Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Pokaż wyniki sondy: Która wersja?
inna wersja 26 38.81%
Tibia 7.6 17 25.37%
Tibia 8.2 24 35.82%
Głosujących: 67. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 05-07-2008, 12:12   #21
Vadimq
Użytkownik Forum

Vadimq's Avatar

Data dołączenia: 04 05 2008
Lokacja: Płock

Profesja: Elder Druid
Świat: Secura/Pacera
Poziom: 500
Domyślny

Ja najmilej wspominam 7.4 Wtedy to bylo super a nie jak teraz ots...

Vadimq jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 05-07-2008, 12:25   #22
Bakuo
Użytkownik Forum

Bakuo's Avatar

Data dołączenia: 19 11 2005
Lokacja: Wrocław

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vadimq Pokaż post
Ja najmilej wspominam 7.4 Wtedy to bylo super a nie jak teraz ots...
Dlaczego myślisz, że teraz jest ots? Bo są różdżki, nowe runy, ciekawe animacje? To chyba lepiej jak Tibia się rozwija, niż miałaby stać w miejscu. Kiedyś jedyne co miałeś to jakąś badziewną broń co wyglądała jak patyk z kolcami i 3 rodzaje przydatnych run, uhy, hmmy i sdki. Ja jestem jak najbardziej za tym, aby Tibia szła w przód. Pewnie połowa z was by rzygała tym wszystkicm gdyby od 7.4 czy 7.6 do teraz nie byłoby żadnego update'u.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Arack Pokaż post
ale zal chłopie oszmiesyzłes sie teraz xD
w moich oczach jestes głupi lekko muwiąc
Bakuo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-07-2008, 12:44   #23
Michnik of Celesta
Użytkownik Forum

Michnik of Celesta's Avatar

Data dołączenia: 03 05 2006
Lokacja: Gdańsk

Profesja: Royal Paladin
Poziom: 262
Poziom mag.: 28
Domyślny

7.6 a 8.2 ? Ale wybór omg , więc głosuję na inny (7.4) - bez różdżek , aimbota i hord 10-12 latków.
stary 05-07-2008, 12:51   #24
Bykunn
Użytkownik Forum

Bykunn's Avatar

Data dołączenia: 03 07 2006
Lokacja: Tomaszów Mazowiecki

Bykunn ma numer GG 6050652
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bakuo Pokaż post
Dlaczego myślisz, że teraz jest ots? Bo są różdżki, nowe runy, ciekawe animacje? To chyba lepiej jak Tibia się rozwija, niż miałaby stać w miejscu. Kiedyś jedyne co miałeś to jakąś badziewną broń co wyglądała jak patyk z kolcami i 3 rodzaje przydatnych run, uhy, hmmy i sdki. Ja jestem jak najbardziej za tym, aby Tibia szła w przód. Pewnie połowa z was by rzygała tym wszystkicm gdyby od 7.4 czy 7.6 do teraz nie byłoby żadnego update'u.
Problem w tym, że należy iść w przód, a nie się cofać.
Bo nie wiem czy zauważyłeś co się teraz dzieje. Tibia zmienia się w kierunku WoW'a, Diablo i innych MMORPG, tyle że wszyscy, którzy kiedyś grali w tibię cenili ją za odmienność, innowacyjność, nie powielanie schematów. A teraz z tibii robią RPG'a jak każdy inny, tyle że z dużo słabszą grafiką i bez głosu. A zmienienie wyglądu paru krzaczków i kamyczków, dodanie paru potworów dużo nie zmieni. Na koniec moim zdaniem doskonałe porównanie - Kiedyś tibia była najlepsza w swojej lidze, a teraz twórcom wydaje się, że przenieśli swoją grę do "ligi wyżej" tylko, że nie może się ona równać z konkurencją pod żadnym względem. Dlatego uważam, że lepszą opcją było zostanie w swojej lidze, a ludzie którzy cenili tibię za oryginalność napewno by przy niej zostali.
Bykunn jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-07-2008, 13:01   #25
Bakuo
Użytkownik Forum

Bakuo's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bykunn Pokaż post
Problem w tym, że należy iść w przód, a nie się cofać.
Bo nie wiem czy zauważyłeś co się teraz dzieje. Tibia zmienia się w kierunku WoW'a, Diablo i innych MMORPG, tyle że wszyscy, którzy kiedyś grali w tibię cenili ją za odmienność, innowacyjność, nie powielanie schematów. A teraz z tibii robią RPG'a jak każdy inny, tyle że z dużo słabszą grafiką i bez głosu. A zmienienie wyglądu paru krzaczków i kamyczków, dodanie paru potworów dużo nie zmieni. Na koniec moim zdaniem doskonałe porównanie - Kiedyś tibia była najlepsza w swojej lidze, a teraz twórcom wydaje się, że przenieśli swoją grę do "ligi wyżej" tylko, że nie może się ona równać z konkurencją pod żadnym względem. Dlatego uważam, że lepszą opcją było zostanie w swojej lidze, a ludzie którzy cenili tibię za oryginalność napewno by przy niej zostali.
W takim razie chciałbym wiedzieć co byś dodawał do nowych update'ów? Chyba nie grafiki poziomem dorównywujące tym sprzed kilku lat. Tibia dalej jest odmienna, wciąż mało jest gier 2D, które popularnością mogłyby jej dorównać.

Cytuj:
stary 05-07-2008, 13:16   #26
Bykunn
Użytkownik Forum

Bykunn's Avatar

Domyślny

Hmm nie jestem pewien co był dodał bo nigdy nie byłem w sytuacji programisty.
To co ja bym dodał pewnie podobało by się mi i ewentualnie jeszcze kilku osobom. Dodał bym trochę terenów, nowe servery, arene do walki PvP (coś do treningu), wiem że powiecie nagrał się na otsach i teraz tak pisze, ale to było dobre. Poza tym postarał bym się ustabilizować servery żeby było z nimi mniej problemów. Można by było częściej robić jakieś eventy/konkursy nie jakieś duże jak to miało miejsce na 10lecie, ale mniejsze jednodniowe/tygodniowe, które by trochę urozmaiciły grę. Może dałoby się jakoś usprawnić walkę PvP, ale napewno nie w sposób jaki zaprezentował Cipsoft. Nie wiem jaka jest Twoja oraz innych urzytkowników opinia (fajnie byłoby ją poznać), ale według mnie w tibii to co najbardziej cieszy to albo wspólne hunty albo walka PvP, a nie nabijanie lvl'u po 10h+ dziennie.
stary 05-07-2008, 13:23   #27
Ghard Lage
Guest

Domyślny

UP
Grafike bym zmienił i owszem, różdżki bym dał bo nie są zbyt silne, aimbota też bym mimo to zostawił, żeby wszystkim dać równe szanse. Ale! Nie dawał bym lighthacka (100 noobów mniej na każdym serwie), nie dawałbym tutoriala (300 noobów mniej na każdym serwie), nie zmieniałbym systemu płatności (zostawiłbym tylko to, że bez kolejki można kupować). A dałbym: klimatyczną muzę, obowiązkowy test z angielskiego przed założeniem konta w formie najpierw czytasz faq a potem odpowiadasz na pytania z faq. No to chyba wszystko
  Odpowiedz z Cytatem
stary 05-07-2008, 13:24   #28
Inix
Użytkownik Forum

Inix's Avatar

Data dołączenia: 29 06 2008
Lokacja: Gdynia

Stan: Niegrający
Gildia: Konvicted
Świat: Lucera
Poziom: 29
Poziom mag.: 31
Inix ma numer GG 9232686
Domyślny

Moje skromne zdanie:
7.1-7.4. A dlaczego pytacie?
Pamiętam jeszcze te czasy gdy w 15 osób biło się gs'a na blood herbie, jak miałeś 20lvl to all respect dla ciebie. To był klimat, a teraz? Hotkeye i jazda
stary 05-07-2008, 13:25   #29
Grue
Użytkownik Forum

Grue's Avatar

Data dołączenia: 16 06 2005
Lokacja: Poznań - Rataje

Grue ma numer GG 8009267
Domyślny

7.2 bodajze najlepsza byla. sorc z warhammerem powah i zero soulpojntow, br i pl noobstwa malutko, a 100lvl to wyczyn. Bylo minelo, tak jak Tibia...

@up
No tez pamietam gski na bloodzie :d I moj blok gsa, 19lvl palkiem xD Ehh... beczec sie chce od wspomnien xD!
<Take a look inside my head, do you see how I feel, 'cos I'm a freak dirty rocker with sex appeal, 'cos I will take your drugs, and I'll get you high, 'cos I'm a freak dirty rocker, and i'll make you fly>

-- Mitsubishi Eclipse Klub Polska --
www.eclipse.net.pl

Ostatnio edytowany przez Grue - 05-07-2008 o 13:26.
Grue jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-07-2008, 13:29   #30
Bakuo
Użytkownik Forum

Bakuo's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Hmm nie jestem pewien co był dodał bo nigdy nie byłem w sytuacji programisty.
To co ja bym dodał pewnie podobało by się mi i ewentualnie jeszcze kilku osobom. Dodał bym trochę terenów, nowe servery, arene do walki PvP (coś do treningu), wiem że powiecie nagrał się na otsach i teraz tak pisze, ale to było dobre. Poza tym postarał bym się ustabilizować servery żeby było z nimi mniej problemów. Można by było częściej robić jakieś eventy/konkursy nie jakieś duże jak to miało miejsce na 10lecie, ale mniejsze jednodniowe/tygodniowe, które by trochę urozmaiciły grę. Może dałoby się jakoś usprawnić walkę PvP, ale napewno nie w sposób jaki zaprezentował Cipsoft. Nie wiem jaka jest Twoja oraz innych urzytkowników opinia (fajnie byłoby ją poznać), ale według mnie w tibii to co najbardziej cieszy to albo wspólne hunty albo walka PvP, a nie nabijanie lvl'u po 10h+ dziennie.
Właśnie o to mi chodzi, wszyscy narzekają, że Cipsoft robi wszystko dla kasy itd. Tak na prawdę każdy z nas zrobiłby podobnie jak Ty. Oni mają naprawdę dobre pomysły i ciekawe wykonanie swoich projektów, lecz ludzie nie potrafią tego zrozumieć.

Cytuj:
stary 05-07-2008, 13:38   #31
Bykunn
Użytkownik Forum

Bykunn's Avatar

Domyślny

No właśnie dlatego napisałem to zdanie, bo wiem że ilu ludzi tyle gustów i dlatego jakoś bardzo Cipsoftu nie krytykuję. Zwyczajnie wybrali taką drogę rozwoju i się tego trzymają. Wyraziłem tylko moją opinię jak ja bym widział zmiany, ale widać jęsli twórcy obrali ten kierunek i się z niego nie wycofali musi to być opłacalne i się podobać (co z tego, że 12-14latkom głównie, ale sie podoba).

Test z angielskiego na tej zasadzie jaką przedstawiłeś to by było coś dobrego, ale wiadomo, że pewnie z miejsca można by było na allegro kupić odpowiedzi do testu za x złotych. Takie już życie, wszyscy lecą na zysk.
A i tak starsze wersje i gsy na blood herbie o których napisali panowie (panie?) wyżej, były moimi (i pewnie wielu) najlepszymi czasami w tibii.
Pozdrawiam wszystkich

Ostatnio edytowany przez Bykunn - 05-07-2008 o 13:40.
stary 05-07-2008, 13:53   #32
Koks_Antoni
Użytkownik Forum

Koks_Antoni's Avatar

Data dołączenia: 22 05 2008

Domyślny

Mi najbardziej by pasowało jakby było tyle noobów co w tibi 7.4 a mapa i grafika jak w 8.2 ;D
stary 05-07-2008, 15:16   #33
Gonzo
Dinozaur

Gonzo's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2003

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ghard Lage Pokaż post
Tibia to nie średniowiecze... Btw mnie też wkurza pływanie bo babki pływają topless a nic u nich nie widać... A co do tematu najabrdziej mi się podobała 8.0 i 8.1 w 7.6 strasznie udupili paladynów dla tego jej nie lubiłem. Z tych starych klientów najlepsza była 7.5 ale tam wszyscy mieli farmu uhmakerów i serwy były bardziej przeciążone niż są teraz. A najbardziej mnie zawiódł update 8.2 to ma być update? Ja bym to nazwał poatchem, który wychodzi wciągu roku.
7.5? Wtedy już soul'e były, nie grałeś, to się nie wypowiadaj.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez projekt89 Pokaż post
zgadzam się wpełni

Pamiętam na tibia.pl tematy typu.. PIERWSZY POLAK z 100 lvl..

np. takie http://forum.tibia.pl/showthread.php...ighlight=polak
Mmm, piękne czasy.
Gonzo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-07-2008, 16:02   #34
Baradax
Użytkownik Forum

Baradax's Avatar

Data dołączenia: 12 06 2005
Lokacja: Sztockholm

Baradax ma numer GG 10159461
Domyślny

Ja to juz nawet sie nie powinienem wypowiadac bo w Tibie przestalem grac chyba gdy byl Update 7.6. Wtedy gdy dodali aimbota, wandy, souly i te wszystkie shity. To byl dopiero klimat. Pamietam gdy ogladalem sobie pewnego dnia Eurowizje i w tym samym czasie stalem przed DP w Darashii i robilem SD, ah to byly czasy... Wtedy BP z SD chodzil po 3 k na Novie, Vampire Shield po 20. Nie byly zadnych ''bajerow'' jak uzywanie broni od tego i tego levela (nie wiem jak dokladnie jest z tym teraz, bo juz nie gram od dluzszego czasu).

Nie bylo 600000 roznych broni jakis zywiolow tylko zwykle miecze. Byl jeden rodzaj Speara, Bolta i Arrowa i X-bowa a nie tak jak teraz. Mysle ze jesli bym znowu zaczal grac w Tibie to by mi baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ardzo duzo czasu zajelo zorientowac sie we wszystkim. Nowe czary, zbroje, opcje etc...
To sie zaczyna robic jak WOW ktorego nie trawie po prostu...

Pozdro,
Baradax
Baradax jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-07-2008, 20:54   #35
projekt89
Użytkownik Forum

projekt89's Avatar

Data dołączenia: 16 06 2008
Lokacja: Szczecin

Imię: Spethr
Świat: Askara
Domyślny

Pozatym.. teraz ze skillami 60/60 moge spokojnie isc na cyclo.. i miec na + jeszcze.. ( knightem ) a kiedys? ... zapomnij 75/75 skille.. i czasami waste bylo.. TIBIA jest za LATWA teraz.. poprostu

Co wcale nie sprzyja klimatowi, kiedys byl wiekszy szacunek do high lvl..
projekt89 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-07-2008, 21:08   #36
Lechista
Użytkownik Forum

Lechista's Avatar

Data dołączenia: 11 11 2007
Lokacja: Gdańsk

Poziom: Wi
Skille: Ndsurfi
Poziom mag.: ng
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Inix Pokaż post
Moje skromne zdanie:
Pamiętam jeszcze te czasy gdy w 15 osób biło się gs'a na blood herbie, jak miałeś 20lvl to all respect dla ciebie. To był klimat, a teraz? Hotkeye i jazda
albo narzucales pelno smieci na ropa i trap ehh... to były czasy xD Pamietam jak z kumplami(dziesięc 20 lvl'ów + pare archerów stawaliśmy w tej dziurze na ghost land, narzucalismy pelno smieci na wyjscie i czekalismy az ktos wpadnie 5 sek i ded ;
Nie młgoem urzyiweć, że mgoę zumierzoć to co wśłaine cztyam. Foennmnelaa moc lgudzikeo ułmsyu! Włudeg bdaań ppodzrzeynorwach na Usrniweciytee Cmabrigde, nie ma zinnaczea w jekaij keolśjcnoi lteriy unomcziesze są w swiłoe, jyeinde iottnse jset, aby piszwera i onisatta lteria błyy na wyśłaiwcm miscjeu. Rtszea mżoe być caicikłowie pnarzeszmiea, a i tak jset się w sintae pyrzatczeć tsket bez pmelrobu.

Korzystaj z opcji Szukaj!!!
Wkurzyłem cię, a może mnie kochasz? ?Jeśli tak to wstaw mi notkę xD
Lechista jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-07-2008, 23:26   #37
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo

Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
Piotrek Marycha ma numer GG 7952466
Domyślny

Cytuj:
Co do pierwszego zdania mogę się zgodzić, chociaż też wcale nie do końca. Skille od zawsze były ważne, a kiedyś znaczyły dużo, jak lvl nie miał znaczenia przy obrażeniach, a i hp miało się niewiele (mało h-lvli)
no wlasnie LVL mial znaczenie, a 5 skili +/- nie robilo az takiej roznicy, ofc nie mowie zeby totalnie polozyć skile
Cytuj:
Co do drugiej wypowiedzi to już zupełnie nie wiem o co Ci chodzi.. Sprecyzuj trochę to postaram się odpowiedzieć na "zarzut".
chodzi o to że piszesz o jakiejś utopii, tibia nigdy nie była bez noobow, taak jak teraz byli pkerzy, tak samo byli zlodzieje, do tego jeszcze lurerzy

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bakuo Pokaż post
W takim razie chciałbym wiedzieć co byś dodawał do nowych update'ów? Chyba nie grafiki poziomem dorównywujące tym sprzed kilku lat. Tibia dalej jest odmienna, wciąż mało jest gier 2D, które popularnością mogłyby jej dorównać.
imho: lekko poprawic sorca w 7.5 (jakies slabiutkie wandy?) a do tego mase rzeczy ktora teraz jest, przeciez nawet nowe zywioly i czary moznaby wprowadzic do 7.5, nie zaklociloby to balansacji
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Inix Pokaż post
Moje skromne zdanie:
Klimat? po prostu byles poczatkujacy i poznawales gre, lales na lvl jak kazdy newb(newb, nie NOOB >.<) i bylo ci z tym dobrze...
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Koks_Antoni Pokaż post
Mi najbardziej by pasowało jakby było tyle noobów co w tibi 7.4 a mapa i grafika jak w 8.2 ;D
wiecej gracz= wiecej noobow, az takie skomplikowane to nie jest

@bykunn: racja, mysle ze kolo tibii 7.6 cipsoft postanowił bardziej skomplikować gre, i chociaż kiedys bylem tego zwolennikiem, to nie podoba mi to co sie teraz dzieje

@2down: dla mnie zlodzieje i lurerzy sa jednym poziomie... a co do pk - nie mam nic przeciwko

Ostatnio edytowany przez Piotrek Marycha - 07-07-2008 o 12:18.
Piotrek Marycha jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-07-2008, 23:36   #38
Koszyk
Moderator

Koszyk's Avatar

Data dołączenia: 10 05 2005
Lokacja: Szczecin

Domyślny

_/ 7.3

btw. silnik z 7.3 oraz grafika + mapa z 8.2 dosyć ciekawe połączenie...
stary 07-07-2008, 11:11   #39
Bykunn
Użytkownik Forum

Bykunn's Avatar

Domyślny

@Piotrk Marycha
Ale chodzi o to, że złodziei było jak na lekarstwo, a lurerzy i pekerzy - co w nich złego. Sam byłem i lurerem i pekerem i właśnie z tego czerpałem chyba największą przyjemność z gry. Powiesz pewnie, że jakbym padał od zlurowanych gsów, dl'i itp to by mi już tak do śmiechu nie było. Ale to wcale nie było by prawdą bo nie raz, nie dwa padałem od zlurowanych potworów i nie miałem tego lurerom za złe. Zawsze była ta adrenalina bo musiałeś wybrać czy biec z venore do ab normalnie przez dwarven bridge czy przez amazon camp, kanion i mostek trolli. Na jednej drodze prawie zawsze były gs'y, dl'e, a na drugiej drag z kanionu (kiedyś drag to nie było to samo co dziś, 30-35lvl mógł mieć problemu jeśli była to jego pierwsza postać i był newbie). Tego mi chyba najbardziej brakuje, tej adrenalinki. 2-3 gsy to już był problem dla nawet dobrych knightów bo trzeba się było NORMALNIE uhać. A teraz 150-200 ek wbiega sobie między 3-5 gsów, 2-3 demki, pije sobie kawe i naciska hotkey. Niestety taka prawda.

No, a mój pierwszy post nie mówił o utopi bo tibia nigdy nie była bezbłedna (nie ma rzeczy idealnych), tyle że miała dużo mniej błędów (w moim mniemaniu) niż teraz.
/Bykunn
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania