Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 13-05-2008, 20:19   #1
Giermeczek
Użytkownik forum

Data dołączenia: 12 05 2008

Domyślny Tibia a Vista

Witam Wszystkich. Gram już jakiś czas w Tibie i nigdy nie miałem problemów technicznych. jakiś czas temu wciągnąłem w ta zabawę moja dziewczynę. razem graliśmy na moim kompie. jakiś czas temu Moja Kobieta sprawiła sobie laptopa. sprzęcik dosyć dobry. intel core duo 1,8 GHz, 1GB ram i nieszczęsny Windows Vista. Po odpaleniu Tibi zaczęła sie jazda. Jej postać porusza sie jak 1lvl i cały czas przycina. wygląda to jak by jeździła na deskorolce. postacią trudno sterować. myślałem ze to coś z netem, ale po podłączeniu innego kompa z Windowsem xp wszystko chodzi ok. Dziwi mnie to ze nie można przełączyć na direktX9, W Tibi ustawiony jest direktx5 i w żaden sposób nie da sie tego przestawić. Proszę o Waszą pomoc. Myślę ze pomimo to że na Tym forum jestem nowy znajdzie sie ktoś chętny do pomocy. Z góry dziękuje

PS: przepraszam że założyłem nowy temat i zaśmiecam Forum.
Giermeczek jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 13-05-2008, 20:50   #2
Descartes
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 06 2004

Domyślny

Spróbuj ręcznie w linii komend, z tego co pamiętam dopisywało się "engine n", gdzie n to 0, 1 lub 2.

Nie, w żadnym wypadku nie zaśmiecasz forum. Po to ono w końcu jest
Descartes jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-05-2008, 20:55   #3
Arcan
Użytkownik Forum

Arcan's Avatar

Data dołączenia: 31 08 2007

Domyślny

Problem może leżeć w ilości ramu. 1 Gb i Windows Vista to tak jak 300-500 Mb i Windows Xp. Sprzęt masz owszem dobry, ale Windows Vista ma wysokie wymagania.
Arcan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-05-2008, 21:02   #4
Giermeczek
Użytkownik forum

Domyślny

no wiem ze vista ma wielkie duże wymagania, ale nie rozumie tego ze przestawienie w tibii directaX5 na directX9 jest niemożliwe. z tego co wiem to Vista ma direct 9.
stary 13-05-2008, 21:04   #5
filiplol
Użytkownik Forum

filiplol's Avatar

Data dołączenia: 09 04 2007
Lokacja: tu i ówdzie

Stan: Na Emeryturze
Świat: Aldora
Domyślny

a sprubuj wziąść na openGl. bo ja miałem tak samo jak ty i to pomogło

filiplol jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-05-2008, 21:07   #6
Descartes
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 06 2004

Domyślny

Co ja chciałem, o jeszcze mi się przypomniało - zmiana silnika nie zawsze jest możliwa, pamiętam że chyba nie dało się podczas grania i trzeba zmienic przed zalogowaniem się, albo na odwrót. Popróbuj.

EDIT: A to inaczej szło, nie da się zmienić na fullscreenie

Ostatnio edytowany przez Descartes - 18-07-2008 o 10:08.
Descartes jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-05-2008, 21:23   #7
Virusmaxi
Użytkownik Forum

Virusmaxi's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2005
Lokacja: Rabka-Zdrój

Virusmaxi ma numer GG 5004017
Domyślny

KARTA GRAFICZNA
Większość laptopów posiada jakieś zintegrowane syfy!
Bo nie wiem dlaczego ale wszystkie serwisowe kompy stawiają w większości na Procesory co jest totalną głupotą (mówię o kompach do grania)

Przypominam, że pamięci w laptopie są DWA RAZY MNIEJSZE (rozmiary) od tych w PCie więc 1gb w Laptopie nie równa się z 1gb w kompie, to samo z resztą, taki GeForce 8600 jest GRUBSZY OD LAPTOPA!

Toribash
Virusmaxi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-05-2008, 21:31   #8
filiplol
Użytkownik Forum

filiplol's Avatar

Data dołączenia: 09 04 2007
Lokacja: tu i ówdzie

Stan: Na Emeryturze
Świat: Aldora
Domyślny

@up

ja tez grałem na zintegrowanej karcie i miałem 30 fps, więc to raczej nie to.

filiplol jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-05-2008, 21:39   #9
Arcan
Użytkownik Forum

Arcan's Avatar

Data dołączenia: 31 08 2007

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Giermeczek Pokaż post
no wiem ze vista ma wielkie duże wymagania, ale nie rozumie tego ze przestawienie w tibii directaX5 na directX9 jest niemożliwe. z tego co wiem to Vista ma direct 9.
Poprawię cie, Vista ma DirectX 10. Jeżeli nie możesz Directa przestawić w Tibii, to jak ktoś wyżej powiedział problem może leżeć w karcie graficznej.
Arcan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-05-2008, 22:27   #10
Giermeczek
Użytkownik forum

Domyślny

dzięki chłopaki!!! dalej nic. nie da rady przestawić na open GL. może to i racja z ta kartą graficzną. nie ma to jak poczciwy PC
a o co chodzi z tym silnikiem?? jak to przestawić??
przepraszam że zadaje takie pytania le nie kumam tego
stary 13-05-2008, 22:28   #11
Giermeczek
Użytkownik forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Arcan Pokaż post
Poprawię cie, Vista ma DirectX 10. Jeżeli nie możesz Directa przestawić w Tibii, to jak ktoś wyżej powiedział problem może leżeć w karcie graficznej.
masz racje. dzięki że mnie poprawiłeś
stary 14-05-2008, 07:31   #12
Virusmaxi
Użytkownik Forum

Virusmaxi's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2005
Lokacja: Rabka-Zdrój

Virusmaxi ma numer GG 5004017
Domyślny

Ahh, no tak, Vista nie obsługuje OpenGL....
A co z max. ilością klatek? Może komp się za bardzo męczy jak jest maks, ustaw na jakieś 30
btw. Jaka to Vista? Jeśli ma interfejs Aero to się nie dziwię że Tibia rwie, bo do Aero jakieś 2gb trzeba a ty do tego masz jeszcze laptopa

Toribash

Ostatnio edytowany przez Virusmaxi - 14-05-2008 o 07:32.
Virusmaxi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-07-2008, 23:21   #13
Decibel
Użytkownik forum

Data dołączenia: 09 07 2008

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Virusmaxi Pokaż post
KARTA GRAFICZNA
Bo nie wiem dlaczego ale wszystkie serwisowe kompy stawiają w większości na Procesory co jest totalną głupotą (mówię o kompach do grania)

Przypominam, że pamięci w laptopie są DWA RAZY MNIEJSZE (rozmiary) od tych w PCie więc 1gb w Laptopie nie równa się z 1gb w kompie, to samo z resztą, taki GeForce 8600 jest GRUBSZY OD LAPTOPA!
Ad. 1 Przeslaniem laptopa nie jest gra... laptop jest albo do prac biurowych albo dla grafikow... Laptop nie ma takiej przestrzeni wentylacyjnej co pudlo
Ad. 2 Gowno prawda... do tego wez pod uwage jeszcze herze...
Ad. 3 Pokaz mi to...

Giermeczek pociagnales problem ktory probuje rozwiazac od kilku dni... rowniez kupilem laptopa z vista bo innej opcji nie bylo. Powiedz mi jeszcze jaka ma Twoja Kobieta karte graficzna, bo zdaje mi sie, ze ta sama co ja, czyli INTEL GMA X3100, karta obsluguje OpenGl wiec karta nie jest winna, to Vista sprawia problem... ale:

Problemem OpenGL przez lata był brak oficjalnej obsługi przez systemy operacyjne Microsoftu, dlatego produceni kart graficznych i układów graficznych sami wspierali standard OpenGL.

W tym tygodniu grupa o nazwie Khronos, która jest odpowiedzialna za rozwijanie standardu OpenGL, opublikowała raport mówiący, iż OpenGL będzie natywnie wspierany w Windows Vista bez wykorzystywania powłoki Direct3D. Wszystko dzięki installable client driver (ICD), który pozwoli na pełną akcelerację oraz pełną kompatybilność OpenGL z interfejsem Aeroglass systemu Vista.

"Microsoft jednak nie jest na tyle przychylny pomysłowi rozwijania konkurencyjnego standardu, gdyż nie będzie udostępniał sterowników ICD na płycie instalacyjnej systemu Vista, zatem użytkownicy będą musieli go pobrać we własnym zakresie z sieci. Khronos poinformowało również, że NVIDIA upubliczniła już drugą wersję beta sterownika OpenGL ICD. Również w najbliższym czasie możemy spodziewać się podobnego ruchu ze strony ATI.

Sorry za slaby zaplon, jesli problem rozwiklano to prosze o podzielenie sie rozwiazaniem.
Decibel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-07-2008, 13:59   #14
Decibel
Użytkownik forum

Domyślny

Problem rozwiazalem... jak ktos chce wiedziec jak, niech pisze PW
stary 16-07-2008, 14:17   #15
zoliax
Użytkownik Forum

zoliax's Avatar

Data dołączenia: 17 12 2004
Lokacja: Białystok

zoliax ma numer GG 6035236 Adres Jabbera do zoliax
Domyślny

No to skoro już jest taki temat to wypadałoby podzielić się rozwiązaniem. Chyba że wolisz żeby za jakiś czas powstał kolejny podobny zaczynający się od "Szukałem ale nie znalazłem rozwiązania... " ;d
stary 17-07-2008, 03:42   #16
Pokromca_dragonuw
Użytkownik forum

Data dołączenia: 07 07 2008

Domyślny

rozwiązanie proste: kupiłem nowy komputer z dwoma czterordzeniowymi procesorami i dwiema kartami graficznymi, tibia wreszcie działa
Pokromca_dragonuw jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2008, 03:53   #17
Jakotsu
Użytkownik Forum

Jakotsu's Avatar

Data dołączenia: 19 12 2007
Lokacja: Sz-n

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elite Knight
Skille: 100/91
Jakotsu ma numer GG 7654753
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Giermeczek Pokaż post
sprzęcik dosyć dobry. intel core duo 1,8 GHz, 1GB ram
AHAHAHA to sie usmialem.

Cytuj:
KARTA GRAFICZNA
gralem w tibie na pentium II 333, voodoo3 (na matroxie tez smigala) i 16 mb sddramu ...

Cytuj:
stary, co Ty brales? od kiedy pamieci sa kompatybilne z pcie? jesli chodzi Ci o ram, to na nastepny raz pisz zrozumialej, bo sie blaznisz
co do grafiki - HAHAHAAHAHAHAAHAHA
20:39 Timi Maxima [194]: sam zobaczysz , jakie ja mam zaufanie i kto tobie a kto mi uwiezy wy i za to mnie ludzie cenia
20:41 Timi Maxima [194]: a ty nie do konca, w tej grze, takich jak ja to baaaaardzo malo, dlatego jestem cenny
20:41 Timi Maxima [194]: jak sie troche znasz na ekonomi to wiesz , ze czym czegos mniej tym drozsze
Cytuj:
17:33 Vijeg [142]: bo jestes gupi
17:33 Lorgin [168]: sad but true

Ostatnio edytowany przez Jakotsu - 18-07-2008 o 03:59.
Jakotsu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-07-2008, 15:17   #18
Decibel
Użytkownik forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez zoliax Pokaż post
No to skoro już jest taki temat to wypadałoby podzielić się rozwiązaniem. Chyba że wolisz żeby za jakiś czas powstał kolejny podobny zaczynający się od "Szukałem ale nie znalazłem rozwiązania... " ;d
Racja Coby nie zasmiecac forum. Otoz ow problem lezy w sterach karty graficznej (tak wiem... niezwykle odkrycie ) nalezy zorientowac sie jaka karte mamy... i pobrac stery zgodne z odpowiednia wersja Visty... w wypadku intela trzeba dowiedziec sie na jakim chipsecie zrobiono karte...

Jakotsu tez ze smiechu sie zwijalem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania