Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 16-07-2008, 23:58   #41
666Madafaka666
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Granteon Pokaż post
@UP

Auta na wodę, a nie na wodór...
Z czego jest woda?

@up
Moher Komanda RoX, odpierdol się od nich.
  Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 17-07-2008, 00:19   #42
Shanhaevel
Użytkownik Forum

Shanhaevel's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las

Shanhaevel ma numer GG dam na pw.
Domyślny

Cytuj:
@up
Nietylko....UV to promienie słoneczne , które powodują topnięcia i pożary....jak nie wieżysz to wystaw kawał lodu na pełne słońce.....prosty eksperyment

UV ogrzewa na maksa wszystko co napotka na swojej drodze
Co ty pieprzysz? Ciepło jest przenoszone przez podczerwień, czyli przez dokładne przeciwieństwo ultrafioletu. Jeśli nie wiesz, to nie mów.

Cytuj:
jak nie wieżysz to wystaw kawał lodu na pełne słońce.....prosty eksperyment
pwnt

Cytuj:
Z czego jest woda?
Woda to ZWIĄZANY wodór, a to ogromna różnica. Anyway, najpierw spróbuj spalić litr wody, a następnie litr wodoru i opisz wrażenia. O ile przeżyjesz.

Ostatnio edytowany przez Shanhaevel - 17-07-2008 o 00:22.
Shanhaevel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-07-2008, 09:38   #43
Granteon
Użytkownik Forum

Granteon's Avatar

Data dołączenia: 25 07 2005

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Studenci Uniwersytetu Zielonogórskiego skonstruowali superoszczędne auto napędzane energią słoneczną.

Projekt wydawał się być szalony, ale jak mówią pracownicy uczelni, właśnie takie pomysły dr. Benyska najbardziej mobilizują do działania. Studenci bez wahania zaangażowali się w projekt ekoauta. Jedyny problem stanowiły pieniądze, i to niemałe, bo potrzebowali 45 tys. zł. Na szczęście szybko znaleźli się sponsorzy (Centrum Ekoenergii, Elektrociepłownia Zielona Góra, UESA Polska, hurtownia elektryczna Half-elektro). Teraz wystarczyło tylko kupić samochód i wziąć się do roboty. Kupili 17-letniego volkswagena. Ustalili, że przy projekcie będą pracować we wtorki, ale w rzeczywistości każdą wolną chwilę między zajęciami spędzali w warsztacie lub laboratorium. Każdy był odpowiedzialny za coś innego. Kiedy podczas próbnej jazdy przepalił się przewód elektryczny, pojawiły się pierwsze wątpliwości, a gdy spalili silnik, byli bliscy rezygnacji. Nie poddali się jednak, wprowadzili kilka poprawek i pracowali dalej. Stworzyli ekologiczne auto przyszłości, którego jeszcze w Polsce nie było. Pojazd prawie całkowicie napędzany energią słoneczną i w pełni przystosowany do miejskiego ruchu. Potrzebuje co prawda doładowania z gniazdka elektrycznego, ale jak zapewniają konstruktorzy, koszt jest niewspółmierny do zysków. Obliczyli, że przy doładowywaniu zużywają prądu za 3 zł, ale za to przejeżdżają 100 km. Można więc powiedzieć, że auto jeździ za darmo. Maksymalnie osiąga 85 km na godz., a ze średnią prędkością 50 km na godz. bez doładowywania przejedzie nawet 170 km.

Wczoraj pierwszy raz zaprezentowali gotowy wynalazek. Zachwytowi i gratulacjom na pokazie nie było końca, każdy chciałby mieć taki pojazd w swoim garażu. Konstruktorzy chcą go teraz zarejestrować i jeździć nim po Zielonej Górze. I tu zaczynają się schody. Jak się okazuje, może to być trudniejsze niż samo skonstruowanie pojazdu. Samochód nie ma silnika spalinowego ani układu paliwowego, do tego jest napędzany w sposób dotąd niespotykany, a co za tym idzie nieznany. Jak więc go zarejestrować?
Musicie przyznać, że niezły projekt. Znając dzisiejszą technolgie, po kilku latach takie samochody miały by już większe osiągi. Nic tylko wprowadzić w masową produkcje, ale wiadomo, pieniądze za paliwa są ważniejsze, więc masowa produkcja jest niemożliwa...

Co do samochodów na prąd to słyszałem kiedyś, że pewien siedemnastolatek zamuje się przerabianiem samochodów na silniki elektryczne. Tu jest nawet jego blog - http://greenflightev.blogspot.com/

Ostatnio edytowany przez Granteon - 17-07-2008 o 09:52.
Granteon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-07-2008, 10:36   #44
Voon
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 07 2006

Voon ma numer GG 1528304
Domyślny

Cytuj:
Musicie przyznać, że niezły projekt. Znając dzisiejszą technolgie, po kilku latach takie samochody miały by już większe osiągi. Nic tylko wprowadzić w masową produkcje, ale wiadomo, pieniądze za paliwa są ważniejsze, więc masowa produkcja jest niemożliwa...
Projekty niezły, zapewne wykupi go duży koncern paliwowy i... wrzuci go do szuflady. Zbyt duże zyski czerpią z wydobycia i dystrybucji paliwa na świecie żeby sami sobie kopali pod soba dołek. Tak samo było ze zderzakiem który odbierał większość siły przy wypadku i w większośći niszczył się tylko on. Projekt był, był nawet w wiadomościach i nagle zniknął. No to teraz zagadka komu auta sprawne po wypadkach nie szły by na ręke.
Voon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-07-2008, 11:06   #45
Granteon
Użytkownik Forum

Granteon's Avatar

Domyślny

Albo podpiszą kontrakt z jakimś znanym producentem aut Nie da sie ukryć, że byłby to dobry interes, szczególnie dlatego, że benzyna jest coraz droższa, a to auto było by ekonomiczne.

Notka!

Ostatnio edytowany przez Granteon - 17-07-2008 o 11:11.
stary 17-07-2008, 14:00   #46
rajaput
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez rafv Pokaż post
Cytuj:
Jak wiadomo globalne ocieplenie jest spowodowane "nadmiernym" efektem cieplarnianym.
I juz na poczatku posta chrzanisz, to jedno i to samo. Nawet nie chce mi sie czytac takich ignorantow.
To ty chrzanisz. Prosze, to jest globalne ocieplenie, a to jest efekt cieplarniany.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 17-07-2008, 14:20   #47
rafv
Użytkownik Forum

rafv's Avatar

Data dołączenia: 16 11 2006

rafv ma numer GG 1975719
Domyślny

@raja~

Trzeba jeszcze umiec czytac ze zrozumieniem. Na Ziemi oba te terminy odnosza sie do tego samego.

Ostatnio edytowany przez rafv - 17-07-2008 o 14:21.
rafv jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-07-2008, 20:12   #48
Pokromca_dragonuw
Użytkownik forum

Data dołączenia: 07 07 2008

Domyślny

Może trochę odbiegnę od tematu ale popatrzcie jak nasz rząd narzeka że szejkowie podnoszą ceny ropy, a tak naprawdę to kilka groszy podnieśli, a reszta to nasze podatki - tak samo jest z gazem z Rosji, narzekają, że drogo tylko, że Rosja nam za grosze sprzedaje, a my płacimy najwięcej za dane przesyłowe, abonamenty, utrzymanie rurociągów, akcyzy itp...

Jeśli stoimy tak z benzyną to nie cieszcie się, gaz lpg, a dokładniej akcyza już idzie jakieś 60% w górę, jeśliby powstały w Polsce na większą skalę samochody na energię elektryczną to NAPEWNO urzędasy wymyśliłyby jakieś dodatkowe opłaty i płacilibyśmy pewnie tyle co za benzynę

Czemu ten kraj jest taki pokręcony... Oprócz Danii mamy największe podatki, a nawet nie mamy porządnych dróg...

Ostatnio edytowany przez Pokromca_dragonuw - 17-07-2008 o 20:14.
Pokromca_dragonuw jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-07-2008, 21:24   #49
Shanhaevel
Użytkownik Forum

Shanhaevel's Avatar

Domyślny

Bo większość zapieprzają osoby trzecie, taki to fajny socjalistyczny system. : )
stary 18-07-2008, 03:14   #50
Jakotsu
Użytkownik Forum

Jakotsu's Avatar

Data dołączenia: 19 12 2007
Lokacja: Sz-n

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elite Knight
Skille: 100/91
Jakotsu ma numer GG 7654753
Domyślny

moze ktos juz to napisal, nie chce mi sie przegladac postow kretynow nie majacych pojecia o niczym (w wiekszosci, ci madrzejsi - nie bierzcie tego do siebie) pytam sie - who cares? co za roznica - ziemia przezyla juz setki takich katastrof, jebie mnie to - ja pozyje w spokoju, co bedize pozniej na prawde mnie nie obchodzi

edyt:
aha, zanim ktos zacznie sie rzucac, ze powinienem sie martwic bo moje dzieci/wnukowie/whatevah beda zyc po mnie - nie, nie beda zyc ;- )
a takze, jesli ktos sadzi, ze nie mam argumentow - przemysl to jeszcze raz
P.S 2, jesli chcesz cos napisac - przytocz argument, ktory, przynajmniej w teorii, ma mnie przekonac

pzdero

Ostatnio edytowany przez Jakotsu - 18-07-2008 o 03:25.
Jakotsu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2008, 08:49   #51
Granteon
Użytkownik Forum

Granteon's Avatar

Domyślny

@UP

Zobaczymy co powiesz jak taka katastrofa dotknie Ciebie, akurat jest to bardzo mozliwe.

Notka!
stary 18-07-2008, 16:06   #52
Jakotsu
Użytkownik Forum

Jakotsu's Avatar

Data dołączenia: 19 12 2007
Lokacja: Sz-n

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elite Knight
Skille: 100/91
Jakotsu ma numer GG 7654753
Domyślny

Cytuj:
@UP

Zobaczymy co powiesz jak taka katastrofa dotknie Ciebie, akurat jest to bardzo mozliwe.
jakis dowod? argument? cokolwiek? ah, zapomnialbym - zieloni fanatycy mnie nie przekonuja
20:39 Timi Maxima [194]: sam zobaczysz , jakie ja mam zaufanie i kto tobie a kto mi uwiezy wy i za to mnie ludzie cenia
20:41 Timi Maxima [194]: a ty nie do konca, w tej grze, takich jak ja to baaaaardzo malo, dlatego jestem cenny
20:41 Timi Maxima [194]: jak sie troche znasz na ekonomi to wiesz , ze czym czegos mniej tym drozsze
Cytuj:
17:33 Vijeg [142]: bo jestes gupi
17:33 Lorgin [168]: sad but true
Jakotsu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-07-2008, 16:07   #53
Shanhaevel
Użytkownik Forum

Shanhaevel's Avatar

Domyślny

http://www.joemonster.org/filmy/1001...lne-ocieplenie

Mnie przekonał.
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania