ja, internet neo 1mb, a w czasie gdy on ma ping ~50 to ja mam powyzej 500 a czasem do 900 podskakuje :/
Z GORY DZIEKUJE ZA POMOC I ZA PRZECZYTANIE TEGO :d

@EDIT TU MACIE SCREENA Z OBECNEJ CHWILI

Ostatnio edytowany przez Kluska_ziom - 06-05-2008 o 21:57. Powód: screena dodac chcialem :)
Kluska_ziom jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-05-2008, 22:31   #10
Satyros
Użytkownik Forum

Satyros's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Satyros Pokaż post
Wygląda na to, że wina nie leży po Twojej stronie. Jest to raczej wina bezpośrednio przeciążonych serwerów CIPSoftu (lub ich słaba wydajność) bądź jakiś wadliwy router na drodze do serwera.
Jeszcze to skomentuje, że w godzinach szczytu (w zasadzie kiedy uczniowie wracają ze szkół i kiedy jeszcze nie śpią) zużycie łącza jest zwięszkone i musisz dłużej oczekiwać na komunikację z serwerem. A o ile się nie mylę neostrada nie dostarcza możliwości wykupienia zewnętrznego IP.
Jak nie masz powyłączanych programów typu eMule w czasie grania w Tibię to zrób to, te programy strasznie zamulają komunikację z innymi serwerami.
I nie rozumiem co przepustowość na Twoim osiedlu ma do przepustowości Twojego łącza? Dzielisz się swoim łączem z całym osiedlem? Ty, posiadając neo, masz, a raczej powinieneś mieć, niezależne łącze. Jeżeli chcesz mogę Tobie na PW napisać jak sieć mniej więcej działa w bardziej przystępnym Tobie języku.
stary 07-05-2008, 05:49   #11
SirVanTheKnight
Użytkownik Forum

Domyślny

Nie, nikt się nie podłącza nielegalnie do mojej bezprzewodówki, bo żeby temu zapobiec, wyłączam sieć bezprzewodową, gdy łączę się za pomocą kabla =)
A problem nie dotyczy jedynie niemieckich serverów, bo podobne problemy mam też na amerykańskich, czasami na polskich (np. podczas gry w Soldata z wieloma graczami, 16 i więcej). Dodać jeszcze mogę, że jestem posiadaczem dosyć starego już komputera. Ale co się stać mogło, skoro wcześniej wszystko łączyło bez większego problemu? Być może zadzwonię do TP, ale podejrzewam, że to niekoniecznie musi pomóc...

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania