|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 01 2008
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Knight
Świat: Xerena
Poziom: 142
|
![]() Zalozylem nowy temat poniewaz nie moglem nigdzie indziej znalezc odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie. Otoz interesuje mnie dajmy na to pewna sytuacja i konsekwence od strony sprzedajacego takie konto. Pewien gracz postanowil sprzedac konto na allegro ze zrobionym r-key'em, po jakims czasie sprzedal je i przekazal konto wraz z r-key'em nowemu nabywcy, ktory od razu zminil dane na stronie (ale jak wiemy, trwa to 30 dni) wiadomo co moze zrobic sprzedajacy przez ten czas. Chodzi mi o to czy ze strony prawnej sprzedajacy po sprzedaniu konta a nastepnie wtornym odzyskaniu popelnil jakies wykroczenie. Wiadomo mozna zglosic sprawe do allegro jednak zeby to zrobil potrzebne jest wszczecie postepowania przez lokalna policje ktorych terminologia ogranicza sie do slowa logowanie... Kupujacy stracil cala kase a sprzedajacy niedosc ze zarobil to jeszcze odzyskal konto. Mam nadzieje ze kazdy zrozumial o co mi chodzi. Dodam jeszcze ze nigdy, mimo wielu ofert nie kupywalem/sprzedawalem kont na allegro.
Prosze o szybka odpowiedz, z gory dziekuje i pozdrawiam.
|
![]() |
#2 |
Użytkownik forum
|
![]() 1. Nie kupuj - co za frajda kupić postać?
2. Jeżeli ktoś sprzedaje konto i profesjonalnie podchodzi do tego zazwyczaj pisze "Przed wystawieniem komentarza czekam aż kupujący wyrobi nowego r-keya" albo "Do postaci dokładam nowego r-keya którego sobie sam wyrobisz" ![]() 3. Od strony prawnej? Nie wiem, w wieku 15 lat nie kreci mnie kodeks prawny^^ |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Da Old school.
Data dołączenia: 04 12 2005
Lokacja: Szpital dla psychicznie i nerwowo chorych Drewnica
![]() |
![]() Postać przeszła z rąk do rąk jakby nie patrzeć. Było to nielegalne w świetle praw Tibii. A jeśli chodzi o kodeks.. No cóz, być może podchodzi to pod kradzież. Sprzedawca nie wywiązał się, towar nie należy do kupującego, co oznacza złodziejstwo.
Jestem oazą spokoju, zajeb*** wyluzowanym kwiatem na tafli jeziora. Jeśli Ci będzie smutno i bardzo źle, to pomyśl, że byłeś najbardziej niesfornym i aktywnym plemnikiem w całej swojej grupie. ![]() Poradnik "Jak dojść do Demony" |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 07 07 2006
Lokacja: Iława
Imię: Kazuru / Kere amagorius
Świat: Azura / Obsidia
|
![]() Tylko jak udowodnisz ze to stary owner postaci odzyskal postac a nie np hacker shakowal twoje konto ?
![]() |
#5 |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() Gracz prawnie nie jest właścicielem posiadanego konta, ty to konto jak by "wynajmujesz" od CipSoftu a więc i sprzedaż konta jest nielegalna bo nie można rozporządzać nie swoją własnością.
![]() |
#6 |
Użyszkodnik
![]() |
![]() Co nie zmienia faktu, że konto zmienia właściciela
![]() |
#7 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Wlasnie nie chodzi mi o takie typy aukcji, nawet jak dolacza do postaci kod do zmiany r-key'a to przez miesiac nadal moze zamowic nowego. Albo, zamowi r-key'a w czasie zmiany danych ze swoich na te kupujacego a wykorzysta go (kod warzny 2 miesiace) dopiero po miesiacu i wystawionym komentarzu przez kupca, wtedy tracimy all itemy ale konto mozna odzyskac kiedy zamowimy nowego r-key'a na juz aktywne wlasne dane. To troche skomplikowane ale staralem sie pisac jak najlepiej umialem. ![]()
(CFC) <3 Tiësto <3 Ostatnio edytowany przez Unholy_Elder - 16-05-2008 o 14:29. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
|
![]() double post, sry.
(CFC) <3 Tiësto <3 Ostatnio edytowany przez Unholy_Elder - 16-05-2008 o 14:30. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 31 10 2007
Lokacja: Kraków
Stan: Niegrający
![]() |
![]() Cytuj:
P.S. wiem że miałem tylko do OWiONu zaglądać, ale dzisiaj mam czas to wbiłem tu.
Raz jestem, raz mnie nie ma, różnie to bywa Masz o mnie zdanie? Nie lubisz mnie? Lubisz? Notka! KLIK!!! A może masz jakiś problem? Nie krępuj się! Pisz na PW! PW!!! Może przed wpisaniem notki chcesz przejrzeć "stopień inteligencji" moich postów? Przejżyj je! POSTY!!! Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Athelas - 16-05-2008 o 14:42. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 31 08 2007
|
![]() Nie żebym się czepiał, ale...
Konto należy cały czas do Cipsoftu, gracz otrzymuje jedynie login i hasło, aby na takie konto móc się zalogować. Więc wg. strony prawnej (nie tibia rules) sprzedaż loginu i hasła jest legalna. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
|
![]() Jednakże mimo wszystko nawet ten login i hasło są prawną własnością Cip~
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
|
![]() Tak, lecz są częścią konta i tym samym własnością Cip~. Wobec tego nie ważne jest czy mają jakąś wartość materialną czy nie, prawa do nich ma CipSoft, i poprzez to, iż stanowią część konta sprzedawanie konta poprzez nie ( bo jak inaczej ;P ) jest nielegalne.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Dowodem na to może być to, że Cipsoft nie ma prawa "podejrzeć" loginu lub hasła gracza. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
|
![]() Swoją drogą jest w tym logika.. można by się nawet z Cipsoftem o to wykłócać ^^ Jeśli by się okazało, że ta hipoteza ma sens to Cip powinien dozwolić sprzedawania kont.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 06 2007
Lokacja: ustka
Stan: Niegrający
|
![]() więc tak, oszukany jest zawsze kupujacy, bo niby jak mogl kupic cos od goscia X skoro to nigdy do niego nie nalezalo?
![]() |
#18 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Co do recka i odzyskania przez kupującego konta, to oczywiste jest, że nie kupuje się konta z wyrobionym reckiem. @up I proszę, zmień podpis, jestem tolerancyjny, ale nawet moja tolerancja ma granice. Ostatnio edytowany przez Arcan - 16-05-2008 o 18:41. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Użyszkodnik
![]() |
![]() nah, wg. zasad logować się może tylko osoba która dostałą hasła od cipsoftu...
![]() |
#20 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 12 04 2007
|
![]() up
tez problem ![]() ![]()
23:04 Ahmed lord demons [34]: buy 100 royal spears or 2k |
![]() |
![]() |