Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Updates

Notki

Updates Forum zawiera wszelkie informacje o najnowszym update oraz pod fora z informacjami o byłych update.

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 26-07-2008, 13:37   #1
Eklezjastyk
Użytkownik Forum

Eklezjastyk's Avatar

Data dołączenia: 22 02 2008

Stan: Aktywny Gracz
Domyślny Systemy Leczenia - System Expienia Pal & Knight

Witam wszystkich serdecznie+)

Chciałem dziś poruszyć kwestię narzekania wielu osób co do 'nowego' systemu leczenia postaci, szczególnie rycerza i paladyna, podpierając argumentami łatwiejszego, systemu expienia=)

Na początek, poruszę kwestię knighta, na którego narzeka 90% osób grających tą właśnie profesją...

Czy 2 lata temu, gdy Uh'y leczyły za całe HP, 200 knight - takowych było mało! lepiej się grało rycerzem? Spójrzcie na to z innej perspektywy,może i dłużej trzymaliście się w trapach, na wojnach, ale czy mieliście hity zbliżające się do - 550!? Czy czasem nie expiliście Cyclopolis, zadając średnie hity 100 przy 120 lvlu? Czy dragony nie były 'tym czymś' czym mogliście się szczycić expiąc właśnie tam? 3 respy Dragon Lordów na Venore, w Thais, na Ankrahmun,Fibula? Wtedy nie było POI DL's, masowych respów Frost na okolnir, expiło się trudno i mozolnie, nic nie mówiąc o zarabianu, co było możliwe na minoskach...? To dlaczego narzekacie, Cipsoft musiał zrobić Potiony dla zbalansowania profesji, health potion, strong potion,great,ultimate... Może i brakuje potiona od 150, 200 lvla, ale i tak jest łatwiej, szczególnie dla niedoświadczonych graczy!

Co do kwesti paladyna, który został wg mnie najlepiej ulepszony, znów te narzekanie, na te leczenie exura san która daje 3/4 HP, Cipsoft dodał wam Spirit Potiony, nadal narzekanie! Cofnijcie się 2 lata w tył, cóż, 90 distance, łamiące się speary, trudnośc w skilowaniu, hity na 120 lvlu i 90 distance z ZWYKŁEJ KUSZY I ZWYKŁYCH BOLT! których nikt już nie pamięta, nic innego wtedy z amunicji do expienia nie było, za średnią ilość hp 100-120? Bez tarczy? Czyż 150 paladyn expiący na Fibula dragons & Dl's nie był 'tym czymś"
Royal Speary, Enchanted, niedojże że lepsze od zwykłych bolts, to jeszcze można nosić tarczę! Power Bolty za 12k / bp jeżeli dobrze pamiętam w tej chwili, royal speary po 15 gp! jeden, assassin stary przy których 130 paladyn robi 200k/h na Frostach, kiedyś tyle było można? 60k/h było wyczynem! + zarabianie, wbijanie na royal spearach 500k expa dziennie na bonebeastach z zyskiem... Dodane peło respów... Pomyślcie choć chwilke!

Dodane soft boots dla wszystkich profesji, co bardzo zmniejsza koszty leczenia...

Dodane nowe bronie, nowe tereny!

Więc przestańcie narzekać, i pomyślcie co było kiedyś=)

~

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 26-07-2008, 13:51   #2
--Cienius--
Użytkownik Forum

--Cienius--'s Avatar

Data dołączenia: 07 01 2007
Lokacja: u ciebie

Stan: Zbanowany
Profesja: Elite Knight
Domyślny

Stary system pvp bez hotkeyow itp mial wlasnie to "cos" co zabral nam cipsoft
wszystko kupilem co trzeba cały komplet parcela napisałem na góże nick a na dole miasto wlozylem kase i zucilem parcel do skrzynki niestety parrcel leżał
na skrzynce i szybko koles mi zakosil niewiem oco chodzi ale naprawcie mi to blagam 10cc to niejest malo (a tamten koleś mi nieodda wienc jestem tak wkużony że zaraz wyżuce komp przez okno
Co ta tibia robi z dziecmi...
--Cienius-- jest offline  
stary 26-07-2008, 14:11   #3
Premiann
Guest

Domyślny

ciekaw jaki knight walnie 550?

stary 26-07-2008, 14:14   #4
Kojotes
Rangers lead the way

Kojotes's Avatar

Data dołączenia: 25 02 2005

Profesja: Royal Paladin
Gildia: Brigade
Świat: Astera
Poziom: 140
Skille: 99/73
Poziom mag.: 23
Domyślny

Nie wszystkie zmiany są złe, ludzie często nie lubią nowych rozwiązań, bo.... są nowe.

Spójrzcie na ten ss, data utworzenia: 24 marzec 2007:

Swojego czasu testowałem kuszę i arbalesta (jedyne bronie dla hlev palka wtedy) na różnych potworach, 300 boltów na każdym, badając średnie hity, max dmg itp.
Kiedyś sie palkiem kupowało bolty i jechało... cała filozofia. Na takich behe średnia dmg 54 a arbalesta... max hit 147...prawie 80 boltów żeby ubić jednego... dzisiaj to budzi smiech, ale półtora roku temu taka była rzeczywistość... I nie było takiego płaczu jak teraz jest po każdym update... Na innych, 'słabszych' mobach wcale lepiej testy nie poszły, giant spider= średnia dmg z arbalesta 61.

Co na to pokolenie paladynów 8.0?

Ta gra jest teraz tak łatwa.. I po prostu nie ma na co narzekać, chyba tylko można wspominać złote czasy 7.4, gdzie jeszcze skill się choć troche liczył.
Kojotes jest offline  
stary 26-07-2008, 15:12   #5
Eklezjastyk
Użytkownik Forum

Eklezjastyk's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Premiann Pokaż post
Przykładowo, 243 Ek, 98 club, 541 w Sea Serpenta+) z nowego cluba z Inquisitiona

144 Ek, 94 sword, Emerald Sword, 424 w Hydre
stary 26-07-2008, 16:04   #6
Picinhoxs
Zbanowany

Data dołączenia: 30 07 2007
Lokacja: Chełm

Imię: Remo clai
Gildia: Czysta
Świat: Danubia
Poziom: xxx
Skille: xXXx
Poziom mag.: 20
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Premiann Pokaż post
146 Ek Sca , Skille 97/93 + axe ring hit w Warlocka 487 :x
Picinhoxs jest offline  
stary 26-07-2008, 16:14   #7
Premiann
Guest

Domyślny

ale jak rzadko walnie tyle, a ile razy spudłuje za tym czasem? Palek po tyle bije jak ma skile po 85, a na dodatek dystans szybciej leci niż np knightowi axe. Ogólnie paladyn najmocniejsza profesja do zarabiania kasy i expienia!

stary 26-07-2008, 17:41   #8
..::QRAS::..
Manga & Anime

..::QRAS::..'s Avatar

Data dołączenia: 25 01 2005

..::QRAS::.. ma numer GG 638092
Domyślny

dla mnie 2 rzeczy troche psuja caly efekt :
1. nie powinno byc ass starsow (zbyt tanie i zbyt mocne)
2. oraz poty dla najta (zeby to naprawic powinien byc 1 jeden rodzaj dodany ktory dawal by moze po 1000~ i by starczylo)

takie moje odczucia , a co do sorca i druta to drutowi dal bym wieksza ilosc summonowania mobow

" Choc droga jest bez konca , pozornie bez znaczenia , mniemam ze mam powody by drogi swej nie zmieniac... "

..::QRAS::.. jest offline  
stary 26-07-2008, 19:33   #9
neopostman
Użytkownik Forum

neopostman's Avatar

Data dołączenia: 24 09 2005
Lokacja: Łowicz.
Wpisy bloga: 6

Świat: Nova
Poziom: 114
Skille: 101/84
Poziom mag.: 24
Wyślij wiadomość przez ICQ do neopostman neopostman ma numer GG trzeba sobie zasłuży Adres Jabbera do neopostman Send a message via Skype™ to neopostman
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Eklezjastyk Pokaż post
Przykładowo, 243 Ek, 98 club, 541 w Sea Serpenta+) z nowego cluba z Inquisitiona

144 Ek, 94 sword, Emerald Sword, 424 w Hydre
243 RP- 712 z ass staru w hydre
243 ms/ed- 1000 z ue.

Więcej pytań ? Knight został zniszczony w przeszłości był mocny ale teraz spadł na totalne dno. Gram każdymi profesjami, każdą z nich mam 100+ poziom więc wiem. Nie ma sensu dyskutować o rzeczach oczywistych. Knight ma wszędzie waste (nie pominając piratów (tak tak) na moim poziomie ._.). RP w tym samym czasie zarabia na demonach miejąc 150 k expa/h

Ostatnio edytowany przez neopostman - 26-07-2008 o 19:36.
neopostman jest offline  
stary 26-07-2008, 19:56   #10
Eklezjastyk
Użytkownik Forum

Eklezjastyk's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez neopostman Pokaż post
243 RP- 712 z ass staru w hydre
243 ms/ed- 1000 z ue.

Więcej pytań ? Knight został zniszczony w przeszłości był mocny ale teraz spadł na totalne dno. Gram każdymi profesjami, każdą z nich mam 100+ poziom więc wiem. Nie ma sensu dyskutować o rzeczach oczywistych. Knight ma wszędzie waste (nie pominając piratów (tak tak) na moim poziomie ._.). RP w tym samym czasie zarabia na demonach miejąc 150 k expa/h
Rycerz to rycerz, od 170+ zazwyczaj wasta na Frost nie Masz expiąc 3h, na drag profit, a, i ja podałem że rycerz został ulepszony przez te 2 lata również, ale nadał jest najgorszy, co jest prawdą... przy okazji, ustawiasz rycerza na np. -> BlackD na lizardach, i masz zarobione na czysto! 500k w tydzień grając na NON PVP przy 40k/h, za co możesz expić, ręcznie również możesz tak, ale to trzeba być mocnym nie powiem...

Pozdrawiam,
Biały
stary 26-07-2008, 20:19   #11
Andrealfus
Zbanowany

Andrealfus's Avatar

Data dołączenia: 25 01 2006
Lokacja: Żory

Imię: Andrealfus
Świat: Trimera
Poziom: 106
Skille: 87/84
Poziom mag.: 7
Andrealfus ma numer GG 8673236
Domyślny

kina nie jest zły ale tak jak kolega wyzej, poty ! ranyyy ja obecnie moge uzywać GHP , nie biore zbytnio udzialu w wojnach wiec na monstery zazwyczaj mi starczalo leczenie 500-600. Ostatnio po zakonczonej wojnie gdy zwycieska gildia wybijała walczących zostałem wzięty za jednego z nich, automatycznie podjolem proby ucieczki, 5 osob we mnie strzelało (sd, bolty + jakies 2 knighty ok 200lvl probowaly mnie strapowac) (wszystkie atakujace mnie postacie mialy 90-250lvl). W sec hp spadlo do red, uzylem 1 pota, yellow, uzywam drugiego jeszcze mniej hp (ciemniejszy kolorek zolty) , uzywam 3, ledwo na yellow wszedlem, gdyby ktos z tlumu nie krzyknal ze to nie mnie maja bić to padl bym po uzyciu 4-5pota jaki wniosek? CHUJ Z TEGO ze mam 1655hp, jak byle szmaciak jest wstanie mnie ubic bo nie potrafie sie wyleczyc. Gdy byly jeszcze UH i probowala mnei zabic podobna gromadka spokojnie sie leczylem probojac sie ratować, wtedy trzeba było mieć umiejętności aby kogoś zabić a teraz przy tym systemie leczenia na wyzszym lvl czlowiek jest skazany na destrukcje poprzez brak szans na wyleczenie (chyba ze liczy sie na blad przeciwnika i da nam uzyc 2 potionow nie zadajac nam zbytnio obrazen)

Edit: zapomnialem dodać

wkoncu 85+knight to nie byle szmata i powinien jednak troche tej swojej wytrzymalosci posiadać a obecnie w PVP blada dupa ani nie zabije ani sie nie uratuje

Edit2 : znowu zapomnialem dodać

Zmiany mi się podobają tibia jest kolorowa, mniej kanciata niz kiedys, masa nowych funkcji , questow itp. ale z leczeniem naprawde zmascili...

@down

knightem tylu missow bys nie miał to fakt ale stracil bys od cholery potionow na dluzszy hunt, mi ostatnio jak 2 wyskoczyly zanim je zabilem z exori gran to mi zeszly 4 greaty, 2 strongi, bp mp

Ostatnio edytowany przez Andrealfus - 26-07-2008 o 20:49.
Andrealfus jest offline  
stary 26-07-2008, 20:46   #12
Macko121
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 03 05 2006
Lokacja: Wrocław

Świat: Eternia
Domyślny

Co do bicia paladynem, expiąc na gsach potrafiłem po 5 razy z rzędu nie trafić w pajączka używając royal spearów na dystansie 84. Rycerzem tylu missów z rzędu na pewno bym nie miał. Co do leczenia, niech wrócą UHy i spokój będzie.
Macko121 jest offline  
stary 26-07-2008, 21:28   #13
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

to ze kiedys bylo gorzej nie znaczy ze teraz jest dobrze i absolutnie nie znaczy ze przy odrobinie wysilku ze strony cipsoftu nie mogloby byc duzo lepiej i to juz jakis czas temu.

Ostatnio edytowany przez Vil - 26-07-2008 o 21:34.
Vil jest offline  
stary 26-07-2008, 21:48   #14
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo

Stan: Niegrający
Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
Piotrek Marycha ma numer GG 7952466
Domyślny

Eklezjastyk - Jest taka niepisana zasada, powszechnie olewana, że jak sie o czymś nie ma pojęcia zielonego to sie na ten temat nie wypowiada. Może czas sie do niej zastosować?
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Eklezjastyk Pokaż post
Wyobrażasz sobie chociaż co taki 250 ek mógł zdziałać z explo/gfb? Nie? tak myślałem...

Knightowi ułatwiono mozolne pojedyncze bicie śmieci z <400 expa (+ dragi), jednocześnie zajebiście utrudniając wbijanie jakiegokolwiek dobrego expa, jakby tego było mało to z tanka stał sie jakąś kukiełką która nawet sama sie nie wyleczy porządnie.

Co do paladyna - nie zapomniałeś przypadkiem o czymś? Np o runach?
stary 26-07-2008, 21:59   #15
Miłosz
Exotyczny

Miłosz's Avatar

Data dołączenia: 20 04 2005

Stan: Na Emeryturze
Imię: Exorim
Świat: Celesta
Poziom: 227
Skille: 105/105
Poziom mag.: 9
Domyślny

Ja jakbym miał wybierać między old hitami,systemem uhów, exori 4x mlv i explo runes<3 a tymi potionami,hitami, brońmi silniejszymi od anni itemów, spellami jak egran,groundshaker,ehur to nawet bym o tej drugiej opcji nie myślał. Jedyne co było złe w old systemie to było to, że cluby nie miały odpowiednika sov/sca.
stary 26-07-2008, 22:09   #16
Sogeking
Użytkownik Forum

Sogeking's Avatar

Data dołączenia: 10 07 2008
Lokacja: Venore

Świat: Honera
Poziom: 59
Skille: 86/75
Poziom mag.: 16
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Miłosz Pokaż post
Jedyne co było złe w old systemie to było to, że cluby nie miały odpowiednika sov/sca.
Popieram. Ale za to były łatwiej dostępne. War Hammera mogłeś kupić za niecałe 2k i biegać z nim na niskim lvl. Nie mówiąc już o sorcach, którzy używali ich gdy jeszcze nie mieli różdżek. To były czasy
Sogeking jest offline  
stary 26-07-2008, 22:19   #17
Eklezjastyk
Użytkownik Forum

Eklezjastyk's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha Pokaż post
Eklezjastyk - Jest taka niepisana zasada, powszechnie olewana, że jak sie o czymś nie ma pojęcia zielonego to sie na ten temat nie wypowiada. Może czas sie do niej zastosować?

Wyobrażasz sobie chociaż co taki 250 ek mógł zdziałać z explo/gfb? Nie? tak myślałem...

Knightowi ułatwiono mozolne pojedyncze bicie śmieci z <400 expa (+ dragi), jednocześnie zajebiście utrudniając wbijanie jakiegokolwiek dobrego expa, jakby tego było mało to z tanka stał sie jakąś kukiełką która nawet sama sie nie wyleczy porządnie.

Lord'paulistinha 'S month daily exp

+80,000,000

+), teraz powiedzcie, że to 300 lvl, a robi tyle od 250 , troszq mniej
stary 27-07-2008, 08:29   #18
Andrealfus
Zbanowany

Andrealfus's Avatar

Data dołączenia: 25 01 2006
Lokacja: Żory

Imię: Andrealfus
Świat: Trimera
Poziom: 106
Skille: 87/84
Poziom mag.: 7
Andrealfus ma numer GG 8673236
Domyślny

Cytuj:

Signed _/ <znaki>
Andrealfus jest offline  
stary 27-07-2008, 11:06   #19
Eklezjastyk
Użytkownik Forum

Eklezjastyk's Avatar

Domyślny

Cytuj:

Rozumiem, że pojedyncze Exori Gran -> Exori na Arenie Frostach dla 140 Knighta, przy 150k/h, to nie mass expienie=[
stary 27-07-2008, 12:08   #20
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

150k/h nie bylo wielkim wyczynem za czasow gdy exori gran nie istnialo, zwykle exori konsumowalo 80% many, knight bil z broni o 1/3 mniej niz teraz a o frostach nikt nie marzyl.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania