|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 06 2008
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Servaler
Profesja: Knight
Świat: Harmonia
|
![]() A więc, wróciłem z wakacji i zalogowałem się na Tibie. Po siedmiu godzinach grania nagle komputer się zawiesza, patrze na procesor - gorący, zasilacz - to samo. Wyłączyłem komputer i nie grałem do następnego dnia. W następnym dniu (czyli dzisiaj) odpiąłem obudowę i zaczynam grać i po 30 minutach grania procesor nagle zaczyna wyć i cały komputer się zawiesza tak jak wczoraj, czyli nawet nie mogę ruszyć myszką. Wcześniej nie grałem siedmiu godzin, tylko góra pięć i nic się nie działo, a raz zagrałem siedem godzin i komp się zawiesił. Wiem rozumiem przegrzał się, bo wczoraj grałem... długo, ale czemu zawiesił mi się dzisiaj po 30 minutach grania i to w dodatku procesor chodził przez cały czas cicho, a nagle komp się zawiesił i procesor chodzi jak szalony. Proszę pomóżcie nie wiem co jest grane..
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Zbanowany
Data dołączenia: 25 01 2006
Lokacja: Żory
Imię: Andrealfus
Profesja: Elite Knight
Świat: Trimera
Poziom: 106
Skille: 87/84
Poziom mag.: 7
![]() |
![]() a przy innych grach tez ci sie zawiesza?
@edit @down format c:, innego rozwiazania nie znam Ostatnio edytowany przez Andrealfus - 24-07-2008 o 12:04. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
|
![]() Nie, tylko przy tibii
@up to samo dzialo mi się... ja wiem 5 miesięcy temu - zrobiłem defragmentacje dwóch dysków i był spokój do teraz, co o tym sądzisz ?? Ostatnio edytowany przez Borsuchik - 24-07-2008 o 12:06. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 24 01 2007
Lokacja: bdg
Imię: Meox
Profesja: Sorcerer
Świat: Iridia
Poziom: 18?
|
![]() @Andrealfus
co ma format do przegrzewania się kompa? @topic jeśli sądzisz, że to może byc wina wys. temp. ściągnij program Everest (komputer->czujnik) i podaj temp. procka lub zobacz w biosie po 30 minutach grania Ostatnio edytowany przez Crysek - 24-07-2008 o 12:15. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 07 2007
Lokacja: Leszno
Stan: Na Emeryturze
![]() |
![]() No to może byś chociaż powiedział jaki masz komp, parametry, jak stary, coś więcej? U mnie komp może chodzić całą dobe na max. obrotach i jest ledwo ciepły, a mam starego IBM'a
![]() @DOWN: Sprawdzałeś czy chodzą wentylatory? Ostatnio edytowany przez Gravler - 24-07-2008 o 12:22. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zbanowany
![]() |
![]() Cytuj:
i tylko przy tibi by się przegrzewał ? myśl.... jeśli mówi ze przy innych grach nic się nie dzieje a tylko przy tibi ma nagły zwis i dziwna prace podzespołów @autor hm a moze poprostu masz tak zasmiecone dyski i drzewko procesow ze komputer juz nie moze? Ostatnio edytowany przez Andrealfus - 24-07-2008 o 12:34. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 07 01 2007
Lokacja: u ciebie
Stan: Zbanowany
|
![]() Tak samo mialem na starym kompie temperaturka za wysoka ale nic nie pomagalo nawet w serwisie a ze bylo po gwarancji i tak mialem sobie nowego kompa kupic
Najprawdopodobniej cos spaliles
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zbanowany
![]() |
![]() ze tak jeszcze zapytam , z jakiej firmy masz ten procesor? bo starsze AMD maja zapędy do takich wyskoków
Ostatnio edytowany przez Andrealfus - 24-07-2008 o 12:42. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Użytkownik Forum
|
![]() Temperatura procesora gdy gram w tibie to ok. 62 stopnie (dla porównania teraz, gdy piszę ten post jest 52 stopnie i procek chodzi cichutko). Liczba procesów w komputerze to 45. Gdy wczoraj komputer się zawiesił procesor chodził o wiele głośniej niż dzisiaj jak grałem i temperatura była napewno wyższa, a dzisiaj była taka jak teraz czyli mniej więcej 62 stopnie może więcej, ale komputer zawiesił się ponownie, nie wiem od czego to zależy.
@up procesor z firmy AMD Athlon Ostatnio edytowany przez Borsuchik - 24-07-2008 o 12:51. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zbanowany
![]() |
![]() amd - i wszystko jasne
nie darze sympati tych modeli. @topic dosc dziwny przypadek ;/ poszukam w necie moze cos znajde |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 24 01 2007
Lokacja: bdg
Imię: Meox
Profesja: Sorcerer
Świat: Iridia
Poziom: 18?
|
![]() @Andrealfus
No właśnie myślę, kieruje się doświadczeniem. Dla twojej informacji Tibia doprowadza podzespoły kompa do wyższej temp. niż inne "średnie gry" (sic!). Kiedy spalił mi się wentylator od grafiki, podczas pracy w systemie karta miała 80 stopni, w czasie gry w tibie temp. podnosiła się do 120, a podczas gry w diablo 2 do 90 stopni. Nawet teraz po zamontowaniu nowego chłodzenia zauważyłem, że Tibia bardziej przegrzewa podzespoły niż inne średnie gry. Wracając do problemu, mój procek ma temp. średnio 36 stopni, chociaż twoja temp. raczej nie jest problemem, sprawdzałeś temp. grafiki? Taka zacinka obrazu to częsty objaw przegrzewania się karty. Jakby co tak może być, ale wcale nie musi. @down Jak nie ma w evereście to w ATI Catalyst (?), ciekawe czy masz w ogóle czujnik temp. karty graf. xD Ostatnio edytowany przez Crysek - 24-07-2008 o 13:05. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zbanowany
Data dołączenia: 03 02 2008
Lokacja: Grudziądz
Imię: Elom tika
Gildia: Dzieckoapdejtu
Świat: Aurejjja
Poziom: 123
Skille: 86/79
Poziom mag.: 8
|
![]() Omfg.. ludzie czego wy nie powymyślacie..
Oddaj komputer do czyszczenia... Albo, sam go wyczysć. Ale odkurzacz jest troche za słaby.. np kup sprężone powietrze i będzie gites |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Manga & Anime
Data dołączenia: 25 01 2005
![]() |
![]() Po jaki gnoj piepszycie glupoty nie majac pojecia , spamojac tylko z Andrealfusem na czele.
A co do tematu to masz do sprawdzenie 3 pod zespoly : ram , pl glowna oraz kart graf , na 99% jedna z tych czesci poszla
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
|
![]() Najlepsze jest to, że tak mi się działo jak już wspomniałem pięć miesięcy temu. Wtedy zdefragmentowałem dysk, poczyściłem CCleanerem i było dobrze do teraz.
ps. pare dni temu wymieniałem zasilacz, moze to miec jakis zwiazek z tym ? @up jak może być spieprzona jenda z częsci skoro inne gry chodza dobrze ? Ostatnio edytowany przez Borsuchik - 24-07-2008 o 19:02. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 09 07 2008
|
![]() Tak napewno padła mu płyta główna i dalej pisze posty. "Spamójac" "piepszycie" ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 04 2008
Profesja: Druid
Świat: Guardia
Poziom: 11x
Poziom mag.: 6x
![]() |
![]() Jeśli temperatura procesora dojdzie do 70 to sie zawiesza.Sprawdź czy masz dobre chłodzenie(np:ściągnij jakieś czujniki temperatury i do obrotów wentylatora).Jeśli jest sporo(1800-...)to jest dobre,ale jak są duże i Ci sie grzeje to kup jeszcze wentyaltor i gdzieś blisko prc.go zamątuj.Jak nie(...-1800)to kup lepszy went.
Jak ktoś wyżej napisał Tibia jest "wymagająca".Jeśli nie masz dobrego chłodzenia to wszystko sie grzeje,bo nie wyrabia. Mam nadzieję,że to pomogło ![]() edit:Być może płyta główna jest pośrednio winna.CPU jest podłączony do północnego mostka pg.Kiedy pracuje pobiera więcej prądu przez co sie nagrzewa(mostek i proc.).Jeśli zabardzo sie nagrzeje to ta temp."przechodzi" na proc.Po graniu czy tam czymś sprawdź tmp. tego mostka(można w BIOSie zobaczyć).Jeśli jest za duża to może to to,jeśli nie to to wyżej jeśli nie te 2 to nie wiem;p. Ostatnio edytowany przez Thunus - 24-07-2008 o 22:57. |
![]() |
![]() |